|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Olympus e-510 czy e-520?
Figa - Nie 06 Lip, 2008 Temat postu: Olympus e-510 czy e-520? Witam,
Który wybrać? Już prawie zdecydowałam się na e-510 + dual kit, a tu pojawiła się e-520 (+ dual kit).
Różnica w cenie jest znaczna e-510=1850zł / e-520=2350zł.
Czy warto dopłacić 500zł za nowszy model czy lepiej dokupić do e-510 np. lampę?
Wykorzystanie aparatu baaaardzo amatorskie. To moja pierwsza lustrzanka cyfrowa.Ale szybko się uczę
W ww. modelach inaczej rozwiązano np. sposób pracy AF, ale nie wiem jak to się przekłada na jakość zdjęć/szybkość/ łatwość obsługi?
Bardzo prosze lepiej zorientowanych o opinie.
fatman - Nie 06 Lip, 2008
Jak już brać to tylko cooś nowszego. Ja bym brał 520.
Pokop dobrze po ceneo... odczekaj tydzień i kupisz 520 w dual-kicie za 1999,-
Pięknych zdjęć życzę.
Figa - Pon 07 Lip, 2008
Dzięki fatman!
Zrobię jak mówisz.
MC - Pon 07 Lip, 2008
Ja tez bym bral nowszy. Chociaz E-510 to fajny sprzet, to roznica jest an tyle niewielka, ze mozna doplacic.
piotrbujakowski - Pon 07 Lip, 2008
Jak dla mnie to nie warto kupować 520 jak na razie ........
za drogie
krewzszafy - Pon 07 Lip, 2008
fatman napisał/a: | Jak już brać to tylko cooś nowszego |
a to niby dlaczego? różnica między tymi dwoma modelami jest przktycznie żadna dla amatora. a płacić więcej tylko dlatego że nowszy model? bez sensu. 510 z dualkitem i lampą na pewno sprawi więcej radości i pożytku za te same pieniądze
fatman - Pon 07 Lip, 2008
krewzszafy napisał/a: | różnica między tymi dwoma modelami jest przktycznie żadna dla amatora. a płacić więcej tylko dlatego że nowszy model? bez sensu. |
No nie mów krewzszafy, że róznica praktycznie żadna. Właśnie dla amatora w tym nowym modelu jest kilka ułatwień. Z zewnątrz zgoda - "praktycznie się niczym nie różni".
Jeżeli komuś to się do niczego nie przyda to... wybór jest oczywisty.
krewzszafy - Pon 07 Lip, 2008
kilka ułatwień typu wykrywanie twarzy do niczego niepotrzebne gadżety. nie zmieniły sie praktycznie żadne parametry techniczne. fatman zatem wyjdzie 520 czyli lekko odświeżony 510 i ten starszy już jest do d... absolutnie nie da się nim robić zdjęć bo jest już coś nowszego choć niekoniecznie lepszego.
Amix - Sro 23 Lip, 2008
Kupilem Olympusa E510 + dual kit i karta CF extreme III 4GB i kartę xD 2GB zeby moc robic panoramiczne zdjecia. Jestem w trakcie czytania instrukcji z gesia skorka, bo aparat stoi obok i jest to moja pierwsza cyfrowa lustrzanka w zyciu , bateria w ladowarce nabiera sil, czas ladowania okolo 5'ciu godzin. Za dwa trzy dni podziele sie wrazeniami na tyle na ile zdaze potestowac i poznac ten wynalazek.
Musze powiedziec, ze ladnie wszystko opakowane swietny program Olympus Master2 (można od ręki aktualizowac soft,itp) do kazdego obiektywu jest oslona przeciwsloneczna i na DVD poradnik fotografowania, naprawde przydatna rzecz.
MC - Sro 23 Lip, 2008
Amix napisał/a: | karta CF extreme III 4GB i kartę xD 2GB zeby moc robic panoramiczne zdjecia |
a co ma karta do zdjec panoramicznych? Do tego to bardziej sie przydaje soft + statyw.
Amix - Sro 23 Lip, 2008
Na CF w tym sprzęcie nie można robic zdjec panoramicznych (sam sie dziwie). Przynajmniej tak jest w instrukcji. Jeszcze nie sprawdzalem. Poza tym aparat ma dwa wejscia i zawsze druga sie przyda jako rezerwa.
MC - Sro 23 Lip, 2008
Pierwsze slysze. Ciekawe czemu.
wulf - Sro 23 Lip, 2008
Amix napisał/a: | Na CF w tym sprzęcie nie można robic zdjec panoramicznych (sam sie dziwie). Przynajmniej tak jest w instrukcji. Jeszcze nie sprawdzalem. Poza tym aparat ma dwa wejscia i zawsze druga sie przyda jako rezerwa. |
To nie o to chodzi, że na CF nie można robić zdjęć, które później składa się w panoramę, tylko oprogramowanie dołączone do aparatu potrzebuje jakichś danych z karty olympusowskiej żeby później złożyć je automatycznie. Olek skopał tą funkcję jak należy.
Nie mniej jednak polecam "staromodne" sposoby wykonywania panoram choćby takie jak tutaj: http://forum.fotopolis.pl/viewtopic.php?t=4010
Pozdrawiam.
Amix - Sro 23 Lip, 2008
W instrukcji jest napisane tak : Wykonywanie zdjec panoramicznych jest niemozliwe, jesli do aparatu nie wlozono karty OLYMPUS xD-Picture.
kozidron - Sro 23 Lip, 2008
wulf napisał/a: | To nie o to chodzi, że na CF nie można robić zdjęć, które później składa się w panoramę, tylko oprogramowanie dołączone do aparatu potrzebuje jakichś danych z karty olympusowskiej żeby później złożyć je automatycznie. Olek skopał tą funkcję jak należy. |
jeżeli to prawda, no to fajne laurki olek przewidział dla użytkowników, no cóż na szczęście z panoramkami mozna sobie poradzić na parę innych sposobów
piotrbujakowski - Sro 23 Lip, 2008
To się nazywa praktykami monopolistycznymi :].
Karty XD są drogie ...
wulf - Sro 23 Lip, 2008
piotrbujakowski napisał/a: | To się nazywa praktykami monopolistycznymi :].
Karty XD są drogie ... |
Widzę to troszkę inaczej.
Na szczęście obecnie w każdej lustrzance olympusa jest podwójny slot, umożliwiający stosowanie kart CF do czego wszystkich namawiam.
piotrbujakowski - Sro 23 Lip, 2008
Wulf:
Nie będę kupował droższej i wolniejszej karty tylko dla zdjęć panoramicznych ...
Niestety na CF nie zrobisz panoramy z oprogramowanie Olympusa ...
wulf - Sro 23 Lip, 2008
piotrbujakowski napisał/a: | Wulf:
Nie będę kupował droższej i wolniejszej karty tylko dla zdjęć panoramicznych ...
Niestety na CF nie zrobisz panoramy z oprogramowanie Olympusa ... |
1. nie zachęcam do kupowania kart olympusa a wręcz przeciwnie o czym napisałem wyżej.
2. wykorzystaj inne oprogramowanie, na przykład takie:
http://www.cs.ubc.ca/~mbr...autostitch.html
Wersja demo jest mocno okrojona, korzysta tylko z projekcji sferycznej, obsługuje tylko .jpg itp ale wygląda na to, że jest OK. Nie wiem, nie używałem bo korzystam z panorama maker
Amix - Sro 23 Lip, 2008
A ja powiem szczerze. Nawet nie wiedzialem, ze do panoram jest potrzebna karta xD i pomimo, ze kupilem CF rowniez w ciemno kupilem xD, a tylko dla tego zeby miec spokojna glowe w razie awarii karty CF. Skoro sa dwa sloty niech sobie siedzi druga, nie jest az taka droga, tyle, ze wolna. CF III Extreme to rakieta.
W aparacie mam wlozone dwie karty, oczywiscie domyslna jest CF. Kupilem rowniez drugi akumulatorek Hahnel'a.
[ Dodano: Nie 27 Lip, 2008 19:12 ]
Surowy pelny rozmiar zdjecia z E510
[ Dodano: Nie 27 Lip, 2008 19:14 ]
Surowy pelny rozmiar zdjecia z E510 Odszumianie wylaczone filtr odszumiania na slabo.
kubister - Wto 19 Maj, 2009 Temat postu: panorama Witam!
Mam e-520 i maly problem ze zdjeciami panoramicznymi.:(
Mianowicie po wlozeniu do slotu karty xD (2GB, Olympus typ M) Aparat nadal na wyswietlaczu pokazuje ze do zdjec panoramicznych wymagana jest xD Picture Card:((
O co chodzi? Mam jeszcze CF 4GB - wyjalem, zostawiajac sama xD i nadal to samo...
Zdjecia na xD zapisuje ale nie chce wlaczyc trybu panoramicznego...
Spotkal sie moze ktos z takim problemem?
Dzienx
litlfisch - Wto 19 Maj, 2009
kubista w olku rodzaj karty musisz przełączyć ręcznie
jeśłi chcesz używać do panoram oryginalnego programu olympusa to sobie odpuść, trochę go testowałem w zeszłym roku,
przy łączeniu zdięć koryguje przesunięcia poziome, pionowe zostawia bez zmian musisz dobrze wypoziomować aparat
ja teraz używam używam Panorama Factory dobrze koryguje przesunięcia pionowe i poziome nawet przy zdięciach robionych z ręki
Baku - Wto 19 Maj, 2009
Z Olkiem to jest jeszcze tak, że możliwość robienia panoram zależy od włożonej karty. Mam starego kompakta Olympusa i na karcie xD markowanej "Olympus" panoramy robił, natomiast na xD "Fuji" już ta opcja była niedostępna. Może Twojemu Olkowi chodzi o coś więcej?
kubister - Wto 19 Maj, 2009
Tak, zmienilem reczne w ustawieniach na xD i dalej tak robi..
Hmm moze to tak jest ze kupilem ta karte na eBay a nie w sklepie?
Wyciagnalem ja teraz i z tylu oprocz jakiejs tam nalepki z hologramem doczytalem sie ze to ma podzespol Tshiby i ze Made in Japan... Sprawdzilem tez tabele kompatybilnosci kart xD w e-520 i obsluguje od 256MB do 2 GB i panorama tez w tych zakresach powinna dzialac.
Co do programu z pudelka to nawet go nie zainstalowalem ale dzieki za rade, sprawdze ten Factory...
Dzienx
piotrbujakowski - Wto 19 Maj, 2009
wulf ten program nie jest dla linuxa :/?
mxc - Sob 04 Lip, 2009
Hallo Panie i Panowie
Jeżeli ktos jest z okolic Szczecina i chciałby kupic Olympusa E-520 + 2 obiektywy 40-150mm, oraz 14-42mm . W dość atrakcyjnej cenie to zapraszam do Szczecina do Media Markt
To jest dosyć zaskakująca cena 2099,00zł za cały kpl.
Dzwoniłem z ciekawości do innych sklepów Media Markt w innych miastach i ceny sa wyższe zdecydowanie. Z nieoficjalnych źródeł dowiedziałem sie ze kierownik stoiska się pomylił. I w poniedziałek może już być cena około 2300-2500 zł. Firma Olympus sugeruje w cene detaliczna na Polskę 2700zł - troszkę przesadzili i nikt tego nie przestrzega. Ale nie zmienia faktu to że 2099zł to cena atrakcyjna i warto.
Ja kupiłem.
Zawsze możecie zadzwonić i się upewnić czy jeszcze cena jest utrzymana.
Pozdrawiam
|
|