forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Co kupić? Canon 400D czy G9?

HarryGSM - Wto 08 Lip, 2008
Temat postu: Co kupić? Canon 400D czy G9?
Witam.
Mam problem z wyborem aparatu. Kupić lustrzankę Canona 400D czy dobrego kompakta G9?
Nie znam się zbyt dobrze na aparatach więc proszę o podpowiedzi który aparat jest lepszy :)
Pozdrawiam

mnich - Wto 08 Lip, 2008

Założyłeś temat w trzech działach ale żaden z nich nie jest właściwym. :twisted:

HarryGSM napisał/a:
upić lustrzankę Canona 400D czy dobrego kompakta G9?

HarryGSM napisał/a:
Nie znam się zbyt dobrze na aparatach

A znasz się na fotografi?

Jeśli tak to kup G9, jeśli nie to kup lustrzankę.

pawel23 - Wto 08 Lip, 2008

Ciężko powiedzieć który będzie dla Ciebie lepszy, bo nie napisałeś co chcesz fotografować i jaką sumę chcesz przeznaczyć na ewentualną szklarnie.
dawid_ - Wto 08 Lip, 2008

Skoro nie znasz się na aparatach to i pewnie nie fotografujesz. Myślę że będziesz zadowolony z G9, a nawet i z SX100.
PRO - Wto 08 Lip, 2008
Temat postu: Kompakt czy lustrzanka?
Witajcie :)
Zamierzam kupić aparat do 2000 zł. Mam dylemat czy kupić dobrego kompakta jak Canon G9 czy może lustrzankę Canon 400D? Aparatu będę używał do reporterki.
Który lepiej wybrać, bo słyszałem, że po kilku miesiącach po zakupie kompakta mogę żałować, że nie zdecydowałem się na lustrzankę.
Może polecicie mi jakiś inny model do 2000 zł? Musi to być Canon, ponieważ posiadam już lampę błyskową :)
Pozdrawiam i czekam na Wasze posty.

sfinks - Wto 08 Lip, 2008

chyba najlepsze będzie lustro do tego.
choć bedziesz musiał oczywiście później też na obiektywy przeznaczyć trochę, to jest oczywiste, no jeśli bedziesz chciał ;)

PRO - Wto 08 Lip, 2008

Jestem początkującym, więc na początku będę musiał na standardowym jechać :)
sfinks - Wto 08 Lip, 2008

to ze jestes początkujacy to nie oznacza że bedziesz musiał jechać na tym. ; )
tylko budżet Cię ogranicza ; )

no bo oczywscie od obiektywu zalezy jakość zdjec ; )

mnich - Wto 08 Lip, 2008

C400D do reporterki napewno lepiej się nadaje niż jaki kolwiek kompakt. Przedewszystkim AutoFokus, a standardowy obiektyw napewno na początek wystarczy.

[ Dodano: Wto 08 Lip, 2008 16:07 ]
może Canon EOS 450D + ob. 18-55 IS?

PRO - Wto 08 Lip, 2008

450D + 18-55 nie dostanę do 2000 zł więc odpada
400D + 18-55 mogę mieć za 1800 zł, a do tego chcę dokupić kartę 2GB i torbę..

komor - Wto 08 Lip, 2008

Nie wiem co dla Ciebie znaczy „reporterka” i jaką jakość chcesz/potrzebujesz uzyskać, ale kitowy obiektyw od 400D to jednak jest cienka sprawa. Lampa nieco uratuje sprawę (jaką masz lampę?) ale radzę przygotować się na dalsze wydatki. Reszta dyskusji powinna się odbyć w dziale lustrzankowym, gdzie tradycyjnie doradzą Ci Tamrona 17-50/2.8 lub Sigmę 17-70/2.8-4.5 jako najlepsze z tanich zamienników kita.
mnich - Wto 08 Lip, 2008

komor, wszystko fajnie, ale jesteśmy ograniczeni do 2000pln więc napewno lustrzanka nawet z kitowym obiektywem będzie lepsza (AF, niskie szumy) od kompaktowego aparatu, nawet tak dobrego jak G9.
Myślę że w reporterce najważniejsze sprawy to:
-AF
-użyteczne wysokie czułości
-oraz posiadanie lampki błyskowej.
-bokeh itd schodzi na margines.

komor - Wto 08 Lip, 2008

W pełni się z Tobą zgadzam, Mnich, chodzi mi jedynie o to, żeby kolega PRO nie był potem zdziwiony, że to jest dopiero początek wydatków, a nie koniec... Bynajmniej do G9 nie namawiam w kontekście reporterki.

A tak w ogóle to co Ty robisz w dziale z kompaktami? Przeczytałeś już wszystkie newsy dotyczące D700??? :D

mnich - Wto 08 Lip, 2008

OT: Jakoś nie rajcuje mnie ten D700 i FF... Uważam że DX mi wystarcza. Pozatym chyba większosć z nas zaczynała od kompaktów ( przynajmniej ja- i to od nie byle jakiego bo Pasikonika FZ 30 :) )
Więc warto być na bierząco w temacie i doradzić czasami komuś też można, zwłaszcza że pojawiają się co raz częściej pytania Kompakt czy lustrzanka . Szkoda tylko że pytania bywają często nie precyzyjne, tylko że to wina często tego że pytający sam nie wie czego właściwie chce.

Co do lustrzanek właśnie, to masz komor, całkowitą rację. body i kit, to początek wydatków.[ Dobrze że jest to forum i można zapytać.]
Dobrze by było zrobić takie małe FAQ - dla kupujących. Może kiedyś kilku aktywnych forumowiczów wraz z redaktorami by przysiadło i zrobiło może jakiś zarys takiego poradnika...

kijos - Wto 08 Lip, 2008

mnich napisał/a:
body i kit, to początek wydatków

Tak na dobrą sprawę jak ktoś chce mieć masę mniej lub bardziej przydatnych gadżetów to sam aparat kompaktowy też jest początkiem wydatków.

PRO - Wto 08 Lip, 2008

Czyli nawet 400D z kitowym obiektywem jest lepszy od G9 tak?
kijos - Wto 08 Lip, 2008

To zależy co dla ciebie znaczy lepszy? Np do kieszeni trudno będzie wcisnąć więc G9 wygrywa. Jeżeli patrzeć w kategorii jakości zdjęć to tak. Jest lepszy.
bbeeaa - Wto 08 Lip, 2008

Witam ponownie
Nadal kupuję, ale dziś kompakt. :???:
W miarę możliwości ostre zdjęcia, w miarę możliwości jasny obiektyw, może RAW?, może stopka na dodatkowa lampę?, ale może to nie takie ważne. I koniecznie manual, by móc pokombinować. Zależy mi między innymi na portrecie, przyzwoitym macro... jak na kompakt
Patrzę na wielkość matrycy, ale czy jeśli będzie inna niż 1/ 2,5 to jakość zdjęć będzie bezwzględnie lepsza? Czy w niektórych przypadkach to może być tylko chwyt marketingowy?

Wytypowałam:
Fz 18 lub 50, Canon S5IS lub G9, Fuji S9600, a może jeszcze coś innego?

[ Dodano: Wto 08 Lip, 2008 23:31 ]
Ja też jestem śpiąca, ale może Ktoś rzuci słówko...

[ Dodano: Wto 08 Lip, 2008 23:40 ]
PS
A potem się dziwicie, ze piszemy nie w tej rubryce, pod niewłaściwym tematem. Ale co robić, gdy tu nie chcecie wypowiadać swojego zdania.

Więc do jutra. Czekam niecierpliwie.

PRO - Wto 08 Lip, 2008

O wielkość i wagę nie chodzi... Nawet im większy tym lepszy ;) Jaka reporterka? Zdjęcia będą wykorzystywane do serwisu internetowego pomniejszone do rozdzielczości 600x600 pix. Czyli kupić 400D, tak? :)
bbeeaa - Sro 09 Lip, 2008

Przepraszam PRO - wcisnęłam się ze swoim problemem, ale mam nadzieję, że bardzo nie przeszkadzam.
qadest1 - Sro 09 Lip, 2008

bbeeaa, ze swojej strony polecam S9600 - powinien sprostać Twoim wymaganiom ;)

W takim razie S9600.
Proszę jeszcze zaproponować, co do niego dokupić: filtr,osłona, konwerter, polar, jaka karta pamięci, lampa itp? Ponieważ "zielono mi", mile widziana szczegółowa propozycja, tak bym nie musiała już nad niczym sie zastanawiać, tylko zaufać i kupować.
PS
Jaki sklep wybrać?
Najtaniej jest w: SIRIUS oraz RAM (973 zł), KOMPUTRONIK i CYFROWE mają po 1078. A może kupić w zwykłym sklepie fotograficznym? Tak może bezpieczniej?

[ Dodano: Sro 09 Lip, 2008 09:15 ]
A co sądzicie o Canon PowerShot G6?
No tak mi się napatoczył. Brać go pod uwagę czy twardo pozostać przy S9600?

kijos - Sro 09 Lip, 2008

PRO, przy takim formacie zdjęcia możesz robić nawet komórką.
400D da ci więcej możliwości niż kompakt.

Pozostań jednak przy S9600 popatrz na agito.pl - ja na pewno dokupił bym w pierwszej kolejności polarka (plecałbym Hoyę), kartę 2GB (powinna wystarczyć) ew. dwie karty 2GB, jeżeli masz jeszcze fundusze na lampę zewnętrzną, to kupuj raczej taka z ruchomym w dwóch płaszczyznach palnikiem (bedziesz mogła wtedy odbijać światło od sufitów i ścian) - lampę "walącą" na wprost to raczej wogóle bym sobie odpuścił ;) pomyśl jeszcze ew. nad jakimś statywem. Co do torby, to najlepiej zabrać wszystkie graty, które bedziesz chciała nosić i pójść z nimi wybierać torbę ;)
PRO - Sro 09 Lip, 2008

kijos napisał/a:
PRO, przy takim formacie zdjęcia możesz robić nawet komórką.
400D da ci więcej możliwości niż kompakt.
Wiem, że mógłbym robić komórką ;) Wykonałem już kilkanaście tysięcy zdjęć moim aktualnym kompaktem Benq DC C420 (niedostępny w PL) i postanowiłem kupić sobie coś lepszego do 2000 zł. Zastanawiam się tylko czy kupić dobrego kompakta czy może pierwszą w życiu lustrzankę? Różnicy w cenie prawie nie ma między G9 a 400D.. Nie wiem tylko czy po zakupie G9 nie będę żałował, że nie kupiłem lustrzanki... Ja jestem za 400D ale słyszałem opinie, że na KITowym obiektywie to słabe zdjęcia wychodzą... ale jak to napisał mnich zdjęcia z 400D z KITowym obiektywem wychodzą lepsze niż z G9...

A może, Gadeściku, jeśli dysponujesz czasem i cierpliwością, doprecyzujesz jaki ten osprzęt, zwłaszcza lampa - opisałeś mi ją bardzo barwnie - już ją sobie wyobrażam, ale jak opiszę ją sprzedawcy, to możemy się nie zrozumieć. :wink:
Polar - Hoya - taka informacja rozumiem wystarczy.

[ Dodano: Sro 09 Lip, 2008 21:10 ]
Halooo...

[ Dodano: Sro 09 Lip, 2008 21:34 ]
Na pierwszym miejscu Fuji S 9600, ale zwrócił moja uwagę również Nikon Coolpix P-5000.
Co Wy na to?

[ Dodano: Sro 09 Lip, 2008 22:02 ]
Czy mogę prosić o wskazanie sklepu i stworzenie konkretnego, przydatnego zestawu z aparatem Fuji S9600? (lampa, statyw, karta pamięci - chyba 2 giga w sam raz, polar, ewentualnie torba). A może na początek coś będzie niepotrzebne, albo pominęłam coś istotnego.
To nie dlatego, że jestem wygodna, tylko niepewna.

bbeeaa napisał/a:
A może, Gadeściku (jeżeli już to Qadestciku to spora różnica ;) ), jeśli dysponujesz czasem i cierpliwością, doprecyzujesz jaki ten osprzęt, zwłaszcza lampa

Lampa... hm.. Nie znam dokładnie specyfikacji S9600 i nie wiem dokładnie w jakie złącze jest wyposażony czy to TTL, czy "gorąca stopka", czy jedno i drugie, albo jeszcze coś innego :roll: Generalnie zasada jest taka (jak już dopasujesz to zlącze i lampa będzie współpracowała z aparatem): lampa powinna mieć regulację palnika w dwóch płaszczyznach tzn. w pionie (wystarczy 90', by odbijać od (niezawysokich) sufitów ;) ) i w poziomie (idealnie byłoby 180', czyli 90' w lewo i 90' w prawo), a już zupełnym odjazdem byłoby gdyby miała chowany w korpusie dyfuzorek i rozpraszacz ;) . Nie wiem czy to będzie odpowiedni model dla S9600, ale pooglądaj sobie lampę: Tumax 386 AFZ - jeżeli wspołpracuje z S9600 - to byłaby idealna (moim zdaniem oczywiście).

Polar Hoya - tylko dodaj, że CPL - znaczy kołowy :)

Torba - już wspominałem: zabrać graty do sklepu... ...i kupić lnianą, ekologiczną siatkę na zakupy w sieci popularnych hipermarketów (do środka wkładając skrawki gąbki, żeby sprzęt się nie poobijał) serio (!) pod warunkiem, że okaże się to dla Ciebie wygodnym rozwiązaniem :roll: - zupełnie na poważnie: nie musi to być droga torba ze znanym logo (nie będzie kusić oczu potencjalnych złodziei ;) ) weź coś co wyda Ci się poręczne, wygodne, gdzie zmieścisz cały swój ekwipunek :grin:

Jeżeli chodzi o statyw: zdania są podzielone i wszyscy polecą Ci na pewno co najmniej jakiegośniedrogiego velbona ;) powiem tak: możesz poszukać jakąś chińszczyznę na allegro w cenie do 100 PLN-ów i też nie będzie to zły wybór na początek ;) - tylko kieruj się zasadą - by brać jak najwyższy model i z haczykiem umożliwiającym dociążenie, jak najwyższy - dlatego że będzie miał spory rozstaw nóg - a t oz kolei daje większą stabilizację całości zestawu: aparat/statyw :)

Dziękuję Qadestciku. :wink:
PS
To niemożliwe! Jestem zdecydowana! (prawie - żart)

PRO - Sro 09 Lip, 2008

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Po długich analizach, przeczytaniu kilkunastu testów, licznych opinii zdecydowałem się na Canona EOS 400D. Jutro jadę kupić :)
Pozdrawiam :)
P.S. Jak wygląda sprawa gwarancji w Fotojockerze? Bo niby jest 12 mies. gwar. producenta plus 12 mies. gwar. Europejskiej? Może mi ktoś szczegółowo o tym napisać :)

qadest1 - Czw 10 Lip, 2008

bbeeaa napisał/a:
Dziękuję Qadestciku.
PS
To niemożliwe! Jestem zdecydowana! (prawie - żart)

Drobiazg! ;)

Podziel się wrażeniami i pochwal fotami, jak już skompletujesz calość zestawu i nie przejdzie Ci ochota na pstrykanie ;)