forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Czyszczenie filtrow HOYA - lamanie stareotypow...

brk - Czw 10 Lip, 2008
Temat postu: Czyszczenie filtrow HOYA - lamanie stareotypow...
Jako totalny amtor w dziedzinie lustrzanek (od miesiaca mam D80 + 18-55VR) chcialem rozwiac wszelkie watpliwosci i FALSZYWE opinie o BARDZO problematycznym czyszczeniu filtrow marki HOYA. Ostatnio moj dziewiczy HOYA HMC UV(N) zostal calkowicie oblepiony gestym olejkiem do opalania + piasek - wypadek podczas imprezowania nad woda... Caly proces czyszczenia "na blysk" trwal okolo 3 min - na forum czytalem o 2 godzinnych meczarniach z tymi filtrami... Do procesu posluzyl miekki - chlonny t-shirt + pianka do czyszczenia szyb samochodowych/wizjerow w kaskach motocyklowych - dostepna w kazdym sklepie z chem. motoryzacyjna lub makro,obi itp. Takie cos usuwa kurz, odciski palcow,tluszcze itp. nie pozostawiajac JAKICHKOLWIEK smug/zaciekow. POLECAM !!!
pawel23 - Czw 10 Lip, 2008

Z tym czyszczeniem to myślę że chodziło raczej o polarki a nie o filtry UV :roll:
Arek - Czw 10 Lip, 2008

O UV też. Pytanie czy po takiej operacji zostały jeszcze warstwy :)
pawel23 - Czw 10 Lip, 2008

No ciekawe, ale myślę że pasta ścierna w postaci olejku do opalania i piasku nie pomogła :lol: Sam mam filtr UV Hoya, ale nigdy go nie czyściłem, po 3 dniach użytkowania zdjąłem go i od tamtej pory nie założyłem.
Paweł_G - Czw 10 Lip, 2008

Ja tam mam UV HMC SUPER i kiedyś mnie naszło na czyszczenie go przy pomocy alkoholu który dostałem z polarem chyba Selko jeszcze do kompakta. Efekt był taki że z pół godziny walczyłem ze smugami ale w końcu jakoś doczyściłem. Szukając kolejnego filtra... - wybrałem Tamrona UV MC - fajnie się go czyści tylko że szkło zaczęło się ruszać w ramce i chyba go wymienię.
michal.s - Pią 11 Lip, 2008

Używam filtrów Hoya UV i polaryzacyjnych z serii Pro1 Digital.

Powiem tak, Hoya pisze że te filtry czyści się lepiej, nie mam porównania z innymi seriami, ale filtr 77mm UV czyszczę z dwóch stron w 5 min, polaryzacyjny w 10 min z skutkiem bardzo dobrym.

Akcesoria jakie stosuje to płyn Chemax3 pomarańczowy do powłok antyodblaskowych, dwie ściereczki mikro fazowe i chusteczkę higieniczną Velvetu, powietrze z kompresora o ciśnieniu 4 bar.
Najpierw pryskam płynem po szkiełku, później jedną ściereczką wycieram na mokro, płyn już odparuje dmucham powietrzem by pozbyć się ewentualnych włosków, później na sucho poleruje drugą ściereczką, znów dmucham i jak jakaś niewielka smuga zostanie przecieram chusteczką higieniczną.
Na koniec znów sprężone powietrze i czyściutki jak z fabryki.

Ważne by ściereczki były czyste, ja po takich gruntowych czyszczeniach piorę je w wodzie z mydłem.

Co do powietrza z kompresora, radzę uważać na zwykłe garażowe kompresory, lubią plunąć z węża olejem, wodą czy jakimś innym syfem. Ja używam kompresora przeznaczonego do malowania grafik aerografem, posiada on rząd odwadniaczy, odolejaczy i filtrów powietrza.
Popularna gruszka z apteki, nie daje takiego ciśnienia, większość włosków z szmatki zostaje i przy próbie ich usunięcia, mogę zrozumieć ze czyszczenie trwa 2 godziny a nawet i dłużej.
Troszkę wprawy i da się czyścić te filtry szybko i bardzo dobrym skutkiem.

Wujek_Pstrykacz - Pią 11 Lip, 2008

Paweł_G napisał/a:
Ja tam mam UV HMC SUPER i kiedyś mnie naszło na czyszczenie go przy pomocy alkoholu który dostałem z polarem chyba Selko jeszcze do kompakta. Efekt był taki że z pół godziny walczyłem ze smugami ale w końcu jakoś doczyściłem. Szukając kolejnego filtra... - wybrałem Tamrona UV MC - fajnie się go czyści tylko że szkło zaczęło się ruszać w ramce i chyba go wymienię.

Tak tylko, że Hoya jest robiona ze szkła optycznego, a ten Tamron ze szkła do szyb okiennych.

Paweł_G - Pią 11 Lip, 2008

Ze szkła do okien toby lekko winietował na szerokim kącie bo wtedy ramka miałaby ze 2,5 cm grubości :mrgreen:
Bumber - Pią 11 Lip, 2008

Ja także posiadam filtry Hoya: UV i polaryzacyjny, oba o średnicy 72mm i z czyszczeniem nie mam problemów. Wystarczy dobra ściereczka i płyn, czyszczenie przy ich użyciu trwa najwyżej kilka minut. Wszelkie ewentualne smugi też schodzą bez problemów...
Smola - Pią 11 Lip, 2008

Bumber napisał/a:
Ja także posiadam filtry Hoya: UV i polaryzacyjny, oba o średnicy 72mm i z czyszczeniem nie mam problemów. Wystarczy dobra ściereczka i płyn, czyszczenie przy ich użyciu trwa najwyżej kilka minut. Wszelkie ewentualne smugi też schodzą bez problemów...

Tak. Ale czyszczenie B+W trwa do 20 sek.

Mam Hoya i B+W i widze roznice w czyszczeniu.

Ale B+W jest znacznie droższe. :) Dlatego na filtry Hoya nie narzekam.
MC - Pią 11 Lip, 2008

Ja mam szara polowke Hoya i polar B+W. Roznice widze chociazby w jakosci wykonania.
Smola - Pią 11 Lip, 2008

Jakosciowo szklo Hoya HMC super można tylko polecić, B + W takze jako oczywista oczywistosc.

Choc prawde mowiac to filtry same w sobie sa za drogie. Za kawalek szkielka od 100 do 600 zł. Przesada i tyle.

Ktoś niestety musi na tym zarobić...

Skoro filtry są tak drogie, to wybrałem trochę tańszy model, choć myślałem też nad B+W. Problemów z czyszczeniem aż tak dużo nie ma, a za jakość wykonania szkoda dopłacać dwa razy więcej za polarek... Oczywiście piszę to, będąc zupełnym amatorem, który niestety musi liczyć się z własnym portfelem. ;)

papabear - Pią 11 Lip, 2008

Zamierzam kupic filterki i w zwianzku z tym mam pytanko: Roznice miedzy filtrami Hoya i B+W sa tylko w czyszczeniu i jakosci wykonania?? Jak to sie ma do zdjec?? Widac jakies roznice w jakosc??
MC - Sob 12 Lip, 2008

papabear, roznica miedzy Hoya szara polowka a B+W polar. Ten drugi ma pierscien metalowy w przeciwienstwie do Hoyi (straszny plastik). Co do czyszczenia Hoyi to jeszcze nie mialem potrzeby, ale polar B+W po dotknieciu tlustymi paluchami wyczyscilem przy uzyciu szmatki w minutke.
papabear - Sob 12 Lip, 2008

MC chyba zrobie tak jak TY... tzn polarek B+W a szara polowke Hoyi. Wydaje sie rozsadnym rozwizaniem :D
MC - Nie 13 Lip, 2008

Ja i tak wejde w system Cokin, bo do Sigmy10-20 tez szarej polowki potrzebuje.
papabear - Nie 13 Lip, 2008

Czy Cokin lepiej sie spisuje niz np szkileka typu slim na 10-20?? Bo mialem brac wszystkie szkielka w slim(drozej ale lepiej). Czy po prostu szkielka slim dobrych firm sa drozsze od cokinow??
MC - Pon 14 Lip, 2008

cokin wychodzi najtaniej to po pierwsze. Po drugie, ciezko jest znalezc filtr szary polowkowy 77mm i to slim.
papabear - Pon 14 Lip, 2008

Dzieki MC za cierpliwosc!! dalbym "pomogl" ale nie moge .. ;/
zwirek - Sob 02 Sie, 2008

niestety czekam tez na jakas odpowiedz w tym temacie, ale jak widac na prozno