forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do dzikiej przyrody

pawelw - Dzisiaj 5:53
Temat postu: Obiektyw do dzikiej przyrody
Na wstępie chciałbym się przywitać, jako że jestem tutaj nowy. W fotografii jestem w sumie od niedawna, głównym tematem będzie dzika przyroda tj. ptaki i inne zwierzęta, krajobrazy, ogólnie natura :)

Obecnie posiadam A6400a + Sony E 18-135mm + Sony E 70-350mm, rozważam jednak zakup czegoś "dłuższego", bo wiem że zabraknie mi przy 350mm zasięgu co już niejednokrotnie odczułem i żałowałem straconych ujęć :) wiem, że najpierw powinienem ćwiczyć i wycisnąć wszystko co się da z obecnego zestawu i właśnie to robię, aparat zabieram prawie zawsze ze sobą.

Wracając do tematu moimi typami są Sigma 150-600mm DG DN OS i Sony Fe 200-600mm, na tą chwilę przekonuje mnie Sigma ze względu na cenę jednak mam obawy odnośnie AF-C, czy ostrości do samego końca i czy w ogóle będzie współpracowała idealnie np. z trackingiem tak jakby to było w przypadku obiektywu od Sony. Fajnie by było jakby ktoś bardziej doświadczony się wypowiedział czy jest sens pchania się w Sigmę, wiem że sony się nie wysuwa i nie zasysa kurzu itp. zaś sigma jest wysuwana i zmieni się środek ciężkości itp. Będę wdzięczny za wszelkie konstruktywne opinie.