|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - mnożnik cropa a głębia ostrości
MichalP - Sro 02 Lip, 2008 Temat postu: mnożnik cropa a głębia ostrości Kłaniam.
Mam pytanko - może trywialne, ale mnie nurtujące.
Jak liczyć głębię ostrości w cyfrówkach - po "natywnej" ogniskowej obiektywu, czy po mnożniku. w cyfrówkach raczej wielkiej różnicy nie ma bo mnożnik niewielki za wyjątkiem Olka. Różnica się pojawia w kompaktach gdzie mnożnik może sięgać 6 i więcej razy.
MC - Sro 02 Lip, 2008
Michale, czy cos takiegoŁ
http://klubkm.pl/forum/sh...ight=obliczanie
Ci pasuje?
MichalP - Sro 02 Lip, 2008
ano pasuje - czyli rozumiem im mniejszy sensor tym większa głębia ostrości przy tej samej realnej ogniskowej. Oj przyjdzie mi robić zdjęcia na mniejszych przesłonach.
MC - Sro 02 Lip, 2008
Ja tez tak to rozumiem. Dlatego w kompaktach jest taka duza GO.
maziek - Sro 02 Lip, 2008
MichalP napisał/a: | ano pasuje - czyli rozumiem im mniejszy sensor tym większa głębia ostrości przy tej samej realnej ogniskowej. | Przy relanej czyli rozumiem fizycznej, rzeczywistej, GO jest zależne od ogniskowej a wielkość sensora nie ma znaczenia.
Przy przeliczaniu na ogniskową odpowiadającą 35mm informacja o krotności jest niezbędna.
to już nie jarzę. To w końcu jak to jest. Jak mam po przeliczeniu na lustrze i kompakcie ogniskową 50mm to GO jest takie same, czy nie?
Obiektyw w kompakcie dajmy na to (bo pamiętam) c-750 ma rzeczywistą, fizyczną ogniskową 6,3-63mm, co odpowiada 38-380mm.
Jeśli obliczysz GO (na krótkim końcu) dla 6,3mm to dostaniesz właściwą wartość. Jesli obliczysz dla 38mm to złą, bo posłuzysz się przeliczeniową ogniskową, a nie rzeczywistą. Widać stąd, że wielka GO dla kompaktów polega na tym, że dla ogniskowej przeliczeniowej na klatkę 35mm np. 400mm (co dla pełnej klatki oznacza GO cienką jak kartka papieru) rzeczywista ogniskowa kompaktu to kilkadziesiąt mm.
Inaczej, jak zrobisz zdjęcie obiektywem 50mm na APS a potem z obrazu wytniesz cropa odpowiadającego kątowi widzenia dla obiektywu 1000mm na tej samej matrycy - to dostaniesz dokładnie takie zdjęcie (pomijając rozdzielczość), jak z kompakta, który przy rzeczywistej ogniskowej 50mm obliczeniową ma 1000mm (mnożnik 20). Ale GO będzie jak dla 50mm bo przecież to fragment zdjęcia zrobionego na APS obiektywem 50mm.
uff dzięki, czyli nieważne jaki mamy przelicznik, ważne jaki jest obiektyw dzięki.
. Obiektywy są najważniejsze. Choć Lenin mawiał, że o wszystkim decydują kadry...
i tym optymistycznym akcentem można zamknąć wątek. Dzięki raz jeszcze za szybki odzew.
mnich - Sro 02 Lip, 2008
Jeszcze do dajmy że nie należy przeliczać ogniskowej bo ogniskowa to ogniskowa, tylko co najwyżej kąt widzenia dla ekwiwalentu.
|
|