|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM
RobertO - Pon 14 Lip, 2008 Temat postu: Test obiektywu Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM Ostatnim obiektywem EF-S, a więc zaprojektowanym pod mała matrycę APS-C, który pozostał nam do przetestowania jest Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM. Jest to instrument, który na małych matrycach miał stać się zamiennikiem klasycznej i testowanej już przez nas setki czyli modelu EF 100 mm f/2.8 Macro USM. Jak wywiązuje się on z tej roli, dowiecie się czytając "Test obiektywu Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM".
http://www.optyczne.pl/12..._Macro_USM.html
mavierk - Pon 14 Lip, 2008
.... no i super szkiełko, z którego nikt do tej pory nie chciał korzystać, bo to 60mm
A co do macro - ja czekam na Makro-Planara 100/2
michal.s - Wto 15 Lip, 2008
Ja chciałem od początku, jak tylko kupiłem lustrzankę
Swoją opinie napisałem już w komentarzach testu.
Robert_ - Wto 15 Lip, 2008
test jak test, szkło fajne ale co to za język ? może by tak po polsku ?
"wzrost długości obiektywu o czynnik nawet dwa"
jaad75 - Sro 16 Lip, 2008
mavierk napisał/a: | A co do macro - ja czekam na Makro-Planara 100/2 |
Ale to tylko 1:2 - na co Ci to?...
Arek - Sro 16 Lip, 2008
Robert_ cieszę się, że to jedyny "błąd" jaki znalazłeś.
mavierk - Sro 16 Lip, 2008
jaad75 napisał/a: | Ale to tylko 1:2 - na co Ci to?... | bo ma 100/2 czyli jest turbo
komor - Sob 19 Lip, 2008
Ponieważ w teście nie znalazłem żadnego komentarza na ten temat, a pamiętam dyskusję kiedyś wcześniej o tym obiektywie, to zapytam jeszcze: jakie jest zastosowanie obiektywu makro o takiej krótkiej ogniskowej? michal.s, dlaczego wybrałeś właśnie ten obiektyw?
Arek - Sob 19 Lip, 2008
Będę strzelał. Fotografowanie żołnierzyków syna?
Monastor - Sob 19 Lip, 2008
komor, podobne jak Sigmy 17-70 przy jej niby-makro, z tym że masz lepszy AF, większy dystans do obiektu (od końca szkiełka) i lepszą skalę odwzorowania
michal.s - Nie 20 Lip, 2008
komor napisał/a: | michal.s, dlaczego wybrałeś właśnie ten obiektyw? |
Arek napisał/a: | Będę strzelał. Fotografowanie żołnierzyków syna? |
Byłeś blisko, niestety nie mam jeszcze ani syna ani córki
Interesuje się modelarstwem redukcyjnym, strzelam fotki zazwyczaj nie mając dużo miejsca wokół siebie, kładąc na stole przed sobą przedmiot wielkości 5-10 cm3 mogę spokojnie skadrować go siedząc na krześle przy stole - czego na ogniskowej 100mm raczej był już nie zrobił.
Poza tym interesuje mnie przedmiotowa fotografia studyjno reklamowo produktowa, ogniskowa 60mm nie zmusza mnie do wyjścia z pokoju aby zrobić zdjęcie czegoś większego. Zdarza mi się również fotografować odzież na manekinie, ogniskowa 60mm to max na jaki mogę sobie pozwolić w swoim studio.
Trzeba sobie radzić na 60m2 mieszkania
Fotografia kwiatów w plenerze z tej ogniskowej też jest bez zarzutu.
Nie kupowałem tego szkła do fotografowania mrówek, pajączków, gąsieniczek czy innych tego typu stworzeń, według mnie do tego typu fotografii ten obiektyw się nie nadaje, skala odwzorowania 1:1 jest uzyskana przy zbyt bliskiej odległości.
Bardziej traktuje go jako ostrą, wystarczająco jasną stałkę z małą odległością ogniskowania.
Dodam że wcześniej używałem canonowej 50 1,8 w której najbardziej przeszkadzało mi to że ostrzy dopiero do 45cm.
rosim - Pon 12 Kwi, 2010 Temat postu: Canon 60 macro USM - kilka pytań Witam, niedawno kupiłem obiektyw Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM z drugiego obiegu w związku z tym mam pytania, ponieważ nie używałem nigdy typowego obiektywui makro o skali odwzorowania 1:1.
1) Czy normalne jest w tym obiektywie, że ostrząc manualnie trzeba bardzo długo obracać pierścień ostrzenia? W pozostałych obiektywach, które mam po przełączeniu w tryb MF ostrość ustawia się błyskawicznie po przekręceniu pierścienia.
2) Co do drugiej wątpliwości to już troche czytałem, ale chcę sie upewnić - czy w każdym tego typu obiektywie w trybie makro "ucieka" światło, tj. spada dość znacznie ekspozycja?
3) Jakie jeszcze inne "niespodzianki" mogą mnie spotkać przy użytkowaniu tego obiektywu w porównaniu z innymi, powiedzmy "zwykłymi" obiektywami, tj. nie makro?
Tak na marginesie muszę przyznać, że EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM ma chyba najlepszy (celnosć, szybkość, glośnsć) napęd USM spośród wszystkich obiektywów, które mam/miałem z napędem USM, tj. C28-105IIUSM, C50f1.4 i C85f1.8 i chyba najlepszą ostrość.
Jesienny - Pon 12 Kwi, 2010
1) większy kąt obrotu = dokładniej jesteś w stanie ustawić ostrość.
2) tak to normalne im bliższa odległość ostrzenia tym obiektyw ciemniejszy.
hijax_pl - Pon 12 Kwi, 2010
rosim napisał/a: | 2) Co do drugiej wątpliwości to już troche czytałem, ale chcę sie upewnić - czy w każdym tego typu obiektywie w trybie makro "ucieka" światło, tj. spada dość znacznie ekspozycja? |
W zasadzie to w każdym obiektywie będzie uciekać jeśli będziesz zwiększał powiększenie. Można przyjąć że przy powiększeniu 1:2 współczynnik "ciemnienia" jest równy 2 a przy powiększeniu 1:1 - już 4. Czyli przy obiektywie mającym f/2.8 przy ostrzeniu na nieskończoność spadek jasności przy powiększeniu 1:1 będzie czterokrotny, czyli 2 działki, a więc z f/2.8 zrobi się f/5.6
Dlaczego nie obserwujesz tego na innych, "normalnych" szkłach? Ano dlatego że tylko te "macro" pozwalają na tak duże powiększenia.
Nota bene obiektywy macro Nikkora automatycznie podają wartość przysłony skorygowaną o "współczynnik ciemnienia".
rosim - Pon 12 Kwi, 2010
Bardzo dziękuję za odpowiedzi
Profesorek - Sob 11 Cze, 2011 Temat postu: Canon EF-S f/2.8 Macro USM 60mm Witam,
miałem kiedyś obiektyw jak w tytule. Wg mnie zachowywał się dziwnie:
Ostrzę na obiekt w odległości powiedzmy 3 metrów - super.
Następnie próba wyostrzenia na obiekt leżący 20cm od obiektywu.
Chwilę szaleje AF i ustawia sobie ostrość gdzieś w kosmosie.
W drugą stronę robił identycznie.
Jeśli się go wspomogło ręcznie, to ustawiał ostrość prawidłowo.
Jakość zdjęć była bardzo dobra ale denerwowało mnie to "wspomaganie". Nie po to jest AF, żeby się tak bawić.
Sprzedałem go z opisaniem zachowania, kupujący jest zadowolony.
Kupiłem drugi... zachowuje się identycznie! Zacząłem się zastanawiać, czy to aby nie ten sam egzemplarz, numeru seryjnego niestety nie zachowałem
Czy ten model tak ma, czy to ja mam pecha ?
Przekopałem google, forum, oraz test tego szkła.. pewnie niezbyt dokładnie ale na nic takiego nie trafiłem. Wspomnę, że miałem Tamrona 90, ale tam był przełącznik zakresów..
pozdrawiam
Paweł
komor - Sob 11 Cze, 2011
Profesorek, przy odległościach makro działanie AF nie zawsze jest zadowalające. Napisz jeszcze jaki masz aparat, ale ja mając podobny model 100 mm Macro, kiedy używam AF przy minimalnych odległościach to najpierw wstępnie ustawiam ostrość ręcznie, a AF używam ewentualnie do precyzyjnego doostrzenia. Masz w tym szkle full-time-manual, więc ręczne doostrzenie jest wygodne.
Rzeczywiście brak ogranicznika zakresu ostrzenia może doskwierać, ale w setce makro nie ma ogranicznika do pozycji „tylko makro”, więc w sumie podobnie.
hijax_pl - Sob 11 Cze, 2011
Profesorek napisał/a: | Jeśli się go wspomogło ręcznie, to ustawiał ostrość prawidłowo. | Przy takich obiektywach to zupełnie normalne. A raczej nie o sam obiektyw tu chodzi, ale współdziałanie mechaniki obiektywu z czujnikiem AF w korpusie. Profesorek napisał/a: | Nie po do jest AF, żeby się tak bawić. | AF nie jest to makro - AF w tym szkle jest do "portretu". Przy makro jest przypadkiem. Lepiej byś się czuł gdyby przełącznik MF/AF nazywał się MACRO/NORMAL? Profesorek napisał/a: | Wspomnę, że miałem Tamrona 90, ale tam był przełącznik zakresów.. | Ten przełącznik jest po to by w fotografii "nie-makro" nie jeździł AF po całym zakresie (omija wtedy bliskie dystanse). Dzięki temu jest pewniej i szybciej.
Profesorek - Sob 11 Cze, 2011
Body to 50D, do tego szkła 24-105 oraz 10-22 - żaden z nich nie ma problemów z AF, trafiają zawsze tam gdzie ustawię.
Czyli podsumowując, zachowanie szkła przy ostrzeniu na bliskie odległości to norma ?
Bo jeśli chcę ostrzyć kolejne razy "blisko" to ostrzy bez problemu.
Natomiast jeśli potem chcę coś dalszego to nic z tego, muszę go wyprowadzić ręcznie dalej i potem znowu nie ma problemu
Niefajne Czy posiadacz tego szkła może to potwierdzić ?
Chyba sobie sprawię na imieniny 100mm IS, tam przynajmniej jest przełącznik zakresów i nie będę marudził
pozdrawiam
Paweł
hijax_pl - Sob 11 Cze, 2011
Profesorek napisał/a: |
Body to 50D, do tego szkła 24-105 oraz 10-22 - żaden z nich nie ma problemów z AF, trafiają zawsze tam gdzie ustawię. | Żaden z nich nie jest też obiektywem macro
Anfindil - Pią 17 Cze, 2011
Czasem używam tego szkła z 50D i nie przypominam sobie żadnych problemów. Narzeczona, która często używa go z 60D, też nie wspominała o jakichś kłopotach. Inna sprawa, że przy makro działałem głównie w manualu, z AF rzadziej.
lukasz.s - Sro 19 Wrz, 2012
Zastanawiam się nad kupnem tego obiektywu, nie wiem tylko czy będzie to odpowiedni zakup.
Potrzebuję zrobić zdjęcia złotej biżuterii (pierścionki, zawieszki, kolczyki). Posiadam Canona EOS 600D i obiektyw EF 100mm f/2.8 Macro USM. Nie jestem jednak zadowolony z efektów jakie osiągam tym zestawem. Zdjęcia posiadają bardo małą głębię ostrości i zaledwie mały wycinek biżuterii jest ostry. Przez to muszę robić kilkadziesiąt zdjęć i składać je w jedno aby uzyskać ostrość na całym produkcie. Zabieg ten jest bardzo czasochłonny i chciałbym to usprawnić. Czy ten obiektyw rozwiąże mój problem?
Dodam jeszcze, że posiadam lampy studyjne, więc oświetlenie jest bardzo dobre.
Może macie jakieś rady jak wykonać dobre, ostre zdjęcie tak małych przedmiotów jak pierścionki?
dcs - Sro 19 Wrz, 2012
lukasz.s, lukasz.s napisał/a: | Czy ten obiektyw rozwiąże mój problem? |
-Nie.
Pokaż stronę.
dcs napisał/a: | lukasz.s, lukasz.s napisał/a: | Czy ten obiektyw rozwiąże mój problem? |
-Nie.
Pokaż stronę. |
Jaką stronę?
dcs - Sro 19 Wrz, 2012
Przykład perspektywy.
Na jakich przysłonach robisz?
http://imageshack.us/phot.../img0002cg.jpg/
f/8
1/50sec.
To jedyne zdjęcie, które w tym momencie mam przy sobie.
Problem jest w tym, że jak podejdę z obiektywem trochę bliżej to jest zauważalny brak ostrości już na samym kamieniu, nie mówiąc już o obrączce. To zdjęcie jest zrobione z dość daleka, więc tak bardzo nie widać na nim problemu. Mam jednak nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi.
dcs - Sro 19 Wrz, 2012
lukasz.s,
Robisz z różnych ujęć?
np. http://www.anzorjewelryco...ew.asp?SKU=R786
Jak jedno, to wybrałbym to górne, albo takie http://homejewelry.info/w...dleton-Ring.jpg
http://www.rothemcollecti...1906_detail.jpg
Tak, robię z wielu ujęć.
Czy mógłbyś mi jednak poradzić z moim problemem? Czy jest to wina sprzętu, ustawień, oświetlenia, a może jeszcze czegoś innego? Jakieś porady?
Fotoamor - Sro 19 Wrz, 2012 Temat postu: Re: Canon EF-S f/2.8 Macro USM 60mm
Profesorek napisał/a: |
Czy ten model tak ma, czy to ja mam pecha ?Paweł |
tak ma metoda pomiara odleglosci na zasadzie detekcji fazy.
kierunek ostrzenia jest okreslany w stanie nieostrosci.
jesli obraz jest zbyt nieostry to stosowane algorytmy nie zawsze to rozpoznaja prawidlowo, ( za duze rozmycie - za mala widiczna roznica faz) dlatego stosuje sie niekiedy rzeczywiscie przelacznik zakresu - wowczas jest szybcie i dokladnie.
AF z nastawy np 3 m albo nieskonczosnos na 20 cm ma prawo sie pomylic.
dopiero jesli wstepnie podostrzysz , blad ostrzenia jest na tyle maly , ze moze zostac od razu rozpoznany prawidlowy kierunek ostrzenia. To wszystko jest cena , ktora sie placi za szybkosc ostrzenia.
W det kontrastu jest troche inaczej , za to wolniej - tez nie od razu musi byc bezbeldnie wyostrzone.
nie ma powodu do paniki. AF to stary i niedoskonaly wynalazek
dcs - Sro 19 Wrz, 2012
lukasz.s,
Nie napisałeś jaka rozdzielczość ciebie zadowala.
[ Dodano: Sro 19 Wrz, 2012 13:58 ]
Nie rób na najwyższych skalach odwzorowania /nie wypełniaj pierścionkiem całego kadru/. Rób z większej odległości -tak aby cały pierścionek był ostry i kadruj na komputerze.
Ostrość sprawdzaj na powiększeniu w LV, lub na monitorze, ostrość ustawiaj ręcznie.
Oczywiście statyw.
komor - Sro 19 Wrz, 2012
lukasz.s napisał/a: | Problem jest w tym, że jak podejdę z obiektywem trochę bliżej to jest zauważalny brak ostrości już na samym kamieniu, nie mówiąc już o obrączce. |
Z obiektywem 60 mm będziesz musiał podchodzić jeszcze bliżej, i głębia ostrości jeszcze bardziej spadnie. Stąd porada, żeby się raczej odsunąć i wykorzystać tylko część kadru, jeśli nie potrzebujesz super-rozdzielczości na plakat.
Poza poradą dcsa zaryzykuj jeszcze zdjęcia na f/16, spadnie ostrość, ale ją można podciągnąć w postprodukcji, a zyskasz na głębi. Zakładam, że posiadane lampy wytrzymają jeszcze taką przysłonę dla małego w sumie obiektu. I oświetl to jakoś ciekawiej, bo nieciekawe to Twoje zdjęcie i niedoświetlone.
dcs - Sro 19 Wrz, 2012
Przy mniejszej skali odwzorowania niż 1:1 możesz jak pisze komor przymknąć bardziej.
Przy 1:1 jak ustawisz f/8 to realna będzie f/16
[ Dodano: Sro 19 Wrz, 2012 14:29 ]
Jest jeszcze to http://www.ebay.com/itm/H...=item4abc10b3b8
Ale stały tilt, z koniecznością pracy na przymkniętej przysłonie i ze stałoogniskowym obiektywem mała możliwość kontroli płaszczyzny ostrości.
komor - Sro 19 Wrz, 2012
dcs napisał/a: | Przy 1:1 jak ustawisz f/8 to realna będzie f/16 |
dcs, masz na myśli GO czy ekspozycję?…
dcs - Sro 19 Wrz, 2012
komor,
Dyfrakcję
...spadek jakości.
komor - Sro 19 Wrz, 2012
dcs, z moich doświadczeń z EF 100 Macro wynika, że jest różnica ostrości między f/8 a f/16 dla tego samego kadru. Na niekorzyść f/16. Ale wzrost GO jest widoczny. Robię czasem żarcie i tam mam podobny problem z GO, choć na mniejszą skalę na szczęście. A ten Hartblei Macro TILT adapter fajna rzecz, dopisałem do listy marzeń.
dcs - Sro 19 Wrz, 2012
komor,
Chodziło mi o to, żeby lukasz.s nie przybarabanił f/16 na 1:1.
Fotoamor - Sro 19 Wrz, 2012
Cytat: |
Z obiektywem 60 mm będziesz musiał podchodzić jeszcze bliżej, i głębia ostrości jeszcze bardziej spadnie. |
w macro dla okreslonej przyslony GO uzalezy jedynie od skali odwzorowania ( i przyjeteko krazka rozproszenia) - tzn na dlugiej ogniskowej z duzej odleglosci , czy na krotszej ogniskowej z malej odleglosci przy tej samej skali odwzorowania GO nie ulega zmianie. Tak jest na odleglosciach mniejszych od 1/2 odleglosci hiperfocalnej dla obiektywu o krotszej ogniskowej.
Rozdzielczość, którą potrzebuję to 800x800 72dpi.
Niemniej chciałbym się jednak dowiedzieć jak uzyskać dobrą jakość również dla dużo większych rozdzielczości gdyż takie foty potrzebuję do materiałów promocyjnych poza internetem.
Podsumowując jeszcze wasze wypowiedzi, aby uzyskać zadowalający efekt dla rozdzieczości 800x800, powinienem odejść dalej od obiektu i dać przesłonę na f/16, pobawić się ekspozycją i światłem aby zdjęcie było ciekawsze.
A właśnie co do oświetlenia takich przedmiotów - posiadacie, jakieś porady z własnych doświadczeń?
Jutro od rana spróbuję zastosować wasze wskazówki i prześlę efekty.
dcs - Sro 19 Wrz, 2012
lukasz.s,
Odejdź na tyle aby mieć wszystko ostre -nie dalej.
Spróbuj na f/8 i f/11.
komor - Czw 20 Wrz, 2012
Fotoamor napisał/a: | w macro dla okreslonej przyslony GO uzalezy jedynie od skali odwzorowania |
Fotoamor, masz rację, z tym odejściem się zagalopowałem, zmniejszy się koledze po prostu dystans roboczy, ale kwestie GO zostaną tak jak piszesz.
Co do jakości na f/8 i f/16, dcs, to jeszcze Cię oprotestuję, ale nie mam czasu teraz wrzucić „dowodów”, w każdym wg mnie przy skali 1:1 jest widoczna różnica w jakości obrazu między f/8 a f/16. Nawiązuję do:
dcs napisał/a: | Przy 1:1 jak ustawisz f/8 to realna będzie f/16 |
cobalt - Sro 02 Lip, 2014
Odgrzewam stary temat, bo "mam pomysła". Tylko nie wiem czy wypali.
Zwracam się do posiadaczy tego obiektywu z pytankiem: "czy nadaje się on do sportu - dynamicznych ujęć"?
Kombinuję tak, bo jeżeli jest on tak ostry jak przedstawia test i ma szybki AF, to może będzie dobry do makro, portretu i sportu?
Wojmistrz - Sro 02 Lip, 2014
60mm? No na pewno można nim fotografować jakiś sport. 18-55 też się da
Wojmistrz napisał/a: | 60mm? No na pewno można nim fotografować jakiś sport. 18-55 też się da |
Chodzi mi konkretnie o piłkę ręczną - Ekstraklasa. Stoję oparty o ścianę. Metr za linią kończącą boisko i Canon 85/1,8 USM jest czasami już wąski. Lepiej pasuje w takim momencie ogniskowa 50mm lub max 60mm. Nie chce pakować się w Canona 50/1,4 USM, bo portret i tak robię 85/1,8 USM i Canonem 70-200/2,8 L USM. Mam jeszcze Tamrona 17-50/2,8 VC ale jego AF jest wolny.
Czy masz ten obiektyw, czy znasz go tylko z opowiadań bajkopisarzy ?
Nie, z macro mam tylko 150mm.
Rzeczywiście stojąc metr od boiska, można fajnie fotografować taki meczyk, ale sam fakt, że to obiektyw makro bez przełącznika zakresu ostrzenia, mi mówi, że nie ufał bym jego szybkości.
Wojmistrz napisał/a: | Nie, z macro mam tylko 150mm.
Rzeczywiście stojąc metr od boiska, można fajnie fotografować taki meczyk, ale sam fakt, że to obiektyw makro bez przełącznika zakresu ostrzenia, mi mówi, że nie ufał bym jego szybkości. |
Czyli 60mm makro nie masz.
A interesują mnie tylko doświadczenia posiadaczy tego obiektywu.
cobalt, nie, nie mam, ale napisałem ci konkretny argument. Mielenie silnikiem po zgubieniu ostrości doprowadzi cie do furii, bo będzie przeszukiwał zakres do 20cm. Mam jakieś tam doświadczenie z obiektywami makro(i nie tylko), z regulowanym zakresem odległości ostrzenia i bez takiej opcji. W tym drugim jeszcze nie spotkałem "demona szybkości" Poza tym, co dla jednego jest szybko, dla ciebie może okazać się wolno. Poszukaj kogoś kto ma to szkło i mieszka blisko ciebie, dogadaj się jakoś i przetestuj.
Wojmistrz napisał/a: | cobalt, nie, nie mam, ale napisałem ci konkretny argument. Mielenie silnikiem po zgubieniu ostrości doprowadzi cie do furii, bo będzie przeszukiwał zakres do 20cm. Mam jakieś tam doświadczenie z obiektywami makro(i nie tylko), z regulowanym zakresem odległości ostrzenia i bez takiej opcji. W tym drugim jeszcze nie spotkałem "demona szybkości" Poza tym, co dla jednego jest szybko, dla ciebie może okazać się wolno. Poszukaj kogoś kto ma to szkło i mieszka blisko ciebie, dogadaj się jakoś i przetestuj. |
Nie załamuj mnie.
Jak raz trafisz coś na 10m, to obiektyw nie jedzie od 20cm i zawsze można mu pomóc ręcznie.
Przetestuj i tyle. Elektronika często tak robi.
Wojmistrz napisał/a: | Przetestuj i tyle.... |
Tylko jak to zrobić, gdy nikt ze znajomych nie ma tego obiektywu. 3/4 kolegów ma już FF, a pozostała 1/4 uważa obiektywy EF-S za słabe i nie kupi nawet gdyby były ze złota. Jak już ktoś decyduje się na makro, to kupuje 100mm.
Bzykać robale. Nie muszę robić zdjęć makro. Chyba kupię Canona 50/1,4 USM.
Daj ogłoszenie na gumtree
|
|