forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Wp³yw odleg³o¶ci ostrzenia na rozdzielczo¶ci obiektywu

goltar - Pon 21 Lip, 2008
Temat postu: Wp³yw odleg³o¶ci ostrzenia na rozdzielczo¶ci obiektywu
Wczoraj zainteresowa³ mnie temat jaki wp³yw na rozdzielczo¶æ obiektywu ma odleg³o¶æ na któr± ustawiona jest ostro¶æ. Jak bardzo ró¿ni siê rozdzielczo¶æ obiektywu (np takiej sta³ki 35mm) ustawionej na nieskoñczono¶æ od rozdzielczo¶ci uzyskanej dla ostro¶ci ustawionej np na 1m ? Czy ró¿nice te s± pomijalne ?
Cytat:
U¿ywamy w sumie czterech rozmiarów tablic ISO wydrukowanych na specjalnych foliach formatu A0, A1, A2 i A3, tak aby sprawdziæ funkcjonowanie obiektywów dla ró¿nych odleg³o¶ci od celu. Wyniki s± pó¼niej u¶redniane. Nie dla wszystkich obiektywów daje siê u¿yæ wszystkich rozmiarów tablic.
Z powy¿szego zdania wnioskuje ¿e ró¿ne rozmiary tablic s± u¿ywane zarówno w przypadku testowania obiektywów o ró¿nych ogniskowych jak i tego samego obiektywu przy ró¿nych odleg³o¶ciach ustawienia ostro¶ci ? Jak dobieracie odleg³o¶æ/odleg³o¶ci dla których robiony jest pomiar/pomiary rozdzielczo¶ci ? jako wielokrotno¶æ ogniskowych ?
mszczyrek - Wto 22 Lip, 2008

Jesli dobrze pamietam, w typowych obiektywach rozdzielczosc spada wraz ze skracaniem odleglosci ostrzenia. Nie jest to efekt duzy, ale napewno nie pomijalny.
palindrom - Wto 22 Lip, 2008

Wszystko zale¿y od tego jak zaprojektowano uk³ad optyczny. Niektóre obiektywy maj± tzw. soft-focus w sensie mydl± z bliska, choæ przewa¿nie s± ostre ustawione na dal. Wiêkszo¶æ korygowanych dobrze na bli¿ ma naklejkê macro ;)
Niestety chyba trudno siliæ siê na szukanie generalnej zale¿no¶ci rozdzielczo¶ci obiektywu od odleg³o¶ci ostrzenia. My¶lê ¿e to jest indywidualna kwestia ka¿dego modelu.

Itey - Wto 22 Lip, 2008

a to ciekawe, bo mnie sie wydaje, ze zdjecia ktore robie blisko sa ostrzejsze od tych gdzie objekt jest np. 8m ode mnie... To znaczy wlasnie chodzi mi o objektyw makro
palindrom - Wto 22 Lip, 2008

Itey,

z dyfrakcyjnej teorii odwzorowania wynika, ¿e najlepsz± rozdzielczo¶æ uzyska siê, gdy obiektyw bêdzie najbli¿ej przedmiotu. Problem polega na tym, ¿e aberracje mog± siê zwiêkszyæ i sumarycznie stracimy na jako¶ci.

[ Dodano: Wto 22 Lip, 2008 10:43 ]
Ale napiszê jeszcze raz: wszystko zale¿y od konkretnego modelu obiektywu.

krisv740 - Wto 22 Lip, 2008

palindrom, a praktycznie jak to sprawdziæ?
chyba szeroka i wysoka ¶ciana i fotografowanie z okre¶lonych od³eg³o¶ci na paru przys³onach , tylko co ze ¶wiat³em?
wp³yw GO mo¿e w innych przypadkach wypaczyæ wyniki pomiaru. mam przyk³ad na zdjêciach 16-35 które powoli wstawiam na neta aby udostêpniæ wszystkim zainteresowanym
imho temat bardzo fajny ale nies³ychanie trudny do oceny w warunkach rzeczywistych
chyba ¿e bêdziemy siê ograniczaæ do wycinka ¶rodkowego kadru, ale to nie da odpowiedzi na wszystkie pytania :sad:

goltar - Wto 22 Lip, 2008

Maj±c tablice pomiarowe o 4 rozmiarach mo¿na teoretycznie wykonaæ pomiar dla 4 ró¿nych odleg³o¶ci ostrzenia. Ciekawi mnie czy taka procedura jest stosowana podczas testu, a je¶li tak, to jakiej wielko¶ci s± ró¿nice pomiêdzy poszczególnymi pomiarami ?
krisv740 - Wto 22 Lip, 2008

goltar, ale skoro juz rozmawiamy o tak szerokim temacie to warto zastanowiæ siê czy np. ostrzenie np. na 8m spowoduje zmianê rozdzielczo¶ci obiektywu :mrgreen: (maj±c na uwadze GO)