forum.optyczne.pl

Lornetki - Śniadanko połączone z testem

Arek - Wczoraj 13:52
Temat postu: Śniadanko połączone z testem
Hej!

Kończę test porównawczy czterech lornetek 15x56. Są to następujące modele:
https://www.optyczne.pl/p...=2942&add3=1543

Przyszło mi jednak do głowy, że można spróbować zrobić go bardziej obiektywnym, bo co kilku oceniających to nie jeden. Zależy mi więc na kilku doświadczonych w optyce osobach, które dokonałyby oceny porównawczej takich parametrów jak ostrość i kontrast w centrum, ostrość na brzegu, CA, odblaski, kolory i ogólne wrażenia z użytkowania. Jeśli znajdą się jacyś chętni, to możemy spotkać się w niedzielę 20 września o 8 rano nad Parkiem Fontann przy Wisłostradzie. Na górze, przy pomniku Marii Skłodowskiej-Currie jest kilka ławeczek, gdzie możemy się rozłożyć i o tej godzinie mieć spokój, żeby dokonać ocen. Zajmie nam to pewnie z godzinkę-dwie, więc potem możemy wybrać się na Nowe lub Stare Miasto do jakiejś knajpki i zakończyć to wszystko dobrym śniadaniem lub kawą i wtedy porozmawiać już na luzie. Co Wy na to? Są jacyś chętni do ciężkiej i niewolniczej pracy? ;)

ryszardo - Wczoraj 14:35

Ja się piszę.
Wezmę monopod z uchwytem do lornetek.
Statyw lub 2 też znajdę, ale nie mam więcej uchwytów.

Arek - Wczoraj 14:42

Ja wezmę uchwyt i łącznik.
Marek Marecki - Wczoraj 17:16

Jest błąd w specyfikacji SLC 15x56, lornetka posiada wyjście na statyw
_Tomek_ - Wczoraj 19:20

W ten weekend nie mogę, ale innym razem bardzo chętnie.
widoczek - Wczoraj 19:58

Ja niestety na 90% odpadam.

Jarek "Wiking" będzie.

Wojtas_B - Wczoraj 20:02

Będę.
Soniak10 - Wczoraj 21:24

Arek napisał/a:
Jeśli znajdą się jacyś chętni, to możemy spotkać się w niedzielę 20 września o 8 rano nad Parkiem Fontann przy Wisłostradzie.
Arku, a nie dałbyś rady "się sprężyć" i pojawić nad Jeziorskiem? W przyszły weekend, chociaż na jeden dzień, 26 lub 27 września? Byłoby super!
A w ogóle to możesz "zrealizować" jedno i drugie, tzn. 20 w Warszawie a tydzień później nad Jeziorskiem? :roll:

Arek - Dzisiaj 9:35

Marek Marecki, dzięki - zaraz poprawiam.

Soniak10, wyjeżdżam z rodziną więc odpadam.

Panowie weźcie ze sobą jakieś notatniki i coś do pisania, żeby zapisać uwagi i wyniki.

ryszardo - Dzisiaj 9:47

Zmontowałem zestaw do powieszenia 2 lornetek obok siebie na 1 statywie, będzie dobry do porównań.

Arek, łącznik statywowy masz ze stopką arca-swiss, czy muszę brać szybkozłączkę?

binocullection - Dzisiaj 10:10
Temat postu: Re: Śniadanko połączone z testem
Arek napisał/a:
(...)
Przyszło mi jednak do głowy, że można spróbować zrobić go bardziej obiektywnym, bo co kilku oceniających to nie jeden.

To jest bardzo fajny pomysł. Cieszy mnie wspólna inicjatywa działań w naszym środowisku.

Idea "testów społecznościowych" ma szansę stać się standardem branżowym, jeśli spojrzy się na nie nieszablonowo. Moim zdaniem grzechem pierworodnym większości testów optyki na świecie jest względność przedstawionych ocen. Ostrości są "bardzo dobre", kontrasty "wybitne", astygmatyzm bywa "zauważalny", a komfort widzenia zwykle jest "duży". Ten sam rodzaj opinii można zastosować do każdej lornetki, jeśli nie dysponujemy punktem odniesienia. Punkt odniesienia, osobisty ideał recenzenta, musi być oznaczony w recenzji, aby czytelnik wiedział, jaki jest jego horyzont spojrzenia.

Dlatego sugeruję każdemu dokonywać takiej analizy porównawczej zaczynając od lornetek najsłabszych, aby w przeciwnym wypadku mózg nie przyzwyczaił się do dobrego, a to przychodzi mu wybitnie łatwo (zresztą nie tylko w optyce). Następnie uszeregowanie loretek od najgorszej do najsłabszej z krótkim uzasadnieniem przyznanego miejsca.

Ja taką metodę stosuję od lat i przynajmniej dla mnie pozwala nie pogubić się z opiniami poprzez łatwo nas oszukujące mechanizmy w mózgu (podobny mechanizm bardzo skutecznie ukrywa przed naszymi oczami złą kolimację).

A tak na koniec - moim zdaniem jedynie testy porównawcze mają jakiś względny sens, jeśli na ich podstawie chcemy mieć poczucie, że właściwie wybraliśmy dla siebie lornetkę.

binocullection - Dzisiaj 10:45
Temat postu: Re: Śniadanko połączone z testem
Arek napisał/a:

Kończę test porównawczy czterech lornetek 15x56. Są to następujące modele:
https://www.optyczne.pl/p...=2942&add3=1543

Ależ mi się podoba ten Oberwerk, mniam.
Pewnie lepiej wyważony niż 50 mm, duże wygodne okulary, ktoś dobrze wymyślił te podkładki oporowe na tubusach.

O takie Chinczyki walczyliśmy.

ryszardo - Dzisiaj 10:52

Oberwerk mnie ciekawi, ale jak już indywidualne ostrzenie, to celowałbym raczej w 15x70. Ale popatrzę w niedzielę i zobaczymy, może mi podejdzie.