|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pomoc w wyborze
maggie - Wto 15 Lip, 2008 Temat postu: Pomoc w wyborze Witam!
Chcę kupić dobry aparat. Będzie to mój pierwszy sprzęt jednak nie chce kupić byle czego. Polecono mi to forum więc tu jestem. Będę Wam bardzo wdzięczna za każdą pomoc.
A więc tak. Początkowo zastanawiałam się nad cyfrówką z dobrym zoomem ale już zrezygnowałam i powoli przekonuje się do lustrzanki.
Do czego ma mi służyć? Otóż oprócz tego, że potrzebny mi będzie na wycieczkach, jakiś tam imprezach rodzinnych to przede wszystkim chodzi mi o mecze - mecze siatkówki. Gdyby na koncertach robił dobre zdjęcia to też bym się nie obraziła. Jak już wiem na wielkie zoomy liczyć nie mogę ale na chwilę obecną chodzi mi o dobrą jakoś zdjęć a obiektyw sobie dokupię z czasem... Chyba że jest opcja że kupie tańsze body i do tego obiektyw w miarę dostępnej cenie..
Jeżeli chodzi o kasę to mogę przeznaczyć na aparat ok 2 000 zł.. Chyba że body + obiektyw to myślę że wówczas z 2500.
Aha. od razu Was mówię że nie znam się jeszcze na tych wszystkich parametrach aparatów więc proszę o "proste" wypowiedzi
Dzięki i pozdrawiam!
maggie
MC - Wto 15 Lip, 2008
Canon 450D z kitem, oooo taki:
http://www.cyfrowe.pl/apa...b-18-55-is.html
ale mecze siatkowki to sobie musisz niestety na razie podarowac, do czasu kupna dobrego obiektywu, ktory bedzie kosztowal min.2100pln.
MichalP - Wto 15 Lip, 2008
Niezły, niezły a ja bym poradził Nikona D80 z obiektywem 18-55VR i też się ładnie mieści w cenie (2200 zł). Jednak zamiast tego obiektywu kupiłbym np Sigmę 17-70DC 2.8-4.5 Makro. Razem 2700 ale jest na pewno lepszy + możliwość pstrykania z niewielkiej odległości (a może kiedyś Cię chętka na to weźmie)
MC - Wto 15 Lip, 2008
Ale wydaje mi sie, ze w Canonie taniej bedzie kupic cos do siatkowki. Konkretnie 70-200/4L
MC napisał/a: | Ale wydaje mi sie, ze w Canonie taniej bedzie kupic cos do siatkowki. Konkretnie 70-200/4L | Ano tu masz racicę. Canon ma tańsze i lepsze obiektywy chociaż ostatnio wysypało się trochę obiektywów firm niezależnych np Tamron 70-200 2.8
Ostegolectric - Wto 15 Lip, 2008
A moze by tak np. olek 520 w dual kicie?
Ostegolectric napisał/a: | A moze by tak np. olek 520 w dual kicie? |
to też niezła opcja - za jednym zamachem masz body/kit standardowy i telezoom z ogniskową 200mm (400mm dzięki mniejszej matrycy)
maggie - Wto 15 Lip, 2008
Dziękuje !
a więc po kolei:
MC napisał/a: | Canon 450D z kitem, oooo taki:
http://www.cyfrowe.pl/apa...b-18-55-is.html
ale mecze siatkowki to sobie musisz niestety na razie podarowac, do czasu kupna dobrego obiektywu, ktory bedzie kosztowal min.2100pln. | właśnie kolega pożyczył mi do do sprawdzenia swojego canona więc mam okazję sprawdzić. to jest canon DS 6041 i obiektyw Sigma DC 18-200mm 1:3.5-6.3 . MichalP napisał/a: | Niezły, niezły a ja bym poradził Nikona D80 z obiektywem 18-55VR i też się ładnie mieści w cenie (2200 zł). Jednak zamiast tego obiektywu kupiłbym np Sigmę 17-70DC 2.8-4.5 Makro. Razem 2700 ale jest na pewno lepszy + możliwość pstrykania z niewielkiej odległości (a może kiedyś Cię chętka na to weźmie) | gdzie takie ceny znalazłeś? na cyfrowych.pl ten aparat jest trochę droższy nie mówiąc już o obiektywie... wszędzie mniej więcej tak ok 2300,2400 stoi... + obiektyw też trochę droższy....
oki, i ten Olek Ostegolectric napisał/a: | A moze by tak np. olek 520 w dual kicie? | czy to o taki chodzi? http://www.cyfrowe.pl/apa...-ob.-14-42.html
Oki, to teraz się pozastanawiam. Mam na kilka dni tego Canona więc sprawdzę jak się z tym czuje. ..
pozdrawiam!
maggie
No dobra
Nikosia D80 kupisz za http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/101539 ok 1750 zł
Do tego obiektyw
17-55VR - http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/258648 - 450 zł
czyli pierwsza wersja 2200
albo Sigma 17-70 Makro 999zł w Saturnie czyli 2750 (tak jak pisałem ok 2700)
Nie ma na skąpcu ale informacja potwierdzona bo sam kupiłem dwa dni temu.
A jeśli chodzi o Olka to raczej http://www.bluesklep.pl/go/_info/?user_id=761 Ty dałaś linka do Olka z jednym obiektywem. Chociaż nie wiem czy nie lepiej Olka 510 z takimi obiektywami http://www.elektronicznys...p/produkt,97594 Niech ktoś się wypowie na temat różnicy 510 i 520 i czy czasem obiektywy nie są różne w tych zestawach.
A jeszcze jedno - w przypadku Canona i Nikona masz obiektywy w stylu zoom standardowy czyli niewielkie zbliżenia. W Olku maksymalna ogniskowa to 150mm (a że w Olku mnożnik jest 2x to tak naprawdę 300mm)
Szkoda że zestawy z obiektywem z ogniskową do 300mm są dużo droższe (miałabyś ogniskową 600mm) jak znalazł na zbliżenia. CHociaż może i 150(300) wystarczy.
MC - Wto 15 Lip, 2008
Ze sklepem JapanFoto to raczej ostroznie...
Masz rację z JapanFoto ale są firmy które niewiele drożej sprzedają.
Tam nieco wyżej pomyłka z mojej strony. Zestawy Olkowe nie mają obiektywu kończącego się na 200(400mm) tylko na 150(300) tańsze lub 300(600) droższe
MichalP, dzięki
no ok.
to jeszcze mam 3 pytania:
1. Czy pomiędzy nikonem d40 i d 60 jest duża różnica? Czy bardzo bym jej nie odczuła gdybym kupiła d40 i do tego lepszy obiektyw?? Choć pewnie jak już inwestować to inwestować...
2. MC napisał/a: | ale mecze siatkowki to sobie musisz niestety na razie podarowac, do czasu kupna dobrego obiektywu, ktory bedzie kosztowal min.2100pln. | znalazłam sponsora który dołoży mi do obiektywu. pytanie jaki to musiałby być? tak do 2500 zł .
3. Nikon, Canon czy Olek ?
i już chyba na tym koniec moich pytań
Różnica między d40 a d60 - generalnie matrycowa - d40 ma 6mpix, d60 - 10mpix. Poza tym d60 ma tzw "trzepaczkę" czyli czyszczenie ultradźwiękowe matrycy. Poza tym są prawie że takie same. Różnica cenowa podpowiada aby wybrać d60 (będziesz miała więcej szczegółów na zdjęciach)
Jest jedno ale ... rodzina d40/d40x/d60 nie ma silnika AF, czyli aby korzystać z dobrodziejstwa AF silnik taki powinny posiadać obiektywy. Inaczej zostaje MF i zgrzytanie zębami. Dlatego poleciłem D80 bo takowy silnik posiada a poza tym jest wygodniejszy w trzymaniu i ma w porównaniu do wspomnianej rodzinki 11 punktów AF vs 3.
Tak do 2500 - hmmm za dużo to nie jest ale - na 70-300VR starczy (1500 zł) jak również na Sigmę 70-200 2.8 HSM (ma silnik) ale kosztuje 2400. Tamron o ile dobrze pamiętam nie posiada takowego (70-200 2.8) ale mogę się mylić i też mniej więcej tyle co Sigma kosztuje.
Ad 3 - hehe, tego nikt nie wie (przynajmniej na tym forum) A może Sony albo Pentax aby zamieszać bardziej?
Wszystkie oferują podobną jakość zdjęć (przy niższych ISO) Przy wyzszych zaczynają się schody i tu jest różnie. Generalnie Canon tu rządzi, jak również pod względem cen lepszych obiektywów. Z kolei Olek ma najmniejszą matrycę dzięki czemu ma największe zbliżenia z nich trzech (przy takiej samej ogniskowej obiektywu) i najlepsze kitowe obiektywy z nich trzech. Nikon wydaje się być w środku stawki jeśli chodzi o jakość zdjęć a obiektywy (lepsze) ma droższe niż Canon. Za to nikt nie powiedział, że nie można korzystać z obiektywów firm "trzecich" które są z reguły tańsze a można wśród nich znaleźć perełki. Tak więc wybór jest doś trudny i tak jak napisałem tego nikt nie wie.
Pytanie brzmi... jak tu odnaleźć perełkę??
Czy to jest taka perełka? http://www.cyfrowe.pl/apa...at-x-ii-sd.html ??
Reasumując...
- Nixon 80 i obiektyw 70-300VR lub Sigma 70-300 2.8 HSM
- Canon 450D z kitem i obiektyw 70-200/4L
- no i gdzieś po środku Olek też np z obiektywem Sigma 70-300 (i wtedy będę miała troche lepszy zoom niż w Nixonie, dobrze rozumiem?)
ee nie ma Sigmy 70-300 2.8 (chyba chodziło o 70-200)
Ta Tokina niestety nie jest perełką - na 300mm musisz mieć przesłonę 11 aby zdjęcia były ostre o 400 w ogóle zapomnij (tragedia)
Perełka to wspomniany przeze mnie Tamron 70-200 2.8 http://www.optyczne.pl/12...(IF)_MACRO.html
i opisy na forum http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0 - chyba na przedostatniej stronie są zdjęcia.
Sigma 70-200 też jest niezła ale jest gorsza na 200mm od Tamiego.
Z Canonowskich obiektwów może być 70-200 4 L - bardzo zacny obiektyw. Szkoda że nie masz nieco większego budżetu na wersję IS która jest wybitna.
Jednakże Tami daje radę a w mniejszym budżecie to Nikkor 70-300VR oraz Canonowski 70-300IS
Jeśli chodzi o Olka to ma chyba własny 70-300 podobno całkiem niezły i wtedy masz 600mm
Mnożniki ogniskowych są następujące
Nikon 1,5x
Canon 1,6x
Olek 2,0x
czyli Olek zawsze przy tych samych ogniskowych będzie miał największe zbliżenie.
Jest jeszcze Sigma 100-300 f4 ale droższa
P_M_ - Wto 15 Lip, 2008
Nikon d80 i sigma 70-200/2.8 raczej, jesli sprzet ma byc porzadny. Canon 450d ma tyle wspolnego z byciem porzadnym, ze zostal wyprodukowany przez tego samgo producenta, co canon 40d lub starszy 30d - te sa porzadne. No i do takiego ten zacny obiektyw canona 70-200/4. Taki zestaw jest OK.
Na olka, sony, czy pentaksa namawial nikogo nie bede.
Stabiak - Wto 15 Lip, 2008
Tylko że d80 przy iso800 szumi już całkiem porządnie podczas gdy canon 450d iso800 ma w pełni użyteczne, a na hali wysokie iso użyteczne będzie przydatne.
Sam zastanawiałem się pomiędzy 450d a d80 po tym jak przegapiłem cash back na 40d i wszystko wskazuje że ze względu na matrycę kupię 450d
MM - Wto 15 Lip, 2008
Do siatkówki to musi być korpus z szybkim AF-em, niskimi szumami i jasny obiektyw. 2500zł na D300 plus 70-200/2.8 VR to zdecydowanie za mało kasy.
Co w to miejsce? Może jakaś jasna stałka o długości 85mm i korpus klasy Canona 30D. Na nowy korpus nie wystarczy, ale czasami można wyrwać używkę w świetnym stanie. Do tego stary kit 18-55 na "normalne" zdjęcia i coś się tym wyrzeźbi. Tak naprawdę za tak małe pieniądze do sportu to ciężko wyszukać coś rozsądnego, do zwykłych zdjęć z wczasów wystarczy jakakolwiek lustrzanka choć ja bym polecił do takich zadań Canona 450D z nowym kitem. Na początek wystarczy a ten system zapewni chyba najlepszy rozwój w kierunku zdjęć sportowych zarówno amatorowi jak i zawodowcowi.
Stabiak - Sro 16 Lip, 2008
Nie miałem jednocześnie doczynienia z 30d i z 450d, ale z opinii jakie czytałem wynikało że 450d mimo że pozycjonowana niżej ma lepszy AF od 30d
maggie - Sro 16 Lip, 2008
Czyli ............. bo juz się pogubiłam. Ten zacny, ten nie zacny...
Canon d450 + obiektyw Sigma 70-200 f/2.8 EX DG APO HSM II to będzie w miarę dobry wybór??
krisv740 - Sro 16 Lip, 2008
maggie,
tak!
ale przy 2.8 sigma nie jest za fantastyczna
spróbuj zrobić parę zdjęć tym zestawem i oceń czy efekt jest do przyjęcia dla ciebie - jeśli możesz
MichalP - Sro 16 Lip, 2008
Sigma na 200mm i przesłonie 2.8 lekko niedomaga, potem jest przyzwoicie. Tamron jest tu wyraźnie lepszy, ale ... Sigma ma dużo lepszy, cichszy i szybszy AF co przy foceniu dynamicznych scen sportowych może mieć niebagatelne znaczenie.
maggie - Sro 16 Lip, 2008
krisv740 napisał/a: | spróbuj zrobić parę zdjęć tym zestawem i oceń czy efekt jest do przyjęcia dla ciebie - jeśli możesz | nie mam takiej możliwości...
To która będzie w miarę ok? i żeby "domagała" i żeby miała "lepszy i cichszy AF" i żebym nie zbankrutowała...... tylko żeby nie było powyżej 3 tys (Jeszcze kilka dni w tym temacie i przez Wasze rady kupie obiektyw za 5 tys .... bez body To będzie zakup przyszłościowy
krisv740 - Sro 16 Lip, 2008
maggie,
tami do sportu jest be!
kupuj sigme i będziesz zadowolona. przynajmniej na początku
450 wystarczy także, szybki af z 40d i wszystko ok.
pamiętaj o jednym 70-200L 2.8 piękniej prezentuje się na parapecie okna niż kwiatek
ale bez bodyto już pewna przesada
nie szalej na poczatek. nawet jak będziesz chciała sprzedac to duzo nie stracisz, a zdjęcia juz będziesz mogła robić! kupuj
MichalP - Czw 17 Lip, 2008
Sigma Sigma Sigma - w tej cenie tylko to. Wyżej to jak sama wspomniałaś Canon 70-200L 2.8 (drogi ale domaga).
Jest jeszcze jeden fajny obiektyw - 70-200L f4 IS tańszy, nieco ciemniejszy ale ze stabilizacją. Niech koledzy się wypowiedzą czy obniżenie jasności o 1EV (czasy dwukrotnie dłuższe) wpłyną znacząco na funkcjonalność czy może być?
krisv740 - Czw 17 Lip, 2008
MichalP,
nie proponuj czgoś co nie spełni podstawowych oczekiwań pytającego. nie ma sensu wprowadzać zamiszania. sigma i OFT.
maggie - Czw 17 Lip, 2008
no nic, to pozostaje mi grzecznie podziękować będzie canon + sigma . Uffff, wybór dokonany.
Dzięki serdeczne za pomoc!
MichalP - Czw 17 Lip, 2008
sorry za zamieszanie ale koniec końców kobita nawet szybko wybrała. Kolejna misja zakończona. Gratulujemy i życzymy wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia. A podziel się fotkami i nie uciekaj z forum
maggie - Sob 19 Lip, 2008
MichalP napisał/a: | kobita nawet szybko wybrała. | jakąś ironie wyczuwam Że niby kobiety nie zdecydowane?
MichalP napisał/a: | Gratulujemy i życzymy wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia. | no właśnie.... mam nadzieje że bez rozwodu się obejdzie MichalP napisał/a: | A podziel się fotkami i nie uciekaj z forum | Dzięki a zdjęcia... hmm do sezonu jeszcze trochę czasu tymczasem zajmuję się teorią czyli czytam co Wy tu skrobiecie i:)
MichalP - Nie 20 Lip, 2008
Zazwyczaj bywa tak, że facet idąc do sklepu już wie co chce A kobieta jeszcze z pięćdziesiąt razy się zastanawia. Przynajmniej tak jest w większości przypadków i należy się tylko cieszyć, że tak szybko nastąpił wybór a nie zakładanie kolejnych tematów na innych forach (a może i w tym). Gratulujemy.
|
|