| |
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - X-A5 Fujifilm jaki obiektyw.
Moniak - Wczoraj 15:55 Temat postu: X-A5 Fujifilm jaki obiektyw. Witam szanowne grono i proszę o poradę. Posiadama aparat Fujifilm X-A5 z obiektywem XC15-45mmF3.5-5.6 OIS PZ którym robię zdjęcia ptakom i zwierzynie. Z fotografii jestem noga, taki aparat mi polecili w sklepie i mi teraz służy. Chciałbym mieć większe przybliżenie obiektów fotografowanych gdyż są płochliwe. Pytanie do was jaki obiektyw kupić do tego aparatu? Czy zamiana będzie opłacalna i na jakie kwoty się nastawić?
ryszardo - Wczoraj 19:30
Jak chcesz fotografować dzikie zwierzęta, to zdecydowanie potrzebujesz obiektywu o dłuższej ogniskowej.
Niestety X-A5 nie jest optymalny do tego celu, bo nie ma przesadnie głębokiego uchwytu i wizjera, które ułatwiają stabilne trzymanie i namierzanie obiektów z długimi obiektywami. Z tego powodu bym nie przesadzał z rozmiarami i ogniskową, ale coś da się dobrać.
Moim zdaniem są 3 opcje, które w ogóle warto brać pod uwagę:
Fujinon XF 70-300
Fujinon XF 55-200
Fujinon XC 50-230
Pierwszy da największe możliwości, drugi jest najjaśniejszy, a trzeci najlżejszy i najtańszy. Ja bym kupił 70-300, a potem rozważył zmianę korpusu na coś z lepszym uchwytem.
Przy czym to nie jest zamiana, tylko uzupełnienie obecnego obiektywu. Ogniskowe się nie pokrywają.
|
|