forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - pierwsza lustrzanka cyfrowa - zdjęcia w pomieszczeniach

viola - Pią 11 Lip, 2008
Temat postu: pierwsza lustrzanka cyfrowa - zdjęcia w pomieszczeniach
witajcie,

od kilku miesięcy szukam odpowiedniej dla mnie lustrzanki. niestety im więcej czytam tym mam większe rozterki co do wyboru końcowego ;( mam wrażenie, że niemal każdy tego samego aparatu ma różny wynik końcowy ;(

przeczytałam również niektóre tematy o wyborze pierwszej lustrzanki z tego forum i niestety to też spowodowało mętlik w mojej głowie ze względu na to, że zawsze wybieraliście spośród jakiegoś katalogu lustrzanek o które zapytał autor tematu.

jeśli macie jeszcze cierpliwość (a z tego co przeczytałam to są tutaj dobre duszyczki, które ją jeszcze mają po 40 postach ;) to bardzo proszę wskażcie faworyta dla poniższych warunków:
1. body do którego pasuje wiele obiektywów
2. ergonomia zbliżona do Fuji FinePix S... (mam teraz S5600 i uważam, ze jest bardzo wygodny, nie za ciężki, nie za lekki, dobra chwytliwość i ułożenie przycisków, dużo miejsca na kciuk) no i uważam, zgodnie z Mnichem, że ergonomia jest b.ważna
3. S5600 robi bardzo ładne zdjęcia przy dobrym oświetleniu na zewnątrz - zatem zależy mi żeby lustrzanka robiła dobre zdjęcia w pomieszczeniach (szczególnie na sali gimnastycznej) i przy pochmurnym niebie
4. zdjęcia w ruchu - jak już pisałam zależy mi, żeby zdjęcia wykonywane na sali gimnastycznej były ładne. dodatkowo te zdjęcia będą robione w ruchu (nawet dość szybkim, bo to capoeira)
5. cena - zawsze budzi najwięcej emocji ;) fajno by było jakby body zamknęło się w 2000zł, a obiektyw? to sami zdecydujcie za jaką cenę można kupić taki, który spełnia moje wymagania

będę bardzo wdzięczna za pomoc, wiem, że to już dla niektórych odpowiadających nuda, ale może uda Wam się jeszcze raz odpowiedzieć na niemal to samo pytanie ;)

pozdrawiam i dziękuję

MC - Pią 11 Lip, 2008

Body to Canon 450D. Obiektyw to chyba najlepiej Ci sie sprawdzi 70-200/2.8L
Do zdjec w sali gimnastycznej, jesli nie stac Cie na 40D bedzie to chyba najlepsze rozwiazanie.

viola - Pią 11 Lip, 2008

witaj, dziękuję za szybką odpowiedź.

chyba mnie stać na 40D, bo rozumiem, ze byłby lepszym kandynatem? zajrzałam na porównywarkę i 40D z obiektywem może się zamknąć w 4000, więc nie jest źle.

zatem dla innych forumowiczów - jeśli cena body+obiektyw zamknie się w 4000 to też będzie ok ;)

MC - Pią 11 Lip, 2008

viola, ale ten obiektyw to taki kit. On Ci sie zbytnio do sali gimnastycznej nie przyda. Pamietaj o tym.
Samo body 40D to koszt ok.3300zl, moze troche mniej.
Obiektyw o ktorym Ci pisalem to koszt troche ponad 4 tys. Ewentualnie mozesz probowac 70-200/4, ale na sale moze byc troche przyciemno.
A jesli chodzi o body, to 40D chociazby trzyma sie nieporownywalnie lepiej.

krisv740 - Pią 11 Lip, 2008

MC,
ewentualnie jako zamiennik L zaproponować kolezance sigmę 70-200 2.8?
body decydowanie masz rację -40d

MC - Pią 11 Lip, 2008

krisv740, tez o tym myslalem, ale nie jestem pewien czy warto. Chyba nie ta jakosc obrazu na 2.8. W takiej sytuacji wolalbym tansza eLke 70-200/4 bez stabilizacji.
viola - Pią 11 Lip, 2008

no tak... to troche zmienia postać rzeczy...

czekam na więcej modeli, jeśli takowe spełniają moje warunki...

[ Dodano: Pią 11 Lip, 2008 12:14 ]
rozumiem, że canon dominuje. rozumiem, że do sali gimnastycznej najlepszy będzie 40D i 70-200/2.8L a pozostałe pomieszczenia i pochmurne niebo? takie same wymagania co do obiektywu jak przy sali gimnastycznej?

viola,
do hali niestety jest ciężko :sad:
aparat powienien :!: miec uzyteczne iso 800-1200
obiektyw powinien :!: być najjasniejszy czyli 2.8 chociaż - o ile chcesz robić zdjęcia w komfortowej sytuacji. pewnie że można próbować robic zdjęcia ze szkłem f4 ale to nie ten komfort pracy
dodatkowo jak najszybszy af obiektywu jest wskazany/obowiązkowy
jeśli masz ograniczony budget :mrgreen: to zastanów się nad kombinacją np. 400d/30d/używany 40d i jednak sigma 70-200 z hsm
na poczatek taki zestaw może dać ci wiele :???:

[ Dodano: Pią Lip 11, 2008 12:18 ]
L canona 70-200 2.8 to koszt około 4000 pln :sad:

MC - Pią 11 Lip, 2008

viola, jakie pozostale pomieszczenia masz na mysli?

a jeszcze jedno, canon nie dominuje, lecz w tym momencie trzeba imho (przy dużym zaangarzowaniu w robienie zdjęć i ich jakość) o d300, a to zupełnie inna półka cenowa

jeśli chcesz spróbować tylko, to proponuję np.canona 1000d i do tego poszukaj używanego obiektywu dość jasnego, albo np. tokina 50-135?2.8(to nowy ok 1800pln) o ile dobrze pamiętam.af wolny ale lepszy niż sigmy i tamrona z podstawowych modeli
ważne w tym momencie będzie użyteczne iso 800 - a tu canon 1000d da radę

viola - Pią 11 Lip, 2008

krisv740, kilku moich znajomych polecało mi zakup używanego sprzętu. przyznam, ze jestem bardzo wymagająca i wolałabym nowy sprzęt. może zaczęłabym od zakupu 40D i podstawowego obiektywu a za jakieś pół roku kupiłabym obiektyw.

co o tym sądzicie?

MC, pozostałe pomieszczenia - pokoje mieszkalne z jednym oknem, albo sztucznym oświetlenieniem centralnym

MC - Pią 11 Lip, 2008

krisv740, ale Kolezanka na samym poczatku pisala o wygodzie trzymania. Tutaj 1000D nie spelni oczekiwan.
viola - Pią 11 Lip, 2008

krisv740, nie chcę kupować sprzętu, który będzie spełniał tylko część moich wymagań - już wolę zakup na raty ;)
MichalP - Pią 11 Lip, 2008

Można też się pokusić o nowego Tamrona 70-200 2.8. Do tego body w postaci 400d/1000d a może i 450di jechane (mamy 4000 zł)

@MC - 40D nie kosztuje 3300 - kosztuje 2860 http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/225850

Jeśli chodzi o zakup na raty - poszperaj w RTV Euro AGD - obecnie 20*0%. Może nie wszystkie ceny są najniższe w Polsce ale część będzie zbliżona. Skąpiec to podstawa i właściwe wyszukiwanie.

MC - Pią 11 Lip, 2008

Wiec tak... Obiektyw kitowy z ktorym najprawdopodobnie kupisz 40D do fotografii sportu sie nie nadaje. Tak zupelnie, zwyczajnie. Nie ta ogniskowa i nie ta jasnosc.
Niestety, obiektyw 70-200 bedzie najprawdopodobniej bedzie zbyt dlugi do pomieszczenia (zbyt maly kat widzenia).
Wydaje mi sie, ze najlepszym dla Ciebie zestawem bylby 40D+Tamron17-50/2.8+Canon70-200/2.8L, ale to juz ponad 8 tys.

viola - Pią 11 Lip, 2008

MC, tak, ergonomia jest bardzo ważna dla mnie. szczególnie, ze często nie mam ochoty na dźwiganie statywu ;)

miałam ostatnio w rękach jakiegoś kompakcika sony (z opcją wykrywania uśmiechu (?)) i nie mogłam go utrzymać w jednaj ręce, wyślizgiwał się okropnie i zdjęcia przez to były koszmarne

MC,
no tak :oops: racja

viola,
w takim wypadku wracamy do wersji I MC - 40d +70-200 L USM (+ew.IS)
i tego powiennaś się trzymać
tylko ten kit to na poczatek sobie odpuść przy takim nastawieniu (właściwym not bene) do zakupów - nie spełni twoich oczekiwań . coś w zakresie 17-50/70 ze światłem 2.8 musisz nabyć aby byc zadowoloną z zakupu :???:

[ Dodano: Pią Lip 11, 2008 12:32 ]
MichalP,
to bardzo zdecydowana "klientaka"
i bardzo dobrze. nie polecajmy jej sprzetu z którego po pewnym czasie może nie byc zadowolona
tak jak ja w poprzednim poscie :smile:

krisv740 napisał/a:
MC,
no tak :oops: racja

viola,
w takim wypadku wracamy do wersji I MC - 40d +70-200 L USM (+ew.IS)
i tego powiennaś się trzymać
tylko ten kit to na poczatek sobie odpuść przy takim nastawieniu (właściwym not bene) do zakupów - nie spełni twoich oczekiwań . coś w zakresie 17-50/70 ze światłem 2.8 musisz nabyć aby byc zadowoloną z zakupu :???:

[ Dodano: Pią Lip 11, 2008 12:32 ]
MichalP,
to bardzo zdecydowana "klientaka"
i bardzo dobrze. nie polecajmy jej sprzetu z którego po pewnym czasie może nie byc zadowolona
tak jak ja w poprzednim poscie :smile:

ekhm

W cenie 4000 zł tylko to co napisałem

Jeżeli konkretna klientka jest zdecydowana na ekstra sprzęt bez ograniczeń cenowych to raty (dlatego radzę wspomniany sklep ze względu na zerowe koszty kredytu) Może akurat coś podpasuje i będzie w miarę tanie aby zrekompensować tańsze ceny w innych sklepach z kredytem "standardowym"

viola - Pią 11 Lip, 2008

MichalP, MC pisał o obiektywie - jeśli chodzi o te 4000 ;)

MC, no to zestaw nie lada - 8000 to już dużo jak na początek...

decyzja końcowa: 40D+tamron, a jak się odbije z kasą obiektyw canona

co o tym sądzicie?

MC - Pią 11 Lip, 2008

Wydatek ok.4500zl. Uwazam, ze fajny zestawik.
viola - Pią 11 Lip, 2008

MichalP, zerowe koszty kredytu powiadasz? :D

przyączam się do opinii kolegi :mrgreen:

viola napisał/a:
MichalP, zerowe koszty kredytu powiadasz? :D

oczywiście, tak kupiłem swój d300

za 4970 rozłożone na 30 rat 0% (czyli po ok 160 miesięcznie) spoko. Jak kupowałem (w okresie mistrzostw to jeszcze ta oferta była aktualna) obecnie 20*0% tylko trzeba się wypraszać o likwidację tzw ubezpieczenia kredytu. Hehe

MC - Pią 11 Lip, 2008

Owszem, jesli nie masz mozliwosci kupna za gotowke to jest to oferta warta rozwagi. Tym niemniej ja bym radzil Ci skontaktowac sie z MM (jesli masz kase), moze utarguje Ci cos na 40D+Tamron.

MC napisał/a:
Owszem, jesli nie masz mozliwosci kupna za gotowke to jest to oferta warta rozwagi. Tym niemniej ja bym radzil Ci skontaktowac sie z MM (jesli masz kase), moze utarguje Ci cos na 40D+Tamron.

plus dodatkowo sprawdzi na ff/bf (gratis - bezcenne) :mrgreen:

viola - Pią 11 Lip, 2008

MichalP, kupiłam tak tv na euro2008 ;) 166zł rata. no i teraz mają tylko 20x0%
MC - Pią 11 Lip, 2008

No to kontynuujac OT - ja sie do nich wybieram w niedziele po TV :mrgreen:

viola napisał/a:
MichalP, kupiłam tak tv na euro2008 ;) 166zł rata. no i teraz mają tylko 20x0%

no to musiał być fajny telewizorek - podejrzewam 50" plazmę, nieprawdaż? I to jeszcze 1920x1080 punktów. Bo ja bym w tej cenie nic innego nie kupował.

viola - Pią 11 Lip, 2008

MC, MichalP, polecam (bo sama zakupiłam ;) sony bravia 40'' Full HD - fantastyczne zwierzątko domowe ;)
MC - Pią 11 Lip, 2008

Goltar bedzie mial robote - sprzatanie w watku :wink:
Do mnie do pokoju 40cali bedzie za duzy. Poki co wezme Bravie 32''

viola napisał/a:
MC, MichalP, polecam (bo sama zakupiłam ;) sony bravia 40'' Full HD - fantastyczne zwierzątko domowe ;)

Może i fajne, nie sprawdzałem. Na razie nie oglądam telewizji i telewizor oddałem rodzicom (Thomson 29") Obecnie ujeżdżam projektor EPSON TW700 (1280x720) z obrazem rzucanym na ścianę :mrgreen: tak ze 110" Sorki za mały OT.

Obecny koszt zakupu tegoż urządzonka poniżej 4000 zł a obraz świetny (w zaciemnionym pomieszczeniu)

viola - Pią 11 Lip, 2008

MC, mam nadzieję, ze mnie nie zbanuje ;) ja mam do tv 4,5 metra i 40 jest super

podsumowując dzięki bardzo za pomoc - odezwę się po weekendzie jak już kupie to cacko - aparat oczywiście, bo tv już mam ;)

No to nic nie pozostaje jak życzyć udanych zakupów. Mission completed.
viola - Pią 25 Lip, 2008

witajcie ;)

miałam się pochwalić po zakupie... otóż jeszcze go nie kupiłam.. połaszczyłam się na nowele ze Stanów, że 40d kosztuje 599$ i suma sumarum zamówienie złożone dwa tygodnie temu zostało anulowane ze wględu na brak w magazynie ;( tylko, że dwa dni później pojawił się ten sam Eos z ceną 549$ (!!!!!!!!!) na tym samym serwisie... i przyznam, że nie wiem co o tym sądzić :roll: ten serwis to 1wayphoto.com

konktaktowałam się z Canonem i niestety gwarancja aparatu kupionego w USA obowiązuje tylko tam, obiektywy mają ogolnonarodowe gwarancje, ale ja kupuję Tamrona, więc mnie to nie dotyczy

jak sądzicie: opłaca się tracić gwarancję na aparat za 500 zł oszczędności? oczywiście to jest oszczędność bez ewentualnego kosztu VAT i cła. bo jak się nie uda znajomemu wwzieźć niepostrzeżenie aparatu do Polski do muszę doliczyć na pewno 22%. więc wtedy te oszczędności maleją do jakichś 300zł. jak na mój gust się nie opłaca. co o tym sądzicie?

MichalP - Pią 25 Lip, 2008

Na mój gust również violu. Tylko będziesz się stresować. A spokój jest bezcenny. Ale powiedz mi o którego Canona Ci się rozchodzi za 549$? Bo ceny 40D rozpoczynają się od 850$ a w cenie którą podałaś to 400d (xti).

Dobrze, wszystko w porządku. Wszedłem na stronę http://www.1wayphoto.com/...0264&page_num=2 i rzeczywiście jest taka cena. Ale coś mi się tu nie podoba. Zbyt duża różnica nawet w stosunku do oficjalnych internetowych cen w USA. To zbyt piękne żeby było rzetelne i prawdziwe.

viola - Pią 25 Lip, 2008

no właśnie też tak sądzę

oferta fotojokera jest najbardziej opłacalna, więc chyba się dłużej nie będę bawiła w kotka i myszkę

No to nie ma co się zastanawiać tylko brać :cool: czas i fotki uciekają a nie przewiduję jakiejś mega-obniżki w najbliższym czasie. Co miało stanieć z tego aparatu to już w większości staniało. Nie należy nawet liczyć, że w najbliższej przyszłości będziemy mieli ceny jak obecnie w Stanach.
viola - Pią 25 Lip, 2008

no właśnie, obniżki w stanach nie poskutkowały obniżkami u nas ;(

odezwę się po zakupie (chyba już to pisałam...) ;)

Oczywiście, czekamy na relację z zakupów i refleksje pozakupowe oraz fotki.
krisv740 - Pią 25 Lip, 2008

http://www.1wayphoto.com/...0264&page_num=2 - to nie jest dobry wybór i z tego co pamietam to ma bardzo wiele negatywnych opinii.
jeśli chcesz kupować w usa to ja osobiści epolecam albo adorama albo B&H photo.
sprawdzone i poukładane sklepy
co do róznicy w kosztach , ja polecam ew.zakup obiektywu, ale z wyższej półki, body hm... raczej 1 albo 5 w miarę opłacalne, ale po dokładnym sprawdzniu przez kogoś w stanach

A to powiedz mi co z US1Camera? Z reguły tam jest najtaniej...i ma sporo pozytywów.
Darecki2005 - Sob 26 Lip, 2008

Witam i podłanczam sie do tematu, także chce kupić 40d i jakiś opiektyw do kwoty 4 tys tylko niewiem czy kupie cos sensownego w tej cenie i czy warto, bo miał być jakiś kompakt ale mi odradzono w innym dziale. Moje wymagania to aby robił dobre fotki w pomieszczeniach(urodzi mi sie dziecko i zeby bez lampy tez nie były najgorsze) oraz jak to w rodzinie , gdzieś na wakacjach se pocykać, głównie przyrodę i ludzi. MM mi doradza w/w zestaw wybrany przez kolezankę a co na to reszta? i jak ten obiektyw mi sie spisze jak bende focił przyrodę np. w słoneczny dzień? kompletnie sie na tym nie znam, bo tylko miałem do czynienia z kompaktami. A i jeszcze takie pytanie bo trochę sie boje ustawien manualnych czy dam rade i oczywiście na początku będzie auto, dla żony to pewnie tylko auto zostanie, i tu zasadniecze pyt do was czy wogole da sie robić zdjęcia na auto lustrem i jak bedzie z ich jakością ?(oby nie były gorsze jak z kompaktu)
komor - Sob 26 Lip, 2008

No to witamy w dziale lustrzankowym, Darecki2005. :)
40D to solidna puszka (rozmiary też ma większe niż maluchy typu Canon 400D, Nikon D40/D60 czy Olympusy serii 400/500). Polecany do niego Tamron 17-50/2.8 to sprzęt często wybierany przez amatorów foto, zarówno do Canona jak i do pozostałych systemów. Można go też czasem zobaczyć w rękach mniej zasobnych finansowo profesjonalistów/półprofesjonalistów. Ale musisz być świadomy, że zakres ogniskowych tego obiektywu jest dość niewielki jak na przyzwyczajenia osób używających dotychczas kompaktów. W zamian za to obiektyw ten oferuje więcej światła, to przydatne będzie w pomieszczeniach i w ogóle, jak już się nieco nauczysz, to pozwoli na większą kreatywność (regulacja głębi ostrości).
Co do jakości zdjęć to na pewno nie będzie gorzej niż w kompakcie, ale przede wszystkim lustrzanka o wiele więcej Ci wybaczy. Tzn. jeśli coś się prześwietli czy niedoświetli to łatwiej będzie to potem uratować w komputerze.

krisv740 - Sob 26 Lip, 2008

MichalP napisał/a:
A to powiedz mi co z US1Camera? Z reguły tam jest najtaniej...i ma sporo pozytywów.

bo ja wiem? popatrz: http://www.resellerratings.com/store/US1Camera

na podstawie tej oceny ja bym tam nie kupował. ocena poniże j 95% jest w moim przypadku dyskryminująca ten sklep. brak czasu,ochoty i mozliwości walki na odległość z takim kontrahentem :twisted:

Darecki2005 - Pon 28 Lip, 2008

Panowie a powiedzcie mi co do obiektywu, bo boody mogę sobie zamówić przez net ale obiektyw czy warto? bo jesli coś z nim będzie nie tak? i cos wspominacie o zgraniu z boody, czy trzeba go jeszcze odpowiednio ustawiać?
krisv740 - Pon 28 Lip, 2008

Darecki2005, co masz na mysli , bo nie bardzo rozumiem?
chcsz body zamówić w stanach, a szkło kupic w polsce?
imho ja proponuję odwrotnie i jeśli już to kupować firmówki. w moim przypadku L-ki i wtedy na 99% brak jakichkolwiek problemów. jak na razie sprawdzone na 5 obiektywach :cool:

Nie nie nie, body w polsce tylko że przez net zamówie bo troszkę taniej, może na allegro czy w ceneo zobacze, a chodzi mi o obiektyw czy tez zamawiać w ciemno na allegro czy jechac do sklepu i kupić na miejscu u siebie coś, bo jedni piszą ze obiektywy nie za bardzo udane i może sie tafi jakiś felerny, konkretnie chodzi mi o tego tamrona co wyżej mi polecaliście na sam początek, pozniej cos dokupie może ale narazie finanse i aby wystartować, a ze sie nie znam wiec pytam, i czy trzeba jakoś go ustawiać z body czy tylko zapinam i focę?

Darecki2005, jesli chcesz kupować z netu to polecam sprawdzonych i polecanych sprzedawców z NF i C_B tj. Cichy i Towrers. osobiście nic u nich nie kupowałem, ale mają bardzo dobre notowania na forum i wiele pozytywnych opinii. to jeśli nowy i z netu. ale jeśli poszukasz to i w sklepie internetowym dostaniesz w dobrej cenie i dodatkowo może przesyłka gratis?

własnie o to chodzi ze z neta taniej, ale nie mysle ze stanów nic sciągać, a powiedzcie mi czy cos musze pozniej ustawiac jak kupie obiektyw i czy przy montażu trzeba jakąś przejsciówkę, czy sie kupuje od razu obiektyw pod okreslony model body?

Darecki2005, a co ty w ogóle chcesz kupić i po co?

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=3890

Darecki2005 napisał/a:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=3890

wiesz co? wątek jest długi, jest późno zastanów sie po prostu czy jednak nie lepszy będzie kompakt/hybryda niż pakowanie się w lustro i szkła. to droga zabawa i trzeba się naprawdę dobrze zastanowić jeśli chcesz w to wejść. huraoptymizm w tym wzgledzie nie jest wskazany :sad:
z twoich wypowiedzi wynika , sorry, kompletna nieznajomość techniki/budowy aparatów z wymienną optyką. jeśli chcesz, a jesteś z białegostoku to pokażę ci empirycznie o co chodzi i wyjaśnię koszty tej zabawy. jeśli coś to pisz na pw.

Darecki2005 - Wto 29 Lip, 2008

Dzięki kolego, zastanowie sie nad tym jeszcze, bo może i masz racje, przeraża mnie trochę to wszystko, a ze sie nie znam na lustrach i szkłach to prawda bo nigdy nawet lustra w ręku nie miałem, tylko kompakt, ostatnio trochę wiekszy, na którym sie zawiodłem. Poprostu chciałbym robić dobre zdjęcia, mogę kupić i kompakt ale jaki?
komor - Wto 29 Lip, 2008

Czyli z działu kompaktowego przegonili Cię na lustrzanki, a z działu lustrzankowego wyganiają Cię na kompakty... :) Nie ma co, popisaliśmy się, chłopaki! :lol:
Darecki2005, nie przejmuj się tak, trzeba trochę poczytać, popatrzeć w sklepie jak to wygląda i dużo spraw się samo wyjaśni.

Wiedza w pigułce:
Producenci aparatów foto typu lustrzanka obecnie produkują i rozwijają swoje własne tzw. systemy. To znaczy mocowanie obiektywu, elektroniczna wymiana informacji między body a obiektywem odbywa się według specyfikacji konkretnego producenta i tak pomiędzy producentami lustrzanek/dalmierzowców (Canon, Nikon, Sony-Minolta, Pentax, Olympus, Sigma, Leica, o kimś zapomniałem? o średnim formacie i wyżej) nie ma możliwości wymiany obiektywów ani wielu innych elementów osprzętu. Jeśli chodzi o obiektywy to choćby różne mocowania mechaniczne to uniemożliwiają (nie mówiąc o różnicach w innych parametrach optycznych i elektronicznych).
Do tego istnieją tzw. producenci niezależni obiektywów, którzy swoje produkty oferują w kilku wersjach, przeznaczonych na aparaty (systemy) poszczególnych producentów. I tak Sigma (poza tym, że ma swój system lustrzankowy) jest takim producentem mającym w ofercie obiektywy na systemy Canona, Nikona, itd. Jest też Tamron, Tokina i paru zupełnie malutkich.
Kupując obiektyw musisz więc kupić go z odpowiednim mocowaniem. Oczywiście Canon produkuje tylko obiektywy dla aparatów Canona, Nikon tylko dla Nikona, Olympus jest jednym z kilku producentów rozwijających system zwany 4/3 (Four Thirds), gdzie istnieje wymienność obiektywów z kilkoma innymi producentami (znawcy niech przypomną, Panasonic? Leica?). Pentax zrobił sobie spółkę z Samsungiem i ten drugi oferuje aparaty i obiektywy (?) analogiczne do produktów Pentaxa. Obiektywy z mocowaniem Pentaxa produkuje też zdaje się firma Schneider-Kreuznach, tak?

No trochę firm, marek i nazw jest, ale tylko na początku wydaje się to skomplikowane. :)

Jesienny - Wto 29 Lip, 2008

Nie żebym chciał mieszać bardzo to co powiedział komor, ale "Gnijącą pannę młodą" kręcono na ten przykład na: Canon EOS-1D Mark II + obiektywy Nikona ;) Jak, to ja już nie wiem.

Oczywiście możemy pominąć takie ekstremalne sytuacje, ale fakt, że takie coś ktoś zrobił ;)

Darecki2005 - Wto 29 Lip, 2008

Dzięki komor. Juz troszkę mi cos zaświtało w głowie. A co do przeganiania mnie to prawda bo juz sam w koncu nie wiem co myslec i czy wogole dam rade obsłużyć tą lustrzankę
viola - Czw 31 Lip, 2008

witajcie, miałam się odezwać jak już 40d będzie w moich łapkach ;) no i jest :grin: no i jest... ciężki ;) normalnie muszę mięśnie potrenować ;)

jest wspaniały, nie zrobiłam jeszcze zbyt wielu fotek, bo choruję, ale nie mogę się doczekać, kiedy poznam jego wszystkie sztuczki.

no i już myślę o kupnie obiektywu 80-200 ;)

dla użytkowników typu Darecki2005, polecam fachową literaturę http://www.ceneo.pl/1013623 bardzo duż się można nauczyć, czytelna i opisana technicznie, każde zdjęcie z komenatarzem technicznym (jaka przysłona, światomierz itd) plus dostępne wytłumaczenie mechanizmów foto. polecam

[ Dodano: Czw 31 Lip, 2008 10:40 ]
dodam, że w literaturę zaopatruje mnie mąż ;) to On mnie zachęca do robienia zdjęć, bo czasem ilość nowinek technicznych mnie przeraża, jednak nie tracę chęci i natchnienia ;)

MichalP - Czw 31 Lip, 2008

viola napisał/a:
witajcie, miałam się odezwać jak już 40d będzie w moich łapkach ;) no i jest :grin: no i jest... ciężki ;) normalnie muszę mięśnie potrenować ;)

jest wspaniały, nie zrobiłam jeszcze zbyt wielu fotek, bo choruję, ale nie mogę się doczekać, kiedy poznam jego wszystkie sztuczki.

no i już myślę o kupnie obiektywu 80-200 ;)

dla użytkowników typu Darecki2005, polecam fachową literaturę http://www.ceneo.pl/1013623 bardzo duż się można nauczyć, czytelna i opisana technicznie, każde zdjęcie z komenatarzem technicznym (jaka przysłona, światomierz itd) plus dostępne wytłumaczenie mechanizmów foto. polecam

[ Dodano: Czw 31 Lip, 2008 10:40 ]
dodam, że w literaturę zaopatruje mnie mąż ;) to On mnie zachęca do robienia zdjęć, bo czasem ilość nowinek technicznych mnie przeraża, jednak nie tracę chęci i natchnienia ;)

Gratuluję zakupu i życzę udanych zdjęć.

P.S. Musi być ciężki aby poczuć że się ma porządny aparat w ręce :mrgreen:

Darecki2005 - Czw 31 Lip, 2008

viola jak troszkę wrócisz do zdrówka to wrzuć parę fotek, zdrówka życzę :smile:
viola - Nie 03 Sie, 2008

witajcie,

w weekend pocykaliśmy troche zdjęć familijnych i przyznam, że możliwości tego obiektywu (tamron 17-50/2.8f) troche mnie rozczarowały :roll: i mam do Was kolejne pytanie, gdyż okazało się, że ta ogniskowa jest niewystarczająca i tak jak juz pisałam we wcześniejszym poście zastanawiam się nad kupnem obiektywu z ogniskową do 200-300 mm.

I teraz pytanie do Was co myślicie o tych obiektywach:
1. http://www.fotorimex.pl/p...m_f/4,5-5,6.htm
2. http://www.fotorimex.pl/p...0mm_f/4-5,6.htm
3. http://www.fotorimex.pl/p..._(if)_macro.htm

ad. 2
z opisu wynika, ze obiektyw umożliwia robienie zdjęć "normalnych" i w trybie makro (czy się mylę?)

Jeszcze pytanie, czy jeśli bym wybrala któryś z tych, to lepiej zachować 17-50 i kupic drugi o wyższej ogniskowej, czy może wymienić 17-50 na taki z wyższą ogniskową? Przyznam, że jeśli wskażecie ad.3. to z przyczyn finansowych myślalam bardziej o wymianie.

pzdr
i z góry dzięki za info ;)

krisv740 - Nie 03 Sie, 2008

jeśli jesteś niezadowolona z posiadanego obiektywu, to obawiam się ,że żaden z podanych przez ciebie nie spełni tym bardziej twoich oczekiwań. na twoim mijscu nastawiał bym się na ew.70-300 is usm, lub 100-300 usm. za tym pierwszym przemawia stabilizacja i wiekszy zakres ogniskowych, za drugim cena.
imho - wariant 3 odpada w przedbiegach, chyba ,że decydujesz się na 18-200 sigmy ze stabilizacją, ale co zrobisz ze światłem i jakością obrazu?

k1caj_ns - Nie 03 Sie, 2008

Jeśli koleżance nie jest potrzebny zakres od 17-50 (która jest zawsze chyba potrzebny ) i względy finansowe nie pozwalają na dokupienie do tego szkła teleobiektywu to ja proponuję wymianę na Canona 70-200 f4 L. Jeśli będzie nadal brakować ogniskowej to można po jakimś czasie śmiało dokupić kenko 1.4 . Kupując ten obiektyw do zastosowań amatorskich ma się gwarancję ,że nie wymieni się go za kilka miesięcy z bliżej nie określonej przyczyny.

Oczywiście ja proponuję zostawić T 17-50 i dokupienie wyżej wymienionego obiektywu. Szkła ,które maja na jednym końcu szerokość a na drugim tele bym radził omijać bo można się zawieźć na ostrości jeszcze bardziej niż na braku "zbliżenia" w Tamronie :wink:

viola - Pon 04 Sie, 2008

krisv740, masz na myśli np ten http://www.fotorimex.pl/p...-5.6_is_usm.htm

a co sądzicie o tym? http://www.fotorimex.pl/p...-5.6_is_usm.htm

k1caj_ns, nie napisałam, że jest mi niepotrzebny. dopiero zaczynam poznawać lustrzanki cyfrowe, dlatego pytam o opinię. :roll:

krisv740 - Pon 04 Sie, 2008

drugi z podanych mam i bardzo go sobie chwalę, ale ogniskowa nie jest za długa, więc po pierwsze duplikujesz w pewnym zakresie ogniskową i nie dostajesz duzo dłuższej w zamian.
tak , pierwszy link jest do tego co ci na początek plecam. przerwę pomiędzy 50 a 70 wypełnisz jednym krokiem (ew. dwoma). jest lepszy obiektyw od tego , tj.70-200 f4 L, ale bez stabilizacji i o 100 mm krótszy. jeśli możesz to przeboleć :mrgreen: , to bardziej polecałbym właśnie L, a jak masz dużo kasy i chcesz coś lepszego to 70-200 IS usm L .

viola - Pon 04 Sie, 2008

krisv740, dzieki ;) a co myślisz o wymianie 17-50 na 28-135? skoro sobie go chwalisz... bo taki wybor na moja aktualną zawartość kieszeni bylby ok...

viola, wielki błąd!
na początku tak i ja myslałem, ale szeroki kąt jest naprawde potrzebny. kilka razy było mi za wąsko z tym szkłem, od biedy mam kita,lecz i tak planuję zakup 17-40L :twisted:
lepiej wziąć na raty, niż sprzedawać szkło które jest w miarę dobre i bardzo przydatne, a zastepować spacerówką.
oczywiście :mrgreen: jeśli jesteś pewna , że szeroki kąt nie jest ci potrzebny , to możesz zamienić na 28-135 is usm, ale naprawdę dobrze się zastanów. ja kupiłem to szkło docelowo pod FF 5d/5dII/ albo analoga 33/5/3/1?

viola - Pon 04 Sie, 2008

krisv740, no wlasnie tego się obawiałam ;( bardzo ci dziękuję za rady. dla mnie jako poczatkującego to ogromna pomoc. w takim razie zostaję przy tym i zbieram na 70-300 ;)

dziekuję jeszcze raz :grin:

a , jeszce jedno wpadło mi do głowy. jest takie stare szkło canona 70-210 3,5-coś tam.
starszy obiektyw , tylko nie pomyl z obiektywem o stałym świetle f4. tego(za innymi) nie polecam. czasami jest na alledrogo w cenie ok. 700-900 pln. i jest to całkiem dobry wybór, który dodatkowo będziesz mogła sprzedac i odzyskać pełna kasę , gdy zdecydujesz się na inny, nowszy obiektyw.
zapomniałm jeszcze o 55-200 is, też może byc na poczatek i jest w cenie ok.1000pln

[ Dodano: Pon 04 Sie, 2008 11:22 ]
wiem, że nadmiar propozycji jest tak samo zły, jak ich brak (czasami). jeśli chcesz niskobudgetowe szkło to możesz jeszcze pomysleć o sigmie 70-300 APO GD. ok 800pln.

viola - Pon 04 Sie, 2008

to to?
http://64.233.183.104/sea...clnk&cd=4&gl=pl

viola, dokładnie to szkło.
od razu jednak uwaga. jeśłi zależy ci na szybkości to szkło jest ok. bo ma usm.
jeśli na stabilności i gwarancji to jednak 55-250 is. masz stabilizację, słabszy af (wolniejszy), gwarancję i płacisz prawie tą samą cenę. dodatkowo możesz kupic od ręki i za przesyłkę płaci sprzedawca (czasami). np. http://www.fotozakupy.pl/...-4-5-6-is,7725s

viola - Pon 04 Sie, 2008

krisv740, przeraża mnie ta ilość możliwości... wszystkie modele proponowane przez Ciebie zapisałam ;) konsultacja finansowa z rachunkiem bankowym - niezbędna ;)

viola, to podstawa!
osobiście, po takich owakich doświadczeniach powiem, co ja bym zrobił. ok?
opcja - mało kasy - 55-200 usm, lub ef-s 55-250 is. w zależności od tego co ważniejsze-szybkość af, czy stabilizacja. pamiętając, że to wybór na ok rok-dwa.
więcej kasy - 70-200 f4L, lub 70-300 is usm - warunek wyboru podobny jak wyżej
kasy dużo - 70-200 f4is usmL/70-200 f2.8(is - kasy do za.....a)
do tego ewentualnie konwerter 1.4
celowo nie umieszczam innych producentów- nie lubię zabawy z FF/BF i rozstawania się ze sprzętem. przy optyce canona mniejsze szanse na wdepnięcie w te przykrości.

viola - Pon 04 Sie, 2008

krisv740, no i zakup dokonany mam canon 55-250 is, wybrałam opcje dodatkowej stabilizacji.

teraz pozostaje poznanie jego możliwości ;)

myślę ,że początkowo powinnaś być zadowolona. af na poziomie posiadanego przez ciebie tamrona. is - pomoże (czasami) , a jak uzywasz sporadycznie, to plastik wytrzyma dośc długo :smile:
viola - Wto 05 Sie, 2008

krisv740, witaj ;) no jeśli chodzi o to sporadycznie, to chyba sie to zmieni, bo faktycznie wczsniej tak było, ale teraz, gdy dwoma kliknięciami mogę zmienić przeslonę i czas naświetlania. i proces zajmuje jakieś nanosekundy, to sporadycznie zmieni się w często ;)

wczoraj probowałam robić zdjęcia świec - i obydwa obiektywy się spisaly na szóstkę. nawet canon lepiej, bo pozwolił ograniczyć (wysoka ogniskowa) pole widzenia ;)

krisv740 - Wto 05 Sie, 2008

viola, cieszę się, że pomogłem, a najbardziej, że ty jesteś zadowolona :mrgreen:
pisząc sporadycznie , miałem na mysli konstrukcję bagnetu i wysuwu obiektywu. optycznie to szkło jest całkiem,całkiem. gorzej jakościowo. ale za to problem z af praktycznie żaden i dlatego koncentruję sie na obiektywach canona w canonie , a przy innych markach odpowiednio tyż :grin: