forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - [Zamiast N 85/1.8] Portretowka + makro - jest taki obiektyw?

docxxx - Pon 30 Cze, 2008
Temat postu: [Zamiast N 85/1.8] Portretowka + makro - jest taki obiektyw?
Przymierzam sie do kupna Nikkora 85/1.8. Po przeczytaniu recenzji, porad i wypowiedzi zauwazylem, ze sa dobre szkielka do portretowki i makro. Mam racje? Czy moglibyscie polecic taki? Zaznaczam, ze raczej chodzi mi o obiektyw, ktory jest dobry jak w/w Nikkor ale ma skale odwzorowania 1:1 niz kupno takiego, ktory znacznie odbiega od "osiemdziesiatki piatki", ale te marko posiada.
pseudonim_art - Pon 30 Cze, 2008

moze Tamron 90 mm f/2.8 SP Di Makro ?

http://www.cyfrowe.pl/apa...p-di-makro.html

troche czytalem o nim na forum i generalnie jest polecany a ludzie zadowoleni.

arietiss - Pon 30 Cze, 2008

Albo Sigma 105/2,8 Macro, ale tu bardziej nacisk na makro, a partret dość ciasny. :wink: Niestety nie wiem jak Sigma współpracuje z Nikonem.
mavierk - Pon 30 Cze, 2008

Jak chcesz równie jasno, jak 85/1.8 to musisz zainwestować w CZ Makro-Planara 100/2 :D

No a tak normalnie to masz w cenie do 1,5k optyczne trio:

90/2.8
100/2.8
105/2.8
odpowiednio tamron, tokina i sigma <- wszystkie równie dobre, do portretu ten pierwszy się bardziej nada.

Potem masz jeszcze Nikkora 60/2.8 Micro, który będzie myślę równie dobry. No i na końcu AF-S Micro Nikkor 105/2.8, który jest wspaniały pod każdym względem :)

MC - Pon 30 Cze, 2008

Tylko robiac portret ostrym szkielkiem trzeba uwazac, zeby modelka nie miala za zle, ze wszystkie niedoskonalosci urody widac...
Foxer - Pon 30 Cze, 2008
Temat postu: Sigma 150 mm f/2.8
150mm od Sigmy (Sigma 150mm F2.8 EX DG HSM MACRO) zbiera same pozytywne opinie, a sam na warsztatach miałem okazję przelać przez niego trochę światła i był po prostu świetny! Wysoka jakość wykonania serii EX, no ale i spore gabaryty, stąd też łącznik statywowy. Zapewne też jak to w Sigmach, może nie obyć się bez kalibracji z aparatem (darmowej, w serwisie Sigmy), ale jeżeli Ci to nie przeszkadza, oraz jego węższa ogniskowa 150 mm (a na DX już dużo węższa - wynosząca 225 mm), to wydaje się to obiektyw wart Twojego zainteresowania. Podobnie jak napisał arietiss o S-105mm - bardziej nacisk na makro, a portret jeszcze ciaśniejszy. Koszt 150 mm teraz to ok. 2600 zł, więc dużo więcej niż Nikkorowa portretówka 85mm f/1.8.

Dołączam fotki z tego szkła zrobione właśnie na warsztatach (Nikonem D80, na czczo - bez kalibracji AF etc.). Wybaczcie ogromną czułość, ale oświetlenie nie było najlepsze, a ja nie miałem wężyka, ani pilota :mad:

jaad75 - Pon 30 Cze, 2008

Zmiękczyć to akurat nie problem - gorzej z wyostrzeniem...
Ja bym dołożył jeszcze Sigmę 70/2.8 Macro.

heding - Pon 30 Cze, 2008

dziwna ostrość..złapana jakby pasmem... :???:
mavierk - Pon 30 Cze, 2008

jaad75 napisał/a:
Ja bym dołożył jeszcze Sigmę 70/2.8 Macro.
Ja bym jej nie dokładał, z względu na AF :)
jaad75 - Pon 30 Cze, 2008

heding napisał/a:

Jak długo masz aparat? :shock:

docxxx - Pon 30 Cze, 2008

Wczesniej wlasnie myslalem o tej Sigmie, juz w sumie bylem zdecydowany, ale po przeczytaniu kilku niepochlebnych opinii o tym obiektywie jakos dalem sobie spokoj. W sumie najgorsza to byla taka, ze "150mm to ni w oko ni w...". Chociaz czytalem to samo o 50/1.8 a ja mam te szkielko i naprawde nie narzekam.
ps. Bo zawsze najgosze jest to, ze nie mozna sprzetu sprawdzic samemu, tylko trzeba polegac na opinii innych, a wiemy, gdzie dwoch Polakow, tam trzy zdania. No i niekoniecznie wypowiadaja sie zaawansowani uzytkownicy lub wrecz fanboye (np. "Canon jest fe i juz").

[ Dodano: Pon 30 Cze, 2008 15:33 ]
heding napisał/a:

Bez obrazy, ale wlasnie o takich mowie :razz:

Itey - Pon 30 Cze, 2008

sigma 150 jest faktycznie genialnym objektywem, tyle ze do naprawde ciasnych protretow. Choc jesli akurat jestes w parku to mozesz odejsc te kilka metrow od modela/modelki i chwycic wiecej niz tylko twarz. Co do ogniskowej, to pewnie kazdy ma swoje zdanie, ale z tego co czytalem, wielu fotografow uzywa 135mm na aps-c, a przeciez w tym przedziale 15mm nie robi (chyba) wielkiej roznicy (w przeciwienstwie do np 16mm vs. 30 ;) )
Moze sprobuj wypozyczyc na weekend, kiedys tu pisano, ze sigma umozliwia takie cos.