|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Czy prawdziwe B&W z aparatu cyfrowego jest możliwe?
ov_Darkness - Wto 15 Lip, 2008 Temat postu: Czy prawdziwe B&W z aparatu cyfrowego jest możliwe? Skoro matryca CCD/CMOS (z chlubnym wyjątkiem Foveona) rejestruje tylko natężenie światła padającego na piksel obrazu, a sygnał RGB jest używany przy zastosowaniu filtru Bayer'a, a potem demozaikowaniu, to czy usunięcie demozaikowania z procesu wywołania RAW'a nie dało by lepszego efektu w przypadku zdjęć B&W?
P.S.:
Tak, nie mogę spać. Tak, brakuje mi nikotyny i/lub kofeiny.
I po trzecie: tak, google mi nie działa i nie wiem dlaczego.
jaad75 - Wto 15 Lip, 2008
Muszę Cię zmartwić - Foveon też rejestruje jedynie "natężenie światła padającego na piksel obrazu", wykorzystując fakt, że światło o różnej długości fali penetruje krzem do różnych głębokości... W matrycach bayerowskich, kolorowy filtr nad poszczególnymi sensorami odcina część światła, więc to nie jest tak, że dostajesz jednolity czarno-biały obraz - to cały czas złożenie trzech obrazów. By dostać rzeczywiście wysokorozdzielcze B/W, należałoby przede wszystkim usunąć filtry RGB...
ov_Darkness - Wto 15 Lip, 2008
Ale Foveon ma 3 warstowy detektor i składa obraz bez demozaikowania - wartości poszczególnych pikseli (R,G,B) są jedynie do siebie dodawane. Przynajmniej ja to tak rozumiem.
Usunięcie filtra RGB w warunkach domowych jest niewykonalne, bo nad każdym pikselem jest mikrosoczewka. Rozumiem. Dziękuję.
mnich - Wto 15 Lip, 2008
Cytat: | Tak, nie mogę spać. Tak, brakuje mi nikotyny i/lub kofeiny.
I po trzecie: tak, google mi nie działa i nie wiem dlaczego. |
Rzuć palenie. Zrezygnuj z TePsy.
ov_Darkness - Wto 15 Lip, 2008
To był trojan, nie neozdrada. Mam kablówkę.
Palenia nie rzucę. To jedyny nałóg, jaki mi pozostał...
lcf - Wto 15 Lip, 2008
Kiedyś już o tym wspominałem, ale jeszcze przypomnę o istnieniu (dostępność w sprzedaży to może być osobny problem :]) ścianek MegaVision Monochrome - B/W bez siatki Bayera. Tutaj przykładowy kadr z E-4 16.
Konwersję z RAW bez interpolacji można robić w dcraw z parametrem "-d" lub "-D" (żeby pełny DR wykorzystać oczywiście "-4" też wskazane, ino się potem trzeba trochę krzywymi pobawić). Można oczywiście też pominąć interpolację przy konwersji zdjęć z matrycy z filtrem kolorów, ale efekty mogą nieco odbiegać od oczekiwań :).
|
|