| |
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetka do 2 tys. z mniejszą średnicą muszli ocznych
zelik76 - Sro 03 Cze, 2026 Temat postu: Lornetka do 2 tys. z mniejszą średnicą muszli ocznych Witam.
Szukam lornetki pod specyficzną budowę moich oczodołów i ogólnie twarzy. Ostatnio używałem Hawke Endurance ED 8x42 i tam średnica okularów wynosiła 42mm. Dla mnie były one zbyt duże. Myślałem z początku że się przywyczaję, znajdę idealną pozycję, ale niestety nie dało rady. Z czasem problem mi się sam rozwiązał, bo lornetka złapała taki luz na lewym okularze że nie dało się jej używać, więc szukam następcy. Budżet to 2 tys. max., parametry 8x32 lub 8x42. Muszle oczne najlepiej do 40mm. średnicy maksymalnie. Trochę już zacząłem drążyć temat i wiem ze Kowy i Nikony M7 mają duże muszle, więc zostaje raczej konkurencja - Vortex, GPO i inne. Tylko ciężko mi znaleźć dokładne informacje na temat ich średnic muszli ocznych. A tutaj jest sporo osób mających trochę sprzętu, więc nie pozostaje mi nic innego jak spytać. Mam nadzieję że coś rozsądnego da się znaleźć pod moje wymagania.
Soniak10 - Sro 03 Cze, 2026
Uprzedzając Kolegów, którzy zwykle w podobnej sprawie mają jedną (i słusznie) radę: przyjedź nad Jeziorsko na najbliższe spotkanie lornetkowe, tam będziesz miał z pewnością okazję "pomacać" sporo sprzętu i sam zdecydujesz, co Ci najbardziej pasuje, bo tak głęboko indywidualne "rady na odległość" raczej nie dają pewności właściwego wyboru.
zelik76 - Sro 03 Cze, 2026
| Soniak10 napisał/a: | | Uprzedzając Kolegów, którzy zwykle w podobnej sprawie mają jedną (i słusznie) radę: przyjedź nad Jeziorsko na najbliższe spotkanie lornetkowe, tam będziesz miał z pewnością okazję "pomacać" sporo sprzętu i sam zdecydujesz, co Ci najbardziej pasuje, bo tak głęboko indywidualne "rady na odległość" raczej nie dają pewności właściwego wyboru. |
Bardzo bym chciał, ale jestem już niestety po urlopie…
Soniak10 - Sro 03 Cze, 2026
Zloty są zwykle w weekendy, najczęściej w soboty. Też masz pracujące?
ryszardo - Sro 03 Cze, 2026
Temat bliski mojemu sercu, lub raczej oczom, bo po ostatnich eksperymentach też idę w stronę mniejszych muszli ocznych.
Nie skreślałbym całkiem Nikonów M7. O ile model 8x42 ma dość duże muszle oczne, to w 8x30 mają średnicę poniżej 40mm. Nie kojarzę ile dokładnie. Dla starego Monarcha 7 8x30 było to ponoć 38.4mm (źródło) i nie sądzę, żeby się to mocno zmieniło w nowszej wersji.
| Soniak10 napisał/a: | | Zloty są zwykle w weekendy, najczęściej w soboty. Też masz pracujące? | No niestety czterobrygadówka, Wielkanoc i Boże Narodzenie wolne - reszta świąt w roku w robocie z weekendami włącznie. Lekko nie jest, ale robić trzeba żeby było stać na optyczne zabawki.
| ryszardo napisał/a: | Temat bliski mojemu sercu, lub raczej oczom, bo po ostatnich eksperymentach też idę w stronę mniejszych muszli ocznych.
Nie skreślałbym całkiem Nikonów M7. O ile model 8x42 ma dość duże muszle oczne, to w 8x30 mają średnicę poniżej 40mm. Nie kojarzę ile dokładnie. Dla starego Monarcha 7 8x30 było to ponoć 38.4mm (źródło) i nie sądzę, żeby się to mocno zmieniło w nowszej wersji. |
Jeśli to prawda to bardzo dobra wiadomość. Co prawda wolałbym chociaż 32mm z przodu, ale lornetka bardzo chwalona na rynku więc nie pogardzę.
binocullection - Sro 03 Cze, 2026
| zelik76 napisał/a: | | Soniak10 napisał/a: | | Zloty są zwykle w weekendy, najczęściej w soboty. Też masz pracujące? | No niestety czterobrygadówka, Wielkanoc i Boże Narodzenie wolne - reszta świąt w roku w robocie z weekendami włącznie. Lekko nie jest, ale robić trzeba żeby było stać na optyczne zabawki. |
Nawiązując do bohatera Twojego zdjęcia profilowego - w życiu piękne są tylko chwile, dlatego należy przyjechać nad Jeziorsko.
Jan55 - Sro 03 Cze, 2026
zelik76...Polecam GPO Passion ED 8x32 z muszlami 40mm.
Nikon M7 8x30 ma muszle 40mm. Obie mają bdb optykę a GPO dodatkowo lepszą jakościowo obudowę, pełny magnez i muszle alu.
Taniej to Vortex DB HD 8x32 z muszlami 39mm, ale optycznie trochę słabszy od powyższych.
Jest jeszcze Kite Falco 8x32 z muszlami 39mm, optycznie troszkę lepszy od Vortexa, ale trochę słabszy od GPO i M7. Obudowa i muszle alu, lepsze od M7.
Z czterech lornetek, powyżej polecanych, pomyśl nad GPO i Kite .
| Jan55 napisał/a: | zelik76...Polecam GPO Passion ED 8x32 z muszlami 40mm.
Nikon M7 8x30 ma muszle 40mm. Obie mają bdb optykę a GPO dodatkowo lepszą jakościowo obudowę, pełny magnez i muszle alu.
Taniej to Vortex DB HD 8x32 z muszlami 39mm, ale optycznie trochę słabszy od powyższych.
Jest jeszcze Kite Falco 8x32 z muszlami 39mm, optycznie troszkę lepszy od Vortexa, ale trochę słabszy od GPO i M7. Obudowa i muszle alu, lepsze od M7.
Z czterech lornetek, powyżej polecanych, pomyśl nad GPO i Kite . |
Myślałem właśnie też o GPO, na Cyfrowych jest chyba jakaś nowa wersja tych lornetek:
https://www.cyfrowe.pl/lo...-zielony-p.html
Ciekawe co zmienili?
Jan55 - Sro 03 Cze, 2026
zelik76...To jest "normalna", nie nowa, wersja GPO ED. Są w 5 kolorach, cała czarna, brąz/czarna, pomarańcz/czarna, zielona/czarna i piaskowa/czarna. jeżeli Ci o to chodzi .
| Jan55 napisał/a: | zelik76...To jest "normalna", nie nowa, wersja GPO ED. Są w 5 kolorach, cała czarna, brąz/czarna, pomarańcz/czarna, zielona/czarna i piaskowa/czarna. jeżeli Ci o to chodzi . |
Czyli chwyt marketingowy. Ok, dzięki, coś już wiem i będę myśleć o zakupie. Dam znać jak się zdecyduję na konkretny model i lornetka do mnie dotrze.
Jan55 - Sro 03 Cze, 2026
zelik76...Powodzenia w wyborze i zakupie .
ryszardo - Czw 04 Cze, 2026
| Jan55 napisał/a: | zelik76...Polecam GPO Passion ED 8x32 z muszlami 40mm.
Z czterech lornetek, powyżej polecanych, pomyśl nad GPO i Kite . |
Czemu niby aluminiowe muszle oczne miałyby być lepsze?
Moim zdaniem to jest dużo gorszy materiał do tego zastosowania. Twardy i bardzo dobrze przewodzący ciepło, co na mrozie będzie poważnym problemem.
Wojtas_B - Czw 04 Cze, 2026
Tuleje muszli ocznych z tworzywa są zwykle w lornetkach budżetowych. W lornetkach wyższej klasy są zwykle metalowe.
ryszardo - Czw 04 Cze, 2026
To wyrażajmy się precyzyjnie. Muszla oczna, to najbardziej zewnętrzna część. Ta, która dotyka do skóry. Robienie jej z aluminium jest kompletnym absurdem.
Soniak10 - Czw 04 Cze, 2026
| zelik76 napisał/a: | | No niestety czterobrygadówka, Wielkanoc i Boże Narodzenie wolne - reszta świąt w roku w robocie z weekendami włącznie. | A urlop już cały wykorzystałeś? Ani jednego dnia nie zostawiłeś? Mamy dopiero maj...
No i przeczytaj jeszcze raz to, co napisał binocullection i poważnie to przemyśl: | binocullection napisał/a: | | w życiu piękne są tylko chwile, dlatego należy przyjechać nad Jeziorsko |
Jan55 - Czw 04 Cze, 2026
ryszardo napisał..." Czemu niby aluminiowe muszle oczne miałyby być lepsze?
Moim zdaniem to jest dużo gorszy materiał do tego zastosowania.Twardy i bardzo dobrze przewodzący ciepło, co na mrozie będzie poważnym problemem."
Konstrukcja aluminiowa muszli (tuleja i kołnierz), jest dlatego bdb, że nie ulega uszkodzeniom ani szybkiemu zużyciu jak plastikowa (luzy, pękania). Najszersza część muszli z alu ( tzw kołnierz), która styka się z oczodołami pokryta jest cienką warstwą gumy i nie stanowi to żadnego dyskomfortu w użytkowaniu w niższych temperaturach. Nie spotkałem się, nigdzie na forach (BF, CN czy Optyczne), z uwagami o problemach z takimi muszlami.
Takie konstrukcje muszli stosują wszyscy najlepsi producenci lornetek, jak pisze kolWojtas_B.
zelik76 - Wto 09 Cze, 2026
Doszła do mnie GPO Passion ED 8x32. Muszle oczne idealne, o to mi chodziło. Pasują jak ulał do moich oczodołów. Komfort używania w porównaniu z Hawke Endurance ED 8x42 o niebo lepszy. Co mnie niesamowicie zaskoczyło to jasność tej lornetki. Nie odstaje od Hawke, mam wrażenie że to jest ten sam poziom mimo mniejszej aparatury. Wykonanie na plus, nie ma żadnych niedoróbek, ostrość i kontrast świetne jak na moje oko amatora. Zdecydowanie łatwiej mi utrzymać GPO bez drgań - obawiałem się trochę że mniejsza waga przełoży się na mniejszą stabilność. Na szczęście niepotrzebnie. Pokrętło ostrości chodzi z lekkim oporem, ale dla mnie nie jest to problemem, bo lornetka leży mi idealnie przy oczach i w łapach, nie czuję z tego powodu żadnego dyskomfortu czy drgania przy kręceniu pokrętłem. Dziękuję za pomoc - to był zakup w ciemno jeśli chodzi o ergonomię, ale czuję się jakbym trafił 6 w totka. Teraz będę szukał 10x42 o podobnej średnicy muszli ocznych z rozsądnym polem, ale zakup dopiero pod koniec roku. Jak macie jakieś propozycje to chętnie poczytam. Budżet będzie większy, myślę że dozbieram do 3,5 - 4 tys.
ryszardo - Wto 09 Cze, 2026
| zelik76 napisał/a: | | Co mnie niesamowicie zaskoczyło to jasność tej lornetki. Nie odstaje od Hawke, mam wrażenie że to jest ten sam poziom mimo mniejszej aparatury. |
Różnicę w jasności zauważysz po zmierzchu. Za dnia i tak nie wykorzystujesz pełnej apertury w żadnej tych lornetek.
zelik76 - Wto 09 Cze, 2026
| ryszardo napisał/a: | | zelik76 napisał/a: | | Co mnie niesamowicie zaskoczyło to jasność tej lornetki. Nie odstaje od Hawke, mam wrażenie że to jest ten sam poziom mimo mniejszej aparatury. |
Różnicę w jasności zauważysz po zmierzchu. Za dnia i tak nie wykorzystujesz pełnej apertury w żadnej tych lornetek. |
Sprawdziłem przed chwilą na widoku z okna i masz rację. Ale dla mnie różnica i tak jest niewielka. Jedno co mogę powiedzieć to to, że obie nie bardzo sobie radzą w takich warunkach. Trzeba tylko uściślić że porównywałem je ok godz. 22 i było już dość ciemno. Nigdy wcześniej nie używałem Hawke w takich okolicznościach. Lubię spacery po lesie, czy koło pobliskich jezior, ale nie o zmierzchu i myślę że 8x32 mi wystarczy na takie łajzy. Natomiast zaczynam się zastanawiać czy w tej sytuacji potrzebuję 10x42, i czy lepiej nie iść w 10x50-56. To już inny kaliber, ale można tym i niebo pooglądać zimą i ogarnąć cięższe warunki. Kiedyś miałem okazję pooglądać księżyc z DO Extreme ED 10x50 i byłem zachwycony obrazkiem. Lornetka bardzo podobna budową do William Optics 10x50 ED - lornetki na którą lata temu chorowałem. Moje niespełnione marzenie. Ciężka jak cegła, ale świetnie leżąca w rękach. Tyle że to były stare czasy i technika poszła do przodu. Tak mi się przynajmniej wydaje. Można dostać to samo, ale lżej i lepiej.
Jan55 - Sro 10 Cze, 2026
zelik76...Gratuluję zakupu GPO 8x32., bo to lornetka warta zakupu . Ciesz się widokami.
Co do 10x42 z tak małymi muszlami ocznymi (40mm), to tylko Zeiss HDX, ale cena HDX, to już dużo powyżej 4000 zł, ewentualnie troszkę słabszy optycznie Monarch HG, który nie jest wart obecnej ceny. Reszta ma muszle raczej większe (42-44mm) .
|
|