|
forum.optyczne.pl
|
 |
Sklepy i promocje - Czy ktoś kupował sprzęt fotograficzny w Japonii?
WojciechW - Pią 18 Lip, 2008 Temat postu: Czy ktoś kupował sprzęt fotograficzny w Japonii? Witam,
Czy ktoś z Was próbował kupić japoński sprzęt fotograficzny w czasie pobytu w Japonii i wie czy to jest w ogóle opłacalne i jak ewentualnie szukać opłacalnych okazji. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
WojciechW
krisv740 - Pią 18 Lip, 2008
wiem na taiwan, ale mało opłacealne w stosunku do usa-dwa lata temu
R.Roobs - Pon 28 Lip, 2008 Temat postu: Zakupy w Japonii ... Za kilka miesięcy lecę do kraju Kwitnącej Wiśni ,są jakieś potwierdzone informacje w atrakcyjności zakupu np.szkieł
mavierk - Pon 28 Lip, 2008
tak, w kraju producentów taniej. ale czy to bedzie 30-40% to nie wiem. Zauważ, że ceny deklarowane często są w jenach
a tak apropo - zabierz mnie z sobą
WojciechW - Wto 02 Wrz, 2008
Witam po powrocie z Japonii,
Ściślej mówiąc byłem pare dni w mieście Osaka gdzie odwiedziłem również kilka sklepów fotograficznych. Muszę powiedzieć, że w tych największych np. Yodobashi Camera i BiC Camera ceny nie są za bardzo atrakcyjne bo Sony alfa 350 i Pentax KD20X z kitami są w podobnej cenie nieco ponad 130000 Y czyli ok 2700 zł, Canon Kiss X2 z kitem też coś ponad 110000 Y. Ale są też sklepy mniejsze gdzie pierwsze dwa z kitami kosztowały na poziomie 103000 Yenów a Kiss 2 body chyba 69000 Y i to już kusi do grzechu. Mniejszy to nie znaczy mały, bo wielkością powierzchni jest to coś między sklepem osiedlowym a małym Globi. We wspomnianym małym sklepie bieli też bardzo duży zestaw obiektywów wymiennych drukarek i innych rzechy, które mi nawet było trudno do końca ogarnąć umysłem.
Pozdrawiam serdeczne
WojciechW
PS. Największą trudność przy zakupach w Japonii stanowią cykliści (obydwu płci m. in. bardzo dostojne damy), którzy pędzą po całej szerokości chodników, a jak się usiłuje zejść im z drogi to skręcają zwykle w tą samą stronę.
MC - Wto 02 Wrz, 2008
WojciechW napisał/a: | Canon Kiss X2 |
Piekne to nazewnictwo Canona
bartekwip - Nie 14 Wrz, 2008
po dlugim powrocie na nowe konto znowu tutaj ;] ale nie o tym ;]
moje pytanie jest nastepujace
czy ktos kupowal moze jakis sprzet foto na ebayu np z hong kongu ??
mam tu na mysli obiektywy albo puszki??
pzdr
MM - Pon 15 Wrz, 2008
bartekwip napisał/a: | po dlugim powrocie na nowe konto znowu tutaj ;] ale nie o tym ;]
moje pytanie jest nastepujace
czy ktos kupowal moze jakis sprzet foto na ebayu np z hong kongu ??
mam tu na mysli obiektywy albo puszki??
pzdr |
Boli poszukać?
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=4086
R.Roobs - Sro 29 Paź, 2008
...ja też mam już za sobą podróż do "Japan City"
Jak i zakupy .Odpuściłem sobie małe sklepiki zwłaszcza że tego czego szukałem tam nie było . Najkorzystniejszy okazał się zakup w samym centrum i to największym sklepie .
Ceny podobne jak u nas , jeśli chciałem kupić jakąś nowość to 5-10% max upustu ,natomiast za Nikkora 85/1.4 dałem równe 100 tyś Jenów .Biorąc pod uwagę że kupowałem owe 100 tyś za 2200 zł to się opłacało. 70-200 już nie był w tak dobrej cenie bo wyszedł mnie jakieś 4500 zł .
Gdybym wiedział że "moneta" tak znacznie skoczyła w kraju to zapewne nie kupowałbym tam tylko sprzedał jeny w kantorze po powrocie z jakimś 30-40 % zyskiem.
Na osłodę mam świadomość że wszystko co kupiłem jest made Japan
MC - Sro 29 Paź, 2008
R.Roobs napisał/a: | Na osłodę mam świadomość że wszystko co kupiłem jest made Japan |
Gratuluje zakupow, ale mam jednak pewne watpliwosci... Skad Twoja pewnosc? Jest tak napisane na towarze? Bo w przeciwnym razie tylko "Bought in Japan"
R.Roobs - Sro 29 Paź, 2008
...jest napisane a na 70-200 nawet na przykręconej tabliczce .
Tylko nie wiem czy dobrze zrobiłem wybierając czarny, był jeszcze biały do wyboru???
piotrmkg - Sro 29 Paź, 2008
R.Roobs napisał/a: | ...jest napisane a na 70-200 nawet na przykręconej tabliczce .
Tylko nie wiem czy dobrze zrobiłem wybierając czarny, był jeszcze biały do wyboru??? |
W bialym powietrze w obiektywnie nie nagrzeje sie tak bardzo jak bedziesz czatowal szosta godzine na jakiegos ptaka
|
|