forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Czas naświetlania w lustrzance i kompakcie

XGrzesX - Nie 06 Lip, 2008
Temat postu: Czas naświetlania w lustrzance i kompakcie
Zastanawia mnie następująca rzecz. Wcześniej robiąc zdjęcia kompaktem Olympusa (C740) mogłem robić zdjęcia z czasem naświetlania 1/30 i zdjęcia nie były poruszone. Po zakupie lustrzanki Canon 450d, przy włączonej stabilizacji obrazu aby mieć pewność, że zdjęcie nie będzie poruszone nie mogę zejść powyżej czasu 1/125. Z czego mogą wynikać takie różnice ? Czy tutaj ma wpływ wielkość matrycy ?
jaad75 - Nie 06 Lip, 2008

Po pierwsze, możesz porównywać różne ogniskowe, po drugie, masz teraz aparat o wyższej rozdzielczości, po trzecie i najważniejsze, masz lustro, którego ruch wprowadza wibracje...

jaad75 napisał/a:
Po pierwsze, możesz porównywać różne ogniskowe, po drugie, masz teraz aparat o wyższej rozdzielczości, po trzecie i najważniejsze, masz lustro, którego ruch wprowadza wibracje...

Na pewno nie jest to kwestia ogniskowych bo w lustrzance zakres ogniskowych był dużo mniejszy niż w kompakcie.

krisv740 - Nie 06 Lip, 2008

a co ma zakres ogniskowych wspólnego z ogniskową jaką robiłeś zdjęcie
przelicz sobie ogniskowe na FF i dopiero wtedy porównaj :twisted:

mavierk - Nie 06 Lip, 2008

XGrzesX napisał/a:
Na pewno nie jest to kwestia ogniskowych
to jest na pewno kwestia ogniskowych :) Jak w kompakcie miałeś ekwiwalent 30mm to robiłeś nieporuszone zdjęcie z 1/30 -> nic dziwnego. Natomiast w kicie na szerokim kącie również bez problemu zrobisz z 1/30 (a nawet 1/20 powinieneś utrzymać).

Po za tym ja u siebie na 450mm nie poruszam z 1/40 :) taki ten nikon super :]

Wujek_Pstrykacz - Nie 06 Lip, 2008

kompakty mają najdłuższe ogniskowe rzędu parudziesięciu mm więs czasy naświetlania mogą być znacznie dłuższe
jaad75 - Nie 06 Lip, 2008

Pstrykacz napisał/a:
kompakty mają najdłuższe ogniskowe rzędu parudziesięciu mm więs czasy naświetlania mogą być znacznie dłuższe
Tyle, że "bezpieczne" czasy naświetlania podaje się dla ekwiwalentu ogniskowej, bo chodzi tu o przesunięcia kątowe...

wiem, zapomniałem dodać uśmieszek :mrgreen:

kompakt miał zakres 6.3 – 63mm (ekwiwalent 38 – 380mm) a obiektyw kitowy ma 18 - 55 mm (ekwiwalent (28 - 88 mm). Nawet biorąc pod uwagę dokładnie ten sam ekwiwalent, kompaktem mogłem zrobić nieporuszone zdjęcie przy dłuższym czasie.

Bo lustrzanka ma inaczej położony środek ciężkości, a im dłuższy obiektyw tym go gorzej wystabilizować w łapkach :roll:
krisv740 - Nie 06 Lip, 2008

a stabilizację miałeś w kompakcie?
porównaj zdjęcia - kombinacja ogniskowa/czas/przysłona
wtedy będziesz pewien
i pamiętaj o tym co napisal pstrykacz!

jaad75 - Pon 07 Lip, 2008

Jeżeli bierzesz pod uwagę ten sam ekwiwalent ogniskowej, to wchodzą w grę dwa kolejne czynniki wypisane w moim pierwszym poście... :smile:
Arek - Pon 07 Lip, 2008

Chcesz powiedzieć, że robiąc zdjęcia kitem 18-55 mm i używając czasów 1/80 czy 1/100 sek wychodzą Ci poruszone zdjęcia??

Pstrykacz napisał/a:
Bo lustrzanka ma inaczej położony środek ciężkości, a im dłuższy obiektyw tym go gorzej wystabilizować w łapkach

Akurat jeśli chodzi o kwestie dużej masy lustrzanki, to ona ułatwia utrzymanie dłuższych czasów, ze względu na większą bezwładność. Dodatkowym punktem podparcia jest też głowa, w przypadku fotografowania przez wizjer.

[ Dodano: Pon 07 Lip, 2008 00:17 ]
Arek napisał/a:
Chcesz powiedzieć, że robiąc zdjęcia kitem 18-55 mm i używając czasów 1/80 czy 1/100 sek wychodzą Ci poruszone zdjęcia??

Też się nad tym teraz zastanawiam - może one są po prostu nieostre... :smile:

muad - Pon 07 Lip, 2008

Dziwna sprawa, u mojego Fuji S5500 czas dla nieporuszonych zdjęć jest gorszy niż w C 40D (w canonie mogę bardziej wydłużać czas).

Po przeliczeniu ogniskowych na FF inne parametry też powinny być równoważne, czyli ISO i przysłona. Jak masz kitowy obiektyw to z pewnością nie masz f2,8 a w kompakcie pewnie na tej dziurze zdjęcia były robione.

muad napisał/a:
Jak masz kitowy obiektyw to z pewnością nie masz f2,8 a w kompakcie pewnie na tej dziurze zdjęcia były robione.

Ale to nie jest istotne, bo rozmawiamy o czasie naświetlania. Tylko i wyłącznie.

XGrzesX - Pon 07 Lip, 2008

Arek napisał/a:

Zgadza się. Powiedzmy, że przy takich czasach jest ryzyko, że zdjęcie wyjdzie poruszone.

goltar - Pon 07 Lip, 2008

XGrzesX napisał/a:
Po zakupie lustrzanki Canon 450d, przy włączonej stabilizacji obrazu aby mieć pewność, że zdjęcie nie będzie poruszone nie mogę zejść powyżej czasu 1/125.

XGrzesX napisał/a:
Zgadza się. Powiedzmy, że przy takich czasach jest ryzyko, że zdjęcie wyjdzie poruszone.
Możliwe są dwie odpowiedzi - brak Ci doświadczenia w robieniu zdjęć lustrzanką (niewłaściwa pozycja fotografowania, sposób trzymania aparatu, sposób wyzwalania migawki itp) lub uszkodzenie aparatu (zła praca lustra, migawki) lub obiektywu (np. uszkodzony mechanizm stabilizacji). Dla kita przy wyłączonej stabilizacji przy czasie 1/90sek, przy robieniu zdjęć scen nieruchomych zdjęcia muszą być nie poruszone bez względu na użytą ogniskową (jeśli są wykonane prawidłowo). Przy włączonej stabilizacji bezpieczny czas to 1/45 sek, a i z 1/30 sek nie powinien być problemem (przy największej ogniskowej).
Sprawdź czy czasami lepszych zdjęć nie uzyskasz przy wyłączonej stabilizacji. Jeśli jest ona uszkodzona to tak może być...

muad - Pon 07 Lip, 2008

jaad75 napisał/a:
muad napisał/a:
Jak masz kitowy obiektyw to z pewnością nie masz f2,8 a w kompakcie pewnie na tej dziurze zdjęcia były robione.

Ale to nie jest istotne, bo rozmawiamy o czasie naświetlania. Tylko i wyłącznie.

Masz racje, mi chodziło o to, że większa przesłona w obiektywie kitowym powoduje wydłużenie czasu naświetlania a co za tym idzie, zwiększenie ryzyka poruszenia. No ale tu nie to jest problemem.

kijos - Pon 07 Lip, 2008

Przemyśl porady goltara. Ponadto możesz mieć "wyłączone" wyostrzanie w lustrzance i jak je porównujesz z kompaktowymi to mogą wydawać się nieostre.
BTW W którymś wątku zamieściłem nieporuszone zdjęcie zrobione 40D i obiektywem ze stabilizacją 17mm przy czasie 1s.

XGrzesX - Pon 07 Lip, 2008

Uszkodzenie aparatu raczej wykluczam bo jest to kolejny egzemplarz 450d i we wszystkich miałem podobnie. Stabilizację w obiektywie mam włączoną i wyostrzanie też jest włączone. Możliwe, że jest to kwestia nabrania odpowiednich umiejętności w trzymaniu aparatu i fakt, że rozdzielczość zdjęć jest dużo większa (w kompakcie mam 3 Mpx)
Jasio - Wto 08 Lip, 2008

Ja mam ten sam problem tzn kompaktami zrobie ostre nieporuszone zdjecia przy czasie 1/4 s bez problemu, Canonem 400D juz nie :(
Moim zdaniem jest to splot wielu czynnikow jednym z nich jest to ze w moim przypadku im ciezszy aparat tym wiecej nieporuszonych zdjec (akurat nietypowo), raczki mam slabe :) , uderzajace lustro, wielkosc matrycy itp
Nauczylem sie z tym zyc po prostu rzadko robie zdjecia ponizej 1/200 Canonem 400D albo uzywam statywu :)

kamfil06 - Pią 11 Lip, 2008

Jasio,

używasz wstępnego podnoszenia lustra?