forum.optyczne.pl

Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Vortex Solo 8x36 - krótki opis wrażeń

ryszardo - Dzisiaj 16:43
Temat postu: Vortex Solo 8x36 - krótki opis wrażeń
Parę razy miałem okazję poobserwować wymienionym w tytule monokularem i mam parę przemyśleń.

Jest to sprzęt tani i pierwsze wrażenie na ludziach bez doświadczenia z lepszą optyką może zrobić dobre. Ja również na początku byłem zaskoczony małą ilością widocznych wad optycznych, ale mimo to obraz nie wyglądał przesadnie dobrze. Po przyjrzeniu się zrozumiałem, co jest nie tak, a porównanie z czymś dobrym potwierdziło moje obawy, ale o tym za chwilę.

Zacznijmy od obudowy, a ta jest średnia. Dość pękata i dobrze leży w dłoni. Klips do paska trochę psuje ergonomię, ale nieprzesadnie i moim zdaniem jest bardzo wartościowym dodatkiem. jak ktoś ma o co go zaczepić (zamiast paska może to też być odpowiednia kieszeń na przykład), to jest to bardzo wygodna metoda noszenia. Muszla oczna z twardego tworzywa, mogłaby być bardziej miękka i zaokrąglona. Całość wykonana przyzwoicie, ale nie uważam tego za solidny sprzęt.
Tu dochodzimy do pierwszej poważnej wady: ustawienie ostrości. Wąski, plastikowy pierścień chodzi z dużym oporem i precyzyjne ustawienie ostrości jest mocno utrudnione (szczególnie jedną ręką).

Przejdźmy do optyki, bo ta jest zaskakująca. Po pierwsze pole widzenia jest całkiem sensowne i pozwala na komfortowe obserwacje. Po drugie "ostrość" jest całkiem dobrze zachowana na brzegach tego pola. Aberracja chromatyczna nie rzuca się przesadnie w oczy, ale da się ją zauważyć i przy bardzo kontrastowych scenach może przeszkadzać (nie miałem okazji sprawdzić jak bardzo). Nie widać wyraźnych zafarbów, nie zwraca uwagi dystorsja.
Niestety te zalety nie rekompensują dwóch największych wad:
1. "Ostrość", która niby jest, ale drobnych detali nie daje się łatwo rozróżnić. To prawdopodobnie pomaga w ukryciu nieostrości brzegowej.
2. Fatalny kontrast. Tam chyba coś jest nie tak z powłokami i miejscami ich może wręcz nie być, bo jest bardzo słabo. Cały obraz mleczny, kolory wyprane. AC słabo widać podobnie jak i inne kolorowe motywy. Obraz jak przez lekką mgłę.

Za sprzęt do porównań służył Zeiss VP 8x25, który Vortexa zmiażdżył kontrastem, ostrością, jakością wykonania i ogólnym komfortem oraz radością z obserwacji. Niestety cena jest podobnie wyższa. Moim zdaniem te sprzęty mają zbliżony stosunek jakość/cena, może z lekkim wskazaniem na Zeissa. Problem w tym, że różnica w cenie jest siedmiokrotna.

Chętnie kupiłbym dobry monokular, ale omawianego Vortexa nawet nie rozważam. Czemu żaden producent nie robi tego typu sprzętu wyższej klasy? Gdyby Nikon sprzedawał połówkę Monarcha M7 8x30, to bym go kupił bz zastanowienia. Gdyby ktoś zrobił mono z jakiejś lornetki 8x30 wyższej klasy, to byłbym pierwszy w kolejce. Smutna rzeczywistość jest niestety taka, że chcąc kupić dobry monokular sensownych opcji praktycznie nie mamy.

sleipnir - Dzisiaj 19:11

ryszardo, jakiś czas temu omawiałem moje monokulary Hawke Endurance ED 8x25 i 8x42 w innych wątkach. Po roku mogę powiedzieć, że jestem z nich zadowolony, a Vortexy solo 8x25 i 8x36 odrzuciłem przez ogromny rozrzut jakościowy, niedoróbki, wady konstrukcyjne Vortexa, ubogie wyposażenie (brak osłon) itd. Hawke nie jest idealny, ale 8x25 miażdży konkurencję swoją kompaktowością i lekkością. Muszla by mogła troszkę mocniej wysuwać się i mieć ciut mniej luzów, ale poza tym dobra optyka na takiego maluszka. Wielkość scyzoryka i siedzi lekko nawet w kieszeni. Pierścień ostrości chodzi płynnie, nie ma tu cyrków i niedoróbek jak w Vortex.

Jak chcesz dobry obraz jak na mono i jakość to idź w Hawke Endurance ED 8x42. Masz szkło ED na pokładzie, można spokojnie obsługiwać jedną ręką i płynnie ostrzyć, bo masz normalny pierścień ostrości. Muszla się normalnie wysuwa, dobrze trzyma (już nie ma luzów jak 8x25). Fajne pole widzenia, ładnie ostrzy, dobra korekcja AC, w nocy można też używać. Do tego wyjście na statyw (!!!), czyli coś czego nie ma w Vortexach. Komplet zatyczek ściereczek pokrowce etc. Jak to w Hawke - akcesoria zawsze są i nie ma dziadowania. Obudowa i ergonomia również bdb, pierścień ostrości gładko chodzi, bez zastrzeżeń wszystko.

Swego czasu szukałem mono, dużo siedziałem w temacie, czytałem, zamawiałem i odsyłałem ileś Vortexów Solo 8x25 i 8x36 w sprawdzonych sklepach. Poza nimi na rynku nie ma nic sensownego oprócz Hawke, bo nic innego nie kojarzę (mono z Leica jest już bardzo drogi). Ostatnio wyszedł Bushnell seria A i ich mono 10x32, ale kij wie jakie to jest. W kwestii Vortexów to latające muszle gorzej jak Hawke, optycznie słabsze (gorsza korekcja AC, większe zafarby i ciężko ustawić ostrość), pierścień ostrości często zacina się na amen albo całą optykę kręci wokół własnej osi w gumie i tubusie :shock: Brak osłon i zatyczek, w 8x36 ten klips może wnerwiać. 8x25 solo jest pękate i nie jest tak kompaktowe jak Hawke. Sztucznie obładowane gumą, a tak samo 8x25. Potencjał jest w Vortex, ale zdecydowanie do gruntowego poprawienia całej serii.

Hawke Endurance ED dają radę w tych budżetach. Nie są idealne, ale porównując je np z moimi Deltami Forest II 8x42 i Forest III 10x42 radzą sobie bardzo dobrze, wręcz 8x42 jest lepszy od Delty Foresta 2 jedynie polem ustępuje jej, a i trójkę goni i niewiele jej ustępuje. :shock:

Jak masz zamawiać to warto poszukać okazji albo potargować się z Kolbą, bo u nich te ceny na stronie są zawsze z d... Ale da się wytargować dobrą cenę :cool: Wiem bo sam tak zrobiłem rok temu. Ich opiekun był w szoku, że Vortex tyle razy próbowałem i ciągle były jakieś buble. Wtedy wybrałem Hawke i co ciekawe - przyszedł 8x42 i od razu wszystko było ok, bez zarzutu. Potem 8x25 bo chciałem coś mini i również było wszystko ok. Zamówione raz każdy z nich i zero zwrotów czy reklamacji od roku. Zawsze możesz zamówić w testy i odesłać jak Ci nie podejdą. Jeżeli chciałbyś coś innego, to na rynku z monokularami jest bieda 🫤

ryszardo - Dzisiaj 20:02

sleipnir napisał/a:
Hawke Endurance ED 8x25 i 8x42

Nieakceptowalne dla mnie.
8x25 ma za małe pole widzenia.
8x42 to kloc cięższy od mojej lornetki turystycznej. Bez sensu.

Problem polega na tym, że dobry jakościowo monokular o sensownym rozmiarach i dobrym polu widzenia nie istnieje. Jeszcze...

sleipnir - Dzisiaj 20:30

ryszardo, albo może oczekujesz cudów? Z mono premium to tylko 8x20 Leica kojarzę chyba model Monovid? Jakoś tak. Tylko cena skrajnie inna do Hawke. Myślę że nowy Bushnell seria A 10x32 chyba tym bardziej Cię rozczaruje patrząc w parametry... Tu dodam, że 8x42 Hawke waży tylko troszkę więcej niż Vortex Solo 8x36. Monokulary niestety w stosunku do lornetek wypadają niekorzystnie cenowo, są mało popularne i lornetka jednak daje lepszy obraz całościowo. Stąd wybór jest niewielki.
ryszardo - Dzisiaj 20:48

Monovid 8x20 ma tragicznie małe pole widzenia jak na takie powiększenie.