| |
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Conquest 10x42 vs SRBC 8x42
kuńwyścigowy - Dzisiaj 21:37 Temat postu: Conquest 10x42 vs SRBC 8x42 Od trzech moją główna lornetką jest Conquest HD10x42, ze 2 tygodnie temu kupiłem SRBC 8x42 i bez przerwy je sobie porównuję - SRBC wygrywał przy każdym porównaniu i to praktycznie w każdym aspekcie ...aż dziś postawiłem obie lornetki na statywach, słońce ledwo zaszło ale było jeszcze jasno....i ogromne zaskoczenie - dokładnie te same przedmioty na których w innych warunkach oświetleniowych SRBC prawie deklasował Zeissa, tym razem lepiej wyglądały w Zaisse i to dużo lepiej. Ostrość, kontrast kolory wszystko ...poza jasnością co oczywiste.
_Tomek_ - Dzisiaj 21:55
To co piszesz to kolejny głos za testem Bannerów, a w szczególności potrzebny jest wykres transmisji.
binocullection - Dzisiaj 22:04
A nie jest to konsekwencja astygmatyzmu w Twoich oczach? Ja podobnie, po zmierzchu, ostrzej widzę w lornetkach o mniejszej źrenicy wyjściowej, chyba że ubiorę okulary korygujące astygmatyzm. Wtedy w lornetkach z większą źrenicą rośnie mi kontrast, ostrość, ogolą przyjemność z obserwacji.
A tak poza tym to Bannercloudy są zdecydowanie lepszymi optycznie i bardziej okazale obrazującymi lornetkami niż Conqesty. Nawet jeśli nie mają sznytu ergonomii Zeissa, to przemawia za nimi wszystko inne.
kuńwyścigowy - Dzisiaj 22:42
binocullection - raczej nie bo astygmatyzm mam minimalny. Po drugie jak się zrobi już naprawdę ciemno to znowu wygrywa SRBC. Conquest według testów ma rewelacyjną ostrość - ale w praktyce przez AC, odblaski, lekko ocieplony obraz ciężko to dostrzec - Conquest ma też za szybką śrubę do małej GO i ciężko to ustawić. z Conguestem też tak mam, że przy niektórych warunkach obraz jest rewelacyjny a często taki sobie.
Generalnie zgadzam się bo przez 95 % porównywania SRBC był lornetką klasę lepszą.
|
|