forum.optyczne.pl

Lornetki - Łatwa do patrzenia lornetka 8x32 ew 8x42

Filip91 - Wczoraj 13:46
Temat postu: Łatwa do patrzenia lornetka 8x32 ew 8x42
Witam.
Szukam lornetki 8x32 lub 8x42 w budżecie w okolicach 2000zl.
Prosze o polecenie modeli prostych w patrzeniu( przykladam do oka i widzę ). Jakość obrazu w drugiej kolejności.
Moje oświadczenie lornetkowe to 3 lata użerania sie z kidney bean effect w lornetce Nikon M7 8x30.

Kot72 - Wczoraj 15:20

Czy chodzi o winietowanie w kształcie fasoli oraz mroczki i zaciemnienia ? Przez trzy lata nie byłeś w stanie wyregulować muszli ocznych ? Czy masz jakąś specyficzną budowę oczodołów ? Pytam bo nikt na forum takich problemów i w tym modelu nie zgłaszał . Z uwagi na kształt muszli ocznych dość wygodne do ,, patrzenia" są Vortexy , Delta Forest mk II , Svbony i GPO .
Filip91 - Wczoraj 15:35

Tak dokladnie chodzi mi o te czarne fasolki. Myslalem ze wraz z czasem naucze sie obcowania z ta lornetka ale juz teraz wiem ze jednak sie nie da. Moja żona widzi w niej normalnie a ja nie.
Kot72 - Wczoraj 16:04

Filip91, powinieneś skupić się na modelu 8x42 . One przeważnie mają dość długi ER i nie powinno być problemów z mroczkami . Marki te co podałem wyżej . GPO Passion ED , Vortex Viper HD , D.O Forest II 8X42 . Te miałem w rękach i uważam że te lornetki są ,, łatwe do patrzenia " . Łatwo wpasować się w obraz . Może koledzy zaproponują jeszcze jakieś inne modele .
Wojtas_B - Wczoraj 17:58

Łatwość patrzenia jest własnością, której składowe są absolutnie niemierzalne. Zależy ona od dwóch rzeczy:

A. Cech twarzy i oczu osobnika
B. Jak tolerancyjna na przyłożenie do oczu jest lornetka

Zawsze decydyje kombinacja A+B. Może być tak, że B jest kiepskie, ale w A jest taka kombinacja biometryczna, że mimo kiepskiego B zawodnik dobrze dogaduje się z lornetką.

Może być dobre B, a mimo to zawodnik ma mroczki itp., żeby nie wiem jak ustawiał muszle i rozstaw.

Nie ma żadnych reguł, które można by ubrać w logiczne wytyczne. Jeszcze raz napiszę: Nie ma żadnych reguł, żadnej pewności, że lornetka dla wielu pod tym względem udana zadowoli pozostałych.

Oczywiście, są pewne w miarę obiektywne cechy lornetek, które teoretycznie powinny zapewnić dobre B. Do nich należy na przykład wielkość okularów lornetki: im mniejsze, tym mniejszy elektorat, który powie, że lornetka jest wygodna. Duże okulary o wieloelementowej, zaawansowanej budowie dają duże szanse na komfort. Ale jest jeszcze więcej zmiennych. Przekonałem się po tych wszystkich spotkaniach w środowisku binoholicznym, że nic mnie już nie zdziwi. I nikomu nie będę żenił kitu, że ta czy tamta lornetka będzie dla niego na pewno wygodna. Takie porady świadczą o niewiedzy. Mogę komuś tylko radzić, żeby spróbował i przymierzył.

Spośród dachówek lornetkami, które gwarantują komfort dla tak dużego spektrum użytkowników, że można przyjąć założenie, iż będą komfortowe dla każdego, są tylko topowe modele i to też raczej te o większych aperturach (42 mm w górę). Bo tam myśl techniczna, materiały i pieniądze poszły między innymi właśnie na to, żeby te lornetki nie wymagały od nikogo niekończącego się zmagania z ustawieniami. Kupujesz alfę, nie walczysz z materią. Chcesz wydać na lornetkę 2000 lub mniej, proszę bardzo, ale szukaj takiej, która będzie pasowała do twojej gęby, niezależnie od opinii nawet dobrych i szanowanych kolegów.

Kot72 - Wczoraj 18:36

Sporo w tym prawdy ale skoro założona kwota to max 2 tys zł to w grę wchodzi jedynie wycieczka do dużego sklepu z optyką i sprawdzenie na miejscu lub zamawianie online i potencjalny zwrot .
jarbarek - Wczoraj 21:18

Siema. Moja lornetka, która po paru miesiącach nie używania, np. z powodu wyjazdu za granicę - nie wymaga żadnych regulacji to nikon se 12x50. Inne, nikon ex 7x35, minolta activa 12x50, gpo 10x32 ed, nawet teatralna (dobra z zsrr) - wszystkie wynagają delikatnej korekty ustawienia. Nikon se - nie
Jan55 - Wczoraj 21:26

Filip91...Kol. Kot72 dobrze pisze w ostatnim poście ..."w grę wchodzi jedynie wycieczka do dużego sklepu z optyką i sprawdzenie na miejscu lub zamawianie online i potencjalny zwrot ."

Do jego propozycji dodalbym lornetkę Monarch M7 8x42, która ma duże muszle oczne i które być może, będą Tobie pasować.
Tylko osobiste sprawdzenie na swoich oczach i dopasowanie do swoich oczodolów, daje możliwość dobrania odpowiedniej i pasującej lornetki. Jeżeli nie masz możliwości sprawdzenia osobiście w sklepie, chyba tylko w Warszawie, to tylko przez zakup internetowy i ewentualny zwrot jak nie spasuje i tak do skutku. Innego wyjścia nie ma :wink: .

widoczek - Wczoraj 21:27

Ja z kolei swego czasu sprzedałem Nikona 12x50 SE bo miałem blackouty(fasolkowanie), czuć było że lornetka ma problemy z aberracją sferyczna źrenicy wyjściowej.
Z dobrych i tanich lornetek polecam Sky Rover Banner Cloudy oraz Loavy Aglaia. Lornetki te mają bardzo dobrą łatwość patrzenia (jak dla mnie). Jesli autor wątku nie ma głęboko osadzonych oczu i małego IPD to wg mnie SRBC 8x42 lub 7.5x32 bedzie idealnym rozwiązaniem. Linki do lornetek:
https://teleskopy.pl/product_info.php?cPath=25_467&products_id=13109
https://teleskopy.pl/product_info.php?cPath=25_467&products_id=13110

Jan55 - Wczoraj 21:38

widoczek...Są jeszcze lornetki Oberwerk Sport APO, mniejsze i lżejsze od SRBC i Loawy i o podobnej optyce.
_Tomek_ - Wczoraj 21:54

Miałem wspomnianego przez widoczka SRBC 8x42, fasolki nie pojawiały się, ale musiałem wysunąć muszle na maksa, a wtedy ledwo widziałem całe pole. Na muszlach lekko wsuniętych całe pole było komfortowe dostępne, ale czasem pojawiały się pociemnienia.

Najłatwiejszą przy oku lornetką jaką miałem, i która spełnia założenia budżetu była Kowa BD II 8x42. Tutaj mogłem ustawić muszle wysunięte całkowicie lub wsunięte o jeden stopień, zmieniać rozstaw tubusów między moim i żony, a i tak nie było pociemnień i całe pole było dostępne.

Ale... nie skreślałbym jeszcze tego Nikona M7 8x30. Filip91, być może łapiesz pociemnienia, bo lornetka wpada za mocno w oczy. Jak odsuniesz nieco, np. opierając o łuki brwiowe, to jest dobrze? W takiej sytuacji możesz kupić nakładki na muszle ze skrzydełkami. Ostatnio bawię się Field Optics Eye Shields. Nie z powodu pociemnień, ale blokowania światła bocznego (to ich podstawowe zadanie). Skrzydełka możesz jednak złożyć, a same nakładki tak umocować, że przedłużają i/lub pogrubiają muszle na styku z oczodołem. Potrzebny jest wówczas także większy deszczochron.

To bardzo indywidualna sprawa i zdecydowanie warto się przymierzyć, ale kwestia "fasolek" zależy także od warunków oświetleniowych, a dokładniej średnicy źrenicy oka, więc jedna wizyta w sklepie tego nie załatwi.

Wojtas_B - Wczoraj 22:12

_Tomek_ napisał/a:
Miałem wspomnianego przez widoczka SRBC 8x42, fasolki nie pojawiały się, ale musiałem wysunąć muszle na maksa, a wtedy ledwo widziałem całe pole. Na muszlach lekko wsuniętych całe pole było komfortowe dostępne, ale czasem pojawiały się pociemnienia.

No właśnie, a ja mam w SRBC 8x42 muszle wkręcone 1x i nie łapię mroczków, a jestem na fasolki wrażliwy. I bądź tu mądry.