|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Dobra, karta CF do lustrzanki
WidMo - Pon 30 Cze, 2008 Temat postu: Dobra, karta CF do lustrzanki Cześć...
Ostatnimy czasy zakupilem sonego a200, a teraz szukam dobrej, acz nie drogiej karty CF do niego...myślalem o kartach pqi ale informacji o nich za wiele niema.
Z gory dziękuje za pomoc.
MichalP - Pon 30 Cze, 2008
co znaczy niedrogiej?
Uważam, że absolutne minimum przyzwoitości to Sandisk Ultra II/Extreme III (może być w edycji starszej tj 20MB/sek)
WidMo - Pon 30 Cze, 2008
niedroga to pojecie subiektywne...ale dla mnie niedroga karta to max 80 zł.
volomin - Pon 30 Cze, 2008
Osobiście polecam karty PQI.
Używam takiej jak w linku4GB x120
od grudnia 2007.
Porównywalna z Sandisk Extreme III jednak dużo tańsza.;]
Wujek_Pstrykacz - Pon 30 Cze, 2008
Tylko Sandisk Extreme III. Żadnych egzotycznych firm. Już lustrzanke masz egzotyczną.
MC - Pon 30 Cze, 2008
Czy lustrzanka jest egzotyczna to bym sie nie zgodzil, ale kup ta Extreme III. Szybsza nie bedzie Ci potrzebna, a ta jest najzwyczajniej dobra.
MM - Pon 30 Cze, 2008
Pstrykacz napisał/a: | Tylko Sandisk Extreme III. Żadnych egzotycznych firm. Już lustrzanke masz egzotyczną. |
A co do Extreme III to pełna zgoda, warto kupić ten model karty CF.
marekf - Pon 30 Cze, 2008
również polecam kupiłem 2 po 4 gb w obawie że jedna może się zepsuć ... i jakby to powiedzieć ... ni huhu:D
timi1970 - Pon 30 Cze, 2008
ja mam Extreme III 8GB i śmiga jak ta lala, też kupiłem dwie, ale po to żeby na dłuższy wyjazd nie taszczyć laptopa
mam jeszcze Cheetach 1GB 80x, która była w body, ale jest wolna i jej nie używam
Poradziłem Sandiska bo sam posiadam i nie narzekam (Extreme IV 4GB - Tobie do A200 taka niepotrzebna bo nie ten przerób danych, tak jak napisałem Ultra II/Extreme III wystarczy). Z założenia wychodzę, że nie warto wchodzić w "egzotyczne" firmy, tylko staram się kupić lepsze i takie na jakie mnie stać i oczywiście w najtańszej ofercie na rynku (dlatego uwielbiam przekopywać wszelkiego typu wyszukiwarki zanim udam się na zakupy/złożę zamówienie).
k1caj_ns - Pon 30 Cze, 2008
Ja mam dwie CF san disk EXTREME III 4GB i nic o nich nie powiem bo dopiero jutro aparat dostanę ale miałem 4GB SD w 450D i nie było problemów.
Na zakup popatrz z tej strony ,że wybuliłeś 1600 na aparat więc zakup karty to już pestka. Na allegro kupisz taką CF 4GB za 105 złotych więc 25 złotych to nie majątek a warto kupić porządnie.
WidMo - Pon 30 Cze, 2008
Jak się dobrze poszuka to znajdę i tańszego San Diska...tylko narazie jestem spłukany
a tak poza tym uważam, że Sony nie jest taki zły. Jeśli patrzeć na inne aparaty w tym segmencie, to większość jest podobna. Fakt szumi na wysokich iso, ale który aparat nie szumi.
I drugie "ale", że szkoda sie przekomarzać, który aparat jest lepszy bo to i tak nic nie zmieni...
Wujek_Pstrykacz - Pon 30 Cze, 2008
Uważaj z tymi super okazjami z Allegro. Zdarzają się podróbki Sandiska. Lepiej dać parenaście złotych więcej, a mieć pewność oryginału.
WidMo - Pon 30 Cze, 2008
Ja na allegro nie szukam...wole przekopać sie przez ceneo.pl też są okazje:D
Pisząc przeglądarki nie brałem pod uwagę alledrogo tylko cywilizowane metody (np sztukę Moliera)
WidMo - Pon 30 Cze, 2008
biorąc pod uwagę, że w czasch Moliera były aparaty cyfrowe to na pewno dużo musiał pisać o kartach na kartach:P:P:P
k1caj_ns - Wto 01 Lip, 2008
http://www.allegro.pl/ite...sze_30mb_s.html
Ja kupiłem na tej aukcji od SS i ze sklepu więc chyba nie jest to jakiś badziew. Chociaż zgodzę się ,że lepiej uważać kupując w tym czy innym serwisie aukcyjnym.
WidMo - Wto 01 Lip, 2008
Dokonałem zakupu - PQI 4GB x120 - jak się na tym przejadę to napisze.
W sumie, fajnie by było gdyby optyczni zrobili test kart SS, KS, i dwóch noname. Chyba, że już takowy jest. Taka sugestia.
Powiedzmy w prost nic nie jest niezawodne. Ostatnio kumpel reklamował po dwóch latach używania SS.
R.Roobs - Pon 14 Lip, 2008
172 zł za SD Extrim IV 4GB czego chcieć więcej
MichalP - Pon 14 Lip, 2008
a ja do normalnego lusterka kupiłbym Sandiska Ex III i mamy za 120 zł 4GB. Ex IV to do wypaśnych aparatów które potrzebują szybkości i które korzystają z UDMA.
...a miałem kupić SD III tylko akurat nie było ,50 zł to żadna jakaś duża kwota
R.Roobs napisał/a: | ...a miałem kupić SD III tylko akurat nie było ,50 zł to żadna jakaś duża kwota |
oczywiście, że żadna, ale zawsze Też mam EXIV 4GB. tylko ja ją kupiłem za 180 i trochę na wyrost do C40D bo Canon nie w pełni wykorzystuje jej szybkość. Ziegiem okoliczności jestem obecnie posiadaczem d300, który akurat korzysta z UDMA.
eee sorki zagalopowałem sie. Temat był o CF a Ty masz SD. W przypadku SD chyba nie ma takich zależności (UDMA/nie UDMA). Czyli spox.
...będę nieskromny ...ja tyż D300
R.Roobs napisał/a: | ...będę nieskromny ...ja tyż D300 |
A tak z ciekawości SD pod co podpiąłeś? Bo myślałem że do d300 to tylko CF pasuje
krisv740 - Pon 14 Lip, 2008
może pod czytnik jesli ma
MichalP napisał/a: | R.Roobs napisał/a: | ...będę nieskromny ...ja tyż D300 |
A tak z ciekawości SD pod co podpiąłeś? Bo myślałem że do d300 to tylko CF pasuje |
SD poszło w "skrócie " do całości nazwy karty czyli Sandisk Extrim...
ekhm...śmieszna zbieżność skrótów
samantha - Wto 29 Lip, 2008
Czyli sugerujecie ze do sony alfa200 bedzie dobra SanDisk Extreme III ?
MC - Wto 29 Lip, 2008
Bedzie bardzo dobra.
samantha - Wto 29 Lip, 2008
A jaka powinna być szybkość zapisu i odczytu na tej karcie zeby ten aparat w miare dobrze chodził?
MC - Wto 29 Lip, 2008
Co masz namysli "w miare dobrze"?
Przy zdjeciach pojedynczych spokojnie starczy Ultra II, ale roznica w cenie w porownaniu z Extreme III jest na tyle mala, ze lepiej kupic ta druga. O Extreme IV sie nie martw, nie jest potrzebna.
MM - Wto 29 Lip, 2008
Czasami warto zaufać praktykom i nie zadawać tylu zbędnych pytań. Karta SanDisk Extreme III będzie aż za dobra do takiego aparatu. Kupować i robić zdjęcia. Warto bo niezawodna. O szybkość bać się nikt nie musi.
MichalP - Wto 29 Lip, 2008
Właściwie wystarczy 10MB/sek czyli Sandisk ultra II. Aparat szybciej i tak nie zapisze zdjęć. Jeśli kupisz Extreme III w wersji 20 lub 30 MB sek nic nie zyskasz specjalnie oprócz lżejszej kieszeni.
goltar - Sro 30 Lip, 2008
MichalP napisał/a: | Właściwie wystarczy 10MB/sek czyli Sandisk ultra II. Aparat szybciej i tak nie zapisze zdjęć. Jeśli kupisz Extreme III w wersji 20 lub 30 MB sek nic nie zyskasz specjalnie oprócz lżejszej kieszeni. | Nie zgadzam się z tym, przy zdjęciach 3kl./s przydaje się szybsza karta.... tam potrzeba 30MB/sek.
Wujek_Pstrykacz - Sro 30 Lip, 2008
Im szybsza karta to jest oczywiscie lepiej, ale jak się ma np. Sony A200 to po co przepłacać. Wystarczy extreme III.
MC - Sro 30 Lip, 2008
Mi sie nawet wydaje, ze do A700 niepotrzebnie Extreme IV kupilem, bo serie robie niezbyt czesto, a tym bardziej RAWow.
heding - Sob 23 Sie, 2008
mam trochę inne pytanie, koleżanka ma Canona, ja Nikona, czy jeżeli włożę kartę z jej C do N to zobaczę na swoim jej fotki i czy nie będzie żadnego konfliktu, jeśli będę chciał pstrykać dalej swoim N z jej kartą? na logikę wydaję mi się że nie powinno być problemu, ale wolę zapytać.
Pytam, ponieważ nie będzie czasu na zgrywanie fotek na komputerze...
ender - Sob 23 Sie, 2008
a czemu na kartach jest info ze powinny byc sformatowane w urzadzeniu w ktorym sa uzywane?
MC - Sob 23 Sie, 2008
Pewnie dlatego, zeby z nim dobrze dzialaly...
Smola - Nie 24 Sie, 2008
SanDisk Extreme III - wystarczy. Poczytaj na necie bo niedawno wyszedl nowy model S E III - troche szybszy od starej Extreme III.
away - Wto 09 Wrz, 2008
Zupełnie zgłupiałam od tych skrótów x_x
chodzi mi o karty SANDISK 4GB EXTREME III
czy wersja CF będzie współpracować z canonem 450D ?
MC - Sro 10 Wrz, 2008
away, wystarczy przeczytac specyfikacje aparatu. Dostepna chociazby w tym serwisie. Tam jest wyraznie napisane, ze ten aparat obsluguje tylko SD/SDHC.
away - Sro 10 Wrz, 2008
Tak, wiem. Ale ogłupily mnie w niektórych sklepach zestawy gdzie do tego canona dawali karty SANDISK CF EXTREME III .__.
Nevermind ^^
MC - Sro 10 Wrz, 2008
Hmm, widocznie taki sklep albo nie chcialo im sie pisac ze to o SD chodzi.
|
|