|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Obróbka cyfrowa - przekleństwo czy błogosławieństwo?
mavierk - Nie 29 Cze, 2008 Temat postu: Obróbka cyfrowa - przekleństwo czy błogosławieństwo? pociągnijmy temat z stąd
heding - Nie 29 Cze, 2008
mavierk, to zupełnie inna bajka, ja absolutnie nie neguję obróbki w sensie korekty...
ale ochy i achy nad fotkami pokroju "Most" czy wymieniane ptaki na dachu ...
wystarczy takiego asa wziąć w plener i niech pokaże, jakie to genialne fotki strzela...
k1caj_ns - Nie 29 Cze, 2008
Marian wytłumacz mi jaka powinna być nazwa zdjęcia w którym zastosowano wielokrotną ekspozycję? Duo foto Trio foto ...itd? Po co takie coś? Dlaczego uważasz ,że to nie jest zdjęcie?. Fakt mnich doszedł do tego efektu poprzez obróbkę w PS ale przy wielokrotnej ekspozycji jest to też możliwe. Co jest złego w łączeniu zdjęć ?
mnich - Nie 29 Cze, 2008
k1caj_ns napisał/a: | mnich doszedł do tego efektu poprzez obróbkę w PS |
Spokojnie to nie moje zdjęcie.Żeby ktoś nie zarzucił mi plagiatu. Autorem jest Gizm0 z onephoto.net
k1caj_ns - Nie 29 Cze, 2008
Faktycznie zagalopowałem się ale to nie zmienia faktu ,że jest to zdjęcie . Dla dociekliwych można dopisać zdjęcie modyfikowane w programie do obróbki graficznej.
mavierk - Nie 29 Cze, 2008
No ale co złego w obróbce graficznej - aktualnie wszelkie kolaże graficzne są codziennością, jest to nowy trend w fotografii, który nie pozwala jej stać w miejscu. To tak samo, jakbyśmy traktowali egipskie malowidła na ścianach jako wyznacznik malarstwa i traktowali Picassa jak śmiecia, bo nie dostosował się do istniejącego kanonu...
Jesienny - Nie 29 Cze, 2008
Z klasyki:
Zdjęcie czy nie?
I tak można mówić.
Dla mnie możliwość obróbki zdjęć jest zbawienna, nawet ta głęboka obróbka, ale to nie znaczy, że każde zdjęcie chcę manipulować w programie. podobna dyskusja do tego, czy syntetyczna muzyka tworzona na komputerze ma być traktowana na równi z wirtuozami instrumentów? Czemu nie? kiedy liczy się efekt.
Natomiast jeśli chodzi o konkursy, to wystarczy określić ramy w jakich ma się mieścić praca, nie tylko tematyczne, ale także techniczne. Wystarczy jedno nazywać fotografią, a drugie inną nazwą.
Pozostaje jeszcze kwestia tego, czy przerabiam własne zdjęcia czy wykorzystuję inne.
|
|