forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - kwiatki na zdjęciach

grzesiuesiu1 - Wto 08 Lip, 2008
Temat postu: kwiatki na zdjęciach
Witam. Ostatnio zauważyłem, że podczas robienia zdjęć nie tak dokładnie pod słonce wychodzą takie odblaski (kwiatuszki) nie wiem co z tym zrobić, może jakiś filtr poradzicie? Co prawda mam filtr UV ale to chyba nie do takich typu rzecz. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź :)
timi1970 - Wto 08 Lip, 2008

te odblaski może dawać filtr albo szkło, możesz napisać jakie szkło, jaki masz filtr i wstawić przykładową fotkę
grzesiuesiu1 - Wto 08 Lip, 2008

obiektyw to 18-55 canon (kit), a filtr to Hoya UV
Wujek_Pstrykacz - Wto 08 Lip, 2008

trzeba zrobić próbę bez i z filtrem wtedy okaże się że filtr ten jest zbędny i psuje fotki.
edmun - Sro 09 Lip, 2008

używasz tulipana? Jakiejkolwiek osłony? Może jednak filtr nie jest aż tak potrzebny na obiektywie?
grzesiuesiu1 - Sro 09 Lip, 2008

Nie właśnie nie używam czegoś takiego. Nie wiem co byłoby dobrze mieć czy tylipan czy taka gumowa tuleje. No oczywiście jak jest potrzebna
timi1970 - Sro 09 Lip, 2008

Tak jak napisał Pstrykacz, zrób próbę bez filtra. Ja przestałem używać filtra UV. Napisz jeszcze, która Hoya.

nic nie pisze poza Hoya UV to jest taki najtańszy można by powiedzieć
MC - Sro 09 Lip, 2008

grzesiuesiu1, wiec to jest pewnie przyczyna. Najlepszym ich zastosowaniem jest wyrzucenie na smietnik :twisted:

MC napisał/a:
grzesiuesiu1, wiec to jest pewnie przyczyna. Najlepszym ich zastosowaniem jest wyrzucenie na smietnik :twisted:

dokładnie tak :evil:

aha :) a co z tą osłona przeciw słoneczną?
edmun - Sro 09 Lip, 2008

tulipan zakładasz na obiektyw aby mocne światło nie padało bezpośrednio na szkło.

no tak tak ale widziałem że są jeszcze takie tuleje na gumowe i pytanie co lepsze czy może jakąś dedykowana do obiektywu?
arietiss - Sro 09 Lip, 2008

Używanie nawet dobrego filtra UV "na zapas" może powodować bliki i inne niespodzianki. Niewątpliwie należy go używać w górach! Poza tym filtr UV jednak zabiera odrobinę światła!
Polecam używanie osłony przeciwsłonecznej! Eliminuje odblaski, jest jednocześnie osłoną przeciwdeszczową i chroni obiektyw przed uszkodzeniem.

grzesiuesiu1 napisał/a:
no tak tak ale widziałem że są jeszcze takie tuleje na gumowe i pytanie co lepsze czy może jakąś dedykowana do obiektywu?

osłona musi być dopasowana do obiektywu, może być gumowa, większość obiektywów ma osłony dedykowane

arietiss - Sro 09 Lip, 2008

Warto jej używać nie tylko w słoneczne dni! :wink: Masz przynajmniej pewność, że nie "dziabniesz" gdzieś przednią soczewką! A wydatek niewielki... :mrgreen:

dzięki za pomoc postaram się wykorzystać to wszystko w praktyce :)