forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Tokina AT-X 80-400 AF / AT-X AF PRO 28-80 + Pentax k20d

palindrom - Sob 28 Cze, 2008
Temat postu: Tokina AT-X 80-400 AF / AT-X AF PRO 28-80 + Pentax k20d
Zamierzam kupić zoom Tokina AT-X 80-400 AF do mojego Pentaxa K20D ale mam pewne opory:
według instrukcji aparatu, pomiar matrycowy oraz P-TTL działają tylko z Pentaxami (DA, FA, A, ...). Czy Tokiny będą współpracowały z body Pentaxa bez ograniczania jego funkcji?
Ktoś z lokalnych Pentaksiarzy ma takie obiektywy?

krisv740 - Sob 28 Cze, 2008

mając na uwadze specyfikacje obiektywów tokina, to bedą one pracować prawidłowo z każdym aparatem w każdym typie pomiaru :lol:
mavierk - Sob 28 Cze, 2008

a ja myślę, że po co się przejmować, raczej 120-400OS Sigmy będzie jakościowo lepsze i niemalże nie droższe.. chyba że tokine używaną chcesz brać po tego tysiaka ;)
palindrom - Sob 28 Cze, 2008

mavierk napisał/a:
...chyba że tokine używaną chcesz brać po tego tysiaka ;)

Ot co. Sam metal i szkło, nie trzeba się bać że z wiekiem traci na jakości, a na cenie owszem ;) Do tego jestem dostatecznie duży żeby to dźwigać :mrgreen:

[ Dodano: Sob 28 Cze, 2008 23:37 ]
PS

Stabilizacja w obiektywie to dla mnie zbędny gadżet, za który nie zamierzam płacić xD

fafniak - Nie 29 Cze, 2008

palindrom, - ja dodam ze z tokina (80-200 2.8) nigdy nie mialem klopotow z FF/BF - a z sigmami dzieja sie normalnie cuda....
teraz wlasnie dostalem "wysnione" szkielko 12-24 - trafia z ostroscia praktycznie idealnie - zreszta ciezko przy takim swietle znaleac FF/BF. ALE np.ostrosc na oddalonych blokach ustawiona jest pomiedzy 1 a 2 metry - manualnie ustawione poza 2m daje obrazki duzo mniej ostre .....czyli co skalaprzesunieta? No niekoniecznie bo minimalna odleglosc zgadza sie.

palindrom - Nie 29 Cze, 2008

krisv740 napisał/a:
mając na uwadze specyfikacje obiektywów tokina, to bedą one pracować prawidłowo z każdym aparatem w każdym typie pomiaru :lol:

fafniak napisał/a:
ja dodam ze z tokina (80-200 2.8) nigdy nie mialem klopotow z FF/BF - a z sigmami dzieja sie normalnie cuda....

Dziękuję :]
Udaję się na łowy ;)