|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Sigma 17-70 a grawitacja
rasta - Pią 04 Lip, 2008 Temat postu: Sigma 17-70 a grawitacja pytanie do użytkowników tego szkła, czy wam też chowa się pod wpływem własnego ciężaru ?
trochę mnie to irytuje bo nie zawsze mam możliwość przytrzymania pierścienia zooma, mam jeszcze sigme 70-300 tam takiego problemu nie ma.
fatman - Pią 04 Lip, 2008
Masz więc taki zestaw ja ja ale u mnie 17-70 się nie chowa sama (jeszcze ).
na forach potykam się z tym zjawiskiem u intensywnie eksploatowanych obiektywów.
No ale masz przecież przełącznik LOCK to zamknij go żeby nie "latał".
Bumber - Pią 04 Lip, 2008
Ja także nie mam problemów. Obiektyw nie chowa się, gdy jest skierowany do góry, ani nie wysuwa, gdy skieruję go w dół. Przycisku wspomnianego przez fatmana używam tylko w sytuacji wymiany szkła, żeby przypadkiem nie chwycić za pierścień ogniskowej.
rasta, ile czasu używasz już swojej Sigmy?
azaki - Pią 04 Lip, 2008
Ale LOCK można użyć tylko na nie wysuniętym obiektywie, czyli na 17mm...
JA nie mam z tym problemy, nie chowa sie!
Bumber - Pią 04 Lip, 2008
Z Twojego pierwszego posta można wyciągnąć inny wniosek. Cóż, pozostaje się tylko cieszyć, że problem Cię (i nas) nie dotyczy...
rasta - Pią 04 Lip, 2008
buu, moje szkło miało tak od "nowości' było to dla mnie trochę dziwne, tak to jest jak się kupuje w podejrzanych sklepach :/ (blue coś tam z gdańska, jest na czarnej liście dystrybutora sigmy w Polsce)
A przycisk lock blokuje obiektyw tylko w jednej pozycji, więc nie przydaje się np. gdybym na stałe chciał ustawić 30mm
Bumber - Sob 05 Lip, 2008
Cóż, oszczędności nie zawsze popłacają, a szczególnie rzadko w przypadku sprzętu fotograficznego, który ma przecież służyć lata. rasta, chyba pozostaje Ci z tym żyć, chyba że spróbujesz reklamacji lub nawet interwencji u samego dystrybutora Sigmy...
|
|