forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon EOS 400D,czy 450D???

markes1987 - Pon 14 Lip, 2008
Temat postu: Canon EOS 400D,czy 450D???
cche kupic dobra lustrzanke i moja lista jest coraz wezsza,a teraz zastanawiam sie,ktory z Canonow jest lepszy., Prosze o pomoc w kwestii tych modeli.. Z gory dziekuje za pomoc..
pozdrawiam :)

Ostegolectric - Pon 14 Lip, 2008

ale czy ty traktujesz nas tu poważnie zadając takie pytania? a który ma być niby lepszy? Starszy? poczytaj testy na optycznych jak jeszcze nie jest dla ciebie to oczywiste :roll:
kamfil06 - Pon 14 Lip, 2008

450D jest nowszy niż 400D, ma lepszy autofokus, wizjer i bardziej szumi...
MichalP - Pon 14 Lip, 2008

hę? ktoś pisał, że 400d ma użyteczne ISO 400 i nic więcej. Czyżby 450 miała to ISO na poziomie 200?

MichalP napisał/a:
hę? ktoś pisał, że 400d ma użyteczne ISO 400 i nic więcej. Czyżby 450 miała to ISO na poziomie 200?

nie zabardzo rozumiem o co ci chodzi ale to że 450D szumi bardziej od 400 to fakt...

Ostegolectric - Pon 14 Lip, 2008

O, rozgorzeje dyskusja :mrgreen:

MichalP napisał/a:

post podobny do naszego kochanego gaciowego...

kamfil06 napisał/a:
MichalP napisał/a:

nie zabardzo rozumiem o co ci chodzi ale to że 450D szumi bardziej od 400 to fakt...

No dobra - take this - http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0 - żeby nie było że się nie podpieram dowodami :mrgreen:

Ja osobiście nic nie mam do 400/450d poza niewygodnym gripem

zaraz mnie gaciowym będzie straszył jakbym jakim fanatykiem był...

ciekawe jak czują się uzytkownicy A100 :twisted:

a nie wiem - nie należę do tego szanownego grona - chyba bym wolał R1
krewzszafy - Wto 15 Lip, 2008

cholercia dlaczego jak chodzi o canona zawsze tylko szum wokół szumu :???: aparatem sie robi zdjęcia a nie szum żeby go oceniać, ocenia się zdjęcia :evil: mam propozycję żeby założyć osobny wątek o szumie i tam można będzie popłakać jaki to szum jest nieznośny, jak to nie pozwala nam zdjęć robić, jak razi w oczy przy oglądaniu zdjęć, że nie widać nic poza nim? dajcie do oceny zdjęcie komuś kto nie ma pojęcia o fotografii a o szumie nawet nie wspomni. moja mama, tata, brat, kuzynki, babcia, dziadek, sąsiad, brat sąsiada też mój sąsiad, ich babcia, ich tata i mama, ksiądz, organista, pielęgniarka w przychodni nie zwracają uwagi na szum. czy oni są nienormalni? jak można tego nie zauważyć? jak widać można :grin:
mavierk - Wto 15 Lip, 2008

MichalP napisał/a:
chyba bym wolał R1
R1 też szumi, coś jak d70s :)
arietiss - Wto 15 Lip, 2008

Poziom szumów jest porównywalny w obu modelach, wiec tym nie ma co sie przejmować! Ja wybrałbym zdecydowanie 450D! Ma zdecydowanie sprawniejszy AF, lepszy pomiar światła i funkcję LV (może czasem sie przydać). No i jest nowszym modelem! Po co kupować coś starszego, jeśli następca poprawił pewne niedoskonałości poprzednika... :wink:
kozidron - Wto 15 Lip, 2008

hehe mieli pomóc koledze.........
markes1987, ja to słaby jestem w pomaganiu, wejdź sobie najpierw i przeczytaj

http://optyczne.pl/porown...d0=329&add1=596

....różnice są jak widać, tylko optyczni stwierdzili w teście, że w 450tce słabo jest z rozpiętością tonalną...

czasem jest tak, że można kupić "niższe body" a nadwyżkę skierować na jakieś szkło albo inne szpargały. No niestety tej nadwyżki w przypadku tych 2 puszek nie ma sporo ale jak jesteś średnio wymagającym amatorem to po dołożeniu paru stówek wystarczy ci moze na jakieś tele(bądź spacerówkę) -tylko bez żadnych górnych lotów.
Ja mimo wszystko kupiłbym na twoim miejscu gripa do któregoś z nich, bo to się ciężko trzyma.
Napisz czy masz zamiar rozwijać szklarnie.....bo mysle, ze 400D ci spokojnie wystarczy, lepiej kase spozytkować na jakieś szkło...

arietiss - Wto 15 Lip, 2008

Ale czasem lepiej wydać parę groszy więcej i kupic coś nowszego/(lepszego?), co dłużej nas pocieszy. :wink:
Ale fakt, że ważniejsze jest porządne szkło! :mrgreen:

MC - Wto 15 Lip, 2008

kamfil06, jako byly uzytkownik A100 zapewniam Cie, ze czuje sie znakomicie. Mam tylko kilka miesni ponaciaganych, ale to przejdzie :lol:
A tak na powaznie, poza kwestia szumofobii niektorych osob, wolalbym 450D.

MichalP - Wto 15 Lip, 2008

mavierk napisał/a:
MichalP napisał/a:
chyba bym wolał R1
R1 też szumi, coś jak d70s :)

Ale i tak bym wolał :D Przede wszystkim dla optyki.

Monastor - Pią 18 Lip, 2008

Jak ma już byc 450D to warto się zastanowic nad dopłaceniem do 40D, różnica w cenie (przynajmniej jeśli chodzi o samo body) nie jest zbyt duża, za to aparat o klasę lepszy. 400D może byc dobrym rozwiązaniem jeśli chcemy oszczędzic na puszce i kupic dzięki temu dobry obiektyw.
mavierk - Pią 18 Lip, 2008

moim zdaniem aktualnie definitywnie można pomyśleć o bezstratnej wymianie 450d -> 30d :)
krisv740 - Pią 18 Lip, 2008

mavierk, a brak LV :mrgreen: ?