forum.optyczne.pl

Lornetki - Kolejna lornetka 8x32 potrzebna

moshica - Dzisiaj 16:04
Temat postu: Kolejna lornetka 8x32 potrzebna
Witajcie,

Po długiej przerwie wracam znów do świata lornetkowego z zapytaniem o sensowny wybór najlepszej opcji w zakupie czegoś mobilnego.
Obecny model który posiadam to Bushnell 8x32 Prime, który tu nie zyskał dobrych opinii na forum, ale mi sprawiał dużo radości do tej pory, choć wady też w nim widziałem. Będzie sprezentowany komuś, a ja rozglądam się za czymś lepszym optycznie.
Może napiszę od tego co mi trochę nie pasowało w modelu Prime, w zasadzie tylko jedna przypadłość, a mianowicie ostrość, która musiała być ustawiona "punktowo" tam gdzie się patrzyło. Jeśli poruszałbym lornetką góra-dół, lewo-prawo na obserwowanym obiekcie obok, to było nie najlepiej z tym bo trzeba było re-fokusować pokretłem ostrości. Czyli jednym słowem z ostrością jak przez dziurkę od klucza, aczkolwiek przy krajobrazach było ok, gorzej na mniejszych obiektach. A tak poza tym, dawała radę na co dzień podczas zwyczajnych obserwacji. A teraz do rzeczy, rozglądam się za kolejnym modelem, który dawałby jednak ostrość widzenia w szerszym zakresie. Dziś na próbę wziąłęm swoją BPC Tento 7x35 dla znów dla porównania i powiem, tak , że tam jest większy komfort obserwacji, bo ta ostrość jest prawie w całym kadrze a nie punktowo jak w Bushnell.
No i teraz na uwadze miałbym chyba przy zakupie dwa modele, czyli zachwalanego Vortexa Diamondback 8x32 lub Focus Discover 8x32. Na przestrzeni lat czytałem forum, opinie i przewijały się inne modele jak GPO, Geco, SVBony i tym podobne, ale na dziś zastanawiam się co można w budżecie max powiedzmy do 1300zł sensownego kupić.
Focus Discover ma dobre pole widzenia ok 8 stopni ale nie wiem jak z ostrością w całym kadrze. Czy Vortex również pozwoli na komfortowe patrzenie, aby ostrość nie byłą tylko punktowa centralnie ?
Swego czasu Kite Lynx zyskał dobre opinie, ale budżet już większy. Jest jeszcze model Kite Ursus, ale co ze sobą reprezentuje to nie wiem.
Na tę chwilę najpewniejszy wydaje mi się Vortex, @Jan55 go tu chwalił dniami i nocami ;-) więc mu wierzę ;-)
Natomiast wykonanie Focus Discover i jego mechanika mi się też bardzo podoba i gdzieś o tym wyczytałem, że to pewna opcja.
Zatem co radzicie, co na dziś da lepszy obraz niż to co miałem do tej pory ?

Jan55 - Dzisiaj 20:51

moshica...Tak, chwaliłem i dalej chwalę Vortexa 8x32, bo w jego cenie nie ma nic lepszego. Ostrość w n Vortexsie nie jest tylko w centrum obrazu, ale w 80% pola. Brzegi są mniej ostre, ale nie tak, aby degradowały widziany obraz na brzegu.
Co do Focusa to nie wiadomo czy jest to pewna opcja i czy jego pole jest zgodne z tym co piszą w specyfikacji, wg spec to nie jest pełne 8*, więc jest to niewiadoma, a co do reszty optyki to też nic nie wiadomo, bo jak na razie, to nikt na forum o niej nie pisał.
Co do Kite Ursusa, to szkoda zachodu, bo lepszy od Kite Falco i Lynx+ nie jest. Jest to przeciętna lornetka dla mało wymagających, na pewno słabsza od Vortexa.
Do 1300 zł nie ma w czym wybierać ale po dołożeniu 200-300 zł już jest wybór, czyli Nikon M7 8x30. Lornetka lepsza optycznie od wyżej wymienionych, a od Kite Lynx+ 8x30 (najdroższej) różni się tylko ciut słabszym kontrastem, ale za to ma lepiej skorygowaną AC i dużo więcej ostrego pola, w granicach 80-85%.
Przy opcji do 1300, spróbuj tego Focusa, może akurat Ci spasuje, a jak nie to Vortex. Tylko tak dowiesz się jaka lornetka 8x30/32 będzie dla Ciebie dobra.

moshica - Dzisiaj 22:33

Wielkie dzięki @Jan55 za jak zwykle garść dobrych informacji.
Te 80% ostrości pola w Vortex to chyba dobry wynik. No ja najbardziej na tę cechę jestem przy obserwacjach wyczulony, to się nazywa zakrzywienie pola nieostrości - "sweet pot". Czyli ja muszę co chwilę korygować ostrość bo brak "płaskiego" pola ostrości w całym kadrze.
To jest cecha chyba dla mnie najważniejsza, ale ChatGPT podpowiada, że ten Focus ma prawie w całym kadrze płaskie pole ostrości i a to lepiej skorygowane od Vortexa.
Niestety jak na złość w Lanius-Books nie mają wersji Discover 8x32 ale zapytam sprzedawcę, jak to w tym egzemplarzu jest, w którymś z wątków nawet sam wspominałeś, że można tam wiele się dowiedzieć.
Vortexa absolutnie nie odrzucam, bo na niego się nastawiałem jako pewniejszy wybór, wybór na zasadzie kupna wysyłko i zaakceptowania tego co daje.
Chyba jeszcze Kowa BD ma najlepiej skorygowaną krzywiznę pola, ale za te 20% wartości więcej co daje Vortex mając 80%, nie jest warte dopłąty 2,5x tyle.
Ten Focus na Teleskopy.pl 899zł kosztuje.