forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Pełna klatka

heding - Czw 10 Lip, 2008
Temat postu: Pełna klatka
Czy zawsze kombinacja pełnoklatkowej puszki z dobrym, niekoniecznie pełnoklatkowym szkłem, da w efekcie lepsze fotki niż np. puszki 23.6x15.8 mm i takim samym szkłem??
Wiem, że matryca, ale czy to tylko decyduje?

krisv740 - Czw 10 Lip, 2008

nie zawsze niepełnoklatkowe szkło mozesz podpiąć pod FF body
pamiętaj też o winecie w tym wypadku - to tez problem
zazwyczaj nie stosuje się takiego "wynalazku"

jeśli chodzi o c to dodatkowo może (i chyba wystepuje) być lekki problem z podpięciem EF-S pod FF ze względu na "białą kropkę"

jeśli chodzi o to co decyduje to różnica kąta "widzenia" obiektywu (zmiana głębi ostrości-tyż :mrgreen: ), rozmiaru "pixli" i tem. matrycy (lepsze chłodzenie?).

lepiej obeznani koledzy wyliczą pewnie parę innych dodatkowych przyczyn :roll:

heding - Czw 10 Lip, 2008

ale mi nie chodzi o techniczne ograniczenia tylko o efekt, jeśli nie da się podpiąc to chyba jasne że z tego fotki nie będzie... :wink:
jaad75 - Czw 10 Lip, 2008

Pełnoklatkowa, nisko rozdzielcza matryca nie wymaga szkła o aż tak dużej rozdzielczości, jak mała matryca o dużym zagęszczeniu pikseli, ale wymaga krycia całej powierzchni klatki, a to zapewni tylko część szkieł. Ponadto matryca o większej powierzchni będzie wymagała od szkła więcej w rogach kadru, których mała klatka APS-C nie wykorzystuje wogóle.
24MP matryca FF wymaga od szkła znacznie więcej, niż 10MP matryca APS-C.

[ Dodano: Pią 11 Lip, 2008 02:33 ]
krisv740 napisał/a:
jeśli chodzi o c to dodatkowo może (i chyba wystepuje) być lekki problem z podpięciem EF-S pod FF ze względu na "białą kropkę"

Raczej ze względu na wystający tył szkła, o który roztrzaskasz sobie lustro... :smile:

krisv740 - Pią 11 Lip, 2008

jaad75,
z "opowieści" na canon-board wiem że jeden "straceniec" podpiął kita pod 5d :mrgreen:
tylko zauważył , że lustro działa do ok 19mm, niżej się blokuje :mrgreen:
dlatego napisałem ogólnie o "białej kropce" :cool: :lol: