forum.optyczne.pl

Lornetki - Alternatywny futerał do Foresta 10x42 Gen 3

carrygun - Sob 13 Cze, 2026
Temat postu: Alternatywny futerał do Foresta 10x42 Gen 3
Witajcie,

Może jest na forum ktoś, kto ma zarówno lornetkę Delty w rozmiarze 10x42 z tytułu i Nikona M7 10x42 (strzelam że do 8x42 dają ten sam).

Zastanawiam się czy futerał z Nikona będzie pasował do nowego Foresta.

Pokrowiec z Foresta to jedyna rzecz, którą chce się od razu wymienić po zakupie. Ma bardzo nieprzyjemny zapach :mrgreen:

Miałem w ręce pokrowiec z mniejszego M7 10x30 i jakościowo wydaje się bardzo fajny.

Jeśli ktoś ma obie lornetki i może sprawdzić dopasowanie to byłbym super wdzięczny.

Chodzi o ten model:

https://www.nikon.pl/pl_P...42mm-case-30843

Ewentualnie chętnie posłucham innych rekomendacji do 100 zł.

Jan55 - Sob 13 Cze, 2026

carrygun...Futerał z Nikona M7 8/10x42 będzie pasował na Foresta III 8/10x42. Jedyna jego wada, to brak możliwosci noszenia lornetki w futerałe, na ramieniu lub przewieszonej przez pierś.
Rozmiar futerału Nikona jest standardowy dla lornetek 8/10/12x42. Jest jeszcze futerał z Vortexa, który też bedzie pasował na Deltę.

Oki, dzięki. Miło to słyszeć. Mimo, że Delta po kolejnych obniżkach sięga już 7 stówek, to jednak zasługuje na lepszy futerał niż ta tania chińszczyzna :D
schuttenbach - Sob 13 Cze, 2026

Jan55 napisał/a:
carrygun...Futerał z Nikona M7 8/10x42 będzie pasował na Foresta III 8/10x42. Jedyna jego wada, to brak możliwosci noszenia lornetki w futerałe, na ramieniu lub przewieszonej przez pierś. (...)

Zawsze można wsadzić lornetkę z paskiem do futerału, futerał zamknąć, a pasek wyciągnąć na wierzch. Wtedy futerał "wisi" na lornetce, którą możesz powiesić na szyi/ramieniu.

sleipnir - Sob 13 Cze, 2026

carrygun, kupiłem właśnie kilka dni temu Foresta 3 10x42 i mam ten sam problem. Na rynku patrząc na konstrukcję pokrowca, szelek, wygodę i stosunek cena/jakość najbardziej ciekawy wydał mi się ten z Decathlona i jadę po niego w poniedziałek. Dam znać jak już go będę miał jak wrażenia. Druga alternatywa to Glass pack Vortexa.
Jan55 - Sob 13 Cze, 2026

schuttenbach...A co zrobisz z futerałem jak wyciągniesz z niego lornetkę ? Pozostaje Ci tylko, albo wcisnąć go do kieszeni albo schować do plecaka, bo lornetkę musisz trzymać oburącz :wink: .

sleipnir, daj linka jeśli możesz do tego z Deca. Ciekaw jestem o którym modelu mówisz, a sklep mam 3 km od siebie to mogę zamówić stacjonarnie i przymierzyć.
schuttenbach - Sob 13 Cze, 2026

Jan55 napisał/a:
schuttenbach...A co zrobisz z futerałem jak wyciągniesz z niego lornetkę ? Pozostaje Ci tylko, albo wcisnąć go do kieszeni albo schować do plecaka, bo lornetkę musisz trzymać oburącz :wink: .

No fakt, jeśli chcesz nosić lornetkę w futerale i wyciągać ją za każdym razem gdy chcesz przez nią spojrzeć, to mój sposób odpada. Ale ja nie noszę lornetki w futerale będąc w terenie. Futerału używam tylko do transportu i przechowywania.

sleipnir - Sob 13 Cze, 2026

carrygun, o tym:

SOLOGNAC Szelki i etui do lornetki

https://www.decathlon.pl/p/_/R-p-356045?mc=8891808

sleipnir, tak myślałem. Poza budżetem dla mnie :mrgreen: Raczej zostanę przy Nikonie, ale chętnie przeczytam twoją opinię o tym Solognacu.
sleipnir - Sro 17 Cze, 2026

carrygun raczej w mniejszych pieniądzach nic sensownego nie znajdziesz, vortex glass pack ten podstawowy może 130-150 dorwiesz, ale on gorzej wypada. Futerały z szelkami zintegrowane jak patrzyłem po stronach to wybór nie jest zbyt duży, a jeżeli jest to ceny są 500-700. Jeszcze na Aliexpress widziałem kopię Vortex glass packa jakoś po 70 zł wychodziło. Wpisz w google i będzie, ale jak z jakością tam, to kij wie.

Jeżeli chodzi o futerał z Decathlona to trzeba przejrzeć sztuki, posprawdzać. Potem w domu poprzycinać i poprzypalać jakieś nitki, niteczki, sprawdzić wszystkie szwy czy jest ok, bo Decathlon ma rozrzut jakości i trzeba sprawdzać wszystko dokładnie :grin: Natomiast futerał i szelki na pierwszy rzut oka są bardzo dobre. Wygodne, można sobie regulować wielkość futerału pod różnej wielkości lornetki (od 32 do 50mm podają, IMO mniejsze też można wrzucać, 42mm tak, co do 50mm to tak na styk, nawet bym rzekł że z 50mm to też zależy która tu ma wejsć, raczej te mniejsze). Bardzo wygodny system otwierania, dużo kieszonek, uszyte wszystko dobrze jak za te cenę. Sporo dodatkowych bajerów typu opcje na podpięcie latarki, jakieś molle itp. Przede wszystkim szelki są wygodne (to nie jest kawałek samej taśmy nylonowej jak w najtańszych glass packach vortexa), dobrze regulowane i od razu z odpinanymi paskami do lornetki. To daje duże poczucie bezpieczeńśtwa i możliwości. Futerał jest lekki, dobrze leży.

Takie pierwsze wnioski na szybko, moje 42mm siedzą tam wygodnie. Moim zdaniem w tej cenie nie ma się co przyczepić, ciężko wręcz o coś lepszego (chyba że ktoś znajdzie coś podobnego na aliexpress, tańszego i uszytego dobrze, bo zdarzają się tam perełki). Uważam, że za 180 zł warto, w Decathlonie z reklamacją czy zwrotami nigdy nie ma problemów, można pojechać do sklepu wybrać sztukę, albo zamówić na sklep ze dwie i samemu sprawdzić. Jedynie co można się doczepić, to to że komora główna nie ma dodatkowego zapinania czy zamka na wypadek deszczu. Jej specyfika jest taka, że jak lunie, to lepiej mieć pod ręką albo w plecaku dry baga (albo wsadzić go jak wypełnienie do środka). W razie nagłej ulewy lepiej będzie zawinąć w drybaga optykę. Duży plus, że można szybko z szelek wypiąć futerał klamrami. Może też funkcjonować jako futerał miękki do plecaka bez szelek, więc można kombinować.

Pojadę w teren w góry i dam znać jak wrażenia wtedy, na ten moment dobrze się zapowiada :wink:

EDIT Bym zapomniał patrząc w tytuł tematu - akurat kupiłem Deltę Forest 3 10x42 i siedzi tam idealnie :mrgreen: Więc futerał pasuje do niej i śmiało można pod nią brać. Starsza Forest 2 8x42 również dobrze siedzi.