|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Mam zamiar zakupic swoja pierwsza lustrzanke.
Pawelek82 - Wto 15 Lip, 2008 Temat postu: Mam zamiar zakupic swoja pierwsza lustrzanke. Witam!
Mam zamiar kupić swoją pierwszą lustrzankę.Wcześniej robiłem zdjęcia kompaktami cyfrowymi - głównie Sony i Lumixem.Teraz zdecydowałem się kupić lustro , mam zamiar przeznaczyc okolo 2500 zł, a maksymalnie do 2800.
Głównie zastanawiałem się nad modelami:
Sony Alpha 300 z ob. 18-70mm oraz 75-300mm,
Sony Alpha 350 z ob. 18-70mm oraz 55-200mm,
Sony Alpha 300 z ob. 18-70 mm i 55-200 mm,
Sony Alpha 300/350 body + jakiś obiektyw,
może Wy bardziej doświadczeni fotografowie polecic cos innego ....
Lustra używał bym do robienia zdjęć krajobraców, różnych uroczystości ( plener, wnętrza ), zbliżeń....
Jestem też nastawiony aby aparat miał stabilizacje i podgląd na żywo, ale jeśli uważacie że to jest zbędne, więc lustro nie musi tego mieć.
Proszę o pomoc w wyborze i jakies sugestie....
Pozdrawiam!
MC - Wto 15 Lip, 2008
A200+Tamron17-50. Wystarczy jeszcze na karte pamieci i futeral.
Pawelek82 - Wto 15 Lip, 2008
O A200 wogóle nie myślałem.....ale, trzeba pomyleć.
Karte już mam zakupiłem sobie ( nie z myślą o aparacie ) Sandisk CF Extreme IV 8GB
Baku - Wto 15 Lip, 2008
A może coś z rodziny Pentaxa? K10D to solidny aparat, ma dobrą stablizację...
Nie wiem jak wygląda sprawa z live view, ale nawet jeśli jej nie posiada to moim zdaniem nic strasznego. Wiem, że to kwestia gustu, ale po przesiadce z kompakta, LV uruchomiłem jeden raz żeby zobaczyć jak działa. Dla mnie wizjer zapewnia dużo większą wygodę.
A! - zestaw K10D z obiektywem kitowym można nabyć już od ok 2600 zł.
MC - Wto 15 Lip, 2008
A200 nie posiada LV - i dobrze, bo nie jest to zbytnio przydatne. Za zaoszczedzone pieniadze - masz juz bardzo dobry obiektyw.
Ostegolectric - Sro 16 Lip, 2008
No to moze nikon D80 + 18-70? w 2800 się zmieścisz
krewzszafy - Sro 16 Lip, 2008
Pawelek82 napisał/a: | Sandisk CF Extreme IV 8GB |
no to wybór się ograniczył
kozidron - Sro 16 Lip, 2008
krewzszafy, tam jest dopisek w nawiasie (że nie z myślą o aparacie), wiec chyba się nie ograniczył......
krewzszafy - Sro 16 Lip, 2008
no faktycznie hehe mój zwrok już nie ten sam co kilka lat temu, ale jeśli nie związane z kupnem to po co o tym wspominać jak to nie ma znaczenia
Pawelek82 - Czw 17 Lip, 2008
Czytajac Wasze rady i sugestie i po konsultacji z zona rezygnujemu z a350 i skupiamy sie na a300.I właśnie wybrać to lustro z kitami 18-70 + 55-200 czy kupic samo body i do tego Tamron AF SP 17-50mm F/2,8 XR Di II LD ?
MC - Czw 17 Lip, 2008
Zdecydowanie ta druga opcja.
P_M_ - Czw 17 Lip, 2008
Kupuja sony, kiedy moga kupic dobry aparat. Zeby to jeszcze byl a700, a to te plastikowe badziewiaki. Ewidentnie nie przyjrzeli sie w sklepie, ani forum nie poczytali.
SONY uber alles!
MC - Czw 17 Lip, 2008
P_M_, kupuja to co chca. Bo pewnie 1000D lub D60 to sa aparaty swietnej jakosci?
krisv740 - Czw 17 Lip, 2008
normalnie w brzuchu mnie boli od takich wypowiedzi P_M_
kozidron - Czw 17 Lip, 2008
Jak ktoś rozważył za i przeciw to po co sie gorączkować, każdy ma prawo wybierać jak mu sie podoba ...ten dział jest po to, żeby doradzać, zamiast krytykować doradź coś innego
Pawelek82, pewnie czytałeś test A350....chociaż na optycznych.
Dwa tematy niżej, znajduję sie podobna dyskusja, 4 tematy niżej też.
Ja za tą kasę spróbowałbym poszukać pentaxa K10 albo canona 400D i powolutku rozwijać system. K10 to naprawde rozwiązanie warte uwagi (całkiem wporzo kit), bo puszka jakby w klasie o poprzeczke wyżej (niż A300) i można do tego zanabyć całkiem fajne tele sigmy, może nie górnych lotów ale na początek dla amatora...myślę wystarczające.
ps. P_M_ doradź cos - lepiej i uzasadnij, bo chyba taka jest idea tego forum
MichalP - Czw 17 Lip, 2008
Pawelek82 napisał/a: | Czytajac Wasze rady i sugestie i po konsultacji z zona rezygnujemu z a350 i skupiamy sie na a300.I właśnie wybrać to lustro z kitami 18-70 + 55-200 czy kupic samo body i do tego Tamron AF SP 17-50mm F/2,8 XR Di II LD ? |
Słusznie ... A300 to jeszcze nie jest wojna megapixelowa, co pozytywnie wpłynie na jakość zdjęć. No i zawsze ciut taniej od podobnego A350. A obiektywów jest cała masa - jak wspomniany przez Ciebie Tamron, czy Sigmy na wypaśnych aczkolwiek drogich Carlach Zeissach kończąc.
mavierk - Czw 17 Lip, 2008
krisv740 napisał/a: | normalnie w brzuchu mnie boli od takich wypowiedzi P_M_ | Już przynajmniej wiem, kiedy jesteś miły a kiedy nie
W sumie jeśli chodzi o kompakty - Sony mają fajny desgin a dcs-707, 828 bodajże i R1 były na prawde dobrym sprzętem. W dziedzinie lustrzanek natomiast jest to dopiero początkujący producent - głównie chodzi o zasoby optyki. Jednakże jak już się zastanawiasz -> bardziej opłaca się kupować A300 od A350.
Musisz pomyśleć tez o optyce, bo na niej trzeba budować system, nie jest to korpus 18-70 sonowe jest 'pożal się...' masz tysiaka - spróbuj kupić Tamrona 17-50 albo chociaż (jeśli zależy Ci na zakresie, nie świetle) - Sony 16-105.
MC - Czw 17 Lip, 2008
Ja bym sobie jednak glowy 16-105 nie zawracal. Ewentualnie gdyby byl w cenie Tamrona to moze... ale lepiej Tamron za 1300zl i zbierac np na Sigme 70-300APO.
mavierk napisał/a: | zasoby optyki. |
Te Sony przejelo od Minolty. Niektore pozycje sa bardzo fajne, ale trzeba isc do przodu i sie rozwijac. Mam nadzieje, ze firma o tym wie.
A mozecie napisac mi cos wiecej na temat tego obiektywu Tamrona ?
MC - Czw 17 Lip, 2008
Przeczytaj na poczatek test na optyczne.pl i photozone.de
photozone.de to zabradzo nie poczytam bo zapewno to stronka w jezyku niemieckim, a ja zabardzo nicht verstaien
stronka po angielsku wiec co nieco odczytam
MichalP - Czw 17 Lip, 2008
Pawelek82 napisał/a: | photozone.de to zabradzo nie poczytam bo zapewno to stronka w jezyku niemieckim, a ja zabardzo nicht verstaien
stronka po angielsku wiec co nieco odczytam |
photozone.de jest po angielsku
MC - Pią 18 Lip, 2008
Tam bagnet A testuja na A700, ale test Tamrona17-50 jest tez na Nikonie i Canonie. W obu wypada dobrze, szczegolnie za ta cene. Poza tym tam sa takze tabelki, a z nich w zasadzie mozna wszystko wyversztejenowac
MichalP - Pią 18 Lip, 2008
@MC nie wyversteinować ale poanderstandingować, bo jak napisałem piszą tam w cywilizowanym języku.
mavierk - Pią 18 Lip, 2008
MC napisał/a: | Te Sony przejelo od Minolty. Niektore pozycje sa bardzo fajne, ale trzeba isc do przodu i sie rozwijac. Mam nadzieje, ze firma o tym wie. | Specjalnie to pominąłem, bo AF w wszystkich niemalże jest badziewiasty a wyjątki potwierdzają tą regułę
MC - Sob 19 Lip, 2008
Badziewiasty, bo nie ma SSM?
Wujek_Pstrykacz - Sob 19 Lip, 2008
Nie można nazywać AF typu śrubokręt badziewiastym. Po prostu głośniejszy i nie zawsze wolniejszy. A AF w starych Minoltach był do przyjęcia, no może poza całkiem strymi 5000/7000/9000. W Dynaxach już nie był zły.
mavierk - Sob 19 Lip, 2008
Sory, naczytałem się, że AFy z tych najpopularniejszych i najdostępniejszych AF minolty po prostu nie są demonami szybkości, a jeśli nie są demonami szybkości, to wolę Sony R1.
MC - Sob 19 Lip, 2008
Mi akurat do predkosci calej stopki z wyjatkiem badziewnego tele nic nie brakuje.
RB - Sob 19 Lip, 2008
MC napisał/a: | Mi akurat do predkosci calej stopki z wyjatkiem badziewnego tele nic nie brakuje. |
jak juz załapie i śledzi to nie jest złe... Jak ma szukac od nowa, to Sodoma i Gomora Jak nieprzymierzając Sigmy 70-300...
MC - Nie 20 Lip, 2008
Na A100 Sigma 70-300APO chodzila duzo lepiej.
RB - Nie 20 Lip, 2008
MC napisał/a: | Na A100 Sigma 70-300APO chodzila duzo lepiej. |
Ba, u mnie wręcz przeciwpołoznie To bardzo zalezy od egzemplarza Sigmy i egzemplarza SAL75300...
|
|