|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pierwsza lustrzanka dla mniej wymagajacego
duncon - Sob 05 Lip, 2008 Temat postu: Pierwsza lustrzanka dla mniej wymagajacego Witam ,
Dotychczas nie rejestrowałem się na forum ponieważ tylko czytałem .
Przyszedł więc czas na zakup i tu wkradła się wątpliwość wyboru aparatu.
Z wiele testów i opinii można wnioskować że na tym forum Canon jest mocno faworyzowany .
A jednak z mojego wyboru najbardziej wpadł mi w oko Pentax K200D i osobiście robiłem zdjęcia Pentaxem K100 który bardzo mnie sie spodobał z uwagi na fakt że ma drugi wyświetlacz oraz przystępną cenę z podstawowym obiektywem w zestawie.
Miałem też okazje pstrykać Nikonem D80 który również rewelacyjnie robił zdjęcia jednak
ograniczeniem są koszty (do 1900zł)
Zdjęcia planuje robić kompletnie wszelakiego rodzaju ale przede wszystkim w podróży i na wycieczkach rowerowych .
Podstawowy obiektyw musiał by mi starczyć na ponad pół roku do zakupu kolejnego i byłby to prawdopodobnie Pentax DA 18-250 f/3.5-6.3 ED AL IF (ok 1500zł)
opis :
http://www.ceneo.pl/1190296
Proszę poradźcie czy dobrze celuje w aparat i obiektyw .
Jestem początkującym fotografem i mniej wymagającym .
Pozdrawiam
krisv740 - Sob 05 Lip, 2008
bardzo dobrze, choc ja polecałbym jednak mimo wszystko zestaw z dwoma obiektywami kitowymi
k1caj_ns - Sob 05 Lip, 2008
Na pentaxie się nie znam więc Ci nie pomogę . Z mojego systemu mogę polecić c 400D + Tamron 17-50 lub C 450D + kit . Z tym pierwszym po pół roku mógłbyś dokupić tele lub macro i miałbyś już całkiem fajny zestaw. Z 450D wymiana kita po pół roku lub tak samo dokupić tele lub macro. To już wedle upodobań. Sam zobaczysz na pewno po tym czasie czego Ci potrzeba.
mnich - Sob 05 Lip, 2008
Cytat: | Zdjęcia planuje robić kompletnie wszelakiego rodzaju ale przede wszystkim w podróży i na wycieczkach rowerowych . |
Jeśli tak to body w stylu Canon400D, Canon450D,Pentax k200D,nikon D60 + obiektyw w stylu 18-200mm/18-250mm będźe jedynym słusznym rozwiązaniem.( Tu polecałbym Nikkon nikkor 18-200 VR.) Nie bedziesz sobie zawracać głowy zmianą obiektywów podczas wycieczki, i nie bedziesz woził dodatkowych kilogramów.
Wujek_Pstrykacz - Sob 05 Lip, 2008
A ja na przekór poprzednikom polece zamiest C450D - C30D, zamiast P. K200D - K10D. To wprawdzie starsze modele, ale ich koszt jest podobny do tych nowszych. Za to stopień zaawansowania większy przez co będą dłużej cieszyć. Z nikona to bardziej poleciłbym D80 niż D60. Nawet mało wymagający użytkownik z biegem czasu staje się bardziej wymagający i lepsze bardziej cieszy.
mnich - Sob 05 Lip, 2008
Pstrykacz napisał/a: | Z nikona to bardziej poleciłbym D80 niż D60 |
Ja też, ale nie naciągajmy zainteresowanego
Dobrze że wspomniałeś o K10D, bo to także świetny korpus. Pytanie jakie szkiełko do niego na początek?
Wujek_Pstrykacz - Sob 05 Lip, 2008
A choćby i wspomniany wyżej pentaksowski megazoom.
duncon - Nie 06 Lip, 2008
Panowie dziękuję za odpowiedzi .
Czytam i czytam analizuje non stop porównuje i w miarę jeśli bym mógł podnieść próg cenowy to zacząłem sie zastanawiać nad K10D ale cena już bliska Nikona D80 i tu jakoś w głowie kreuje się lepsza opinia o D80 może i dlatego że macałem..
Na dzień dzisiejszy jestem nadal w kropce i sprecyzowałem wybór między Pentaxem K200D a Nikonem D80 .
W swoich rękach miałem dzisiaj Canony i być może robią świetne fotki ale dla mnie istotnym argumentem jest większy gabaryt + ciężar i górny wyświetlacz no i dodam że jestem świeżym amatorem który nie widzi znaczącej różnicy pomiędzy tymi aparatami i szybko jej nie zauważę jako amator.
Proszę o porównanie aparatów i wytoczenie tych istotnych zmian za które warto dopłacić ok. 600zł .
Pozdrawiam
Wujek_Pstrykacz - Nie 06 Lip, 2008
Powiem od razu że K10D będzie na pewno lepszy od D80. Inna półka
mavierk - Nie 06 Lip, 2008
duncon napisał/a: | i szybko jej nie zauważę jako amator. | przykro mi, dostrzeżesz
duncon napisał/a: | Proszę o porównanie aparatów i wytoczenie tych istotnych zmian za które warto dopłacić ok. 600zł . | http://optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=3&add0=310&add1=594&add2=377
http://optyczne.pl/index....arat&test_ap=38
http://optyczne.pl/index....arat&test_ap=67
http://optyczne.pl/index....arat&test_ap=43
nie przesadzaj z tym lenistwem
duncon - Nie 06 Lip, 2008
hmm.. ja już napisałem tyle razy amator że myślałem że to oczywiste że niektóre parametry mnie nie mówią jasno o przewadze jednego z nich:)
Przepraszam ale cały weekend siedzę na forach i czytam i nadrabiam zaległości znajomości rynkowej bo w końcu zakup body jest na dłuższe lata..
Pozdrawiam
mavierk - Nie 06 Lip, 2008
nie, zakup optyki to zakup na dłuższe lata
kup w kolejności:
Pentax k10 albo tańszy i niemalże taki sam Samsung GX-10
Nikon d80
k200
Wujek_Pstrykacz - Nie 06 Lip, 2008
Odpowiednia kolejność mavierk, odpowiednia. K10D to bardzo fajna lustrzanka jest.
zwirek - Pią 18 Lip, 2008
powiem szczerze, ze mam ten sam problem co ty - amator szukajacy czegos na poczatek. Wiele parametrow nie mowi nam nic, badz po dlugim studiowaniu niewiele, ale od czegos w koncu trzeba zaczac. Niestety nie wszyscy rozumieja nasze wahania i niewiedze.
Mimo wszystko wielkie dzieki za pomoc im wszytkim i prosba o wieksze zrozumienie dla przyszlych uzytkownikow lustrzanek
duncon - Pią 18 Lip, 2008
Jestem kolejnym szczęśliwym posiadaczem K200D z uwagi że nie było w ofercie zaprzyjaźnionego sklepu K10D musiałem wybrać k200.
Jestem ogromnie szczęśliwy z tego cacka i nie żałuję tego zakupu bo to świetny aparat w dobrej cenie .
Pzdr.
mcgyver - Sob 19 Lip, 2008
Z k200d na pewno będziesz zadowolony, ale k10 jest zdecydowanie lepszą konstrukcją i zdecydowanie bardziej polecam wahającym się.
dr_Fell - Sro 27 Sie, 2008
Odświerzę temat - ale czy w K10D nie przeszkadza zbyt mały zakres tonalny (właściwie taki sam jak w Olympusie E410, na który z tego powodu parę osób tu narzekało)
EDIT: na podstawie recenzji na dpreview.com
EDIT2: Okazuje się chyba że dla RAW zakres tonalny Olympusa jest o wiele lepszy - dpreview pokazuje dla jpegów których i tak będę używał rzadko pewnie. Pytanie można uznać za niebyłe. Czy w wypadku Olka 410 użycie RAW też wpłynie tak korzystnie na zakres tonalny ?
krzypaw - Nie 31 Sie, 2008
witajcie, pisze w tym temacie bo tez szukam lustrzanki, ma być moją pierwszą cyfrową miałem kiedyś zenita, potem cyfrowe kompakty no i chyba czas znowu kupić lustro, upatrzyłem sobie w fotojoker.pl sony alfa 200 za 777 body i do niej sigme 70-300 4-5.6 za 555. Do tego na allegro 18-70 3.5-5.6 za około 300. Czyli razem ok 1600 co o takim zestawie myślicie?? jestem amatorem, rozważałem zakup kompaktu super zoom sony h-50 albo panasonic fz-50 za około 1200-1400 i w podobnych pieniądzach wolę lustro. Tylko czy ta sony alfa jest ok??
MC - Nie 31 Sie, 2008
krzypaw, za ta cene to nie jest zly aparat. Nic lepszego nie dostaniesz. Ale Sigma 70-300 to tylko z APO, za ok.700PLN.
Wujek_Pstrykacz - Nie 31 Sie, 2008
W tej Alfie to tylko cena jest OK. Aparat raczej poniżej przeciętnej.
MC - Nie 31 Sie, 2008
Wujek_Pstrykacz, ale do okazyjnego pstrykania dla amatora moim zdaniem spokojnie wystarczy.
RB - Nie 31 Sie, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | W tej Alfie to tylko cena jest OK. Aparat raczej poniżej przeciętnej. |
W porównaniu do d40, d60 i 1000d? Żartujesz?
RB napisał/a: | Wujek_Pstrykacz napisał/a: | W tej Alfie to tylko cena jest OK. Aparat raczej poniżej przeciętnej. |
W porównaniu do d40, d60 i 1000d? Żartujesz? |
możesz się trochę rozwinąć,?? żartujesz że co, lepiej kupiuć co innego?? czy że sony jest ok?? jeszcze jak możecie to powiedzcie coś czy taki obiektyw na początejk może być, jako uniwersalny do wszystkiego ?? Tamron AF 28-200 mm f/3,8-5,6 XR Di Aspherical IF Macro
O świetny duecik widze = A200 + 28-200.
mnich - Nie 31 Sie, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | O świetny duecik widze = A200 + 28-200. |
Nie wiem jak kolega Pstrykacz, ale ja czekam na jakiś wynalazek w stylu 18/17/16- 300/350 Dopiero będzie do wszystkiego. Do tego kupie jeszcze Alfe 200
RB napisał/a: | Wujek_Pstrykacz napisał/a: | W tej Alfie to tylko cena jest OK. Aparat raczej poniżej przeciętnej. |
W porównaniu do d40, d60 i 1000d? Żartujesz? |
ale co żartuje, że alfa jest kiepska czy dobra, rozwin sie troche, a napiszcie jeszcze co sądzicie o tym obiektywie na początek, taki uniwersal do wszystkiego?? Tamron AF 28-200 mm f/3,8-5,6 XR Di Aspherical IF Macro obiektyw za 900 + body za 777, alfa 200
MM - Nie 31 Sie, 2008
Obiektyw na śmietnik. Alfa do muzeum jako ciekawostka, choć bardziej serio to na początek jakakolwiek lustrzanka wystarczy dla kogoś kto chce kupić jakikolwiek obiektyw i "pstrykać" zdjęcia...
RB - Nie 31 Sie, 2008
krzypaw napisał/a: |
ale co żartuje, że alfa jest kiepska czy dobra, rozwin sie troche, a napiszcie jeszcze co sądzicie o tym obiektywie na początek, taki uniwersal do wszystkiego?? Tamron AF 28-200 mm f/3,8-5,6 XR Di Aspherical IF Macro obiektyw za 900 + body za 777, alfa 200 |
Obiektyw - zapomnij.
Alfa 200 wbrew zdaniu frakcji anty-sony-reklamowej nie odstaje od podobnych wynalazków świątobliwego kanona czy nikona... aczkolwiek za Pawdziwego Fotografa z Sony Cie nikt nie weźmie Więc jeśli to jest istotne... to o alfie zapomnij też
Alfa 200 plus ten obiektywik to niestety jakość lepszego kompaktu, ale za troche więcej kasy
RB - Nie 31 Sie, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Alfa 200 plus ten obiektywik to niestety jakość lepszego kompaktu, ale za troche więcej kasy |
d60 + ten obiektywik czy 1000d + ten obiektywik - to samo za jeszcze więcej kasy...
Tu problem leży w szkle. W korpusach dostaniesz mniej więcej to samo.
Z D60 to ten obiektywik nie będzie ostrzył automatycznie, więc wogóle odpada. Canon 1000d faktycznie jest droższy. Jeżeli mówimy o obiektywie 28-200 to faktycznie szkoda słów. Troche lepszym rozwiązaniem byłoby tu szkło 18-200. Ale tylko troche lepszym. A co do A200 jest tanie - to nieulega wątpliwości, dla początkującego niezła, ale co dalej jak początkujący stanie się zaawansowanym. Tu Canon ma większy wybór (iNikon też). No chyba że Sony się rozwinie, ale na razie są to tylko pobożne życzenia.
generalnie na początku szukałem kompakta, myślałem o panason icu fz50 lub sony h50ale jak dołoże kasyy niedużo to mogę mieć lustro, byłem w media i bawiłem się soniaczem h50 i potem alfą no i powiem że prdkość ostrzenia, ogóln e wrażenia z lustra nawet sony z kitem 18-70 są nieporównyhwalknie lepsze, zachorowałem na lustro, no i nie musze sie obnosic z canonem i na tasmie z wielkim naspisem, n o i nie musze byc brany za fotografa. ale sie rozpisałem. Dlatego zacząłem myślec o tej alfie, a jesli chodzi o zakupy to mam zamiar kupić zestaw i na tym zakończyc na długo zakupy, to może jednak alfe 200 + sigme 70-300 apo, tylko co z szerokim kątem, tylko niedrogo, chociaż wolał by m jeden obiektyw uniwerslany
RB - Nie 31 Sie, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Z D60 to ten obiektywik nie będzie ostrzył automatycznie, więc wogóle odpada. Canon 1000d faktycznie jest droższy. Jeżeli mówimy o obiektywie 28-200 to faktycznie szkoda słów. Troche lepszym rozwiązaniem byłoby tu szkło 18-200. Ale tylko troche lepszym. A co do A200 jest tanie - to nieulega wątpliwości, dla początkującego niezła, ale co dalej jak początkujący stanie się zaawansowanym. Tu Canon ma większy wybór (iNikon też). No chyba że Sony się rozwinie, ale na razie są to tylko pobożne życzenia. |
Jeśli chodzi o szkła - braki w tele.
Korpusy - brak rozsądego odpowiednika d80 (cos pomiedzy entry a a700) i pełnoklatkowca. Pełnoklatkowiec będzie we wrześniu.
Wybór C i N wiekszy. W S da się spokojnie żyć.
[ Dodano: Nie 31 Sie, 2008 21:01 ]
krzypaw napisał/a: | Dlatego zacząłem myślec o tej alfie, a jesli chodzi o zakupy to mam zamiar kupić zestaw i na tym zakończyc na długo zakupy, to może jednak alfe 200 + sigme 70-300 apo, tylko co z szerokim kątem, tylko niedrogo, chociaż wolał by m jeden obiektyw uniwerslany |
Jeden obiektyw i niedrogo i dobrze... nie ma tak, sorry.
Ale z drugiej strony ludzie z 18-200 żyja i pstrykaja... i się cieszą...
To zależy od Twoich wymagań.
napisałem że niderogo szeroki kąt, może kitowy sony. a jeśli chodzi o jeden obiektyw który był by uniwersalny to musi byc w miarę dobry, ale do 1000, znajdzie ssię coś koło tego, ??
MC - Nie 31 Sie, 2008
Za niecale 1300PLN masz bardzo przyzwoitego Tamrona17-50. To lacznie z A200 wychodzi ok.2tysiace i masz bardzo fajny komplet. Ewentualnie kit kupiony na allegro czy kkm + A200 to tylko tysiac zlotych.
|
|