forum.optyczne.pl

Lornetki - Vortex Diamondback HD 8x32

Dżozef - Wczoraj 21:38
Temat postu: Vortex Diamondback HD 8x32
Szukam coś z co najmniej tak przyjemnym obrazkiem jak moja stara USSR 8X30 która służyła dzielnie do wszystkiego choć głównie do niczego aż do momentu gdy została "skolimowana" przez mojego rozbrykanego wnuczka. W ramach "rekompensaty" dostałem nową pięknie wykonaną KADAR 12x42 za jakieś 2,5 stówy :)
Czy porównując do nich Vortex Diamond HD 8x32 wypadnie lepiej czy szukać coś jeszcze droższego. Kwota max to na razie zdrowy rozsądek.
Zastosowanie będzie sporadyczne na spacery rodzinne i pomoc w wyszukiwaniu celu dla teleobiektywu w plenerze łąkowo-leśnym na rowerze.

Jan55 - Wczoraj 22:24

Dżozef...Vortex 8x32 to bdb lornetka w swojej cenie, a jeżeli chcesz coś lepszego i troszkę droższego, to Nikon M7 8x30. Vortex, a zwłaszcza M7, są zdecydowanie lepsze od tego co miałeś i masz. Dalej i lepiej, to już dużo drożej :wink: .
Wysłałem Ci też wiadomość na priv.

ryszardo - Wczoraj 22:42

Dżozef, jak napisałeś o przyjemnym obrazku i starym, ruskim porro 8x30, to od razu przyszła mi do głowy jedna opcja: Nikon 8x30 E II. Potem doczytałem ciąg dalszy i rozumiem, że celujesz w coś tańszego.

Vortex DB to moim zdaniem najtańszy maluch warty rozważenia. Nikon M7 jest zauważalnie lepszy i dla wielu to będzie lornetka docelowa. To oczywiście przy założeniu, że chcesz/akceptujesz lornetki dachowe.