forum.optyczne.pl

Lornetki - Poprawianie fabryki: muszle oczne SRBC i Victory Pocket

ryszardo - Dzisiaj 20:10
Temat postu: Poprawianie fabryki: muszle oczne SRBC i Victory Pocket
Ostatnio sporo mówi się o dopasowaniu lornetki i muszli okularowych do oczodołów obserwatora. Słusznie, bo każdy z nas ma trochę inną twarz, trochę inny rozstaw źrenic i ergonomię każdej lornetki będzie odbierał odrobinę inaczej. Ja mam tego pecha, że mam mały rozstaw źrenic (~59 mm), niemały nos i w efekcie jestem dość wybredny. Do tego większość lornetek na rynku ma dla mnie zwyczajnie za małą maksymalną długość muszli i jak przyłożę je do oczodołów, to pojawiają mi się zaciemnienia. Jedyną lornetką, która do pierwszego przyłożenia była idealna był dla mnie Swarovski CL Companion 8x30 (2 generacja).

I tu dochodzimy do pierwszego bohatera naszej historii, czyli Zeissa Victory Pocket 8x25. Lornetka niewątpliwie wybitna i jedyna znana mi naprawdę dobra w tej klasie. Muszle oczne leżały mi nieźle, ale nie idealnie. Były kilka milimetrów za krótkie i trochę za małe. Poprawiłem to trochę dodając nasadki odcinające światło boczne marki Field Optics (te mniejsze) i lornetka była w pełni użyteczna.

Postanowiłem jednak coś z tym zrobić. Stwierdziłem, że najlepiej będzie wykonać elastyczne nakładki, które zwiększą średnicę do 37 mm i wydłużą muszle 8 mm. Po otrzymaniu zgody od szefa na zrobienie tego w firmie odlewając tulejki z poliuretanu w foremce własnego projektu wziąłem się do roboty. Pierwsze próby wyszły nieźle, ale do ideału odrobinę zabrakło. Po pierwsze tulejki były odrobinę za luźne i dało się je za łatwo zsunąć, a po drugie miały ciut zbyt ostre krawędzie.
Drugi problem rozwiązałem łatwo: poszedłem do warsztatu, dorobiłem odpowiedni trzpień i na tokarce przeszlifowałem papierem ściernym zewnętrzną krawędź muszli z promienia 1.5 mm na 4 mm i było idealnie. Drugi problem wymagał zmniejszenia średnicy wewnętrznej poprzez przetoczenia trzpienia formy o 1 mm, co też nie było problemem. Jakoś jednak wypadało zagospodarować te już wykonane o większej średnicy.

Tu wkracza drugi bohater tej historii, czyli mój SRBC 10x50. Ta seria z pierwszą generacją muszli ocznych była dla mnie bezużyteczna. Po wejściu drugiej kupiłem i było nieźle, ale nieidealnie. Radziłem sobie tak jak z Zeissem dodając nakładki Field Optics (większe), co pozwalało bardzo szybko ustawić lornetkę w najlepszej dla mnie pozycji. Mimo to nie mogłem ustawić odpowiednio małego rozstawu źrenic i traciłem część światła w nocy.
Podczas eksperymentu z moimi nakładkami do Zeissa okazało się, że po wykręceniu oryginalnych muszli te moje daje się naciągnąć wokół okularów i na wcisk regulować ich długość. Problem rozwiązany. W tej konfiguracji lornetka ustawia się idealnie przy moim oku natychmiast po przyłożeniu. Niedawno w teście nowego Swarka CL 8x30 Arek podał średnicę muszli poprzednika i było to również 37 mm. Teraz już wiem, jakie muszle są dla mnie najlepsze :grin:

Mając tę wiedzę od razu po pojawieniu się dostępności w Polsce zamówiłem SRBC 6x32. Przyszła z muszlami 3 generacji, które dla mnie są tragiczne. Dla zachowania ciągłości linii lornetki zrobili je stożkowe, przez co mają większą średnicą i nos znowu kompletnie mi się nie mieści. Na szczęści mogłem je odkręcić, założyć moje i mieć szerokokątną lornetkę, która leży przy oku idealnie :cool:

Może jeszcze będę eksperymentował z mniejszymi twardościami (teraz jest 80 ShA), ale i tak jestem bardzo zadowolony. Niektórzy mieli już okazję testować na Zlocie przed tygodniem, więc może dodadzą coś od siebie. Przy okazji zlotu okazało się też, że do moich elastycznych muszli idealnie pasują przykrywki od DO One, więc będę musiał napisać do Delty :wink:

_Tomek_ - Dzisiaj 21:46

Całkiem elegancko wyszły te przeróbki, VP nie jest jakoś nadmiernie powiększony.

Jeśli chodzi o SRBC, to chyba dałoby się zarówno zachować oryginalny mechanizm wysuwu, jak i zmniejszyć średnicę, tracąc jednak 1-2 ząbki skrajnie schowanych pozycji (dla okularnikow...). Otóż gumowa część muszli odkleiła mi się od tulejki 6x32 i widać, że w te tulejkę można wkleić inną o mniejszej średnicy, a na nią dać nową nakładkę na styku z oczodolami. Z tym że w ten sposób nie zejdzie się ze średnicą aż 8 mm jak Tobie się udało.