|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Nie kupować statywów Goldphoto, glowica jeszcze ujdzie...
Smola - Pią 11 Lip, 2008 Temat postu: Nie kupować statywów Goldphoto, glowica jeszcze ujdzie... Zamówiłem najcięższy kaliber nogi + glowica Goldphoto.
Dobrze, ze wybralem odbior osobisty w sklepie.
Glowica ta do 7,5 Kg wytrzymalowsci jeszcze ujdzie. Wykonana dosc solidnie, natiomiast blokada plaszczyzn ma bardzo malą tolerancje ruchu. Lekki ruch i beton, lekki w druga strone i pleny luz. To jest glowna przewaga Manfrotto nad Goldphoto jesli chodzi o glowice.
Nogi - koszmar - w statywie Goldphoto kolumna centralna wchodziła pod katem ( co wiecej glowne spojenie bylo krzywe ) Taka tam mala niedogodnosc - statyw nie ma pionu i poziomu ( przeciez to nie istotne w statywie ). Kolejna sprawa to jakas zasrana korbka, ktora sie wyrabia. Odrzucilem towar i zajalem sie nogami Manfrotto 55XPROB ( chyba taki nr - te co maja do 7kg wytrzymalosci obciazenia ). Sa 2 razy drozsze od Goldphoto ale warto.
Finalnie zdecydowalem sie na najpotezniejsza glowice Goldphoto ( maly projket cos savingowy ) i calozyciowe nogi Manfrotto. Zestaw spokojnie utrzymuje mi 30D + Practicar 500 czyli 4,5 kg. Glowica ma swoje wady ale da sie na niej pracowac.
Przestrzegam - nie zamawiajcie GOLDPHOTO - i nie wysylkowo bo jak sam sprzedawca mi przyznal rozrzut jakosciowy pomiedzy egzemplarzami jest ogromny.
krisv740 - Pią 11 Lip, 2008
a oglądałeś może pistoletówki kulowe goldcośtam?
Smola - Pią 11 Lip, 2008
krisv740 napisał/a: | a oglądałeś może pistoletówki kulowe goldcośtam? |
Nie. Ale pistoletowki i kulowa Manfrotto sa do 200/250 zł takze nie ma co oszczedzac. Goldphoto niewiele tansze.
MM - Pią 11 Lip, 2008
Nie wiem co za model trójnoga trafiłeś. Ja akurat nie polecam głowic GoldPhoto. Trójnogi są nawet niezłe jak na te pieniądze. Faktem jest jednak, że ZAWSZE warto je sprawdzić bo trafiają się niedoróbki.
Smola - Sro 16 Lip, 2008
MM napisał/a: | Nie wiem co za model trójnoga trafiłeś. Ja akurat nie polecam głowic GoldPhoto. Trójnogi są nawet niezłe jak na te pieniądze. Faktem jest jednak, że ZAWSZE warto je sprawdzić bo trafiają się niedoróbki. |
MM ale ja gadalem ze sprzedawca i powiedzial, ze z nogami Goldphoto takie sytuacje sa nagminne.
IMHO glowiece G sa lepsze od nog G.
Nogami Manfrotto, ktore kupilem jestem zachwycony. Swietne rozwiazanie z lamaniem kolumny centralnej.
avalon - Sro 16 Lip, 2008
Dlatego zawsze powtarzam, że kto tanio kupuje ten dwa razy kupuje. Nie ma tak dobrze, żeby u chińczyka cuś taniego było równie solidnego. Gdzieś ta niska cena musi się odbić na oszczędnościach w zastosowanych materiałach i jakości wykonania. A taka frotka może i nie jest super tania ale solidność wykonania np. takiego 055X PRO B gwarantuje Ci dodatkowe korzyści w postacie bonusa, ze w razie potrzeby możesz wykorzystać go do samoobrony Ciężkie uszkodzenia napastnika gwarantowane
krisv740 - Sro 16 Lip, 2008
macie racę! ale mnie dzisiaj zło zatrzęsło.
potrzebuję monopoda wysokiego ok.175 i taki badziew kosztuje (dobry) 400-500 pln + głowica za 300-400pln i jak pisałem - zło mnie trzasło.
więc kupiłem "szajs" za 170pln i zobaczę co to daje. podobno metalowy. dobrze że mogę zwrócić
MichalP - Czw 17 Lip, 2008
hoho, no to powodzenia mimo wszystko, może w przypadku monopoda nie bedzie tak żle. No bo w końcu to prosta konstrukcja.
krisv740 - Czw 17 Lip, 2008
MichalP,
tak? to dlaczego za firmówkę chcą takie piniądze
zobaczymy , jutro lub pojutrze bedę miał ten badziew w łapkach-dam znać
ale juz się boję
[ Dodano: Czw Lip 17, 2008 00:21 ]
a zapomniałem dodać toto ma utrzymac ponad 2kg, więc lekko nie bedzie
[ Dodano: Czw Lip 17, 2008 00:21 ]
w ruchu 2 kg
Jesienny - Czw 17 Lip, 2008
Bo za firmówki zawsze chcą TAKIE pieniądze
Jesienny,
wiesz z drugiej strony jak pomysleć; ta sama waga w ruchu (przeginanie) na jednej nodze zamiast na trzech - wychodzi mała róznica
dlatego sceptycznie jestem nastawiony do swojego zakupu
ale zobaczymy
Jesienny - Czw 17 Lip, 2008
Powiedziałbym jak zachowuje się mój monopod, (podobno 5 kg wytrzymały) gdyby nie to, że sprzedawca coś naściemniał, najpierw podobno zamiast kurierem wysłał pocztą, potem niby poczta po strajkach nie mogła się pozbierać, a teraz to już olałem zakup bo i tak kupowałem za pobraniem więc poza moralnymi strat żadnych trzeba będzie się rozglądnąć za innym.
ArturMaly - Czw 17 Lip, 2008
krisv740, ja mam monopoda od Velbona (Rup-4) za bodajże 70zł i głowicę kulową GoldPhoto YH430 i 2,1kg wytrzymuje bez problemu, przynajmniej jak na razie wytrzymuje
ArturMaly,
tak ale ja musze mieć wysoki -ponad 170cm
avalon - Czw 17 Lip, 2008
Dlatego wybrałem 055X PRO B - 178cm max (pomimo że mam 170 cm wzrostu wolę mieć zapas, po doświadczeniu gdy chciałem wykonać nietypowe ujęcie i starego najzwyczajniej brakło) minimalna wysokość: 10 cm (to z myślą o makro), obracana i mocowana w poziomie kolumna centralna, obciążenie do 7kg. Na pewno nie ma poręczności monopodu ale gwarantuje sensowną uniwersalność, która nie ograniczy człowieka przy wykonaniu jakiegoś nieprzewidzianego, nietypowego ujęcia. Wadą jest tylko waga (wraz z głowicą 3kg) Po kilku kliometrach marszu w terenie z czymś tak pancernym, plus kilogramy pozostałego ekwipunku w plecaku ma sie troche dosyć Za to po kilku wyprawach kondycja gwarantowana
krisv740 - Pią 18 Lip, 2008
no i przyjechał dzisiaj mój monopod
frotka to to nie jest na pewno, ale jest metalowy, z głowicą kulową(do odstrzału w przyszłości) i całkowicie metalowy
po podpięciu 30 z 100-400 mozna robić z czasem ok 1/20 bez is. pomachałem trochę żeby sprawdzić zapięcie i trzyma bardzo ładnie.
na razie musi być. za 170pln z przesyłką kurierską - jest ok.
marcinek - Sob 16 Sie, 2008
No to stresa mi zrobiliście. A raczej ja sam, bo zamiast na forum to ja hurra na allegro i kupiłem.
Na razie głowicę: GP YH430 bo moja oryginalna 3d we frotce się troszkę powycierała i nie trzyma.
I tu 2 pytanka: przymierzałem się pod podróbę 055 pro (z możliwością montażu kolumny w poziomie) i nie bardzo mogę namierzyć jego odpowiednik w Gold Photo. Wie ktoś co to za model?
I drugie pytanie: monopod YH304 (bo jak ktoś wcześniej zauważył, taszczenie mańka 055 w teren to niezły fitness) - jakieś doświadczenia? Może ktoś ma zestaw głowica YH430 + monopod YH304?
Smola - Sro 20 Sie, 2008
http://www.skapiec.pl/site/cat/60/comp/181047 odpowiednik 55 pro frotki. Marcinek ten GP jest mega badziewny. On jest na korbę - wszystko sie wyrabia. No jest tragedia. Nie jestem pewien czy mam opcje kolumny w poziomie ale to jedyny model, ktory wytrzymaloscia moze rownac sie z frotka.
Arius74 - Sro 17 Wrz, 2008
Witam wszystkich osobiście zakupiłem ten zestaw w styczniu tego roku GoldPhoto YH311+Głowica kulowa YH430 po za tym że musiałem na starcie przykręcić wszystkie śrubki załączonym imbusem wszystko jest w porządku (zastanawiałem się jeszcze nad Velbonem Sherpa 600R), ale zakupiłem zestaw jak wyżej.
|
|