|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Wyzwalanie bezprzewodowe lamp (manual i TTL)
bass98 - Czw 10 Lip, 2008 Temat postu: Wyzwalanie bezprzewodowe lamp (manual i TTL) wiem ze tematów na necie jest pełno już się troche na ten temat oczytałem,
ale chodzi mi o coś specyficznego więc postanowiłem założyć posta,
mianowicie mam obecnie 430EX i jak bym chciał ją wyzwalać bezprzewodowo to np ST-E2 i po krzyku, ale..
to działa na podczerwieni, z kolei jak bym chciał bezprzewodowo to musiałbym kupić nadajnik i odbiornik z tego co zrozumiałem, a jaka jest różnica pracy na podczerwieni a na radiu?
Kolejna sprawa czy się w ogóle opłaca inwestować w ST-E2 czy nie lepiej po prostu kupić 580EX i sterować 430?? Tylko czy wtedy jest możliwość odpalenia samej 430 bez odpalenia 580 założonej na aparat czy po prostu jeżeli najdzie taka potrzeba zasłonić palnik 580 a wyzolić 430
Ew. może jakieś inne propozycje ciekawe cenowo które dobrze się sprawują?:)
jaad75 - Pią 11 Lip, 2008
bass98 napisał/a: | to działa na podczerwieni, z kolei jak bym chciał bezprzewodowo to musiałbym kupić nadajnik i odbiornik z tego co zrozumiałem, a jaka jest różnica pracy na podczerwieni a na radiu? |
Podczerwień też jest rodzajem łączności bezprzewodowej...
Główna różnica jest taka, że niemal wszystkie radia wymagają pracy lampy w trybie M lub A. Jedyne radio, które przenosi TTL, to RadioPopper.
bass98 napisał/a: | Ew. może jakieś inne propozycje ciekawe cenowo które dobrze się sprawują?:) |
To ma działać w TTL, czy niekoniecznie?
bass98 - Pią 11 Lip, 2008
no różnica jest też pewnie w zasięgu działania,
jak już bawie sie w pare lampek to raczej pasuje je manualnie ustawiać, ale podczerwień jest taka zła, że polecasz radio czy jak to jest?
bass98 napisał/a: | no różnica jest też pewnie w zasięgu działania, |
Też, ale przede wszystkim w pracy np. w słońcu oraz kwestii wymogu widzenia się lamp... Zasięg działania porządnego radia jest nieporównywalny - np. Pocket Wizardy działają do 500m, ale chińskie wynalazki typu Cactus działają prawidłowo zaledwie na kilkanaście metrów, czyli niewiele więcej niż IR...
chyba zamówie sobie skyporty,
cenowo dobrze wychodzą i powinny być ok
Słuszny wybór - słyszałem o niech dużo dobrego, a są niewątpliwie tańsze od Pocket Wizardów.
BTW, bardzo dobre i tanie wyzwalacze wypuściła ostatnio firma Alien Bees, mają też niebawem wyjść proste RadioPoppery (bez TTL), ale może być kłopot z kupieniem ich w PL. Elinchrom, jako firma europejska jest łatwiej dostępny...
Paweł_G - Pią 11 Lip, 2008
Poczytałem o tych Skyportach i myślę że jak trochę monety się uzbiera to też je łyknę. Narazie szukam jakiejś taniej starej lampy - myślę o Nikonach Sb 26, 28 żeby miała gniazdo pc. Kupię przewody pc i rozgałęźnik to chyba powinno działać odpalanie 2 lamp po 1ednych przewodzie z aparatu? Takie rozwiązanie nie ma chyba zagrożenia w postaci możliwości spalenia body lub 580ex z uwagi na duże napięcie starego nikona skoro napięcie idzie na stopkę?
wychodzą jakies 260$, przynajmniej za tyle znalazłem tj nadajnik i dwa odbiorniki co przy obecnym kursie dolara dużo nie wychodzi:)
Paweł_G - Pią 11 Lip, 2008
Tu
http://www.milso.com.pl/c...inca%202008.pdf
taki zestawik wychodzi ponad 900 zł a może można coś stargować od cen katalogowych.
Wyzwalacze Alien Bees wychodzą jeszcze taniej:
http://www.alienbees.com/cybersync.html
[ Dodano: Pią 11 Lip, 2008 17:32 ]
Paweł_G napisał/a: | Narazie szukam jakiejś taniej starej lampy - myślę o Nikonach Sb 26, 28 żeby miała gniazdo pc. Kupię przewody pc i rozgałęźnik to chyba powinno działać odpalanie 2 lamp po 1ednych przewodzie z aparatu? Takie rozwiązanie nie ma chyba zagrożenia w postaci możliwości spalenia body lub 580ex z uwagi na duże napięcie starego nikona skoro napięcie idzie na stopkę? |
SB-26 mają wbudowanego optycznego slave'a, więc wystarczy, że podłączysz 580-tkę w manualu.
no alienbees wychodzą taniej co by nie było tylko jak się mają w porównaniu do skyportów, widać, że działa to na innych częstotliwościach, alienbees mają wyższa częstotliwość i powinny lepiej działać ale jak jest w praktyce?
bass98 napisał/a: | alienbees mają wyższa częstotliwość i powinny lepiej działać ale jak jest w praktyce? |
Nie wiem, mam PW...
Ale na Strobist je chwalili...
bass98 - Sob 12 Lip, 2008
przy wyzwalaniu bezprzewodowym nie idzie TTL więc nie ma co kupować lamp typu 580 czy 430EX, a czytam o starych modelach nikona aby miały podłaczenie PC, a co z lampa np Metz C-36-2? (ma gniazdo PC a nówka kosztuje około 220zł)
pytam bo kiedyś jej używalem i była ok
aha a co ze współpracą 430EX z 580EX na podczerwieni??
bo dalej nie wiem czy kupić skyporty czy może 580EX, aha a druga sprawa to to że nie wiem czy 580 da się tak sterować aby odpalić np samą 430EX bez odpalenia 580
jaad75 - Sob 12 Lip, 2008
bass98 napisał/a: | a co z lampa np Metz C-36-2? (ma gniazdo PC a nówka kosztuje około 220zł)
| Z tego co przyjrzałem się tej lampie, to mnie nie chciałoby się z nią bawić - słaba, mało możliwości ustawień, archaiczny interfejs... Wolałbym już kultowego Vivitara 285HV - kloc, bo kloc, ale przynajmniej ma wygodne ustawienia manualne. BTW, nie widziałem w tym Metzu gniazda PC...
bass98 napisał/a: | aha a co ze współpracą 430EX z 580EX na podczerwieni?? | Pracują tylko w E-TTL-u...
bass98 napisał/a: | aha a druga sprawa to to że nie wiem czy 580 da się tak sterować aby odpalić np samą 430EX bez odpalenia 580 | Nie znam na tyle systemu Canona - w Nikonie, czy Pentaksie, jest to oczywiste, więc wydaje mi się, że w Canonie też powinno, aczkolwiek byłoby to lekkie marnotrawstwo możliwości 580-tki, gdybyś miał kupować ją wyłącznie do tego celu...
bass98 napisał/a: | bo dalej nie wiem czy kupić skyporty czy może 580EX | Kup Skyporty, ale tylko odbiornik i nadajnik, a do tego prostą kostkę z optycznym slave + jakąś silną lampę. Nową lampę używaj jako światło główne, odpalane na radio, a 430-tki na kostce ze slavem jako wypełnienie, oświetlenie tła, rim, kicker, czy co tam sobie wymyślisz...
bass98 - Sob 12 Lip, 2008
to z odpalaniem 430 przez 580 to było abstrahowanie:), metz C-36 2 ma gniazdo BTW:)
ale czemu tylko odbiornik i nadajnik?
myslalem o nadajniku i 2 odbiornikach wtedy można naturalniej światła ustawić
a co do odpalania jeszcze nie wiem do konca jak sie za to zabrac, ale to praktyka a nie gadane o tym przyniesie jakis efekt:)
Paweł_G - Sob 12 Lip, 2008
Moja doświadczenia w podłączaniu 580 ex z 430 ex w trybie master - slave nie sią zbyt dobre. Generalnie lampy muszą się widzieć. Nie jest to dobry system bo miały czasem problemy z komunikacją jak robiliśmy z kolegą portrety w jego domowym studio więc nie sądzę że w plenerze będzie lepiej. Raczej warto zainteresować się radiem.
PS Można nie odpalać 580 założonej na aparat a odpalić 430 w slave - ja w CF aparatu dałem na Flash not fire.
jaad75 - Sob 12 Lip, 2008
bass98 napisał/a: | ale czemu tylko odbiornik i nadajnik?
myslalem o nadajniku i 2 odbiornikach wtedy można naturalniej światła ustawić |
Nie no, wyłącznie z oszczędności...
Jak Cię stać, to kup sobie dwa odbiorniki. Wiem z praktyki, że najczęściej jadę na 2-3 lampy (mimo, że w sumie mam 5), z czego tak naprawdę wystarczy by jedna była wyzwalana radiowo (w moim przypadku SB-25 na radio, a 1-2 SB-26 na wbudowanej fotoceli). Ponieważ lampy na fotocelach zawsze widzą silny błysk lampy głównej, to w większości przypadków (z wyjątkiem silnego światła słonecznego, czy sytuacji gdy nie chcesz, by ktoś odpalał Ci lampy np. błyskiem kompakta) wystarczy para nadajnik-odbiornik.
bass98 - Czw 24 Lip, 2008
no ale z tego co zauwazylem 430 odbiera błysk 580 i blyska, wiec jak mam ustawic lampe na no fire zeby wyzwolic tylko 430EX? bo kombinowalem i albo nic albo master albo master ze slave
[ Dodano: Pią 25 Lip, 2008 11:24 ]
zauwazyłem ze wyglada to tak, ze 580 i tak błyska ale przed wyzwoleniem migawki aby tamta 430 zrozumiala ze ma wyzwolić:) chyba to tak mi wychodzilo bo bylo widac blyski obydwu lamp ale na zdjeciu byl blysk tylko 430EX, chyba to tak pracuje jak sie nie myle?
Cheeroki - Pon 28 Lip, 2008
Co byście polecili z radiówek dostępnych w PL? Potrzebuje w miarę sprawnie i na fakturę zakupić więc jeśli znacie jakieś zródła kto tym handluje będę wdzięczny
jaad75 - Pon 28 Lip, 2008
Jak wyżej. Z dobrych i łatwo dostępnych chyba najlepiej Skyporty.
Cheeroki - Pią 01 Sie, 2008
gdzie mozna je dostać?
[ Dodano: Pią 08 Sie, 2008 08:37 ]
do tej pory nie moge nic znaleść google nawet nic nie wypluwa gdzie to kupić, pomożecie?
grzybart - Pon 18 Sie, 2008
Dystrybutorem jest firma Milso producent Elinchrom:
http://www.milso.pl/
Mam pytanko do osób bardziej oświeconych w tym temacie.
Posiadam Canona 40D + 580 EX II i lampę do analoga z mocowaniem Minolty Sunpak 5000 AF, czy mogę bezproblemowo ją wykorzystać? Chcę "uwolnić" obydwie lampy, czyli 1 nadajnik na stopce aparatu + 2 odbiorniki przy lampach? O jakiejkolwiek komunikacji lamp z aparatem czyli np. odczytywaniu przez lampę przysłony też mam zapomnieć, wszystko w lampach na manualu i bieganinka ?
Dzięki za potencjalną odpowiedź.
jaad75 - Pon 18 Sie, 2008
grzybart napisał/a: | Chcę "uwolnić" obydwie lampy, czyli 1 nadajnik na stopce aparatu + 2 odbiorniki przy lampach? O jakiejkolwiek komunikacji lamp z aparatem czyli np. odczytywaniu przez lampę przysłony też mam zapomnieć, wszystko w lampach na manualu i bieganinka ?
|
Dokładnie tak. Tylko wyzwalacze RadioPoppers pozwalają na komunikację TTL, ale oczywiście wyłącznie z lampami systemowymi, każde inne radio, to praca w manualu, dokładnie taka sama jak z lampami studyjnymi.
W Sunpaku nie mam żadnego gniazda synchro, tylko wyzwalanie przez stopkę, czy odpowiedni adapter jest już w komplecie odbiornika czy będę musiał kupić np. coś takiego:
http://www.allegro.pl/ite..._zlacze_pc.html
jaad75 - Pon 18 Sie, 2008
Nie wiem co przychodzi w komplecie ze Skyportami, ale na pewno nie są to przejściówki do stopki Minolty... Pocket Wizardy przychodzą tylko z kablem PC-Mini Jack...
To, co zalinkowałeś, to adapter który idzie na stopkę w Sony/Minolcie i pozwala podpiąć lampę z klasyczną stopką. Będziesz potrzebował czegoś ze stopką Minolty i gniazdem PC, ewentualnie przejściówki z klasyczną stopką z dołu i stopką minoltowską z góry, jeśli zdecydujesz się na coś w stylu Cactusa (chociaż nie wiem, czy będzie to prawidłowo pracować - przeszukaj grupę dyskusyjną Strobist na Flickrze). Pamiętaj, żeby sprawdzić, czy PC w takiej kostce jest "in", bo bardzo często są tylko "out", a w Twoim przypadku, to nie będzie przydatne. No i przydałoby się, żeby kostka miała klasyczny gwint, tak by dało się zamocować lampę bezpośrednio na trzpieniu uchwytu parasolkowego, czy statywu...
Czyli nie będzie to taka prosta sprawa
leokady - Sro 29 Paź, 2008
Reasumując, czy zakup 580 jako master i używanie 430 jako slave ma sens? korzystanie z podczerwieni.
Czy kupować coś typu skyport?
jaad75 - Sro 29 Paź, 2008
leokady napisał/a: | Reasumując, czy zakup 580 jako master i używanie 430 jako slave ma sens? |
Moim zdaniem - nie.
myrha - Sob 12 Gru, 2009
Witam!
Chciałbym wyzwalać radiowo dwie lampy Canon 580 EX II. Pytanie mam takie, jak w poniższych zestawach wygląda sterowanie siłą błysku lamp z body 40D/50D lub nadajnika. Chodzi mi o to czy z pozycji body lub nadajnika będę mógł np. obniżyć o kilka jednostek siłę błysku jednej lampy a drugiej zwiększyć o kilka jednostek. Który zestaw to umożliwi a który umożliwi np. zmianę tylko i wyłącznie siły błysku obu lamp jednocześnie.
W grę wchodzi:
1. PocketWizard MiniTT1+FlexTT5
2. PocketWizard Plus II
3. Nadajnik i dwa odbiorniki SKYPORT
lama - Sob 12 Gru, 2009
PocketWizard Plus II nie pozwoli Ci na żadną regulację mocy błysku, ani w body ani w nadajniku. Nie wiem jak z pozostałymi. Zapewne na stronie producenta znajdziesz te informacje...
jaad75 - Sob 12 Gru, 2009
Tylko zestaw 1 pozwala na zdalne sterowanie lampami i tylko w taki sposób na jaki pozwala system błysku Canona. Ani Skyporty, ani Plus II nie pozwalają na nic więcej niż zwykłe odpalenie lamp.
myrha - Sob 12 Gru, 2009
Mógłbyś uściślić na co system błysku Canona pozwala Będę mógł z body regulować siłę błysku jednej bądź drugiej lampy?? Zestaw PocketWizard MiniTT1+FlexTT5 wydaje się najbardziej wygodny i szybki w montażu, bez kabli itp. Niestety droższy o ok. 200-300 stówy na elemencie
jaad75 - Sob 12 Gru, 2009
Na pewno pozwala na ustalenie stosunku światła (korektę EV) między grupami lamp E-TTL. Z tego co pamietam, nie daje możliwości bezpośredniego sterowania błyskiem lamp w M, ani tym bardziej zdalnego ustalania mocy, ale na to pytanie powinien odpowiadać ktoś, kto używa systemu Canona.
komor - Nie 13 Gru, 2009
Można manualnie ustawić siłę błysku w trybie Wireless Canona, przynajmniej w najnowszych wypustach (580EX II), nie wiem jak w starszych:
1) lampę master przestawiamy z E-TTL na M i ustawiamy dowolną moc (czyli ustalamy moc lampy master);
2) lampy slave sterujemy z poziomu menu lampy master (lub z poziomu aparatu jeśli on na to pozwala: czyli od 40D wzwyż jest, jak sądzę) poprzez użycie odpowiedniego ratio A:B, A:B:C i tam już normalnie i intuicyjnie – ustalamy poziom mocy osobno dla grup: A, B, C.
Szczegóły na stronie 42 anglojęzycznej instrukcji, polskojęzyczna: strona 45.
Edit:
Jest tylko jedno, dość oczywiste „ale”, mianowicie jak slavem będzie np. 580EX to ustawiona zdalnie moc 1/128 da nam inną wynikową siłę błysku niż gdy w tym samym miejscu postawimy słabszy model 430EX.
myrha - Wto 15 Gru, 2009
O super że będzie taka możliwość. Dzięki piękne za pomoc Panowie!
kundzik100 - Pią 18 Gru, 2009 Temat postu: Wyzwalacz radiowy w systemie E-TTL Mam pytanko do wtajemniczonych.
Chciałbym używać lampy w położeniu innym niż gorąca stopka aparatu. I tu zaczynają się schody.
Czy kupić przewód synchronizacyjny 5m E-TTL czy wyzwalacz radiowy i mieć święty spokój z kablami. Czy są wyzwalacze współpracujące z systemem E-TTL i czy to jest wogóle możliwe.
Jak duże możliwości daje system E-TTL w stosunku do manuala ?
[ Dodano: Pią 18 Gru, 2009 13:31 ]
Hmm... chyba się zgapiłem i powieliłem wcześniejszy post. Ale jak by co pytanie nadal aktualne.
jaad75 - Pią 18 Gru, 2009
kundzik100 napisał/a: | Czy są wyzwalacze współpracujące z systemem E-TTL i czy to jest wogóle możliwe. | Obecnie są na rynku 2:
Radiopopper PX (zastąpił stary P1)
Pocket Wizard MiniTT1 i FlexTT5
Wkrótce ma wyjść wersja wyzwalaczy Pixel współpracująca z E-TTL (narazie są tylko wersje pod Nikona).
Możesz też zawsze pobawić się w systemowe wyzwalanie błyskiem, choć nie daje to tak dużych możliwości jak radio...
kundzik100 napisał/a: | Jak duże możliwości daje system E-TTL w stosunku do manuala ?
|
Pozwala na automatyczny dobór siły błysku w zależności od warunków, zadanych proporcji światła i ustawień aparatu. Pozwala zdalnie kontrolować lampy, a nie tylko je wyzwalać.
komor - Pią 18 Gru, 2009
jaad75 napisał/a: | Wkrótce ma wyjść wersja wyzwalaczy Pixel |
Jaad, jest już news: Wyzwalacz radiowy iTTL Pixel TR-331. A tematy złączyłem, żeby było w jednym miejscu.
jaad75 - Pią 18 Gru, 2009
komor, teraz dopiero zobaczyłem, ale pytanie było o wersję do Canona, a ta ma dopiero się pojawić.
korean_boy - Wto 29 Gru, 2009
Pozwolę się podpiąć do tematu:
Aktualnie posiadam e-510 i lampkę fl50r - najczęściej lampka jest na saneczkach, ew wyzwalam ja na fotoceli.
Zamierzam kupic 2 lampe i wyzwalacz radiowy- potrzebuje do focenia sportu. Rodzi się jednak dylemat związany z synchronizacja krótkich czasów: obecna sytuacja zmusza mnie do zakupu taniego radiowego wyzwalacza (chińszczyzna- Phottix) oraz taniej lampy (max 500zł, prawdopodobnie wybór padnie na Tumaxa 386). Jaki będzie najkrótszy możliwy czas , jeżeli wyzwalacz Phottix pozwala na synchronizacje 1/125 lub 1/250 (tak podaje producent) ? Moze ktoś wie jaki czas synchronizacji posiada wspomniana wyżej lampa Tumaxa ?
Ostatnie pytanie dotyczy puszki: czy ma ona również wpływ na czas synchronizacji ? Wbudowana lampa ma max 1/180.
jaad75 - Wto 29 Gru, 2009
korean_boy napisał/a: | Ostatnie pytanie dotyczy puszki: czy ma ona również wpływ na czas synchronizacji ? Wbudowana lampa ma max 1/180. | Na czas synchronizacji wpływ ma przede wszystkim puszka - w aparatach z migawką szczelinową, to prędkość przesuwu kurtyn migawki decyduje o tym do jakiego czasu naświetlania występuje moment całkowitego odsłonięcia materiału światłoczułego... Odpowiednio wyzwolona lampa będzie w stanie zsynchronizować się z dowolnym czasem tak, jak ma to miejsce w przypadku aparatów z migawką centralną, czy elektroniczną, a dobre wyzwalacze mają tak niewielkie opóźnienie, że pozwalają na naprawdę krótkie czasy synchro (PW podaje opóźnienie 1/2000s dla Plus II, ale na małych mocach lampa bez problemu synchronizuje się z takim czasem - testowałem na aparatach z migawką elektroniczną)...
|
|