forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Test Canon 20mm f2.8 usm, pytanie do p. Arka.

Remol71 - Nie 15 Paź, 2006
Temat postu: Test Canon 20mm f2.8 usm, pytanie do p. Arka.
Przeczytałem dość uważnie test obiektywu i zastanowiła mnie pewna rzecz w rozdziale 9 - odblaski. Cytuję - "... Trudno powiedzieć, czy winę ponosi tu niezoptymalizowanie powłok obiektywu do pracy z lustrzankami cyfrowymi, czy jakiś inny czynnik ...". Jakie znaczenie z punktu widzenia powłok antyodblaskowych ma to czy lustrzanka jest cyfrowa, czy też nie?? Albo światło się na nich odbija mniej, albo więcej, niezależnie od tego w jakie body jest szkło wsadzone. Jedyna rzecz jaka mi do głowy przychodzi to różnica w odbiciu pomiędzy ostatnim szkłem, a matrycą i ostatnim szkłem a kliszą. Patrząc po ilości "kwiatków" na zdjęciu testowym nie o to tu chodzi. Być może ja czegoś nie wiem/nie rozumiem, ale na obecny stan mojej wiedzy jest to teza typu - "kapelusz miał za mały to mu sandały spadały" :)

Pozdrawiam

Arek - Nie 15 Paź, 2006

Chodzi o dwa czynniki. Pierwszy to właśnie efekt obijania się częsci promieniowania od matrycy filtrów i fitra IR, czego nie było w kliszy. Drugi to charakterystyka detektora. Klisza była czuła bardziej na światło niebieskie, a CCD/CMOS bardziej na czerwone. Różnice w transmisji mogą być więc czasami dość istotne.

Arek

Remol71 - Nie 15 Paź, 2006

Arek napisał/a:
Chodzi o dwa czynniki. Pierwszy to właśnie efekt obijania się częsci promieniowania od matrycy filtrów i fitra IR, czego nie było w kliszy. Drugi to charakterystyka detektora. Klisza była czuła bardziej na światło niebieskie, a CCD/CMOS bardziej na czerwone. Różnice w transmisji mogą być więc czasami dość istotne.

Arek

Ciekawe zagadnienie. Gdyby tak zrobić identyczną fotę tym samym szkłem na analogu i cyfrze i porównać. Chyba nawet mam jak i zrobię to na przełomie listopada.