|
forum.optyczne.pl
|
 |
Sklepy i promocje - Zakup Kenko 1,4 na eBay z Hong Kongu.
arietiss - Pią 18 Lip, 2008 Temat postu: Zakup Kenko 1,4 na eBay z Hong Kongu. Chcę kupić Kenko 1,4 i własnie na eBay widzę bardzo dobrą cenę w Hong Kongu. Czy ktoś już w ten sposób kupował? Interesuje mnie czy takie przesyłki (oznaczone jako "gift") przechodzą przez Urząd Celny, bez sprawdzenia. Jaki i czy w ogóle jest cło na taki telekonwerter? Wychodzi na to, że nawet jeśli trzeba będzie zapłacić vat i 5-6% cła, to i tak się opłaca. A jeśli przesyłka nie zostanie sprawdzona, to różnica jest kolosalna!
MichalP - Pią 18 Lip, 2008
z tego co słyszałem to giftów nie sprawdzają, albo sporadycznie, więc jest spora szansa na złapanie szympansa zwłaszcza jeśli przesyłka jest dość mała, co w przypadku kenko chyba tak jest.
arietiss - Pią 18 Lip, 2008
Róznica kolosalna, bo z przesyłką niecałe 300zł
Paweł_G - Pią 18 Lip, 2008
Jak bawić się w sprowadzanie kontertera z hong kongu to ja bym zainteresował się raczej oryginalnym Extenderem bo można go kupić tam za tyle co kenko kosztuje w polsce.
arietiss - Sob 19 Lip, 2008
Czyli myślicie, że to podróba? Opinie i komentarze na eBay pozytywne pośród kupujących ten konwerter w tym sklepie...
Paweł_G - Sob 19 Lip, 2008
Pisząc oryginalny miałem na myśli to, że Extender to produkt Canona - prezentujący lepszą optycznie jakość i współpracę z 70-200 Canona które masz. Poza tym jak Ci się nie spodoba to łatwiej go odsprzedasz.
arietiss - Sob 19 Lip, 2008
Niestety oryginał Canona, to już inny pułap cenowy...
Co do Kenko to prześledziłem wątki na forum i opinia o wersji 1,4 jest dobra. Oczywiście nie przebija Canona, lecz różnica jakościowa zdjęć jest minimalna.
mavierk - Sob 19 Lip, 2008
no i u canona można styki zalepić, żeby AF chodził?
Michal_II - Sob 19 Lip, 2008
Witam
Kupiłem kilka rzeczy w kea -photo (nie pamiętam dokładnie nazwy) m.in telekonwerter. Na paczce zaznaczyli gift/low value. Paczka była chyba sprawdzana na cle (karton był od spodu sklejony taśmą i obwiązany sznurkiem). W paczce były 2 baterie, wężyk, 2 kable synchro. kenko. Paczka szła ok 6 dni (zwykła poczta). Generalnie kea-photo ma bardzo dobre recenzje m.in na canon-board.pl.
komor - Nie 20 Lip, 2008
Mavierk, styki możesz zalepić też w Kenko, bo też są tam styki, takie same pewnie jak w canonowskim. Tyle, że w konwerterze x1,4 nie ma takiej potrzeby przy podłączaniu do obiektywu f/4, bo wynikowe światło wychodzi f/5.6, a to jeszcze wystarczy do działania AF.
mavierk - Nie 20 Lip, 2008
Wiem, ale nie słyszałem, żeby ktoś w canonie styki sklejał - stąd też pomyślałem, że po sklejeniu w canonie mogą być errory
komor - Nie 20 Lip, 2008
Chyba nie. Kenko emuluje po prostu konwerter canonowski, dając informację o zmianie ogniskowej i przesłony (pojawia się to potem w EXIF-ie). Nie wiem czy puszka lub potem oprogramowanie w komputerze jest w stanie stwierdzić czy podpięty był konwerter Kenko czy Canon. Swoją drogą ciekawy problem...
arietiss - Wto 29 Lip, 2008
Przyszedł! Cały i po szybkim sprawdzeniu chyba sprawny! Czas dostawy 10dni! Koszt finalny 275,02 zł
timi1970 - Sro 30 Lip, 2008
arietiss, daj namiary na sklep
arietiss - Sro 30 Lip, 2008
http://cgi.ebay.pl/Kenko-...idZp1638Q2em122
To sama aukcja na eBay.
arietiss, dzięki
Polecam! Sprzedawca sprawdzony!
komor - Sro 30 Lip, 2008
No cena niezła, trzeba przyznać. W sumie co jak co, ale telekonwerter to dość bezpieczny zakup, bo co tam w sumie może się zepsuć, mechaniki nie ma żadnej, elektronika raczej nie padnie. Myślę, że to bezpieczniejsza transakcja niż w przypadku obiektywu lub body.
choć ceny obiektywów kuszą to przy zakupie w Polsce, po odjęciu VATu i odliczeniu podatku (kupując na firmę oczywiście ) wychodzi prawie to samo
Z obiektywem, czy body bym chyba nie zaryzykował... Tym bardziej, że jak dobiorą się do przesyłki celnicy i dojdzie vat oraz cło, to wyjdzie na to samo!
Ale w tym przypadku zdecydowanie się opłaca!
minimalguy - Sro 06 Sie, 2008
Ja z cłem i vatem i przesyłką za swojego N 85mm 1.8 zapłaciłem ogółem około 1000 pln. Obiektyw z Hong Kongu a "made in Japan" Ostrzy w punkt i ostry od pełnej dziury. 1.8 dużo nie odbiega od f/4. Jestem zachwycony. Paczka fedexem do Warszawy doszła w 2 dni. Traf chciał, że był to piątek i cały weekend przeleżała na Urzędzie Celnym. Kupując w Poniedziałek dostaniesz pake w piątek. Cło wyniosło 38 złotych i Vat 140. Kase zapłaciłem dla kuriera (cło i vat) jak za zwykłą przesyłkę pobraniową. Podejrzewam, że Twojego tc raczej nie clili z powodu niskiej wartości. Ja tam i tak się specjalnie nie nastawiałem, że przejdzie bokiem od razu policzyłem ile mogę zabulić i sie nastawiłem na 170 złotych i mało się pomyliłem. Dodam, że paczka była opisana "jako prezent bez wartości komercyjnej" ale i tak nic to nie dało. Ogólnie to do kwoty jaką zapłaci się za sprzęt razem z wysyłką. trzeba doliczyć 6,7% cła za optyke + do całości 22% Vat.
Jakby ktoś chciał to użytkownik się nazywa DCtrade
muad - Pią 08 Sie, 2008
Znajomy kupił sigmę 18-200 na ebay u gościa z Wielkiej Brytanii. W opisie aukcji było napisane, że paczka będzie wysłana z UK, okazało się, że była wysłana z… Dubaju (jako prezent o wartości 25$). Zadzwonili do niego z urzędu celnego. Na szczęście pani była bardzo miła i skończyło się na wysłaniu oświadzenia o tym, że obiektyw jest używany. Sprzedawca, jak dla mnie to oszust, powinien powiedzieć o miejscu, z którego zostanie wysłany przedmiot. Wysyłka z UK byłaby oczywiście bezproblemowa. Gdyby znajomy wiedził o tym kupiłby go w HK i być może też nie płaciłby cła. Więc jeśli ktoś się zdecyduje na zakup w UK (lub z innego kraju UE) niech się najpierw dowie skąd zostanie nadany towar.
|
|