| |
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Spotkanie lornetkowe Jeziorsko - 26-27.09
binocullection - Wto 08 Wrz, 2026 Temat postu: Spotkanie lornetkowe Jeziorsko - 26-27.09 Zapraszamy na jesienną edycję spotkania lornetkowego nad Jeziorskiem w terminie 26-27.09, tradycyjnie w Dworku za lasem w Warcie:
https://maps.app.goo.gl/6X4k3HpJfcsmiHwo8?g_st=ic
Jak zawsze będzie to dobra okazja, aby popatrzeć przez lornetki w adekwatnych ku temu warunkach przyrodniczych, porozmawiać na ich temat i cieszyć się towarzystwem ludzi o wspólnych zainteresowaniach.
Soniak10 - Wto 08 Wrz, 2026
A Arek będzie?
binocullection - Sro 09 Wrz, 2026
Tego nie wiem, serdecznie zapraszamy Arka i inne osoby jak dotąd nieobecne nad Jeziorskiem.
Tak jednak dumam, co jeśli pojawiłby się Vortex Razor 12x50 UHD? Hmmm…
Soniak10 - Sro 09 Wrz, 2026
| binocullection napisał/a: | | Tak jednak dumam, co jeśli pojawiłby się Vortex Razor 12x50 UHD? Hmmm… | Noo... to byłby magnes. Nawet wystarczyłby zwykły Razor HD, niekoniecznie UHD. Dlatego czekam na deklarację Arka, żeby się pojawił i "załatwił" Razora HD, najlepiej właśnie 12x50. Byłoby bardzo ciekawe porównanie do "alf", prawda?
Pzdr
Marek Marecki - Czw 10 Wrz, 2026
Nie kojarzę żeby jakaś alfa 12x50 byłaby na Jeziorsku, najczęściej są NL 12x42.
Soniak10 - Czw 10 Wrz, 2026
| Marek Marecki napisał/a: | | najczęściej są NL 12x42 | To też byłoby ciekawe porównanie, i to zarówno w warunkach dziennych jak i po zmierzchu.
BTW: sądząc na podstawie zdjęcia w pierwszym poście, inni Koledzy też stosują sposób trzymania lornetki, do którego i ja doszedłem, tzn. jak najbliżej obiektywów, a nie w środku długości. Mnie to naprawdę pomaga utrzymać stabilność, zwłaszcza w większych lornetkach 10x i 12x.
Wojtas_B - Czw 10 Wrz, 2026
| Marek Marecki napisał/a: | | Nie kojarzę żeby jakaś alfa 12x50 byłaby na Jeziorsku, najczęściej są NL 12x42. |
A choćby Twój Ultravid 12x50 czy EL 12x50 (teraz chyba Grześka?).
Ultravid 12x50 nie będzie na Jeziorsku
Będzie Swaro EL 12x50 Grześka
widoczek - Sro 16 Wrz, 2026
Żałuję że tym razem mnie nie będzie. Warto przyjechać jesli tylko ktoś będzie mieć możliwość, takie zloty otwierają nowe horyzonty, uświadamiają jakie są różnice w optyce, mechanice, ergonomii. Zmieniają po prostu perspektywę przyszłych zakupów i sposób myślenia o tym co dla każdego z nas jest tak naprawdę najistotniejsze podczas użytkowania lornetek.
Warto również poznać nowych ludzi, jakże ciekawych i różnorodnych w swoim przekroju, których łączy wspólna pasja łapania fotonów przez szkiełka (lunety też są na zlocie!).
|
|