|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Jaka lampa do E-510?
speedybike - Wto 15 Lip, 2008 Temat postu: Jaka lampa do E-510? Wbudowana lampa przestała mi wystarczać.Czy kupno takiej lampy tumax DSL880AF coś zmieni?:) czy może jest to totalny szajs i nie warto kupować?
Czekam na opinie.....
krisv740 - Wto 15 Lip, 2008
totalny szajs, jak potrzebujesz lampę to zainwestuj!
chyba że chcesz tylko wydać kasę
speedybike - Sro 16 Lip, 2008
tzn, że ona nic mi nie polepszy niż ta wbudowana? Cena atrakcyjna a inne lampy zaczynaja sie od ok 450 zł....
MichalP - Sro 16 Lip, 2008
Lampa za 450 to też nie jest szczyt szczytów. Przyzwoite rozpoczynają się od 1000
MC - Sro 16 Lip, 2008
No bez przesady. Za 599zl bez problemu nabedziesz lampe do Sony z lp36, a za 740zl z lp42. I obie sa calkiem niezle.
eee...piszę o Canonach i Nikonach
no..ale ja chcę lampe do e-510
Wujek_Pstrykacz - Sro 16 Lip, 2008
Do amatorskich potrzeb nie trzeba przecież zaraz kupować najwyższych modeli, można zadowolić się czymś podstawowym, a to przecież nie kosztuje ponad 1000zł.
MC - Sro 16 Lip, 2008
MichalP, myslalem, ze to ogolna uwaga o jakosci/cenie lamp.
Oczywiście, że nie trzeba lampy z najwyższej półki, ale minimum przyzwoitości należy zachować, czyli uchylna główka musi być bo inaczej taka lampa nie ma sensu.
no ta wymieniona przezemnie ma uchylny palnik.....
Nie znam osobiście Tumaxów ale nic dobrego o nich ani nie słyszałem ani nie czytałem.
[ Dodano: Sro 16 Lip, 2008 20:57 ]
I generalnie lepiej mieć mocniejszą lampę, bo nie trzeba zawsze świecić jej pełną mocą co się przekłada na szybsze ładowanie lampy do ponownego świecenia.
A poza tym w razie czego oświetlisz większy obszar gdy to będzie potrzebne.
czyli , teoretycznie szału nie ma , ale zdjecie zrobione z tą lampą w takich warunkach gdzie wbudowana lampa sie poddaje, to ten Tumax będzie się nadawał.Po dokupieniu dyfuzora, lampa ponoć daje radę jako tako do amatorskiego zastosowania...TAK?
Od wbudowanej na pewno jest silniejsza plus uchylna główka. Nie namawiam, bo nie jest to high-tech, ale amatorsko może dać radę. A w sumie na skąpcu są dwa pozytywne głosy. Może i za taką kasę to warto (180 zł)
popatrze jeszcze na skąpcu i podobnych:) bo widzę że zamiast tego 229 z allegro mogę wychaczyć za podobna cene "lepszego" tumaxa:)
krisv740 - Sro 16 Lip, 2008
speedybike,
naprawdę chcesz wyrzucić kasę do kosza?
może podam ci numer mojego konta to przynajmniej będzie z pożytkiem dla mnie
a tak poważnie kup lampe dedykowaną producenta lub sigma albo metz jeśli nie chcesz przepłacać, ale obawiam się że olympus będzie najtańszy
MichalP - Czw 17 Lip, 2008
no porządne Olympusy w okolicach 650 stoją. Czy Olympusy współdzielą stopkę z inną firmą bo wśród Sigm nic nie znalazłem, w Metzach tylko http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/85468
Przynajmniej tak ze skąpca wynika ale mogę się mylić.
krisv740 - Czw 17 Lip, 2008
MichalP,
obawiam się że w chwili obecnej nic już niczym nie dzieli
Tak więc masz dwie rzeczy do wyboru - kupić tumaxa i liczyć na to, że wystarczy do Twoich potrzeb, albo jeszcze trochę sie wstrzymać, nieco dozbierać i kupić Olympusa.
Dopisek - została jedna możliwość - nie spieszyć się i dozbierać na lepszy sprzęt. Nie jest to jakaś potężna różnica cenowa a masz pewność że sprzęt będzie dobry i bedzie poprawnie współpracował z body. Właściwie to powinienem tak od samego początku napisać.
MichalP,
tumax to badziewie
jak ma wydac tś kasę naprawdę pdam mu numer konta. przynajmniej wyda ja z pożytkiem
speedybike - Czw 17 Lip, 2008
no to chyba jednak sie wstrzymam...może jakas uzywka sie trafi albo uda sie uzbierać na cos lepszego::)
a co powiecie o firmie : CULLMANN ? Cullmann 34 AF
MC - Czw 17 Lip, 2008
speedybike, cierpliwosc jest cnota. A wiec poczekaj sobie spokojnie i kup cos porzadnego.
MC napisał/a: | speedybike, cierpliwosc jest cnota. A wiec poczekaj sobie spokojnie i kup cos porzadnego. |
No właśnie. Ja nie lubię wydawać, choćby małą kwotę, na coś co mi się potem nie będzie podobać ani nie będzie użyteczne. Lepiej trochę więcej wydać, ale być zadowolonym.
speedybike,
może jednak podam ci numer swojego konta? - co?
masz za duzo kasy
speedybike - Czw 17 Lip, 2008
jakbym miał za dużo kasy to nie pytałbym jaką lampę kupić, tylko lansersko bym wziął najdroższą jaka jest czyli CULLMANN to też nic dobrego??
MC - Czw 17 Lip, 2008
Nie, to jest strata pieniedzy.
speedybike - Pią 18 Lip, 2008
no dobra , a co powiecie na to?? : FL-36 wiem, pęknięta ciut, ale reszta ok....
MC - Pią 18 Lip, 2008
a co powiesz na to:
http://www.ram.net.pl/pro...oducts_id=13642
Jesienny - Pią 18 Lip, 2008
Iście piekielna cena
MC - Pią 18 Lip, 2008
speedybike, ja bym na Twoim miejscu doplacil 300zl i mial lampe nieuszkodzona i z gwarancja.
speedybike - Pią 18 Lip, 2008
no wlaśnie piekielna cena, szczyt możliwośći to te 360 zł, a 666 no cóż...może za pół roku?
Jesienny - Pią 18 Lip, 2008
Podpisz cyrograf i będzie Twoja (MSPANC) przepraszam adminów.
Jeśli lampa nie jest Ci teraz niezbędna to po prostu poczekaj i pozbieraj. Lepiej kupić raz coś dobrego.
Jacek(Baton) - Wto 09 Wrz, 2008
speedybike napisał/a: | no wlaśnie piekielna cena, szczyt możliwośći to te 360 zł, a 666 no cóż...może za pół roku? |
Kupiłeś E510, a żałujesz na lampę?
Ciekawe ile razy podchodziłeś do decyzji zakupu aparatu.
Sorry, ale propozycja MC jest bardziej na miejscu niż jakiś Cullman zwłaszcza, że ma wspomagać lustrzankę.
Ja raczej ze swoim S5 nie rzucałbym się, bo to byłby przerost formy nad treścią.
Ale do lustrzanki lampa FS-FL36R nowa jak najbardziej.
Niewadomo jak była traktowana ta wystawiona, a jeszcze do tego- żarniki lamp też mają swoją zywotność.
Nie wiem, może się nie znam.
Pozdro
speedybike - Wto 09 Wrz, 2008
nie nie żałuję ale brak kasy ale postanowiłem poczekać i uzbierać kasę i kupić coś"normalnego".
korean_boy - Czw 11 Wrz, 2008
Podczepiam sie pod temat: ile pelnych strzalow zrobil fl-50 z 4x AA 2500mAh ?
|
|