|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Tokina AT-X M100 AF PRO D Macro
maru - Wto 15 Lip, 2008 Temat postu: Tokina AT-X M100 AF PRO D Macro kupiłem niedawno tokine AT-X M100 do Nikona D300 i mam mały kłopot: przy ostrzeniu poniżej 1 metra zmienia się światło stopniowo osiągając przy 30 cm. f 5,6. Przy tej odległości w aparacie ustawić mogę przesłone na f/64 czy ktoś spotkał się z tym problemem, czy to jakaś niekompatybilność z nikonem D300? Przy testowaniu sigmy 105 mm nie było takiego problemu.
MM - Wto 15 Lip, 2008
Kupiłeś szkło które pokazuje prawdę
MichalP - Wto 15 Lip, 2008
MM napisał/a: | Kupiłeś szkło które pokazuje prawdę |
czyli im bliżej obiektu tym mniejsza przesłona. zresztą zauważ im bliżej tym mniejsza głębia ostrości i tak byś musiał przymykać bo nic nie byłoby ostre na zdjęciu.
Itey - Wto 15 Lip, 2008
pociesze cie - mam sigme 150 macro i choc teraz nie pamietam co wyswietla, to instrukcja pisze wyraznie, ze takiego zachowania nalezy sie spodziewac.
Stale swiatlo 2.8 bedzie przy robieniu portretow na wiekszych odleglosciach
mavierk - Wto 15 Lip, 2008
no i przez to Nikkor 105/2.8 ciemnieje i primaaprilisowy żart z tamtego roku był niemalże prawdą
jaad75 - Sro 16 Lip, 2008
mavierk napisał/a: | primaaprilisowy żart |
Taa...
darekk - Pią 18 Lip, 2008
MARU Napisał że Sigma 105mm nie ma tego problemu. Czy to prawda? Przymierzam się do kupna obiektywu Makro i wybrałem też Tokinę, mam ją mieć pod koniec miesiąca. Druga w zakupie miała być Sigma. Teraz nie wiem co wybrać. Czy ściemnianie ma jakieś znaczenie w Makro?
Arek - Pią 18 Lip, 2008
Każdy obiektyw macro ma taki problem (choć można sobie wyobrazić konstrukcję, która go nie będzie miała) nie każde body odbiera jednak informację o zmiennym świetle przy przechodzeniu do 1:1. Nikon to na przykład robi, Canon cały czas pokazuje f/2.8.
darekk - Pią 18 Lip, 2008
Rozumiem, że niektóre body i obiektywy pokazują f5.6 i tyle jest, a niektóre pokazują f2.8 a jest 5.6 a myślimy że jest f2.8.
Arek - Pią 18 Lip, 2008
Tak.
|
|