|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Sony A 700 obiektyw szerokokątny do wnętrz
Gdańszczanin - Pią 04 Lip, 2008 Temat postu: Sony A 700 obiektyw szerokokątny do wnętrz Witam i proszę o pomoc w rozstrzygnięciu moich dylematów. Ostatnio otrzymałem zamówienie na wykonanie kilku serii zdjęć wnętrz. Jestem posiadaczem Sony Alpha 700 i zastanawiam się nad wyborem obiektywu szerokokątnego. Zastanawiam się nad SONY SAL-20F28. Zastanawiam się też nad Sigmą 10 - 20 . Za obiektywem Sony Sal 20F28 przemawia to, że może być on wykorzystany gdy w przyszłości zdecyduję się a Alphę 900. Sigma zaś nie będzie miała zastosowania do klatki 24x36. Generalnie przeważa też opinia, że obiektywy stałoogniskowe mają przewagę ( ostrość i jasność) nad zoomami.
Obecnie fotografuję wnętrza sony 18-70 DT i zastanawiam się na ile jakość fotografii będzie lepsza po zastosowaniu innych obiektywów. Gdybyście mogli podzielić się swoimi uwagami a może zaproponować inne szkła , byłbym wdzięczny. Pozdrawiam
MC - Pią 04 Lip, 2008
Jakosc bedzie lepsza, bez dwoch zdan.
Jesli fotografujesz wnetrza (ale bez ludzi), to swiatlo nie bedzie az takie wazne - uzyjesz statywu. Ta stalka jest calkiem przyzwoita. Problem jednak w tym, ze na cropie to juz sie robi 30mm i moze byc troche wasko.
Gdańszczanin - Pią 04 Lip, 2008
Fotografuję wnętrza bez ludzi .
Zależy mi na szerokim kącie. Zastanawiam się nad sigmą 10 - 20 lub sigmą 12 - 24. Ta druga ma tę zaletę że ma zastosowanie do pełnego obrazka. A ponieważ liczę się z tym, że za jakiś czas przejdę na Alfę 900 zastanawiam się poważnie właśnie nad tym obiektywem
MC - Pią 04 Lip, 2008
MM chwalil Sigme 12-24. Zwroc sie do niego. Ja mam 10-20 i jestem zadowolony, ale faktycznie, pelnej klatki to ona nie pokryje.
Zdecydowałem się na zamówienie Sigmy 12-24 w MegaFoto za kwotę 2 208 zł z zerowym kosztem dostawy.
Dziękuję za pomoc.
Pozostaje mi jeszcze problem z zakupem lamp doświetlających. Nie chcę lamp błyskowych zależy mi na świetle stałym. Prosiłbym o jakieś propozycje i wskazówki dotyczące firmy, modelu, mocy itp.
Z góry dziękuję
MC - Pią 04 Lip, 2008
Prosze prosze. Kopiuj/wklej z forum kkm
to prawda, mam nadzieję że nie naruszyłem żadnych zasad forumowych... Jeżeli zaś naruszyłem to nieświadomie i z góry przepraszam. Po prostu bardzo goni mnie czas i muszę się na coś zdecydować
MC - Pią 04 Lip, 2008
O ile mi wiadomo to nie. Obiektyw jest dobry, ale musisz go przetestowac jak przyjdzie, bo o ile pamietam, to MM obiektyw bardzo chwalil, a w tescie wyszedl tylko dobrze.
A tak swoja droga - na A900 to bedzie szeeeeeeeeroko.
MC napisał/a: | O ile mi wiadomo to nie. Obiektyw jest dobry, ale musisz go przetestowac jak przyjdzie, bo o ile pamietam, to MM obiektyw bardzo chwalil, a w tescie wyszedl tylko dobrze.
A tak swoja droga - na A900 to bedzie szeeeeeeeeroko. |
za szeroko??
MC - Pią 04 Lip, 2008
Nie. Z reszta zawsze mozesz zmienic ogniskowa na 20-24.
[quote="MC"]Nie. Z reszta zawsze mozesz zmienic ogniskowa na 20-24.[/quote
fakt....
MM - Sob 05 Lip, 2008
Sigma 12-24 to bardzo dobry obiektyw. Na pełnej klatce pokazuje pazur, można nią robić niesamowicie odjechane kadry i tylko kreatywność fotografa będzie tutaj istotnym ograniczeniem. Oczywiście przy FF na brzegu rewelacji nie będzie, ale jest znośnie i lepiej niż choćby przy Sigmie 17-35.
Sigma 12-24 z racji wystającej przedniej soczewki nie będzie "normalnie" współpracować z nakręcanymi filtrami i to jest największa wada tego obiektywu.
|
|