forum.optyczne.pl

Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Bezlusterkowiec do psich portretów.

Nurcia - Dzisiaj 9:49
Temat postu: Bezlusterkowiec do psich portretów.
Hej,
szukam bezlusterkowca głównie do psich portretów, czasem jakichś widoczków wakacyjnych, z czasem pewnie do zdjęć psów w ruchu; wszystkie zdjęcia robione na zewnątrz. Zależy mi na tym, żeby aparat był niewielkich rozmiarów i najlepiej, żeby ważył niedużo. Budżet - super jakby się udało dopiąć do 7k. Sama trochę pogrzebałam i te dwie opcje wpadły mi w oko:
1. Sony a6700
2. Fujifilm x-s20
Nie wiem który byłby lepszy, czy wziąć zestaw z kitowym obiektywem, czy lepiej samo body i osobno obiektyw? I od jakiego obiektywu najlepiej zacząć? Jakaś 50?

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc! 😊

ryszardo - Dzisiaj 14:30

Oba wymienione aparaty powinny sprawdzić się do tych zastosowań. Sony może mieć lepszy AF, ale nie robiłem porównań.
Moim zdaniem lepszy będzie ten, który lepiej leży Ci w ręce. Trzeba pójść do sklepu i porównać, bo ergonomia to sprawa mocno indywidualna.

Jeśli chodzi o obiektyw, to przy takich wymaganiach ja bym na start wziął Sigmę 18-50/2.8. To jest lekki obiektyw uniwersalny o sensownej jasności i dostępny zarówno z mocowaniem Fuji, jak i Sony.
Później można dokupić do kompletu Sigmę 10-18/2.8 do szerszych kadrów lub jakiś dłuższy obiektyw do zbliżeń/zdjęć z większej odległości.

Opcji jest oczywiście dużo więcej, ale jak ma być lekko, niedrogo i możliwie dobrze, to ta jest jedną z lepszych.