forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Szeroki kat do 40D

ks - Czw 17 Lip, 2008
Temat postu: Szeroki kat do 40D
Witam

Chcialbym powiekszyc swoj zestaw obiektywow o dobry szeroki kat - niestety 18tka nie pozwala czasami dobrze zlapac calych obiektow na wyjazdach. Wybor bylby jednego z dwoch - Canon 10-22 lub Sigma 10-20 - prosze o opinie?

pawel23 - Czw 17 Lip, 2008

Zdecydowanie Canon 10-22, jaśniejszy i lepszy optycznie
Arek - Czw 17 Lip, 2008

No i ma lepszy zakres :) O całe 2 mm.
rafalg - Pią 18 Lip, 2008

pawel23 napisał/a:
Zdecydowanie Canon 10-22, jaśniejszy i lepszy optycznie

Dokładnie.

MC - Pią 18 Lip, 2008

Ale tez i drozszy.
rafalg - Pią 18 Lip, 2008

Jak to się mówi niektórych nie stać na oszczędzanie.
MC - Pią 18 Lip, 2008

A niektorych nie stac na drozsze obiektywy. Roznie jest, dlatego nie zagladajac nikomu do kieszeni pisze, ze Sigma 10-20 nie jest zla, a sporo tansza.
ks - Pią 18 Lip, 2008

Drogi rzecz wzgledna. Przy obecnym kursie dolara mozna sprowadzic ze Stanow za smieszne pieniadze. Poza tym roznice w cenie znam bo to latwo sprawdzic, wiec pytalem o jakosc ;) . Dziekuje.
MC - Pią 18 Lip, 2008

ks, a bierzesz pod uwage to, ze sciagajac z USA nie masz darmowego serwisu w PL?
MichalP - Pią 18 Lip, 2008

Zawsze można założyć, że sprzęt będzie OK a obiektyw świetnie się dogada z body na poziomie AF. :wink:
ks - Pią 18 Lip, 2008

Na to licze w przypadku obiektywu i body Canon :P . Poza tym to byla tylko ilustracja wzglednosci tezy o drozyznie, jeszcze nie wiem czy bede sprowadzal ze Stanow.

Tutaj nie ma co liczyć na taki cud, chociaż oczywiście może się zdarzyć. Opisywałem to już kilka razy. Przed d300 miałem Canona 40D z 17-55IS. Był to zestaw kitowy, czyli teoretycznie nie powinno być problemów a miałem fronta.
MC - Pią 18 Lip, 2008

Mnie osobiscie by nie bylo stac na takie ryzyko. ks, rozumiem, ze do ceny w USD doliczasz clo i vat?
ks - Pią 18 Lip, 2008

Co do cla. Ilekroc zamawialem cos ze Stanow, co szlo kurierem, to kurier nigdy nie dawal faktury na wierzchu (tak jak zrobilo to US Post), ale wkladal do srodka. I urzad celny nigdy sie tym nie zainteresowal. Vat tez mozna ominac jesli znasz kogos w Stanach kto mieszka w tym samym stanie co sprzedawca, i ci wysle.

Ale zboczylismy z tematu, tak jak mowilem to byla tylko dygresja.

MC - Pią 18 Lip, 2008

Wiec dla mnie jest to zwykle oszukiwanie. Koniec dygresji.
ks - Pią 18 Lip, 2008

Czyli rozumiem ze jak zamowilem cos na amazonie, amazon dal to kurierowi, kurier przyslal do Polski, a UC nie pofatygowal sie w zaden sposob to sprawdzic, to jestem oszustem?
MC - Pią 18 Lip, 2008

Tak w sumie zgodnie z prawem, to po otrzymaniu przesylki powinienes sam ja zglosic do urzedu celnego i zaplacic vat.
MM - Pią 18 Lip, 2008

ks napisał/a:
Czyli rozumiem ze jak zamowilem cos na amazonie, amazon dal to kurierowi, kurier przyslal do Polski, a UC nie pofatygowal sie w zaden sposob to sprawdzic, to jestem oszustem?

Z całą pewnością święty nie jesteś. Na domiar złego masz tego pełną świadomość :twisted:

A ja uważam, że ceny w Polsce powinny być niższe, porównywalne do tych w Stanach. Wtedy nie byłoby takich "chętek" na zakup w USA i omijanie cła i VATu.
Może trochę przesadziłem, bo Stany rządzą się innymi prawami i skala handlu i rynek powodują, że ceny są tam niższe.
Chociaż też nie do końca, bo gdyby kurs dolara był "normalny", to inaczej byśmy na to patrzyli. A że złotówka jest teraz cholernie silna to tak mamy.
UE jest droższa niż US. Chociaż w przypadku UK nie jest to tak oczywiste, bo aparaty są z reguły tańsze o mniej więcej 10-20% niż w Polsce. Więc jednak można.

MC - Pią 18 Lip, 2008

ks napisał/a:
jestem oszustem?

Oszustwo jest to przestepstwo okreslone w art. 286KK:
Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania...

[ Dodano: Pią 18 Lip, 2008 10:29 ]
MichalP napisał/a:
A ja uważam, że ceny w Polsce powinny być niższe

Ja tez tak uwazam. Ale to nic w moim odczuciu nie zmienia. Ceny domow/mieszkan tez powinny byc nizsze.

muad - Pią 18 Lip, 2008

Skoro chcesz sprowadzić obiektyw ze USA to warto rozważyć jeszcze nową Tokinę 11-16 F2,8, do krajobrazu światło w sumie nie jest potrzebne ale do wnętrz jak znalazł. W USA cena pewnie podobna do C 10-22.

A odnośnie cła, a właściwie jego nie płacenie. Moim zdaniem za bardzo się czepiacie, rozumiem, że jesteście praworządnymi obywatelami, zawsze przestrzegającymi prawa. Już widzę jak z podróży samochodem jedziecie prosto na komisariat i upominacie się o mandat, bo gdy było ograniczenie do 70 jechaliście 85, i jeszcze mówice proszę o podwójną stawkę mandatu, tak na przyszłość :mrgreen: .

A tak poważnie problem z prędkością jest o wiele poważniejszy niż z nie płaceniem cła przez zwykłego obywatela, który sobie kupił obiektyw, ipoda czy laptopa na własny użytek (nie na handel), nikt przecież jeszcze przez to nie zginą. A ograniczenia prędkości mało kto przestrzega - dokładnie tak jak wskazuje znak (jak jest 70 jedzie 70 a nie zwalnia do 90).

mavierk - Pią 18 Lip, 2008

....czy w każdym wątku muszą znajdować się moralizujące celne uwagi o cle? -_-

No i ja za muadem - Tokina 11-16/2.8 jak z USA sprzęt i tak sprowadzany.

darekk - Sob 19 Lip, 2008

Wczoraj dostałem Tokinę 11-16/2.8 do Nikona z Anglii. Szła do mnie 5 dni. Kosztowała z transportem i ubezpieczeniem transportu 1680 zł. Umówiłem się ze Sprzedawcą, że mam siedem dni na sprawdzenie od daty potwierdzenia odbioru do daty wysyłki ode mnie. Dzisiaj ją przetestowałem na dworze i w domu. Pierwsze wrażenie pozytywne: metalowy, średnio ciężki ok. 0,5 kg., średniej wielkości. Trochę bzyczy (wydaje mi się że N50/1.4 jest głośniejsza), nie jest to jednak uciążliwe. Nie gubi się z celnością (ani razu nie spudłował), nie jeździ po całej skali. Wieczorem sprawdzę efekty.
5kbFlashMemory - Sob 19 Lip, 2008

Ja mam Sigmę i jestem bardzo zadowolony, w fotkach krajobrazów czy architektury jasność nic nie zmienia...
muad - Sob 19 Lip, 2008

darekk daj znać jak się sprawuje f2.8, szczególnie w pomieszczeniach.
darekk - Nie 20 Lip, 2008

MUAD, jeśli chodzi o plener to jest w porządku: kolorki fajne, szybki AF, celność AF przy całej postaci Córki + tło: bez błędu, żadnych ff i bf, bardzo szeroko i wcale tak mocno nie zniekształca obrazu (myślałem że będzie gorzej), ostrość bardzo dobra w całym zakresie (nawet miedzy F 2.8 a 16 jest różnica ale niewielka, jak dla mnie) zarówno w środku jak i na brzegach zdjęcia. Winieta nie odczuwalna. Jedyny minus to aberacje chromatyczne: w tle czasami widać przebarwienia w silnym słońcu (21'' monitor) i po powiększeniu 100% są widoczne dosyć mocno. Nie zauważyłem żadnych problemów w pracy pod słońce.

Jeśli chodzi o wnętrza to jest bardzo dobrze: kolory ok., szybki i celny AF, nie gubi się w ciemnościach, nie przejeżdża po całym zakresie, bardzo szeroko i zniekształcenia obrazu są małe (wydaje mi się że mniejsze niż w Nikonie 17-55/2.8). Ostrość bardzo dobra (nawet bardzo, bardzo) na F2.8 zarówno na 11mm jak i na 16mm w całym kadrze (środek i brzeg). Jest bardzo równa. Winieta - nie zauważyłem problemu. W jednym zdjęciu a gdy później powtórzyłem, pojawił się problem z aberacją chromatyczną pod ostre światło w oknie. Między szybą a futryną pojawiły się niebieskie i pomarańczowe przebarwienia niezbyt mocne ale delikatnie widoczne.
Reasumując AC jest jedynym jak dla mnie nie męczącym problemem, możliwym do skorygowania w PS. Zakres 11-16 mi nie przeszkadza, ponieważ mam N17-55/2.8 i nawet się cieszę że go zdejmę czasem (Tokinę), bo Nikona bardzo lubię, ale Tokina wcale mu nie ustępuje i jestem mile zaskoczony, polubiłem go. Światło jest dla mnie bardzo ważne do wnętrz: architektura, śluby, wesela i mogę korzystać z krótkich czasów bez poruszenia: 1/30s. Reklama Tokiny z czołgami jest na miejscu, rzeczywiście pancerna, metalowa, solidna (przypomina N17-55/2.8 pod względem budowy).
Myślałem też o Sigmie 10-20mm f4-5.6, nawet ją testowałem w FJ. Też była bardzo dobra: HSM, zaczynała się od 10mm, cena, dobrze czułem ją w rekach. Miała też minusy: dość spora winieta, słabe światło (do wnętrz, dla mnie to istotne), miękka na brzegach (po porównaniu z Tokiną), być może trafiłem na gorszy model.

muad - Nie 20 Lip, 2008

Dzięki za info, mimo iż zdecydowałem się kupować szkła tylko na FF ta Tokina dała mi do myślenia, a szczególnie te jej f2,8, mam nadzieje że optyczne ją szybko przetestują, bo w ciągu miesiąca muszę zdecydować czy brać Sigmę 12-24 czy tą Tokinę. :?:
darekk - Nie 20 Lip, 2008

Test Tokiny 11-16/2.8 Masz na Photozone pod Canona.