forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - lustrzanka ok 2000PLN: d60, e510, 450d ?

kickasss - Sro 02 Lip, 2008
Temat postu: lustrzanka ok 2000PLN: d60, e510, 450d ?
standardowy poczatek: ...zastanawiam sie nad kupnem taniej lustrzanki amatorskiej - zauwazylem, ze zabawa z kompaktem (fz18) daje mi coraz wiecej i wiecej przyjemnosci, wiec stad lustro.
kasa: 1500-2500 pln przy czym gorna kwota usprawiedliwiona tylko znaczacym wzrostem jakosci/funkcjonalnosci...

Czytam od co najmniej tygodnia rozne fora, testy, obmacuje aparaty w sklepach prawie codziennie i z kazdym dniem metlik w glowie coraz wiekszy :-)

Opcje, ktore rozwazam:
1. d40 z jakims jasniejszym szklem (jakim?)
2. d60 vr kit ---> jakos mi te nikony leza w rece,
3. e510 --> biorac pod uwage funkcje, ktore ma w porownaniu do ceny to chyba dobra opcja, ale jakos tak sami nikonowcy i canonowcy sie tu wypowiadaja :-)
4. 450d...w teorii wypas chyba, ale czy warto az tyle za niego placic porownujac z pozostalymi? a jak tak to moze d80 :-)

sami widzicie, ze juz post sie powoli zmienia w liste tego co na rynku, ale to daje obraz mojego samopoczucia :-)

aha, alfy mimo, ze upakowane funkcji za niska cene to jakos jednak zdecydowanie nie... tylko czemu je tak wciskaja w fotojokerze? :-)

POMOZCIE PROSZE bo nie chce juz spedzac calych dni na forach tylko KUPIC I ROBIC!!! ... foty rzecz jasna :-)

Itey - Sro 02 Lip, 2008

e510 w moim odczuciu ma 1 wade - jpg prosto z aparatu nie sa takie ladne. Aczkolwiek to nie musi byc wada bo juz zwykla picasa potrafi wyciagac jpg (lepsze niz to co robi aparat) wiec do podstawowych zadan duzo czasu nie zmarnujesz. Wtedy to bylo dla mnie jednak b. powazne kryterium :) Poza tym aparat swietny.
Co do nikonow wzialbym ktorykolwiek z kitem (z tego wzgledu, ze biorac samo body duzo nie zaoszczedzisz, a zawsze masz 'zapasowy' objektyw jakby co, ktory dodatkowo daje b. dobra jakosc obrazu) a dokladniej ten tanszy :) wielkiej roznicy miedzy nimi nie ma, lepiej wydac pozostale pieniadze chocby na polecanego tu czesto tamrona 2.8 (dzieki czemu bedziesz mogl focic w gorszych warunkach oswietleniowych i lepiej izolowac objekt od tla - plytsza glebia ostrosci)
450d to zdecydowanie inna kategoria cenowa.
Osobiscie swego czasu mialem podobny dylemat i wzialem d40 z ktorego jestem bardzo zadowolony (kiedy kupowalem roznica miedzy d40 i d60 byla 50%).

Baku - Sro 02 Lip, 2008

Wziąłbym Nikona D60 z kitem, a za jakiś czas dokupił 18-200 VR. Ten zestaw pozwala rozwinąć skrzydła każdemu amatorowi pokrywając bardzo szeroki zakres ogniskowych i dając stabilizację. Jeśli coś Canona, to 450 jest na razie za drogi; bardziej opłaca się 400 z Tamronem 17-50 - powinien zmieścić się w budżecie.
Największą zaletą Olympusa są obiektywy. Dobre i tanie. Albo bardzo dobre i trochę droższe. Mnie osobiście system 4/3 jakoś nie przekonuje. Zalety są mniejsze niż miały być (winietowanie) a pojawiają się wady których miało nie być (szumy).

Itey - Sro 02 Lip, 2008

Z calym szacunkiem, ale polecasz 18-200 ktory nie daje zbyt cudownej jakosci zdjec, a 3 linijki dalej narzekasz na szumy??
Jesli to mialoby byc glowne kryterium to ja zdecydowanie bym wolal oly.

basti - Sro 02 Lip, 2008

a ja polecam - żeby Ci jeszcze bardziej zamieszać ;) - Canona 450D.

Aparacik uważam naprawdę wart swoich pieniędzy, w internetowym sklepie fotojokera jest za 2300 (w konwencjonalnym 2400) wiec nie trzeba sie zdawac na allegro i różnych sprzedających.

jak dla mnie, a analizowałem rynek kilka tygodni, bawiłem sie paroma lustrzankami takze robiąc zdjęcia nie tylko macając 5 minut w sklepie, ten mi akurat najlepiej lezy, myśle że będzie świetną bazą jak jeszcze dostanie lepsze szkiełko chociaż i kit nie jest zły.

d80 jednak ma swoje lata już- 2 lata w elektronice to sporo, matryca jednak starsza, kwestia gripu i plastikow to juz troche rzecz gustu - po przyjrzeniu się z bliska C450D robi na mnie z kazdym dniem lepsze wrazenie, jasny wizjer, wyswietlacz zaskakująco czytelny

po prostu jak za te pieniądze naprawdę udana konstrukcja. w koncu w tej cenie jestesmy amatorami - nie czarujmy się.

[ Dodano: Sro 02 Lip, 2008 17:59 ]
a jak mówią biednego nie stać na oszczędzanie, więc 300pln różnicy nie powinno determnować Twoich wyborów bo bedziesz to później widział na kazdym zdjeciu, jeśli Ci nie bedzie coś leżeć.

tkosiada - Sro 02 Lip, 2008

nikon 40d i 60d nie z uwagi na małe zaplecze w postaci szkieł
z uwagi na brak silniczka w body musza byc szkła dedykowane
olek odpada
polecam canona 400d, 450d, dużo szkieł firmowych i innych firm, pamietaj że wybierasz system, a nie jednorazowo aparat :!:
posiada też sporo zaawansowanych funkcji z wyższych modeli co pozwoli ci sie uczyc :cool:

jakie szkla? a ile masz gotówki?
wg mnie na początek sigma 17-70, tamron 17-50, canon 17-85, stałka 50/1.8
ta stałka nie jest droga, a pozwala na naukę i bardzo ciekawe efekty mozna nią osiągnąc
a jesli ci sie spodoba praca z stałkami to... cała paleta do dyspozycji
pozdro

Ostegolectric - Sro 02 Lip, 2008

zabawki w stylu D40/60 od nikona sobie odpusć, bo nie maja śrubokręta. chcesz się rozwijać bierz Olka, Nikona d80, Canona 400/450d.
Subiektywnie - C400 + kit z IS

domini93 - Czw 03 Lip, 2008

racja, w tej grupie najlepszy C 450d
MC - Czw 03 Lip, 2008

domini93, jestes pewien? Bo ja na przyklad nie uwazam tego za oczywista oczywistosc. Chociazby komfort uzytkowania - D80.
kickasss - Czw 03 Lip, 2008

a no wlasnie... ile postow tyle aparatow do polecenia :-) tego sie wlasciwie spodziewalem...

ale juz zaczynam widziec swiatelko w tunelu bo moze rzeczywiscie te male nikony odpadaja.., wiec d80, 450d albo e510, ktory jest propozycja najbardziej budzetowa + kwestia obiektywow kitowych (dwoch...) nie wiem kiedy bedzie mnie stac na zakup jakiegos kolejnego drozszego szkla...

czyli trawimy decyzje dalej Panowie :-) i zeby nie przedluzac w nieskonczonosc kwestii wyboru nakladam sobie deadline i publicznie sie zobowiazuje do zakupu max w sobote rano :-)

dzieki wszystkim za pomoc. oczywiscie jesli ktos ma ochote jeszcze mi w glowie namieszac ---> be my guest!

k1caj_ns - Czw 03 Lip, 2008

kickasss, Napisz co byś chciał przede wszystkim fotografować ? Tylko nie pisz proszę ,że wszystko :razz:
Ostegolectric - Czw 03 Lip, 2008

kickasss napisał/a:
wiec d80, 450d albo e510, ktory jest propozycja najbardziej budzetowa + kwestia obiektywow kitowych (dwoch...) nie wiem kiedy bedzie mnie stac na zakup jakiegos kolejnego drozszego szkla...

Jak tak, to Olek.

MC - Czw 03 Lip, 2008

Dokladnie. Jesli nie chcesz wydawac kolejnych pieniedzy, to Olek w dualkicie.

k1caj_ns napisał/a:
kickasss, Napisz co byś chciał przede wszystkim fotografować ? Tylko nie pisz proszę ,że wszystko :razz:

na razie na pewno ptaki nie wiec super hiper mega zoomy niekoniecznie potrzebne.
sport i imprezy masowe, koncerty - raczej nie

+ podroze - tak czyli: architektura (w tym jakies detale, ale nie antena wiezy eiffla robiona z dolu :-) ), krajobrazy no i oczywiscie ludzie
+ wycieczki z aparatem zeby popstrykac i to wlasciwie tyle - tu jakis detal wyciagnac z tla...

mam nadzieje ze nie napisalem ze "wszystko" :-)

aaa, no i wybaczcie ze opisowo i moze malo konkretnie ale gdybym umial lepiej to pewnie nie pisalbym tutaj tylko w "jaka posiadasz lustrzanke cyfrowa?" :-)

no i do tych zastosowań dualkit olka jak znalazł :wink:

No jeśli nie chcesz więcej wydawać na obiektywy i nie planujesz zmiany sprzętu to Olympus w dualkicie jest zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem.

Jeśli kiedyś planowałbyś kupić coś zdecydowanie lepszego np. do sportu to ja proponowałbym na teraz 450D z kitem + sigmę 70-300 APO . Tylko ,że to i tak ponad Twój budżet .

Ileż prostrze byłyby nasze wybory gdyby budżet miał 2-go rzędne znaczenie... :roll:

k1caj_ns a moze jednak 450d nie ponad budzet: wlasnie znalazlem kit w calkiem calkiem cenie: 1999PLN
http://www.japanfoto.pl/p...roducts_id=1693

nie za tanio? nie sciema jakas? to jest ten standardowy zestaw, nie? co myslicie?

jasne, ze zostaje jeszcze ta sigma, ale to 500-600 PLN jesli na dobry popatrzylem czyli przyszlosc ale juz raczej blizsza.

MC - Czw 03 Lip, 2008

kickasss, za tanio i raczej sciema. Juz pytalem o ten sklep, poszukaj na forum.

http://fotoaparaciki.pl/i...uct&prod_id=550

Tutaj możesz spokojnie kupować .

http://fotoaparaciki.pl/i...uct&prod_id=550

Tutaj też.

300 złotych lepiej dołożyć a przynajmniej czekasz na aparat ze spokojną głową i z gwarancją później problemów nie masz.

kickasss napisał/a:
jasne, ze zostaje jeszcze ta sigma, ale to 500-600 PLN jesli na dobry popatrzylem czyli przyszlosc ale juz raczej blizsza.

Pożyjesz trochę oszczędniej i za jakiś czas kupisz taką sigmę i będziesz miał nawet namiastkę macro.

domini93 - Czw 03 Lip, 2008

MC masz rację pod tym względem- komfort użytkowania itp. , ale dla osoby o ograniczonym budżecie to troszke kłopot. Samo body Nikona d 80 kosztuje ok. 2300zł, a gdzie jeszcze chociaż jakiś obiektwy. A np Canon 400d kupić można nawet za 1700zł z kit-em.
krewzszafy - Czw 03 Lip, 2008

http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/83717
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/101539
d80 to 1800zł + 18-70 za 900zł razem to 2700zł. za taki zestaw warto. 400d pod względem ergonomii odstaje znacznie od d80
warto dołożyć te 200zł i mieć coś naprawdę porządnego na lata.