|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - jaki obiektyw do canona 450D
kasia-777 - Nie 06 Lip, 2008 Temat postu: jaki obiektyw do canona 450D Jestem amatorką. dotychczas używałam tradycyjnych aparatów.
Postanowiłam kupić pierwszą cyfrową lustrzankę - canona 450D.
Tylko zastanawiam się nad obiektywami:
Czy kupić ją ze standardowym obiektywem (canon 17-55) - ale czytam różne fora i słyszę, że to nie jest dobry obiektyw. (rozumiem, że kit to znaczy plastikowe szkła?).
Może kupić body i osobno dobry obiektyw szklany (taki do 500zł -1000zł)? - pewnie za 500 szkła nie kupię.
Oczywiście przydałby się też tele. W przyszłości z pewnością kupię, chyba że dziś coś w rozsądnej cenie mi zaproponujecie.
Wiem, że ta 450tka nie ma stabilizacji obrazu, czy obiektyw powinien ją mieć? zależy mi na ostrości zdjęć.
Naczytałam się o odblaskach, flarach, rozmytych obrazach i namąciłam sobie w głowie.
Sporo podrużuję i sporo fotografuję, zależy mi na "ładnych" zdjęciach, takich by powiększyć do 40cm na 30cm i nadal było OK (sporo przyrody i krajobrazów fotografuję)
Piszę jak amatorka, ale właśnie dlatego proszę Was o pomoc.
Proszę o konkretną odpowiedź z konkretnym wskazaniem z marką.
Zdaję się na Was, spisze do co zaproponujecie i idę na zakupy.
mavierk - Nie 06 Lip, 2008
To dobrze, że zajrzałaś
kasia-777 napisał/a: | (rozumiem, że kit to znaczy plastikowe szkła?). | nie, to też jest szkło, kit to z angielskiego zestaw - w tym przypadku zazwyczaj oznacza to body + obiektyw, który nie może być za dobry, żeby wpływał znacząco na cene zestawu w stosunku do body (oczywiście są wyjątki!!)
kasia-777 napisał/a: | Może kupić body i osobno dobry obiektyw szklany (taki do 500zł -1000zł)? - pewnie za 500 szkła nie kupię. | W takim razie pomyśl o Tamronie 17-50/2.8 jak zależy Ci na zdjęciach w gorszych warunkach. Oczywiście szerszym zakresem cechuje się Sigma 17-70/2.8-4 która jednak jest ciemniejsza. W sumie na Twoim miejscu zastanowiłbym się jeszcze nad kupnem Canona 17-85IS - jest ciemniejszy i optycznie nie aż tak super, jak poprzednicy, jednakże w swojej cenie i przy tym zakresie (typowo wycieczkowym) wydaje się być jak dla Ciebie najlepszy
kasia-777 napisał/a: | Oczywiście przydałby się też tele. W przyszłości z pewnością kupię, chyba że dziś coś w rozsądnej cenie mi zaproponujecie. | Canon ma 70-200/4L - 2k na obiektyw wydaje Ci się dzisiaj jakimś śmiesznym żartem, ale zaufaj mi - jak wsiąkniesz, to 2k to będzie dla Ciebie za niska półka
kasia-777 napisał/a: | Wiem, że ta 450tka nie ma stabilizacji obrazu, czy obiektyw powinien ją mieć? zależy mi na ostrości zdjęć. | Ten aparat ma coś lepszego - wyższe użyteczne ISO, czyli spoczko zdjęcia w gorszych warunkach bez problemu utrzymywanych z ręki. Oczywiście lepiej jest mieć stabilizacje, niż jej nie mieć. Ale w sumie Tamron 17-50 przy swojej światłosile na prawde pozwoli Ci nawet na więcej, niż stabilizowany 17-85IS (chyba że zdecydowałabyś się na Canona 17-55/2.8IS, który jako szeroki standard jest najlepszy dla tego systemu )
kasia-777 napisał/a: | Sporo podrużuję i sporo fotografuję, zależy mi na "ładnych" zdjęciach, takich by powiększyć do 40cm na 30cm i nadal było OK (sporo przyrody i krajobrazów fotografuję) | Moim zdaniem definitywnie 450d + 17-85IS + 50/1.8 tak dla zabawy wieczorkiem
fatman - Nie 06 Lip, 2008
Witaj. Też kupiłem 450D z kitem ale zaraz zamieniłem na Sigmę 17-70 (pełna nazwa w podpisie). Możesz wziąć ten lub bardzo chwalony również Tamron 17-50. Ja wolałem Sigmę bo nie chciałem "dziury" pomiędzy 50 a 70mm.
kasia-777 - Nie 06 Lip, 2008
Dziękuję za rady Mavierk.
mavierk napisał/a: | Ale w sumie Tamron 17-50 przy swojej światłosile na prawde pozwoli Ci nawet na więcej, niż stabilizowany 17-85IS (chyba że zdecydowałabyś się na Canona 17-55/2.8IS, który jako szeroki standard jest najlepszy dla tego systemu ) |
To może jednak Tamron 17-50?
mavierk napisał/a: | 50/1.8 tak dla zabawy wieczorkiem |
To obiektyw do zdjęć nocnych? nie wiem czy dobrze zrozumiałam?
A co sądzicie o uniwersalnym obiektywie taki 17-200 ?
Wujek_Pstrykacz - Nie 06 Lip, 2008
No ten Tamron jest polecany prawie w każdym wątku typu - jaki obiektyw zamiast kita. Ale on jest wart pieniążków na niego wydanych.
kasia-777 napisał/a: | To może jednak Tamron 17-50? | Mi w sumie na zakresie bardziej zależy na takich wycieczkach, ale ja mam 18-70 + 70-300 więc jakby co, to problemów nie mam kasia-777 napisał/a: | To obiektyw do zdjęć nocnych? nie wiem czy dobrze zrozumiałam? | jak masz ciemniej, czyli wieczorek czy coś - przesłona 1.8 i lecisz z koksem jakieś 3 godziny dłużej
Wujek_Pstrykacz - Nie 06 Lip, 2008
50/1.8 na pełnej dziurze jest kichowaty, trzeba go do >2,4 przymknąć
Pstrykacz napisał/a: | 50/1.8 na pełnej dziurze jest kichowaty, trzeba go do >2,4 przymknąć | ja tam nie wiem, wole mieć lekkie mydło i zdjęcie, niż mieć lekko poruszone (i w sumie tylko na 1.8 robie zdjęcia - chyba dlatego chciałbym coś jasniejszego )
Bumber - Pon 07 Lip, 2008
kasia-777, sam niedawno miałem podobny dylemat do Ciebie. Zastanawiałem się nad Sigmą 17-70mm i Tamronem 17-50mm. Z opinii i testów wynika, że Tamron jest nieznacznie lepszy optycznie (przede wszystkim mniej winietuje), Sigma nadrabia za to mniejszą abberacją chromatyczną. Naturalnie wielką zaletą Tamrona jest światło 2.8 na całej rozpiętości ogniskowych - Sigma jest ciemniejsza. Jednak jeśli zależy Ci na większej uniwersalności - bierz Sigmę. 20mm więcej i zdjęcia makro ze skalą odwzorowania 1:2 pozwolą amatorowi na rozwinięcie skrzydeł. Moim zdaniem jest to wystarczająca rekompensata mniejszego światła Sigmy (dla amatora, oczywiście). Sam wybrałem i nie narzekam.
kasia-777 - Pon 07 Lip, 2008
Znalazłam nie taki drogi (700zł) - Sigma 70-300 f/4,0-5,6 DG (Makro do Canona).
Myślicie, że to dobry wybór? (cena mnie zachęca ) - wezmę
Tamron 17-50 i Sigma 17-70 kosztują ponad 1000zł.
Nie ma nic rozsądnej jakości i trochę tańszych?
Może wziąść kit? czy to jednak nie jest dobry pomysł dla Canona 450?
A co sądzicie o używanych obiektywach? Myślałam, by pójść na giełdę do Stodoły? Co wy na to?
krisv740 - Pon 07 Lip, 2008
kasia-777 napisał/a: | Znalazłam nie taki drogi (700zł) - Sigma 70-300 f/4,0-5,6 DG (Makro do Canona).
Myślicie, że to dobry wybór? (cena mnie zachęca ) - wezmę
Tamron 17-50 i Sigma 17-70 kosztują ponad 1000zł.
Nie ma nic rozsądnej jakości i trochę tańszych?
Może wziąść kit? czy to jednak nie jest dobry pomysł dla Canona 450?
A co sądzicie o używanych obiektywach? Myślałam, by pójść na giełdę do Stodoły? Co wy na to? |
70-300 tylko z APO bez nie kupuj szkoda kasy -ale chyba za tą cenę to powinien być z APO
na początek imho spróbuj kita. róznica w cenie przy zakupie prawie rzadna, a obiektyw masz. zawsze możesz sprzedać i zakupic taki jaki będzie ci pasować/odpowiadać
kasia-777 napisał/a: | Może wziąść kit? czy to jednak nie jest dobry pomysł dla Canona 450?
|
Cóż... Może na początek kit nie będzie złym wyborem. Wproawdzie Sigma i Tamron przewyższają szkło dołączane do korpusu, ale wydaje mi się, że póki co może Ci kit w zupełności wystarczyć. Jest to obiektyw... poprawny, więc w sam raz na początek tym bardziej, że jesteś niezdecydowana. Kup, przetestuj, pocykaj trochę i zobacz czy Ci wystarcza to szkiełko. Przy ewentualnej wymianie nie powinnaś zbyt mocno uszczuplić portfela.
koraf - Pon 07 Lip, 2008
Bumber napisał/a: | kasia-777 napisał/a: | Może wziąść kit? czy to jednak nie jest dobry pomysł dla Canona 450?
|
Cóż... Może na początek kit nie będzie złym wyborem. Wproawdzie Sigma i Tamron przewyższają szkło dołączane do korpusu, ale wydaje mi się, że póki co może Ci kit w zupełności wystarczyć. Jest to obiektyw... poprawny, więc w sam raz na początek tym bardziej, że jesteś niezdecydowana. Kup, przetestuj, pocykaj trochę i zobacz czy Ci wystarcza to szkiełko. Przy ewentualnej wymianie nie powinnaś zbyt mocno uszczuplić portfela. |
Większość tak robi i płaci podwójnie ponieważ po pewnym czasie dochodzi do wniosku ,że to jednak nie to i kupuje lepszy mówie to z autopsji , decyzja należy do Ciebie
koraf, przyznaję rację, że lepiej jest kupić od razu coś dobrego, niż później do interesu dopłacać. W myśl powiedzenia: "Biednego na tanie rzeczy nie stać"
Z tym, że najnowszy kit Canona nie jest tak tragiczny jak jego poprzednik. Amatorowi może wystarczyć w zupełności. Ja na miejscu kasi zamiast pchać się w szkła używane, wybrałbym kita.
k1caj_ns - Pon 07 Lip, 2008
Ja bym brał z kitem ponieważ w zestawie wychodzi on za grosze ,a zawsze lepiej go mieć niż nie mieć.
koraf - Pon 07 Lip, 2008
Znam testy nowego obiektywu kit , i jeżeli wychodzi na prawdę za grosze w zestawie to pewnie też bym wziął
Wielce dziękuję za pomoc
Zdecydowałam się w takim razie na:
Canon 450D + 18-55 IS (zestaw)= 2200zł + Sigma70-300 F/4,0-5,6 DG APO Makro do Canona = 700zł
razem 2900zł
Jak myślicie? to chyba rozsądne za tę cenę?
I mam jeszcze jedno pytanie -wiem że to forum o obiektywach, ale pewnie też pomożecie dalej - kupuję w sklepie internetowym, więc nie mam za bardzo z kim pogadać :
- do tego apartu potrzebuję jeszcze kartę - co mam kupić?
- pewnie przydałby się jakiś filtr polaryzacyjny - co kupić - jaką firmę (naczytałam się, że niektóre tańsze pogarszają sprawę zamiast polepszać)
- czy coś jeszcze powinnam kupić na dobry początek?
sandisk ultra II 4 giga
filtr jak będziesz miała obiektyw (polar) pod rozmiar gwintu i UV - byle nie najtańszy - ja mam hama i jest ok
ja radzę monopoda pod 70-300
cena za zestaw - chyba ok. ile spr. sklepów?
Dzięki.
A czy ta Sigma będzię działać z Canonem? AF będzie działał dobrze?
Czytałam tutaj, że niektóre obiektywy trzeba wysyłać z aparatem do serwisu by coś tam wyregulowali.
koraf - Pon 07 Lip, 2008
kasia-777 napisał/a: | Wielce dziękuję za pomoc
Zdecydowałam się w takim razie na:
Canon 450D + 18-55 IS (zestaw)= 2200zł + Sigma70-300 F/4,0-5,6 DG APO Makro do Canona = 700zł
razem 2900zł
Jak myślicie? to chyba rozsądne za tę cenę?
I mam jeszcze jedno pytanie -wiem że to forum o obiektywach, ale pewnie też pomożecie dalej - kupuję w sklepie internetowym, więc nie mam za bardzo z kim pogadać :
- do tego apartu potrzebuję jeszcze kartę - co mam kupić?
- pewnie przydałby się jakiś filtr polaryzacyjny - co kupić - jaką firmę (naczytałam się, że niektóre tańsze pogarszają sprawę zamiast polepszać)
- czy coś jeszcze powinnam kupić na dobry początek? |
Gratuluję decyzji , powinnaś byc zadowolona ( jak na razie) , co do 70-300 APO jak najbardziej dobry obiektyw na początek , ale cena trochę za duża tu masz 100 zł taniej
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/84091
Polecam karty PQI 4GB za 50 zł ( na allegro) sam mam 3 szt. i polecam ( Sandisk też ) tu kupiłem : http://allegro.pl/item353...x120_od_ss.html
Przyda się zestaw do czyszczenia optyki oraz filtr UV , jezeli jestes zainteresowana powiem co i jak
[ Dodano: Pon 07 Lip, 2008 20:04 ]
kasia-777 napisał/a: | Dzięki.
A czy ta Sigma będzię działać z Canonem? AF będzie działał dobrze?
Czytałam tutaj, że niektóre obiektywy trzeba wysyłać z aparatem do serwisu by coś tam wyregulowali. |
Bedzie i to nawet bardzo dobrze , chyba ,że bedziesz mieć front ( FF) lub backfocus ( BF) ale możesz zwrócić/zamienić obiektyw do 10 dni - ale to w najgorszym razie , na zapas nie martwiłbym się
Dzięki Koraf
Napisz jaki zestaw do czyszczenia optyki kupić.
Filtr UV? napisz jaki.
sam polaryzacyjny nie wystarczy? a nie ma 2 w 1?
Ostegolectric - Pon 07 Lip, 2008
czasami uważam, że lustrzanki kupują ludzie, którzy powinni cieszyć się małpką lub ostatecznie hybrydą
polaryzacyjny filtr oczywiscie się przyda ale zapomnij o tych z hipermarketow na kilkadziesiąt złotych (najtańszych) tak samo zresztą ze statywami, torbami/plecakami...
do czyszczenia optyki, czy może matrycy w aparacie? jak to drugie to gruszka jak pierwsze to nie wiem, moze ściereczki z mikrofibry najlepiej optyki w miarę możliwości nie ciapać
pqi ni epolecam. dużo lepiej tańsze sandisk utra II. prędkośc wystarczająca cena do przyjęcia
filtr UV normalny nie ma wielu rodzajów-do tych szkieł proponuję najbardziej podstawowe za 30-50pln -np. hama, hoya
polaryzacyjny też tych firm-są całkiem ok. imho
a dwa w jednym brak
poz tym polara nie nosisz cały czas bo zabiera światło a i tak najjaśniejszych szkieł ni9e kupujesz
do czyszczenia gruszka, resztę jako płeć piękna -posiadasz- patyczki kosmetyczne i ok.
[ Dodano: Pon 07 Lip, 2008 21:03 ]
Ostegolectric,
nie przesadzaj z cenami filtrów-nie do tych szkieł
tak jak napisałem będzie działać, po co dziewczynie zawracać piękną główkę filtrami po 150-200 pln do podstawowych szkieł.
polar hoya lub hama na początek wystarczy i biedy dla kieszenie nie będzie zbyt dużej
tja, tylko niech Kasi przyjdzie wyczyścić taki filtr za 30-50 plnów
ja nie biorę za to odpowiedzialności
Dzięki Krisv.
Zdjęć uczyłam się robić na analogu, naprawdę piękne. Z malpek takie nie wychodzą - sprawdzałam po znajomych.
Więc Ostegolectric - zrozum, kogoś ktoś chce się nauczyć działać na cyfrowej lustrzance i nie klasyfikuj tak latwo ludzi. W końcu między totalnymi amatorami małpek za 300zł a zawodowcami jest jeszcze spora grupa ludzi, która chce uwieczniać coś więcej niż "poruszone urodziny cioci z czerwonymi oczami" , chce się uczyć, udoskonalać i jestem pewna, że prosta lustrzanka to dla nich (dla mnie) dobry start po dobrym analogu.
koraf - Pon 07 Lip, 2008
kasia-777 napisał/a: | Dzięki Koraf
Napisz jaki zestaw do czyszczenia optyki kupić.
Filtr UV? napisz jaki.
sam polaryzacyjny nie wystarczy? a nie ma 2 w 1? |
Do czyszczenia optyki proponuje gruszkę ( taka do lewatywy w aptece - najlepsza i najtańsza - to nie żart ) , płyn do czyszczenia używam alkohol izopropylenowy kupiłem 1 litr - wystarczy na kilka lat ( w zestawie 2,3x drożej ) , sciereczka z mikrofibry materiał musi lekko błyszczeć i być rozciągliwa - dobra ok 20 zł np. firmy Tetenal ( nie kupuj w stylu zamszu - zostawia kłaczki) i masz zapewne w domu waciki kosmetyczne z bawełny .
Do krajobrazu polecam filtr polar CIR może być hoya , ja uzywam B+W i heliopan ( ładne niebieskie niebo wychodzi), do normalnych fot filtr UV jako ochrona obiektywu - hoya MC wystarczy, ja używam B+W,heliopan i marumi ( nie bież hama - to badziew).
Co do kart pqi nie wiem jakie kto ma doświadczenie ja mam jak na razie tylko pozytywne.
kasia-777,
robiłaś analogiem-pięknie
nie słuchaj jak ktoś ci radzi małpę
rób swoje i bądź zadowolona z frajdy jaką to daje
pomaleńku zmienisz optyke i wtedy zainwestujesz w lepsze akcesoria
i tak z tych szkieł do niczego ci się nie przydadzą
najczęściej średnica jest 58/62mm
lepsze szkła mają 72/77mm
szkoda wydawać kasę
Kasia-777Nie pisalem tego z myslą o Tobie. to było takie małe OT
z tym, ze znam totalnych amatorów z lustrzankami (nawet z tego forum) których poglady są dość... ciasne.
Także sama lustrzanka to nie wszystko, równie ważny jest fotograf. a tobie zyczę udanych fotek. I jeśli czegoś nie będziesz wiedziała pytaj myśle że wiekszość forumowiczów postara się pomóc.
Ostegolectric,
ja czyściłem i jest ok-może coś lepszego dostałem zamiast hama
[ Dodano: Pon 07 Lip, 2008 21:27 ]
Ostegolectric,
masz na myśli mnieeeeeeeee?
jezdem ciasny?
krisv740, to się ciesz. bo ja słyszałem opinie kilku użytkowników hoyi (hoya'i, hoji? kurcze jak to napisać ) za kilkadzisiat zlotych no i nie były one pochwałami.
A co do ciasnych pogladów, nie chodziło mi o Ciebie
krisv740 napisał/a: | kasia-777,
robiłaś analogiem-pięknie
nie słuchaj jak ktoś ci radzi małpę
rób swoje i bądź zadowolona z frajdy jaką to daje
pomaleńku zmienisz optyke i wtedy zainwestujesz w lepsze akcesoria
i tak z tych szkieł do niczego ci się nie przydadzą
najczęściej średnica jest 58/62mm
lepsze szkła mają 72/77mm
szkoda wydawać kasę |
Krisv?
To znaczy, że kupuję obiektywy do kitu (do niczego?)? zeby nie powiedzieć do d...?
piszesz 58/62 72/77 a czytałam, że dziura między 55 a 70 może być, bo można przecież parę kroków zrobić w przód lub tył
o ile dobrze Ciebie zrozumialam.
Kurcze faktycznie jestem amatorką
koraf - Pon 07 Lip, 2008
Miałem filtry hoya i faktycznie gorzej się czyszczą ale bez przesady można je spoko wyczyścić jak ma sie trochę wprawy. Optycznie moim zdaniem nie odbiegają od B+W i heliopan , ale wykonaniem i trawałością to już na pewno.
kasia-777
Źle zrozumiałaś. Chodziło mu o średnicę filtra (a nie o ogniskową obiektywu). Te większe są droższe
kasia-777[/b
a fe! dziewczyna i takie słownictwo
numerki to średnica mocowania filtra
tak jak [b]Ostegolectric, napisał-dzięki
[ Dodano: Pon Lip 07, 2008 22:15 ]
to nie miało być pogrubione i oczywiście to żart
kupujesz obiektywy podstawowe o słabym świetle, ale spokojnie na początek dadzą radę
powoli, do wszystkiego dojdziesz sama lub z małą pomocą kolegów z forum, na pewno pomogą. tylko wklej swojego avatara i kolejka się ustawi
[ Dodano: Pon Lip 07, 2008 22:17 ]
Ostegolectric,
masz racje z tymi filtrami sa badziewne i ciut lepsze. pamiętaj jednak do czego naszej koleżance są porzebne naprawdę mam i nie narzekam.
a ztym ciasnym to
Wiem wie., patrzysz pod bardziej idywidualnym kątem. Ja poprostu mówie co myślę Słusznie, na poczatek lepiej uczyć sie na tańszych, by później docenić jakość lepszych
|
|