|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - co można kupić bez oglądania ?
christo_ - Pią 04 Lip, 2008 Temat postu: co można kupić bez oglądania ? Witajcie
Tytuł troche ogólny ale do rzeczy :
--- chcę kupic uniwersalną lornetkę i wybrałem 10x42 no może ew. 8x42 ( zalezy mi na nieduzej wadze) teraz firma najbardziej to pasowala by mi VORTEX viper lub Olympus EXWP ale w związku z tym ze mam znajomego w stanach i patrzac na aktualny kurs $ mysle kupic tam jakis wyzszy model : biore wiec tez pod rozwage Zeiss-a , Swarka lub Leice lub Nikona
...i tu pytanie do fachowców ... co można kupićw stanach bez oglądania i z najwiekszym prawdopodobienstwem trafic na "niespaprany" egzemplarz ?
dzieki za podpowiedz
Arek - Pią 04 Lip, 2008
Najwyższe modele NIkona, Swarki, Zeissy i Leica to bezpieczny zakup.
christo_ - Pią 04 Lip, 2008
Swarovski 10x42 SLC
Leica Trinovid 10x42 BN
Zeiss FL 8x42 Binoculars
Leica Trinovid 8x42 BN
Zeiss FL 10x32 T*
Zeiss FL 10x42
Leica Ultravid 10x32 BR
czy NIKON HG i SE jakos inaczej nazywaja sie na rynek amerykanski ?
Arku znasz moze marke LEUPOLD ? tez robia lortnetki - mialem kiedys lunete mysliwska Leupolda - znawcy twierdza ze porownywalny jakosciowo do swarowskiego
[ Dodano: Wto 08 Lip, 2008 00:39 ]
zmiana planów .... zaraziliscie mnie
chce kupic cos podrecznego czyli pewnie 8x30 , cos uniwersalnego czyli cos w granicach 10x42 i cos do astro czyli cos pokroju fujinona 16x70 FMTSX ... myslalem jeszcze o czyms takim jak 7x50 ale nie potrafie znalesc dla zastosowania dla niego.
Panowie co doradzicie w tych 3 klasach ?
Zakupy beda w stanach.
Budzet ....hmmmm ... nie chcialbym wydac wiecej niz 1500-1600 usd
nie chce raczej nic z wielkiej trojcy bo to juz by przekraczało znaczaco kwote jaka przeznaczylem na lornetki
dodam ze jako fotoamator tez generalnie nie uznaje kompromisów wiec nie tamron, sigma tylko raczej eLka canonowska, w lornetkach jest troche inaczej bo jest wiele róznych firm i nie trzeba byc zdanym na wielka trojke zeby miec dobra lornetke,
czy dobrym wyborem 10x43 bedzie bushnell elite ( ok 600 usd) czy raczej vortex viper 10x42 ( ok 500 usd) ?
nie wiem co wybrac w zakresie 8x30 - nikon, fujinon ???
w astro to chyba rozsadnym bylby ten fujinon 16x70 FMTSX o ktorym wspominalem ( ok 650 usd)
Panowie wspomóżcie wiedzą, doświadczeniem i praktyką
|
|