forum.optyczne.pl

Lornetki - SKY ROVER Acuity

ryszardo - Nie 31 Maj, 2026
Temat postu: SKY ROVER Acuity
Trafiłem dzisiaj na nieznaną mi wcześniej serię lornetek SR. Występuje pod nazwami Blade i Acuity. Dostępne są modele 8x32 ED, 8x42 ED i 10x42 ED:
https://pl.aliexpress.com/item/1005007915660698.html

Co ciekawe na stronie producenta znalazłem tyko wariant 8x32:
https://skyroveroptics.com/products/8x32-binoculars
Przy czym nie daje się tego znaleźć przez linki na stronie. Trzeba przez wyszukiwarkę.

Wygląda na to, że są na rynku już od pewnego czasu i ponoć są to bardzo popularne lornetki w Korei. 8x32 wygląda naprawdę dobrze, bo za niecałe 900 zł można mieć całkiem dobrą lornetkę o masie <500g i polu 8.2°. Niestety widziałem informacje o rozrzucie jakościowym, ale dobre egzemplarze mają być nie gorsze od Nikonów M7.

Jan55 - Nie 31 Maj, 2026

Takich i jej podobnych lornetek, pod różnymi nazwami, jest ogrom, tyle, że o nich nie wiemy, bo funkcjonują na rynku azjatyckim. Podobnie jest z lornetkami pokroju SRBC, których też już jest multum w Azji. Optyka praktycznie ta sama (przynajmniej parametry) tylko nazwy inne. Niedługo te wyroby, może, zaleją rynki poza azjatyckie, Europę i USA, co będzie bardzo ciekawe. Ciekawszym będzie też to, jak zareagują na to, firmy z już ugruntowaną pozycją, zwłaszcza "wielka trójca" :wink: .
ryszardo - Nie 31 Maj, 2026

No Zeiss już zareagował zamykając swoją niemiecką fabrykę. Sądzę, że pojawienie się SRBC mogło mieć na to jakiś wpływ.
Meopta też chyba powoli wycofuje się z produkcji lornetek.
Leica może (podobnie jak w przypadku sprzętu foto) pójść w absurdalne ceny i opieranie się na legendzie marki oraz edycjach limitowanych.
Swarek od pewnego czasu się specjalizuje i ogranicza ofertę, a wprowadza za to nowinki takie jak AX Visio i lunety stabilizowane.
Stainer gra w trochę inną grę i nie wydaje mi się, żeby był zagrożony.

Najbardziej mogą ucierpieć gracze tacy jak Nikon i Vortex.

Właśnie sobie uświadomiłem, że 8x42 i 10x42 mają specyfikację bardzo podobną do Forestów Gen3. Oczywiście obudowa inna, ale optyka może być mocno spokrewniona. To by znaczyło, że jest szansa na Foresta 8x32, który mógłby namieszać na rynku polskim (lokalny serwis!) i nie tylko.

Jan55 - Wczoraj 8:18

Przydałoby się, aby w tej całej ofercie Delty, pokazały się jakieś nowe, lepsze optycznie, wersje 8/10x30/32, które jak piszesz, mogłyby namieszać na polskim rynku. Coś w stylu Kite Falco czy nawet M7. Zbyt byłby zapewniony :grin: .