forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - HDR - krok po kroku

Adalbercik - Pon 25 Cze, 2007
Temat postu: HDR
Wiem, że temat jest niespójny z kategorią, ale nie wiedziałem gdzie go wkleić.
Szukam dobrego programu do zwiększania zakresu tonalnego. Obecnie pracuję na warstwach w PS, ale może ktoś zapoznał się z czymś lepszym.
Bg dzx za wszelkie propozycje. :D :D :D

eska - Wto 26 Cze, 2007

Ciezko znalezc lepsze narzedzie od photoshopa..;-)

Ja polece jeszcze easyHDR - dobry bo polski ;-)

http://www.easyhdr.com/

konrad

Ryteu - Sro 27 Lut, 2008

Photomatix... http://www.hdrsoft.com/
Czy ktoś może powiedzieć coś na temat utraty jakości w tym programie?? W obrazie widoczne są pixele i coś w stylu szumu, poczytałem kilka art. na temat zabawy w PM ale ciągle jest możliwe, że robie coś źle. Obrazy wywołane z RAW do TIFF i łączone w HDR w w/w programie. A może to przypadłość wszystkich programów do HDR??

MichalP - Pon 21 Lip, 2008
Temat postu: HDR - krok po kroku
Nie byłem wcześniej świadom takiej możliwości, ale widzę, że jednak jest - HDR, czyli łączenie tego samego zdjęcia cykniętego różną ekspozycją w celu uzyskania prawidłowej ekspozycji w całym kadrze.

Rozumiem, że można dojść do tego na dwa sposoby (przynajmniej). Cykamy zdjęcie ze statywu z kompensacją -1,0,+1 albo jeszcze inaczej, albo cykamy RAWa i potem go sobie dowolnie wywołujemy. O ile to pierwsze podejście jest dobre dla ujęć statycznych i to ze statywu, o tyle drugie sprawdzi się nawet w portretach gdzie mimika twarzy działa albo w dynamicznych ujęciach których powtórzyć nie zdolna.

OK to załóżmy, że mamy te nasz upragnione trzy JPEGi - cyknięte bądź wywołane z RAWa

I teraz co,ha?

Pewnie jakiś zaawansowany program, zakładam że PS.

I teraz zapraszam do wyjaśnienia krok po kroku :-)

Dziękuję z góry za pomoc.

Jesienny - Pon 21 Lip, 2008

Wystarczy i zewnętrzny jak photomatrix czy podobne
Na stronie Photomatrixa jest samouczek, aczkolwiek to są tylko podstawy:

http://www.hdrsoft.com/

Można ściągnąć triala i potestować.

http://www.hdrsoft.com/re...asic/index.html tu tutorialik prosty

Jesienny napisał/a:
Wystarczy i zewnętrzny jak photomatrix czy podobne
Na stronie Photomatrixa jest samouczek, aczkolwiek to są tylko podstawy:

http://www.hdrsoft.com/

Można ściągnąć triala i potestować.

http://www.hdrsoft.com/re...asic/index.html tu tutorialik prosty

myślę, że to na początek wystarczy. Jestem domyślny. Dzięki.

Itey - Pon 21 Lip, 2008

do PS to jest wtyczka, jeden z popularniejszych to ponoc hdrsoft i 3 zdjecia to minimum.
Tyle wyczytalem, a potem zostalem przy dlightning ;)
http://wiki.panotools.org/HDR_Software_overview

arietiss - Pon 21 Lip, 2008

To nie można tego zrobic od razu w PS? Nie znam go za dobrze stąd moje pytanie... :oops:

W PS bez wtyczek to by było nieco zabawy, pewnie na podobnej zasadzie jak w tych programikach (zabawa na warstwach) Ustawianie przezroczystości warstw, tryb przenikania itp itd...niewiem aż tak zaawansowany nie jestem. Jedno jest pewne trzeba mieć trzy/więcej takich samych zdjęć z różnymi stopniami ekspozycji.

hohoho http://www.pbase.com/saskia/hdr

Ja też nie! HDR też nigdy nie robiłem, a czasem by można uratować nim jakieś zdjęcie. A czy wtyczki do PS sa ogólnie dostepne? Można to gdzieś pociagnąć?

na pewno można, ale trzeba znać nazwę ... :P
MC - Pon 21 Lip, 2008

Sciagnalem sobie jakis czas temu Photomatix Basic, zrobilem 3 ujecia i je polaczylem wlasnie w tym programie, ale efekt nie byl powalajacy.

Pewnie zależy to od zdjęcia, od naświetlenia itp itd... a i od samego programu i procedury/sposobu w jaki łączy obrazy. Dzisiaj pokombinuję bo mam na zdjęciach niebo poprześwietlane.

Więc co polecacie? Czym to robicie?

Nie no, zdarzyło mi się już robić HDR-a z jednego jpg-a. Cudowne to nie było ale dało się ;)
Ogólnie sam za wiele się tym jeszcze nie bawiłem.

Cukierkowy HDR z jednego .jpg-a ;)

mmmmm....a feeee ;-) Trochę tego niebieskiego wypadało by ściągnąć. A tak poza tym całkiem nieźle. Przypomina ilustracje do Herosów of Might and Magic.
Monastor - Pon 21 Lip, 2008

Jesienny, wygląda jak screen z gry komputerowej... obrzydliwie kiczowate^^'

Sam też korzystam z photomatix pro. Niemniej zabawa warstwami w PSie może przynieśc lepsze efekty... tylko muszę kupic PSa :roll:

Faktycznie "cukierkowy" ale coś w sobie ma. :wink:

E niee to trwało minutę właśnie w photomatrixie i nie obrabiałem potem tego dalej. Zrobiłem to gdy znajomy mi się pytał jak się w ogóle ten program obsługuje. Więc dla przykładu strzeliłem mu takie coś ;) nie zastanawiałem się za długo.

hehe może taka era teraz nastała - rozpiętość tonalna 20 i więcej EV, kolory jak z gier komputerowych, odpowiednio nasycone. Najważniejsze aby kompozycja była dobra, jak na tym zdjęciu. Wszystko się zmienia. Następny sezon i pełny HDR będzie implementowany jako podmenu w retuszu. Już jest połowiczne (DRO i tym podobne)

To miało tylko służyć za przykład :) może też służyć za przykład jak nie należy robić HDR przy okazji. No chyba, że to ilustracja z bajki, ale wtedy brakuje jeszcze księcia na rączym rumaku i księżniczki zapłakanej w oknie ;)
MC - Pon 21 Lip, 2008

Zrobione na szybko, w photomatix basic, z 4 jpegow -2EV, -1.3EV, 0EV, +1.3EV

spoko nic nie mówimy, jeśli na szybko i poglądowo. Założę się, że mój pierwszy HDR zrobiony w takim czasie nie będzie lepszy. Ale pewnie dłużej przy nim przysiądę i wynik przedstawię szanownemu gronu.

[ Dodano: Pon 21 Lip, 2008 15:03 ]
MC napisał/a:
Zrobione na szybko, w photomatix basic, z 4 jpegow -2EV, -1.3EV, 0EV, +1.3EV
No jakiejś spektakularnej różnicy nie widzę. Może jakaś podpowiedź?

MC, szczerze to tak wysycić można kolo po prostu ustawiając saturacje - a przynajmniej chmurki się nie rozjadą ;)
MC - Pon 21 Lip, 2008

No wlasnie. Dlatego napisalem, ze program nie spelnia moich oczekiwan albo ja cos nie tak robie.

MC napisał/a:
No wlasnie. Dlatego napisalem, ze program nie spelnia moich oczekiwan albo ja cos nie tak robie.

Albo zdjęcie w tym przypadku przy 0EV było na tyle dobre, że zmiany są nieznaczne, tylko chmury się przesunęły. Rozumiem, że ze statywu.

Photomatix pro, minuta roboty przed chwilą, troszkę się kolory spaskudziły (nienaturalne), ale nie chce mi się siedziec nad tym teraz.

MC - Pon 21 Lip, 2008

MichalP, dokladnie. Chociaz generalnie z Sigma10-20 wychodza mi takie zdjecia.
Monastor, a bierzesz laptopa na zlot? :mrgreen:

MC, nie mam laptopa, ale jak ktoś bierze to chętnie się od niektórych nauczę obróbki :)
Mamy kilku zdolniachów na forum.

no niezłe, niezłe. Podoba mi się. Kolory jak dla mnie w normie - nie rzucają się w oczy a jednak cieszą.
Bumber - Pon 21 Lip, 2008

A ja nie mogę przekonać się do photomatixa, a efekty w PS mnie nie zadowalają. Jedyne, co udało mi się zrobić w HDR, to raptem 4 zdjęcia. Moim zdaniem wygląda to marnie, ale... Oceńcie sami. :)

1.

2.

3.

4.

Natomiast z pseudo-HDR mam taką fotkę:

Monastor, ja byłbym chętny do nauki ;) Ale na zlot nie jadę :(

Bumber, też nie cierpię photomatixa :)
Dobry efekt uzyskałem może na 2 zdjęciach. Wolę robic fotki tak, żeby nie wymagały takiej obróbki.

Monastor napisał/a:
Bumber, też nie cierpię photomatixa :)
Dobry efekt uzyskałem może na 2 zdjęciach. Wolę robic fotki tak, żeby nie wymagały takiej obróbki.

Ale wiesz dobrze, że rzadko się to udaje.

Bumber - Pon 21 Lip, 2008

Monastor napisał/a:

Czasem nie wymagają, ale po obróbce i tak wyglądają lepiej. Warto spróbować i zobaczyć, czy w HDR zdjęcie prezentuje się korzystniej.

Póki co najczęściej HDR robiłem z jednego zdjęcia w RAW. Niestety, mała rozpiętość tonalna matrycy 400D dość skutecznie ogranicza pole możliwości... Znowu 3 fotki w JPG ciężko się na siebie nakłada, bo zawsze powstają jakieś artefakty.

tu też całkiem rześko. Nawet lepiej niż w poprzednim linku.

To już grafika komputerowa jak dla mnie (w niektórych przypadkach)

http://www.chromasia.com/iblog/galleries/hdr.php

A prace Saudka to jeszcze zdjęcia czy już grafika? a może malartwo? ;) przepraszam MSPANC -

Cytat:

Ale wiesz dobrze, że rzadko się to udaje.

Częściej się udaje niż muszę stosowac HDR... a i częściej się udaje niż dobrze zrobic HDR :???:

komor - Pon 21 Lip, 2008

Moim zdaniem robienie HDR-ów z plików JPG nieco mija się z celem, którym jest uzyskanie lepszej jakości. W wersji minimalistycznej HDR-a możemy zrobić z jednego RAW-a, którego naświetlimy dodatkowo na plus i na minus, np. ±2 EV. Ale „prawdziwy” HDR to są 2-3 zdjęcia RAW odpowiednio niedoświetlone/prześwietlone o 1-2 EV (plus to trzecie, poprawnie naświetlone). Lepiej prześwietlać/niedoświetlać o 2 EV, bo mniejsze wartości to w sumie można właśnie uzyskać poprzez forsowanie RAW-a.
Bez użycia dodatkowych programików można też robić HDR-a w samym Photoshopie dość łatwo, choć moim zdaniem wtedy wystarczy mieć 2 pliki: jasny i ciemny (czyli optymalizowany np. na niebo i na temat główny). Przy trzech plikach jest więcej roboty. Jest taki prosty trik, o którym przeczytałem w którejś gazecie, żeby umieścić dwa pliki na warstwach w jednym dokumencie Photoshopa i żeby ten na górze miał założoną maskę (layer mask), której zawartością będzie... ten sam obrazek, np. prześwietlony. Po prostu to co w nim jest jasne/białe (prześwietlone) będzie się maskowało i spod spodu wyjdzie warstwa ciemniejsza (niedoświetlona). Można oczywiście robić odwrotne kombinacje (na wierzchu ciemna warstwa) albo maską jasnej warstwy uczynić obrazek ciemny, itd. Do tego intensywność maski można regulować poprzez narzucenie na nią krzywych (Curves), oczywiście intensywność samych warstw też można regulować itd.
O mieszaniu warstw i używaniu innych niż domyślny trybów przezroczystości to już napisze pewnie Jaad75, ja nie mam siły tyle siedzieć w Photoshopie i z tych dobrodziejstw nie korzystam.
Co do Photomatixa to też mam mieszane uczucia do tego programu - w teorii super, ale jakoś fajne fotki mi z niego jeszcze nie wyszły.

mnich - Pon 21 Lip, 2008

komor napisał/a:
Jest taki prosty trik,(...) [ciach-mnich]

czy ktos tego przypadkiem nie nazwał DRI ? ;)

BTW: Wyłączam Herosów, w chodze w ten temat i patrze: o kurde znów włączyłem HoMaM :P zamiast opery.

kijos - Pon 21 Lip, 2008

komor napisał/a:
W wersji minimalistycznej HDR-a możemy zrobić z jednego RAW-a

Powiedziałbym nawet, że nie ma to nic wspólnego z HDR. Zakres tonalny zarejestrowanego obrazu nie zwiększy się.
komor napisał/a:
HDR to są 2-3 zdjęcia RAW

2 chyba jeszcze może być mało (nie wiem jaką dynamikę mają najnowsze matryce).
komor napisał/a:
2 pliki: jasny i ciemny (czyli optymalizowany np. na niebo i na temat główny)

Dobry sposób na ładne zdjęcie ale taki plik z formatem HDR też ma niewiele wspólnego. Dynamika opisywana jest za pomocą 16bit/8bit na kanał.
Jeżeli chodzi o taką obróbkę to bardzo dobre efekty daje tworzenie masek na podstawie jasności warstw.

mavierk - Pon 21 Lip, 2008

wg tego, co przeczytałem - poprawny hdr jest z 5 zdjęć robionych co 2EV :) -4, -2, 0, 2, 4
ale ja aktualnie jak już zwiększam dynamikę, to fill lightem w raw shooterze, który do tego jest idealny :)

mnich - Pon 21 Lip, 2008

mavierk napisał/a:
le ja aktualnie jak już zwiększam dynamikę, to fill lightem w raw shooterze, który do tego jest idealny

czy aby napewno?
Nie mylisz przypadkiem zwiększenia dynamiki z poprawieniem ekspozycji? To chyba nie jest to samo ? ;)

komor - Pon 21 Lip, 2008

kijos napisał/a:
komor napisał/a:
W wersji minimalistycznej HDR-a możemy zrobić z jednego RAW-a

Powiedziałbym nawet, że nie ma to nic wspólnego z HDR. Zakres tonalny zarejestrowanego obrazu nie zwiększy się.

Kijos jak zwykle zmusza mnie do uściślenia terminologii... :) Ale uważam jednak, że źle nie napisałem, bo wywołując jednego RAW-a na dwa sposoby (prześwietlając i niedoświetlając) otrzymamy większy zakres tonalny niż w przypadku pojedynczego JPG-a. Robię tutaj oczywiście założenie, że z RAW-a jesteśmy rzeczywiście w stanie wyciągnąć więcej, forsując go. To chyba poprawne założenie?

kijos napisał/a:
komor napisał/a:
HDR to są 2-3 zdjęcia RAW

2 chyba jeszcze może być mało. (...) Dobry sposób na ładne zdjęcie ale taki plik z formatem HDR też ma niewiele wspólnego.

Dlaczego? HDR to nie jest żaden ścisły format tylko ogólna nazwa opisująca obrazy o wysokim zakresie dynamiki. W domyśle: wyższym niż możliwy do uzyskania z pojedynczego naświetlenia. Jeśli więc z dwóch plików uzyskamy więcej niż z jednego?

kijos napisał/a:
Dynamika opisywana jest za pomocą 16bit/8bit na kanał.

Zgadza się. Mając do dyspozycji 16-bitowe piksele (pochodzące tak naprawdę, najczęściej, z 12- lub 14-bitowej informacji z matrycy) jesteśmy w stanie wyciągnąć więcej szczegółów z trudnych miejsc (czyli najciemniejszych oraz najjaśniejszych), rozciągając niejako zakres tonalny. Stąd możliwość poprawienia wyglądu zdjęcia nawet przy pomocy jednego pliku RAW, poprzez opisany na początku pseudo-HDR, niby-HDR, jakkolwiek go nazwiemy.
Ale posiadanie 16-bitowych danych nie jest moim zdaniem warunkiem koniecznym do uzyskania obrazu HDR. Wyobrażam sobie dwa, naświetlone na -2 i +2 EV pliki JPG (pomijam problem jakości kompresji) z których wyciągniemy obraz o więksym zakresie dynamiki niż z jednego pliku.

mavierk napisał/a:
wg tego, co przeczytałem - poprawny hdr jest z 5 zdjęć robionych co 2EV

Znowu ulegamy jakimś ścisłym definicjom, nie wiem skąd. Moim zdaniem 5 zdjęć to za dużo, chyba że zakres tonalny sceny jest naprawdę jakiś gigantyczny. Chodzi tak naprawdę o przeskoczenie zakresu matrycy. Aby go przeskoczyć wystarczą dwa pliki, być może optymalna ilość to trzy czy pięć, ale to przysparza sporo roboty, nie wiem czy gra jest warta świeczki w ogólnym przypadku. W szczególnym – na pewno opłaca się. To zależy moim zdaniem od sceny.

kijos - Pon 21 Lip, 2008

komor napisał/a:
Ale uważam jednak, że źle nie napisałem, bo wywołując jednego RAW-a na dwa sposoby (prześwietlając i niedoświetlając) otrzymamy większy zakres tonalny niż w przypadku pojedynczego JPG-a. Robię tutaj oczywiście założenie, że z RAW-a jesteśmy rzeczywiście w stanie wyciągnąć więcej, forsując go. To chyba poprawne założenie?

Nie.
W ten sposób zmieniasz wartości opisujące piksele. Zakres tonalny pozostaje niezmienny - zależy on od konstrukcji matrycy.
Cytat:
Dlaczego? HDR to nie jest żaden ścisły format tylko ogólna nazwa opisująca obrazy o wysokim zakresie dynamiki. W domyśle: wyższym niż możliwy do uzyskania z pojedynczego naświetlenia. Jeśli więc z dwóch plików uzyskamy więcej niż z jednego?

W takim razie trzeba będzie zmienić sposób myślenia tych ludzi:
http://livedocs.adobe.com...1ab64-73da.html
http://ozviz.wasp.uwa.edu...ataformats/pic/
http://www.openexr.com/
http://pl.wikipedia.org/wiki/Obraz_HDR
Cytat:
Ale posiadanie 16-bitowych danych nie jest moim zdaniem warunkiem koniecznym do uzyskania obrazu HDR. Wyobrażam sobie dwa, naświetlone na -2 i +2 EV pliki JPG (pomijam problem jakości kompresji) z których wyciągniemy obraz o więksym zakresie dynamiki niż z jednego pliku.

Patrz wyżej i jeszcze tych:
http://www.optyczne.pl/94-słownik-HDR.html
Cytat:
Znowu ulegamy jakimś ścisłym definicjom, nie wiem skąd. Moim zdaniem 5 zdjęć to za dużo, chyba że zakres tonalny sceny jest naprawdę jakiś gigantyczny. Chodzi tak naprawdę o przeskoczenie zakresu matrycy. Aby go przeskoczyć wystarczą dwa pliki, być może optymalna ilość to trzy czy pięć, ale to przysparza sporo roboty, nie wiem czy gra jest warta świeczki w ogólnym przypadku. W szczególnym – na pewno opłaca się. To zależy moim zdaniem od sceny.

j.w.

komor - Pon 21 Lip, 2008

kijos napisał/a:

W takim razie trzeba będzie zmienić sposób myślenia tych ludzi:

Kijos, bracie. Nie mam teraz czasu na przeglądnięcie tych wszystkich linków, ale szybki rzut oka na to hasło z polskiej Wikipedii i widzę, że po pierwsze piszą tam jakieś dyrdymały moim zdaniem, po drugie artykuł ten nie jest podlinkowany do swoich odpowiedników w wikipediach innojęzycznych, w przeciwieństwie do artykułu High_dynamic_range_imaging, który zawiera poprawne, moim zdaniem, informacje, zgodne ze swoim odpowiednikiem w anglojęzycznej Wikipedii. Wspomniany przeze mnie polski artykuł nie jest jednak najzgrabniej sformułowany, dlatego podeprę się cytatem z anglojęzycznego odpowiednika:

a set of techniques that allows a greater dynamic range of exposures (the range of values between light and dark areas) than normal digital imaging techniques.

Dla mnie pojęcie techniki kojarzy się z dopuszczeniem wielu możliwości dojścia do celu, w tym: sposobami „biednymi” (na przykład niby-HDR z jednego pliku RAW), budżetowymi, normalnymi i wybitnymi/bezkompromisowymi. Dlatego nie może być mowy o konkretnym formacie, jedynej możliwej/dopuszczalnej ilości plików do skonstruowania HDR itd.
Co do reszty to ustosunkuję się później, jak pozmywam naczynia. :lol:

No lekki kawałek chleba to to nie jest i się trochę namęczyłem z różnymi programami, ale zawsze. Oto pierwsze wypociny :mrgreen: zrobione z pięciu JPEGów -2,-1,0,1,2. Chyba na przyszłość będę kombinowałz RAWami. Daleko mi do grafik z podanych przeze mnie linków, albo się jeszcze nie znam na tym.
maziek - Pon 21 Lip, 2008

kijos napisał/a:
W ten sposób zmieniasz wartości opisujące piksele. Zakres tonalny pozostaje niezmienny - zależy on od konstrukcji matrycy.
Też tak mi się wydaje. W końcu skoro z danego RAWA da się - powiedzmy - wyciągnąć raz dobrze zrobione niebo (które powiedzmy przycięte było, ale dało się odratować) oraz resztę obrazka (która załóżmy w cieniach niedopalona była) to oznacza tyle i tylko tyle, że jak się bardzo postaramy, to z tego RAWA za jednym zamachem zrobimy to samo odpowiednio manipulując światłami i cieniami.

Co innego jak zrobimy dwa zdjęcia tak złączone, że co na jednym już jest prawie przepalone, to na drugim jest zaledwie prawie niedopalone - wtedy mnożymy zakres matrycy razy 2. Itd.

mavierk - Pon 21 Lip, 2008

... moim zdaniem hdr powinien być zrobiony z jak największej ilości zdjęć - wiecej pomiarów - większa dokładność :)
kijos - Pon 21 Lip, 2008

Sorry z Adobe dałem zły link. Właściwy:
http://livedocs.adobe.com...1ab64-73da.html
komor napisał/a:
który zawiera poprawne, moim zdaniem, informacje,

dokładnie tak:
HDR images require a higher number of bits per color channel than traditional images, both because of the linear encoding and because they need to represent values from 10−4 to 108 (the range of visible luminance values) or more.
komor napisał/a:
Dla mnie pojęcie techniki kojarzy się z dopuszczeniem wielu możliwości dojścia do celu

Tylko, że ta technika jest udokumentowana.
Powszechne twierdzenia mogą być różne. Sam w opinio-twórczych artykułach często czytam, że głębia ostrości zależy od ogniskowej albo że sRGB jest "bardziej nasyconą przestrzenią" niż AdobeRGB.

[ Dodano: Pon 21 Lip, 2008 21:09 ]
maziek, Dzięki.
Cytat:
... moim zdaniem hdr powinien być zrobiony z jak największej ilości zdjęć - wiecej pomiarów - większa dokładność

Powinno ale w praktyce niestety tak nie jest :( Pomijając kwestie związane z czasem potrzebnym na obliczenia. Za duża liczba ekspozycji może powodować błędy w obrazie, ale to wina software'u.

Też to widzę - więcej plików, więcej możliwości. Na przyszły raz zrobię z dziewięciu - od -4 do +4. Ciekawe co wyjdzie? :mrgreen: Albo z siedmiu -3 do +3
kijos - Pon 21 Lip, 2008

kijos napisał/a:
komor napisał/a:
Dla mnie pojęcie techniki kojarzy się z dopuszczeniem wielu możliwości dojścia do celu

Tylko, że ta technika jest udokumentowana.
Powszechne twierdzenia mogą być różne.

Teraz jeszcze raz przeczytałem. Trochę niezgrabnie to zabrzmiało :oops: Zgadzam się jest wiele możliwości dojścia do celu tylko, że nie wszystkie do niego prowadzą albo różnie definiuje się cel.

Po prostu narzędzia można wykorzystywać niekoniecznie zgodnie z przeznaczeniem (takim jaki wyznaczyli twórcy HDR-u), uzyskując efekty może i nie do nazwania HDR, ale ciekawe i inspirujące (nie mówię o cukierkach takich jak ja przedstawiłem ;) )
MichalP - Wto 22 Lip, 2008

Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale zważywszy na moje doświadczenie (na razie małe więc mogę się mylić) i obserwację galerii HDR uważam, że te zdjęcia są nieco sztuczne i nie zawsze uda się dobrze przeprowadzić HDR bo kolorki czasem wychodzą nie teges. Myślę jednak że w fotografii BW albo mono sprawdzi się i może dać nawet ciekawe efekty.
Jesienny - Wto 22 Lip, 2008

Myślę, że w fotografii BW przede wszystkim przyda się funkcja Black and White z PS CS3. A co do samego HDR to zauważ ile zmienia się w ostatnim etapie przygotowania czyli pracy nad Tone Mapping.

Myślałem, że będzie łatwiej, że komputer sam jakoś sensownie to dobierze a tu okazuje się deep shit sculpture :mrgreen:
MC - Wto 22 Lip, 2008

No niestety, trzeba sie niezle nameczyc, zeby cos w miare z tego wyszlo.

Poza tym dziwne te programy, zmieniasz zakładkę i zdjęcie zupełnie inaczej wygląda :roll: ZERO intuicyjności i ergonomii. Fajnie jakby Lightroom miał coś takiego w sobie.
MC - Wto 22 Lip, 2008

Bawilem sie troche w photomatix pro i zdecydowanie lepiej sobie radzil niz wersja basic. Jedyny problem to 99$, ale moze dostane taki prezent na urodziny?
edmun - Wto 22 Lip, 2008

a mnie tylko wkurza że photomatix rozmiękcza mi każde zdjęcie.
i tak jak pisałem w temacie o fz18
aby uzyskać niektóre ciekawe efekty, trzeba się nieźle nakombinować, a i tak nie wyjdzie tak jak chcemy :/
zazwyczja robię na auto-bracketingu i 3 jpgi +- 2EV

krisv740 - Wto 22 Lip, 2008

a ja nie zabiore udzialu w dyskusji tylko podziekuje wszystkim udzielającym się za wspaniały temat. teraz czekam na spokojny urlop aby wprowadzić w czyn wasze rady :mrgreen:
MC - Wto 22 Lip, 2008

No dobra, troche sie pobawilem w wersji pro. Widac, ze kombinowane, ale efekt moim zdaniem lepszy niz na stronie drugiej (tam tez dla porownania jpg z aparatu na 0EV

O ile pamiętam photomatrix ma funkcję dostrajania takich rozjechanych elementów testowałeś to może pomoże na takie chmury.
MC - Wto 22 Lip, 2008

Pewnie ma, ale ja jestem kompletna sierota jesli chodzi o obsluge programow graficznych. :oops:

MC napisał/a:
No dobra, troche sie pobawilem w wersji pro. Widac, ze kombinowane, ale efekt moim zdaniem lepszy niz na stronie drugiej (tam tez dla porownania jpg z aparatu na 0EV

no tu już znacznie lepiej :mrgreen:

MC - Wto 22 Lip, 2008

A to dzieki Tobie :mrgreen:
Trudno, zeby nie bylo lepiej, bo wtedy roznica praktycznie zadna byla (poza rozjechanymi chmurkami). Musze sie troche wgryzc w ten program, bo PS jest dla mnie zbyt skomplikowany (nie ma kto mnie nauczyc lopatologicznie, szczegolnie zabawy na warstwach).

edmun - Wto 22 Lip, 2008

właśnie dlatego wersja pro króluję i u mnie. wersja basic pozostawiała wiele do życzenia. nawet na wersji pro nie potrafię go dostroić aby wszystko było miodzio.
może jednak będę sam na warstwach obrabiał wszystko, bo photomatix pro mnie nie zadowala. daje genialne efekty, ale pomimo dwóch tygodni porządnej obróbki, nie udaje mi się wyciągnąć ze zdjęcia tego czego chce. może mam za duże wymagania

Tylko obawiam się właśnie tej zabawy w PS. Wyniki potencjalnie mogą być lepsze ale jakim kosztem. Ślęczenia nad zdjęciem godzinami. I wcale nie jest powiedziane, że się uda :razz:

[ Dodano: Wto 22 Lip, 2008 12:18 ]
Jesienny napisał/a:
O ile pamiętam photomatrix ma funkcję dostrajania takich rozjechanych elementów testowałeś to może pomoże na takie chmury.

Ja myślę, że to automatem jedzie przy wczytywaniu zdjęć - ALIGN. Podejrzewam, że chmury szybko się ruszały. Tu nic nie pomoże. Ewentualnie cykanie RAWa i wywoływanie go do JPEG (oczywiście w granicach przyzwoitości) Zakres +/-1 to chyba właśnie taka granica.

arietiss - Wto 22 Lip, 2008

MC napisał/a:
PS jest dla mnie zbyt skomplikowany (nie ma kto mnie nauczyc lopatologicznie, szczegolnie zabawy na warstwach).

Masz tak jak ja! :wink:

A my jesteśmy zawodowcami i nie chcemy RTFM :mrgreen: tylko intuicyjnie mieć obcykane. Włączamy program i już jest zrobione to co zamierzaliśmy.
Monastor - Wto 22 Lip, 2008

Ale marudzicie :???:
Ja się bardzo chętnie nauczę, chocby to miało trwac tygodnie... ino PS-a nie mam :neutral:

pawel23 - Wto 22 Lip, 2008

Ten temat zainspirował mnie do spróbowania zabawy w HDR, niestety w nie jestem zbyt biegły w foto sklepie wiec zassałem photomatix. Nie wiem czy nie umie go obsługiwać, ale nie podobają mi się kolory jakie generuje są bardzo nie naturalne... Pojechałem w plener żeby mieć z czego zrobić HDR i o to efekt :smile: Oprócz tego że kadr jest nie ciekawy nie podobaja mi sie w tym zdjęciu dziwne kolory...

Resztę możesz podbić w fotosklepie albo innym (nie pamiętam czy w Irfan View można tego dokonać, ale w ostatnich wypustach ACDSEE już jest cała pokaźna gama różnych polepszaczy i suwaczków) - zielenie i żółcie coby trawa i żółte bardziej było widać, możnaby też te składowe rozjaśnić. Kolory nieba są spoko, niestety front jest zbyt ciemny. Warto by jeszcze jaśniejszą składową dodać. +2???

Michał dzięki za rade, zaraz pobawię sie z tym w fotosklepie :smile: Faktycznie front jest trochę za ciemny, zdjęcie jest złożone z trzech -2, 0, +2 EV. Myśle że jakby było jeszcze -4 i +4 to wyglądało by lepiej. Ale to mój "pierwszy raz", z hdr :razz:

Myślę, że -4 to może nie, ale + to i owszem - może +3 wystarczy po co aż tak forsować, nie jest aż tak ciemno, a podejrzewam jak byś się pobawił w phototixie to coś byś jeszcze wyciągnął, a PSem to można się generalnie już pobawić contrast/brightness a może krzywe/poziomy???

Ja bym i poduczył ale macie daleko ;)

To może stworzyć jakiś osobny temat PSowy i tam różne tutoriale, doświadczenia, problemy i kruczki sztuczki opisywać.
MC - Wto 22 Lip, 2008

Jesienny, wcale nie az tak daleko - przynajmniej ja :mrgreen:
Czasami bywam w nijakim Turze kolo Zamoscia kolo Bydgoszczy...

Wyciągnąłem sztucznie z jednego RAWa na +3 EV, złożyłem i wyszło chyba nie co lepiej, wysyciłem do tego też trochę kolorki. Wygląda nie naturalnie, ale co tam :mrgreen:

A ja czasem bywam w Toruniu (rzadko) a w zasadzie bardziej w Grębocinie ;)
MC - Wto 22 Lip, 2008

Grebocin to juz chyba dzielnica Torunia :wink:

Mi sie bardzo spodobaly zdjecia z tego watku:
http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=18510
Takie nierealne, komputerowe, ale jednak mi sie podobaja.

pawel23 napisał/a:
Wyciągnąłem sztucznie z jednego RAWa na +3 EV, złożyłem i wyszło chyba nie co lepiej, wysyciłem do tego też trochę kolorki. Wygląda nie naturalnie, ale co tam :mrgreen:
Niebo z mgłą OK. Przód bardziej nasycony ale wcale nie jaśniejszy. Poza tym nie wiem czy mi się wydaje ale kłoski chyba nie są zbyt ostre. Taka specyfika zdjęcia i chyba nic się nie da z tym zrobić. Chyba, że umieść na forum zdjęcia wyjściowe to się pobawimy jak przy wywoływaniu RAWa kijosa :mrgreen:

[ Dodano: Wto 22 Lip, 2008 13:08 ]
MC napisał/a:
Grebocin to juz chyba dzielnica Torunia :wink:

Mi sie bardzo spodobaly zdjecia z tego watku:
http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=18510
Takie nierealne, komputerowe, ale jednak mi sie podobaja.

Kurcze, klimat komputerowy jak trza, prawie Fallout :mrgreen:

MichalP napisał/a:
pawel23 napisał/a:
Niebo z mgłą OK. Przód bardziej nasycony ale wcale nie jaśniejszy. Poza tym nie wiem czy mi się wydaje ale kłoski chyba nie są zbyt ostre. Taka specyfika zdjęcia i chyba nic się nie da z tym zrobić. Chyba, że umieść na forum zdjęcia wyjściowe to się pobawimy jak przy wywoływaniu RAWa kijosa :mrgreen:
Nie wiem dlaczego przód nie jest jaśniejszy, ale jak go próbowałem rozjaśnić to niebo dużo traciło... Kłoski mogą być nie ostre, zdjęcie jest lekko kadrowane w PSie bo po prawej stronie jest drzewo które przeszkadza. Nie dało sie skadrować, tak żeby go nie było.

Tak jak pisałem, wrzuć -2,0,+2 a może i jakieś inne, nie muszą być w oryginalnej wielkości, choć dobrze by było, i uruchamiamy taki mały happening, komu co wyjdzie...

Chciałbym, ale mój blue connect działa na tyle wolno że wrzucenie czego kolwiek i gdzie kolwiek trwa wieki :neutral: A tym bardziej 3 rawów... Spróbuje w nocy wtedy trochę lepiej chodzi :lol: Może na jutro będzie :wink:

Wystarczy na początek jak wrzucisz małe JPEGi. Tak po prawdzie nie wiem, gdzie umieścisz RAWy? Masz jakieś specjalne miejsce? Czy na forum jest taka możliwość?
k1caj_ns - Wto 22 Lip, 2008

rapidshare.de polecam :) pakujesz pliczek rarem i wrzucasz do 100 mb o ile dobrze pamiętam :razz:

Ano fakt i racica :mrgreen: Tak więc czekamy cierpliwie...

No to powoli sie wysyła na rapidshare.de (dzięki za polecenie k1caj_ns :smile: ) Jak sie wyśle to dam linka.
MC - Wto 22 Lip, 2008

A ja sie w tzw. miedzyczasie zastanawiam czy nie osiagnelibysmy lepszych rezultatow robiac ekspozycje -3EV, 0EV, +3EV.
Wiem, ze to juz duzy skok, ale zakladajac, ze matryca zarejestruje ok. 6EV, to daje nam
dla pierwszego zdjecia od -6EV do 0EV
dla drugiego od -3EV do +3EV
dla trzeciego od 0EV do +6EV
co daje po zsumowaniu 12EV

To trzeba by było przeprowadzić w warunkach polowych. Cyknąć ze statywu różne sekwencje i porównać...ale pomysł jest ciekawy. Więcej na +/- chyba nie ma sensu bo albo czarno albo biało...

[ Dodano: Wto 22 Lip, 2008 14:06 ]
pawel23 napisał/a:
No to powoli sie wysyła na rapidshare.de (dzięki za polecenie k1caj_ns :smile: ) Jak sie wyśle to dam linka.

oj już wiem co dzisiaj wieczorem będę robił...no może nie tylko, ale fajnie się zapowiada

Ja mam coś takiego HDR-owatego . Dodam bo ciekawy jestem co napiszecie :smile:

edmun - Wto 22 Lip, 2008

pawel23 u Ciebie nie jest czasami problemem że używasz Photomatix Basic?
MichalP, z tymi chmurami to żadne aligny nie pomagają. z resztą właśnie przy tych chmurkach jest to świetny efekt moim zdaniem. wystarczy że wiatr wieje mocniej i już z cumulusów robią się stratusy :)

powiem jedno, robi pozytywne wrażenie. Trochę na ulicy jest prześwietleń ale co tam...

edmun napisał/a:
pawel23 u Ciebie nie jest czasami problemem że używasz Photomatix Basic?
To jest pro, ale wersja demo :wink:
MichalP napisał/a:
oj już wiem co dzisiaj wieczorem będę robił...no może nie tylko, ale fajnie się zapowiada
Mój ultra szybki internet wysłał już 58 % :mrgreen:
MC - Wto 22 Lip, 2008

Wywolane z 3jpegow, -3,0,+3EV
Wiatr wieje, wiec liscie sa poruszone.

Trochę dziwnie wygląda ta niebieska poświata wokół ciemnego dżefka. I za mało deczko kontrastu pomiędzy ciemnymi i jasnymi chrumkami :-)
MC - Wto 22 Lip, 2008

Poswiate tez zauwazylem. Co do kontrastu miedzy chmurkami, to pewnie zasluga mojego partactwa suwaczkowego. Wydaje mi sie jednak, ze lepiej robic o 2EV w kazda strone, bo poprawy nie zauwazylem. Ewentualnie -3,-2,0,+2,+3 ale juz nie chce mi sie sprawdzac :wink:
Monastor - Wto 22 Lip, 2008

MC, ała :???:
Przestaw może suwaczek light smoothing do prawej.

ach te wszystkie suwaczki :mrgreen: Na szczęście nie ma ich zbyt dużo :razz: Postaram się zrobić jakiś krótki poradnik metodą prób i błędów.

MichalP napisał/a:
ach te wszystkie suwaczki :mrgreen: Na szczęście nie ma ich zbyt dużo :razz: Postaram się zrobić jakiś krótki poradnik metodą prób i błędów.
Jak możesz to zrób bo mi też sie przyda :wink:

p.s już jest94 % :mrgreen:

Nie ma sprawy. Ale tak na serio, przydałby się osobny dział na poradnik PSa i może innych popularnych i tych mniej popularnych programów... Właśnie kolega mnie uświadomił o tym, że w PSa CS3 jest wbudowany moduł HDR :razz: No chyba że mnie w kunia zrobił.

Być jest, ale w sumie tego jeszcze nie używałem ;)

PS. Ależ się rozpędziliście z tym tematem... Ciekawe czy dorówna Lumixowi ;}

No dobra wreszcie sie załadowało na serwer :smile: Zdjęcia nie są za dobre, nawet nie są dobrze naświetlone, nie wiedziałem jak to dokładnie zrobić i trochę spartoliłem :roll: Powinienem zrobić więcej zdjęć i lepiej naświetlić... Ale mniejsza z tym, jak komuś się chce to może powalczyć :mrgreen: >>>LINK<<<

Ściągnie się w domu ;)

BTW jakby ktoś szukał to HDR w CS3 jest pod "Plik/Automatyzuj/Scal jako HDR" jak działa nie wiem ;)

MC - Wto 22 Lip, 2008

Niestety, PS 7.0 tego nie przewiduje.

BTW jakby ktoś szukał to HDR w CS3 jest pod "Plik/Automatyzuj/Scal jako HDR" jak działa nie wiem ;)

Chyba sprawdzę z ciekawości na tych fotkach ,które wgrał pawel23 bo własnych pod hdr nie mam żadnych :razz: Właściwie to nawet nie wiem jak je zrobić bo nigdy się w to jeszcze nie bawiłem...

MC napisał/a:
Niestety, PS 7.0 tego nie przewiduje.
Obszukałem sie wczoraj i nie znalazłem, myślałem że w powinno być w takim programie :evil:
MC - Wto 22 Lip, 2008

Mi z kolei wyszlo cos takiego:

MC napisał/a:
Mi z kolei wyszlo cos takiego:
Abstrakcyjnie :mrgreen:
mnich - Wto 22 Lip, 2008

A ja odnoszę wrażenie że wszystkie te maniupulacje z HDR, mają zamydlić niedostatki techniczno-kompozycyjno-tematyczne. Oczywiście nie mówię o wszystkich zdjęciach, ale można też właśnie takie spotkać. Sam hdr wykorzystałem może 2 razy z czego raz mi się nie udało, a drugim razem efekt był słaby. Ogólnie lubię raczej manipulacje typu maskowanie powielanie, multiply, screen i taka ręczna zabawa sprawia mi dużo frajdy :D
MC - Wto 22 Lip, 2008

mnich, bo my (a przynajmniej ja) nie silimy sie na jakies ladne zdjecie. Chodzi o pokazanie istoty HDRa i tego co program potrafi z nim zrobic.
mnich - Wto 22 Lip, 2008

MC, Akurat nie chodziło mi o pokazane przez Ciebie i innych zdjęcia. Mówię na najzwyklejszym przeroście formy nad treścią. Złapać chwilę i jeszcze atrakcyjnie ją przekazać, to jest prawidzwa sztuka. :)

MC napisał/a:
mnich, bo my (a przynajmniej ja) nie silimy sie na jakies ladne zdjecie. Chodzi o pokazanie istoty HDRa i tego co program potrafi z nim zrobic.
A przy okazji trochę sie pobawić i zrobić mini konkurs :wink:
MC - Wto 22 Lip, 2008

mnich napisał/a:
Złapać chwilę i jeszcze atrakcyjnie ją przekazać

Swiete slowa. Ale czasami jednak rozpietosci tonalnej zwyczajnie brakuje - i jest to wina sprzetu, wiec trzeba jakos sobie radzic.

mnich - Wto 22 Lip, 2008

MC napisał/a:
Złapać chwilę i jeszcze atrakcyjnie ją przekazać

Pisząc atrakcyjnie miałem na myśli użycie wszelakich technik, nawet hadeera ;)
Za to jestem przeciwny zdjęciom , które nie mają nic oprócz HDR i kolorków.

MC - Wto 22 Lip, 2008

Bo to nie sa zdjecia a taka grafika (dla mnie). Ale tez moze ladnie wygladac.

no to pora na mnie :razz:

Ładnie zaszalałeś, podoba mi sie :) Ta trawa na dole zdjęcia jest trochę za bardzo nasycona, ale reszta jest super. W jakim programie robiłeś? I w jakim wywoływałeś rawa? Wydaje mi sie że po Twojej obróbce jest dużo ostrzejsze, wyostrzałeś?

pawel23 napisał/a:
Ładnie zaszalałeś, podoba mi sie :) Ta trawa na dole zdjęcia jest trochę za bardzo nasycona, ale reszta jest super. W jakim programie robiłeś? I w jakim wywoływałeś rawa? Wydaje mi sie że po Twojej obróbce jest dużo ostrzejsze, wyostrzałeś?

W photomatrixie. Nic nie wyostrzałem, przynajmniej nic na ten temat mi nie wiadomo. Zobacz moje poprzednie zdjęcie stronę albo dwie wcześniej - też jest ostre. Po prostu wybrałem funkcję - align source images i button "by matching features"
Ale dziwne doprowadziłem obrazek do satysfakcjonujących mnie parametrów i chciałem go zapisać i zmienił swoje parametry :shock: musiałem zrobić trick - printscr i w paincie zapisałem do tiff, w irfanview cropnąłem i zapisałem do jpeg (z wyostrzaniem) i może jakieś delikatne korekty kontrast itp. Przesyconą trawkę można łatwo odsycić w PSie

[ Dodano: Wto 22 Lip, 2008 20:28 ]
Postaram się pobawić w czymś poważniejszym czyli Fotochłopie...wyniki być może dzisiaj a na pewno jutro.

No to czekam na wyniki :) Ja też się jeszcze pobawię i jutro wstawię.
MichalP napisał/a:
Po prostu wybrałem funkcję - align source images i button "by matching features"
A co to dokładnie znaczy? :oops:

align source images to znaczy wyrównać zdjęcia źródłowe a by matching features to wydaje mi się ale nie jestem pewien wyrównanie względem tego co na poszczególnych zdjęciach się znajduje, czyli wyrównanie do szczegółów. Jak pierwsza opcja jest zaznaczona to na Twoich zdjęciach miałem przesunięcie boczne rzędu 20 pixeli przynajmniej a w tym drugim trybie wszystko było OK (jak widać po wyniku)
kijos - Wto 22 Lip, 2008

Âľ

MichalP napisał/a:
align source images to znaczy wyrównać zdjęcia źródłowe a by matching features to wydaje mi się ale nie jestem pewien wyrównanie względem tego co na poszczególnych zdjęciach się znajduje, czyli wyrównanie do szczegółów. Jak pierwsza opcja jest zaznaczona to na Twoich zdjęciach miałem przesunięcie boczne rzędu 20 pixeli przynajmniej a w tym drugim trybie wszystko było OK (jak widać po wyniku)

Dzięki za wytłumaczenie.

O kurde kijos ale super to zrobiłeś :shock: Bardzo mi się podoba. Jakiego programu używałeś? I jak to zrobiłeś? :wink:

kijos - Wto 22 Lip, 2008

Dzięki. PS. Merge to HDR. Dwie warstwy dopasowanie exposure z maskami utworzonymi na podstawie jasności obrazu. Konwersja do 16bit i poprawienie krzywych na kanałach.

kijos napisał/a:
Dzięki. PS. Merge to HDR. Dwie warstwy dopasowanie exposure z maskami utworzonymi na podstawie jasności obrazu. Konwersja do 16bit i poprawienie krzywych na kanałach.
Dla mnie to zdecydowanie wyższa szkoła jazdy... :???: Rozumie że pracowałeś na cs2 lub cs3? Ja sobie muszę kupić jakiegoś PS'a, którego polecasz?
Jesienny - Sro 23 Lip, 2008

Jeśli Cię stać to kupuj CS3, jeśli Cię nie stać to PS Elements. Do obróbki zdjęć ma wystarczające narzędzia o ile się zorientowałem.
jaad75 - Sro 23 Lip, 2008

pawel23 napisał/a:
a sobie muszę kupić jakiegoś PS'a, którego polecasz?

CS3.
kijos napisał/a:
Dwie warstwy dopasowanie exposure z maskami utworzonymi na podstawie jasności obrazu.

Można to zrobic po warstwach? Bo ja do tej pory produkowałem dwa pliki o różnej ekspozycji i dopiero łączyłem... Nie widziałem opcji zaznaczenia warstw... :?:

BTW, bo zauważyłem wcześniej w wątku - "HDR" z jednego RAW-a, nazywa się EDR.

pawel23 - Sro 23 Lip, 2008

Jesienny napisał/a:
Jeśli Cię stać to kupuj CS3, jeśli Cię nie stać to PS Elements. Do obróbki zdjęć ma wystarczające narzędzia o ile się zorientowałem.
Szczerze mówiąc to mnie raczej nie stać na cs3, zresztą nawet jakbym miał pieniądze na niego to wolałbym kupić coś tańszego i dołożyć do jakiegoś szkiełka. Skoro piszesz że PS Elements nadaje sie do amatorskiego zastosowania, to chyba sobie go kupię. Przynajmniej nie kosztuje fortuny :wink:

pawel23 napisał/a:
Skoro piszesz że PS Elements nadaje sie do amatorskiego zastosowania

Zapomnij - nigdy nie nauczysz się efektywnej obróbki przy użyciu Elements.

kijos - Sro 23 Lip, 2008

jaad75 napisał/a:
Można to zrobic po warstwach?

Jeżeli pracujesz na pliku 32bitowym to tak jak byś się bawił super wypasionym rawem i w pełni możesz cieszyć się warstwą exposure. W plikach o mniejszej głębi jej nie używaj, bo działa na podobnej zasadzie co brgthness/contrast (tylko jeden suwaczek więcej - do ustawiania pkt czerni).
jaad75 napisał/a:
Bo ja do tej pory produkowałem dwa pliki o różnej ekspozycji i dopiero łączyłem...

Jeżeli są produkowane z jednego raw to specjalnie na jakości nie zyskamy.
jaad75 napisał/a:
Nie widziałem opcji zaznaczenia warstw...

Nie wiem, czy cię dobrze rozumiem i czy ty mnie zrozumiałeś. Chodziło mi o kliknięcie ctrl+lewy klawisz myszy na warstwie (kanale RGB) lub na dowolnym z kanałów.

Oczywiście, że to nie to samo, ale PhotoShop to program profesjonalny... i ma też profesjonalną cenę. Jeśli ktoś na tym zarabia to go na to stać i ta cena nie robi wrażenia, jeśli ktoś chce mieć coś do obróbki zdjęć w domu to kupuje Lighroom-a czy Elements... albo używa Gimpa ;)

Albo uTorrent... :twisted:

[ Dodano: Sro 23 Lip, 2008 00:56 ]
kijos, powiem Ci szczerze, że moje doświadczenie z HDR jest bardzo małe - coś tam kiedyś próbowałem, ale nigdy na poważnie. Jakoś nigdy nie chciało mi się produkować materiałów wyjściowych do HDR-ów... :smile:

Też tak można... ;)
kijos - Sro 23 Lip, 2008

To był mój drugi HDR w życiu (pierwszy to tło na tej stronie www.kijos.yoyo.pl ). Cała obróbka jest analogiczna do tradycyjnej tylko że masz olbrzymią ilość danych. Dzięki czemu możesz niesamowicie forsować obraz ale z drugiej strony wiele narzędzi jeszcze nie działa.
BTW jeżeli chcesz zaznaczyć warstwę to tak samo jakbyś wybierał kanały (ctrl+~, ctrl+1... itd) tylko, dodajesz alt.

jaad75 napisał/a:
pawel23 napisał/a:
Skoro piszesz że PS Elements nadaje sie do amatorskiego zastosowania

Zapomnij - nigdy nie nauczysz się efektywnej obróbki przy użyciu Elements.
A na czym mogę się nauczyć? :wink: Tzn wiem że mogę się nauczyć na cs3, ale na razie średnio mnie na niego stać :roll: Jest jakiś dobry i trochę tańszy program do obróbki?
edmun - Sro 23 Lip, 2008

wszystkie z Photomatix'a.

Więcej już wkrótce

MC - Sro 23 Lip, 2008

Podobaja mi sie pierwsze trzy i przedostatnie. Jakos ta katedra niezbyt mi podchodzi tak przerobiona.
arietiss - Sro 23 Lip, 2008

Ciekawe efekty, tylko takie nierzeczywiste... Czy możliwy jest HDR dający "normalne" zdjęcie?
MichalP - Sro 23 Lip, 2008

Wydaje mi się, że jak najbardziej. Ale takie rzeczy to tylko w PSie i zabawa na warstwach, czyli grzebolenie.

Oczywiście, że możliwy. Do tego zostało to stworzone, po prostu jest trudniej w taki obraz uzyskać :)

a tu przykład że jednak można. Ciekawe czym dłubali?

http://www.smashingmagazi...c-hdr-pictures/

http://abduzeedo.com/20-b...-pictures?=main

http://www.janmikolaj.com/category/hdr/

MC - Sro 23 Lip, 2008

Na pierwszych dwoch to raczej nie widze "naturalnych" zdjeci. Na ostatniej juz bardziej.

Ale i tak musisz przyznać, że choć niezbyt naturalne to kurka zajefajne.
MC - Sro 23 Lip, 2008

Przyznaje. Jedno z nich jest juz u mnie na tapecie :mrgreen:
k1caj_ns - Sro 23 Lip, 2008

No fajne fajne tylko jak takie cuda zrobić? Ja nigdy jeszcze HDR-a nie robiłem więc jestem kompletnie zielony w tym temacie ale podejrzewam ,że tylko PS wspomagany całą masą pluginów...

Chyba znajdę jakiś poradnik na necie o tym hdrach :cool:

MC - Sro 23 Lip, 2008

k1caj_ns, pobaw sie w Photomatix. Calkiem prosty i mozna nim uzyskac niezle efekty. Oczywiscie PS pewnie duuuzo lepszy, ale wiecej wysilku trzeba wlozyc.

MC, Mam jeszcze dwa miesiące wakacji więc może się pobawię w PS tylko musiałbym na prawdę dobry poradnik znaleźć :roll:

Pomijając obróbkę to żeby zrobić HDR muszę dysponować załóżmy trzema zdjęciami jednego ujęcia np prawidłowa ekspozycja , jedna działka nie doświetlenia i jedna działka prześwietlenia?

Ten bracketing ma jakieś znaczenie? Do czego to w ogóle służy? Wyczytał bym sobie w instrukcji ale w 40D jest po angielsku :shock:

tu kicaju masz http://strony.aster.pl/domek/Canon_40D.pdf instrukcja PL :razz:

bracketing ma znaczenie gdy chcesz na przykład sobie sprawdzić jak zdjęcia będą wyglądały z innym naświetlaniem bez zmiany czasu (aparat zrobi to automatem przy kolejnych klatkach) albo do HDR :mrgreen: Bracketing nie musi wcale dotyczyć czasu może także zmieniać WB w celu wybrania właściwego zdjęcia. W d300 jest tak fajnie że jak ustawisz sobie bracketing na WB i ustalisz ile zdjęć i w jakich odstępach ma robić to wystarczy jedno zdjęcie cyknąć a utworzy się zadana liczba z różnymi parametrami.

MC - Sro 23 Lip, 2008

Lepiej -2,0,+2EV. Bedzie wieksze pole manewru.
Ciezko jest znalezc dobry poradnik do HDRa. Najlepiej, zeby aparat byl na statywie, bo potem moga cuda wyjsc przy laczeniu. Przeczytaj tez watek od poczatku. My tez dopiero zaczynamy.

MichalP, Dzięki za poradnik :wink:

To jak wszyscy razem zaczynamy to będzie raźniej :smile: Jak znajdę jakiś dobry poradnik to wrzucę .

MC napisał/a:
Na pierwszych dwoch to raczej nie widze "naturalnych" zdjeci. Na ostatniej juz bardziej.

Fakt, ale parę genialnych fotek jest!

edmun - Sro 23 Lip, 2008

kurcze zdjęcia z linków przeglądałem jakieś 3 miesiące temu.
podstawa do HDR

zdjęcia ze statywu (mi udaje się czasami nawet z ręki)
włączamy auto bracketing (lub bracketing jak kto woli) i trzaskamy serię zdjęć (nie wiem jak w waszych lustrzankach, ale u mnie aparat po prostu robi pod rząd 3 zdjęcia z różnymi parametrami, i tak pierwsze zdjęcie jest tak jak ustawię, kolejne jest ciemne i kolejne jasne +- 2EV stosuję).
włączamy Photomatix Pro (wersja Basic jest dla ludzi skrzywionych kolorystycznie) i klikamy w GenerateHDR. Po uzyskaniu HDR'a (pdoglad na ekranie, po najechaniu myszka na jakis punkt widzimy w podgladzie jak mamy naswietlone poszczegolne fragmenty) klimay w ToneMapping i za pomocą tysiąca suwaczków uzyskujemy określony efekt.

Polecam pobawić się suwakami: Strenght, Light tone (albo jakoś tak), saturation of highlight itp.

Przy robieniu zdjęć pamiętajmy że lepiej nie doświetlić niż prześwietlić. Dodatkowo warto poczekać na odpowiednie warunki. Jeśli to krajobraz, to koniecznie uchwycić chmury (najlepiej burzowe), jeśli zdjęcie nocą, weźmy pod uwagę odbicia od metalicznych przedmiotów oraz wszelkie flary itp.

edmun napisał/a:

Polecam pobawić się suwakami: Strenght, Light tone (albo jakoś tak), saturation of highlight itp.

czyli generalnie wszystkimi :mrgreen:

MC - Sro 23 Lip, 2008

A ja z kolei cos takiego znalazlem:
http://onephoto.net/publish.php?idPublish=31

Bardzo ładny artykuł i na pewno pouczający. Na razie jednak nie mam możliwości wgłębienia się w temat bo praca ale po południu...poczytamy skorzystamy i PSie zamieszamy.
kijos - Sro 23 Lip, 2008

OK dla tych, których zachwycają takie klimaty ;) Można lepiej, ale naprawdę nie chciało mi się przy tym siedzieć (czas ok 15 min.)
maziek - Sro 23 Lip, 2008

Co to za miejsce Kijos?
kijos - Sro 23 Lip, 2008

Twierdza Palamidi w Nauplionie. Na pewno byłeś :)
Monastor - Sro 23 Lip, 2008

kijos, miejsce fajne, hdr... a fuj :grin:
No, ale chciałeś trafic w specyficzne gusta. Efekt paskudny, czyli udany :wink:

kijos - Sro 23 Lip, 2008

A tak się starałem :cry:
Niestety w Nauplionie byłem jakąś 1h :(
Zamek jest fantastyczny! Dziwie się, że jest to stosunkowo mało popularne miejsce.

maziek - Sro 23 Lip, 2008

kijos napisał/a:
Twierdza Palamidi w Nauplionie.
No własnie zajarzyłem. Ta współczesna wieżyczka na km mnie naprowadziła :) . Moje ostatnie zdjęcie "natłok" w wątku architektura jest stamtąd, podobnie jak to, gdzie w tle widać te cholerne schody i samą twierdzę:

poprzednie zdjęcie zrobiłem 10m od miejsca, gdzie zginął pierwszy premier odrodzonej Grecji czasów nowożytnych, a stało sie to na stopniach tego kościoła:

kijos - Sro 23 Lip, 2008

Zrób z tego HDRy ;) Na pewno zajrzę do wątku o architekturze i dorzucę coś od siebie. Na mojej stronie jest kawałek statku z portu.
wyspa - Sro 23 Lip, 2008

Spodobał mi się ten temat, więc i ja spróbowałem swoich sił :)

Koledzy zastanawiam się czy robiąc HDR z jednego rawa to czy nie lepiej jest wywołać te 3 zdjęcia ze zmienioną ekspozycją do bezstratnego TIFF zamiast do jpeg i później obrabiać?

wyspa napisał/a:
Spodobał mi się ten temat, więc i ja spróbowałem swoich sił :)

Obrazek

ekhm - spójrz na świetlistą otoczkę przy drzewach. Light smoothing na ostatnią kropkę z prawej :-) A tak poza tym gut.

Nawet do Tiff-a 16 bit bym proponował

Ale kolega wyspa stworzył chyba najbardziej "prawdziwe" ujęcie!

No to z logicznego punktu widzenia miałoby ręce i nogi bo wywoływanie do jpeg (tracenie na jakości ) mija się z HDR w którym nam o wyciągnięcie tej jakości głównie chodzi o ile sie nie mylę.
wyspa - Sro 23 Lip, 2008

k1caj_ns, ja akurat robiłem 3 jpegi z 3 rawów.
MichalP, wiem, że jest otoczka, ale nie chciało mi się aż tak w to wnikać (czyt: leń) :)
Ale co to jest light smoothing, to jeszcze nie wiem...

No najprawdziwsze jest kolegi Wyspy zdjęcie i chyba najlepsze moim zdaniem jak dotąd. Do publikacji na necie można wywoływać do jpeg chyba ale tak do druku na ścianę to już lepiej na tiff 16 bit pracować chyba.
wyspa - Sro 23 Lip, 2008

Dzięki k1caj_ns :)
Moim zdaniem do druku na ścianę to w ogóle inna bajka...

Pochwalę się moim 1 hdrem zrobionym z 1 rawa :P Pewnie nie ma czym się chwalić ale wyszło mi coś takiego :razz:

Nawet ciekawy efekt, a może spróbujesz sie pobawić na moich rawach i pochwalisz się wynikami? :wink:

Pobawię się i wrzucę jak będzie gotowe :wink:
krisv740 - Sro 23 Lip, 2008

a ja się chyba do was na kurs zapiszę :cool:
k1caj_ns - Czw 24 Lip, 2008

Mi wyszło coś takiego :

Ale to robione o północy a o północy to ja pół nie dowidzę :razz:

Jesienny - Czw 24 Lip, 2008

No dobrze, to ja też dorzucę. Przyznam, że zależało mi najbardziej na tym, żeby na niebie pozostał kontrast zimnego z ciepłym, a przy tym wszystkim było w miarę naturalnie. Ale przed następną próbą przebadam dokładniej te wszystkie suwaczki w Photomatrixie ;)

arietiss - Czw 24 Lip, 2008

A próbował ktoś jak to działa w PS3? Może lepiej? :wink:

arietiss, Musisz cofnąć się o parę stron, do zdjęcia zrobionego Kijos-a zrobionego właśnie w PS-ie. W PS_ie masz zdecydowanie mniej możliwości. Co nie znaczy, że to nie może wyjść i na dobre. :)
MichalP - Czw 24 Lip, 2008

No muszę przyznać żeście się rozkręcili. Ostatnie wersje mi się podobają bo są zbliżone do naturalnych i nie przesycone kolorami.
arietiss - Czw 24 Lip, 2008

Jesienny napisał/a:
arietiss, Musisz cofnąć się o parę stron, do zdjęcia zrobionego Kijos-a zrobionego właśnie w PS-ie. W PS_ie masz zdecydowanie mniej możliwości. Co nie znaczy, że to nie może wyjść i na dobre. :)

Przeoczyłem!
Zauważyłem przypadkiem w PS3 taką funkcję i wygląda na prostą, bo wystarczy wskazać odpowiednie zdjęcia... Ale widać nie zawsze proste jest dobre... :wink:

pawel23 - Czw 24 Lip, 2008

k1caj_ns chyba trochę za bardzo wyostrzyłeś :wink:
Jesienny Twoja wersja mi sie bardzo podoba, wygląda naturalnie i nie jest przesycona kolorami (chyba już ktoś to napisał :mrgreen: )

Mi tam zależało głównie na wydobyciu faktury kłosów :razz: Ja robiłem w PS i mimo ,że sama funkcja wygląda łatwo to użycie jej jest 1 z wielu kroków które musimy przejść żeby dobry efekt osiągnąć . Nie pasowało mi tutaj mocne nasycenie więc potraktowałem je troszkę skąpiej .
wyspa - Czw 24 Lip, 2008

moja próba = cs3 + tutorial z linka podanego przez MC :)
kijos - Czw 24 Lip, 2008

Jesienny napisał/a:
W PS_ie masz zdecydowanie mniej możliwości.

Skąd takie wnioski?

Tylko przy wyostrzaniu kłosów przydałoby się jeszcze przeprowadzić DRI ;) tzn połączyć wyostrzone kłosy z bardziej rozmytym tłem. w końcu mgła nie daje wrażenia ostrości
Wujek_Pstrykacz - Czw 24 Lip, 2008

Ten temat powinien mieć tytuł "HDR - krok po kroku jak cyganić widza".
MC - Czw 24 Lip, 2008

Pstrykacz, o to w sumie w HDR chodzi. Jednym sie to podoba innym nie.
komor - Czw 24 Lip, 2008

Ale niemodyfikowane zdjęcie z aparatu też cygani widza, bo nie pokazuje świata tak, jak widzi go oko ludzkie, które ma większy zakres tonalny niż nasze puszki. Więc nie kwalifikowałbym od razu HDR to działu oszustw... :) Wszystko zależy od wykonania.
Wujek_Pstrykacz - Czw 24 Lip, 2008

Ale to jest większe oszustwo niż taka fotka prosto z aparatu. Bo to już zupełnie nienaturalne obrazy wychodzą.

A ja bym powiedział że HDR często wygląda bardziej realnie niż zdjęcie bez obróbki.

pawel23 napisał/a:
A ja bym powiedział że HDR często wygląda bardziej realnie niż zdjęcie bez obróbki.
No dobre HDR-y jak najbardziej.

kijos napisał/a:
Jesienny napisał/a:
W PS_ie masz zdecydowanie mniej możliwości.

Skąd takie wnioski?

Z wrzucenia trzech raw-ów do tego modułu.
Photomatrix jednak posiada trochę więcej "suwaczków" wpływających na efekt końcowy.
Przy czym w PS-ie znacznie łatwiej było mi uzyskać bardziej naturalne efekty wynikowe.
Zresztą napisałem, że więcej wcale nie znaczy lepiej.

Oczywiście jeśli dodamy do tego późniejszą obróbkę już poza modułem to ilość możliwości idzie w górę. Ale do tego jest już potrzebna głębsza znajomość PS-a.

k1caj_ns napisał/a:
pawel23 napisał/a:
No dobre HDR-y jak najbardziej.
Właśnie o takie mi chodziło :wink: Przykładem może być zachód słońca, na którym tylko słońce i niebo jest prawidłowo naświetlone a reszta jest czarna. Przecież nie tak to wygląda w "rzeczywistości". A dobrze zrobiony HDR, potrafi wydobyć szczegóły z tych czarnych miejsc i zbliżyć wyglądem do tego jak postrzega daną scenę ludzkie oko.
kijos - Czw 24 Lip, 2008

Jesienny napisał/a:
trochę więcej "suwaczków"

Suwaczki to nie wszystko.

Zgadzam się. Po prostu w Photomatrixie wszystko jest w jednym miejscu i metodą prób i błędów można dojść do zadowalających efektów. Myślę, że praca w ten sposób dla laika jest łatwiejsza i daje więcej możliwości.

I teraz można by się zacząć spierać, czy zamiast pracować w ten sposób nie lepiej zagłębić się w meandry Photoshopa - nie każdy musi - nie każdy potrzebuje.

MichalP - Czw 24 Lip, 2008

Dla laika tak, ale bardziej zaawansowany znajdzie "ukojenie" w PSie. Tak jak powiedziałem, postaram się dzisiaj coś pokombinować na warstwach, jeśli czas pozwoli
Monastor - Czw 24 Lip, 2008

Jesienny, PS daje dużo WIĘKSZE możliwości. Możesz z obrazem zrobic wszystko. Masz do dyspozycji warstwy, pędzle, wszystkie operacje jakich możesz dokonac na obrazie. Odkąd nie mam Corela Photopainta i próbuję coś robic w samym photomatix, co chwilę się denerwuję bo coś co zajęłoby mi trzy kliknięcia zajmuje przy suwaczkach dziesięc minut :???:

Monastor: ale nie musisz mi tłumaczyć co można zrobić w Photoshopie, to program, na który muszę patrzeć średnio 4-5 godziny dziennie pracując ;) pozostały czas rozdzielając między Illustrator-a i InDesign-a. I dlatego wiem, że do Photoshopa potrzebna jest wiedza, a do Photomatrixa zabawa suwaczkami.

Koledzy takie pytanko odnośnie HDR. Co myślicie o HDR w B&W?
Monastor - Czw 24 Lip, 2008

k1caj_ns, to samo co o każdej innej technice. Dobrze wykorzystana robi wrażenie.

Czasami jeśli HDR wyjdzie fajnie pod względem kontrastu, ale kolory się spaskudzą, można go odratowac przez zmniejszenie nasycenia kolorów do zera.

Oczywiście nie tylko do ratowania się to nadaje. Decyzja między zdjęciem kolorowym, a czarno białym to już temat na osobną, długą dyskusję. Jeśli chcemy się skupic na kształtach, grze światła to czasami kolory tylko rozpraszają.

No tak i tym samym HDR B&W jest chyba łątwiejszą techniką bo mi jak narazie przy wywoływaniu tiff-ów 16 bit z raw-ów to największe problemy sprawiają właśnie kolorki które jakoś dziwnie wyłażą w miejscach łączeń półcieni ze światłami bodajże.
kijos - Pią 25 Lip, 2008

Pstrykacz napisał/a:
Ale to jest większe oszustwo niż taka fotka prosto z aparatu. Bo to już zupełnie nienaturalne obrazy wychodzą.

Problem w tym, że HDR, a raczej "HDR", stał się synonimem odrealnionych obrazów i kiczu. Bardzo wątpię, żeby takie były zamierzenia twórców tej technologii. Możliwe, że za kilka/kilkanaście lat HDR będzie standardem i wtedy będziemy nabijać się z archaicznych obrazów, które uzyskujemy za pomocą obecnych materiałów światłoczułych.

edmun - Pią 25 Lip, 2008

pewnie strzelając fotkę, aparat automatycznie będzie robił 3 ujęcia i łączył je w całość. i to w ułamku sekundy. tylko czekać aż procki w aparatach będą to potrafiły robić
Jesienny - Pią 25 Lip, 2008

Wolałbym, żeby poprawili matryce na tyle by aparat tego nie musiał robić ;]
MichalP - Pią 25 Lip, 2008

Albo będzie po jednej fotce symulował ekspozycje (tak jak u mnie w przypadku WB) i zapisywał je w osobnych plikach. Ewentualnie przy strzelaniu RAWa będzie automatycznie rozbijał go na JPEGi. No zobaczymy co przyszłość przyniesie.
k1caj_ns - Pią 25 Lip, 2008

Ja bym chciał żeby miał to wszystko i żeby można było sobie wybrać wedle potrzeb. Fajnie by było jakby miał jeszcze bezprzewodowe połączenie z internetem np 10 mb /s i żeby zapis plików odbywał się bezpośrednio na wykupiony przez nas serwer o pojemności np 100 gb :razz:
jaad75 - Pią 25 Lip, 2008

k1caj_ns, takie rzeczy już od dawna istnieją... No może niekoniecznie 100GB, ale technologicznie, to żaden problem...

jak się ma tyle twardego dysku to i 100GB. Przecież są dodawane do lusterek moduły Wifi z funkcją zgrywania zdjęć bezpośrednio na komputer.

No są są tylko jakby to było funkcja w aparacie taka sama jak blokada lustra na przykład i dostępna od ręki przy zakupie za normalne pieniądze :smile:

Ale i zaimplementowanie HDR też nie będzie postępować od "dołu" tylko od wyższych modeli. I oczywiście w wyższych modelach będzie działać lepiej.

Tylko jakby miało działać to zaimplementowane HDR? Każda scena jest inna więc ciężko będzie dopracować jakieś uniwersalne algorytmy kodujące czy jak oni to tam nazywają :razz:

Wydaje mi się, że mogły by być dwa tryby

1. statywowy - jak w LV - aparat by robił zadaną sekwencję naświetleń i łączył w jedno zdjęcie
2. z ręki - aparat wykonuje jedno zdjęcie RAW i w zależności od poziomu zaawansowania wywoływałby tego RAWa do JPEGów o większej/lub mniejszej kompensacji i potem HDR
3. z ręki - aparat wykonuje jedno zdjęcie i tak jak w d300 dokonuje symulacji bracketingu czasowego (analogicznie do bracketingu WB w d300)

i tym optymistycznym akcentem Wniebowstąpiłem :mrgreen:

No super wszystko tylko ,że biorąc pod uwagę to ,że każde zdjęcie jest inne ( różny rozkład cieni , półcieni ,świateł itp...) to ten aparacik musiał by nie źle myśleć ,a i tak jego efekt mógłby być nie taki jak oczekuje właściciel. Aparat sam takiego zdjęcia nie obrobi może tylko połączyć zdjęcia tak samo jak się to robi w programie graficznym.

czyli jednym słowem pozostaje nam czekać na aparaty z potężną rozpiętością tonalną (przynajmniej dwa razy większą niż S5Pro) Poza tym porównujesz HDR w aparacie do "suwaczków" w Photomatrixie. Myślę, że producenci już tak zakombinują aby było dobrze.

No zakombinują tylko ,że nie da się uniwersalnie dobrze zrobić hdr bo hdr to głównie daje efekty których się nie osiąga z poziomu aparatu. Myślę ,że taką obróbkę zostawią wyspecjalizowanym programom które się będą udoskonalać i obróbka w nich będzie szybsza i przyjemniejsza natomiast w aparatach to możemy się doczekać znacznego zwiększenia rozpiętości tonalnej co każdemu się bardzo uśmiecha :smile:
jaad75 - Pią 25 Lip, 2008

W K20D masz już zaimplementowaną funkcję HDR. Oczywiście, jest to taki sam pseudo HDR (czy raczej EDR), jak beznadziejne pseudo B&W prosto z aparatu, ale niektórzy producenci już teraz zdają sobie sprawę z zapotrzebowania na taką funkcję w aparacie...
konczako - Pon 28 Lip, 2008

Jeśli macie ochotę pooglądać świetne HDR to polecam zerknąć na zdjęcia tego fotografa:

http://onephoto.net/portfolio.php3?id_autora=19508

Polecam też artykuł o HDR tegoż autora(dużo informacji dla tych których przerażają suwaki w Photomatixe :razz: ):

http://onephoto.net/publish.php?idPublish=31

MC - Pon 28 Lip, 2008

Artykul juz linkowalem, a galeria calkiem ciekawa.
kijos - Sob 02 Sie, 2008

edmun napisał/a:
pewnie strzelając fotkę, aparat automatycznie będzie robił 3 ujęcia i łączył je w całość. i to w ułamku sekundy. tylko czekać aż procki w aparatach będą to potrafiły robić

Miałem na myśli rejestrowanie całego zakresu w czasie jednego naświetlanie :)

arietiss - Pią 16 Sty, 2009

Chciałbym odgrzać temat i poprosić Was o pomoc i poradę.
Ostatnio kiedy robiłem widoczki postanowiłem, że tym razem spróbuję pobawić się z HDR. Zrobiłem 2 widoczki w bracketingu -2,0,+2. Jako, że posiadam CS3 postanowiłem skorzystać z niego, choć ani w ząb go nie kapuję :oops: . Zauważyłem tam prostą zdawało by się funkcję scal jako HDR. Zaznaczyłem te trzy ujęcia w bracketingu widoczku, no i PS przystąpił do pracy... Mielił, mielił i wypluł zdjęcie jak dla mnie prześwietlone i w ogóle nie teges! :sad: Jedyne co potem można tam zrobić to zdefiniować punkt bieli co niewiele poprawia. Co robię źle? Czy trzeba nie korzystać z automatyki "scal jako HDR"? Było pisane o działaniu suwaczkami, ale w tej funkcji nie widzę tej możliwości. Może właśnie trzeba to robić na piechotę? Prosze o porady typu jak "chłopu na granicy", bo w PS jestem cieniutki... :oops: Dlaczego nie chcę skorzystać z innych programów? Po pierwsze PS CS3 mam i nie chce zaśmiecać komputera kolejnymi programami. Po drugie zależy mi na zdjęciach HDR jak najbardziej naturalnych, a inne programy przerabiają zdjęcie tak, że wygląda bardzo nieprawdziwie.

MC - Pią 16 Sty, 2009

arietiss, polecam Ci program photomatix. Ja robie to wlasnie w nim i jestem zadowolony z efektow. Program jest w miare prosty w obsludze (PS to dla mnie prawie czarna magia). Z reszta moj PS nie ma opcji hdrowania...

MC, dla mnie PS to też czarna magia, ale skoro go mam, to czas może zacząć go wykorzystywać. Niewatpliwie jest najbardziej rozbudowanym programem graficznym, dającym największe możliwości. Photomatrix z tego co widzę po zdjęciach zamieszczonych daje bardzo "cukierkowy" efekt. Wolałbym coś bardziej "normalnego", "rzeczywistego". Dlatego właśnie moja pośba o pomoc, bo w instrukcji CS3 jest to dość niezrozumiale (dla mnie) opisane. A może link do jakiegoś toturiala? Liczę na to, że jak zacznę zabawę w PS od takich właśnie zagadnień to po kolei opanuję te elementy, które by były mi pomocne w mojej amatorskiej obróbce zdjęć.
MC - Pią 16 Sty, 2009

arietiss, wynik w Photomatixie jest w duze mierze uzalezniony od umiejetnosci obrabiajacego (choc pewnie mniej niz w PSie). Da sie tym programem robic dosyc realistyczne hdry.
Ale jak kiedys sie dorobie CS3, to moze zwroce sie do Ciebie po porade...

MC, hehehe... Poradzę jak go w końcu ruszę, bo jak na razie tylko go mam! :lol: :wink:

[ Dodano: Pią 16 Sty, 2009 09:39 ]
Do moich skromnych celów wystarcza na ogół LR, ale czasem trzeba by coś ze zdjęcia np. wymazać, albo właśnie HDR. I do tego właśnie chciałbym używac PS. A z czasem może go polubię jak go poznam...

mnich - Pią 16 Sty, 2009

Nie wiem jak z Canonem sobie poradzi CS3, ale CS4 z rawami ( jednym rawem) z D80 ( w Adobe Camera Raw) radzi sobie tak:
0:

prawie HDR:

piotrmkg - Pią 16 Sty, 2009

mnich, drugie się nie ładuje :P
MC - Pią 16 Sty, 2009

Ja mam oba.
edmun - Pią 16 Sty, 2009

też mam oba
arietiss,
może coś takiego ?
http://www.nill.cz/index.php?set=tu1

A po co w PS3 jest ta funkcja "scal jako HDR"? Bo z tego co widzę, to nie tędy droga...
edmun, ok ale efekt nie taki, o który mi chodzi. To wygląda jak komiks a nie zdjęcie.

[ Dodano: Pią 16 Sty, 2009 12:03 ]
Tak to można zrobić jak mnich jadąc suwaczkami na maksa... :wink:

Jesienny - Pią 16 Sty, 2009

arietiss, Spróbuj przy opcji "Głębia bitowa" wybrać 16 lub 8 bitów zamiast 32 - wtedy po zaakceptowaniu pojawi się kilka dodatkowych opcji.

ok spróbuję w domciu! :smile:
kijos - Pią 16 Sty, 2009

Co dokładnie chcesz wiedzieć? Procedura nie jest skomplikowana.
Wybierasz zdjęcia które mają być połączone narzędziem merge to HDR. Powinno pojawić się okno "Merge to HDR". W jego lewej części będziesz widział pliki składowe. Po środku rezultat połączenia. Po prawej opcje wyboru głębi bitowej, podglądu punktu bieli i krzywej. Wybierasz 32 Bits/Channel i wciskasz OK. Gratulacje! Utworzyłeś obraz o dużej głębi bitowej (HDR). Możesz go retuszować za pomocą wybranych narzędzi. Jeżeli będziesz chciał pochwalić się nim na forum lub wydrukować musisz zmniejszyć liczbę bitów (Image/Mode/8Bits/Channel). Pojawi się okno dialogowe "HDR Conversion", w którym do wyboru będziesz miał 4 metody konwersji.

fotoap - Sob 17 Sty, 2009
Temat postu: HDR - Dynamic PHOTO HDR -tanie oprogramowanie
Dla ciekawych proponuję Dynamic PHOTO HDR

http://www.mediachance.com/hdri/gallery.html

pozdrawiam

[ Dodano: Sob 17 Sty, 2009 23:04 ]
http://radziu.jogger.pl/2...-dynamic-range/
http://www.fotal.pl/artyk...2_doc13654.html
http://fotal.pl/artykul/H...1_doc13616.html
http://www.flickr.com/pho...57610797768561/
http://www.hdrsoft.com/gallery/index.php
http://www.hdrsoft.com/su...matix.html#tips
http://www.michaldulemba....-opis-techniki/
http://www.vanilladays.com/hdr-guide/
http://www.smashingmagazi...c-hdr-pictures/
http://images.google.pl/i...snum=4&ct=title
http://pfstools.sourceforge.net/
http://www.robertmekis.com/?

pozdrawiam
miłej lektury

arietiss - Pon 19 Sty, 2009

Trochę podziałałem i dochodzę do wniosku, że najbardziej mi leży rozciągnięcie zakresu tonalnego na podstawowym/zerowym pliku raw w LR. Cały ten bracketing i tworzenie HDR niewiele zmienia. Powoduje raczej efekt przejaskrawienia niż interesującą mnie poprawę zakresu tonalnego. Aczkolwiek efekty bywają ciekawe... Pewno jest to też skutkiem mojej niewiedzy w PS i Photomatix... Nie znam PS i miałem tam trudności z przekształcaniem zdjęcia po procesie "scal w HDR". Nie wyskakują wtedy te podstawowe suwaczki do korekty zdjęcia. W Photomatix natomias suwaczków aż za wiele... :lol:
Proszę o wyrozumiałość, bo to moje pierwsze kroki w HDR, ale i PS i Photomatix!

[ Dodano: Pon 19 Sty, 2009 09:37 ]
Jeszcze jedno spostrzeżenie. W procesie HDR strasznie wariuje WB. Pojawiają się takie chmurzasto-plamiaste zafarby, zwykle różowawe. Z uwagi na ich plamiastość i miejscowość, później trudo ustawić dobry/naturalny WB.

mnich - Pon 19 Sty, 2009

Szczerze? Ja tu nie widzę HDR/DRI.
Bo takie zdjęcia to robi moja pucha bez zabawy PS.
Ale skoro uważasz że się udało... to znaczy że powinieneś się Cieszyć :)

arietiss - Pon 19 Sty, 2009

mnich, właśnie nie uważam, że się udało! :wink: To o co mi chodzi, to właśnie robi pucha + drobne zmiany w LR... Myślałem, że HDR pozwoli ładnie wyciągnąć detale w cieniach i światłach i jednoczesnie nie wysztucznić zdjęcia!

[ Dodano: Pon 19 Sty, 2009 10:24 ]
Oczywiście można wyciągnąć za pomocą HDR to do granic bólu, tylko właśnie o to chodzi że do granic bólu...! Za pomocą technik HDR, czy to w PS, czy Photomatix ciężko czegoś dokonać subtelnie! Oczywiście wychodzą z tego widoczku dużo ciekawsze efekty, ale nadały by się one chyba tylko na puzle! :wink:

fotoap - Pon 19 Sty, 2009
Temat postu: easyHDR PRO 1.60.3 -POLSKA wersja -POLSKA instrukcja
easyHDR PRO 1.60.3

Fajny program z interesującą instrukcją

http://www.easyhdr.com/download.php

Przetworzenia z 1jpg -także w wersji wsadowej 0K

polecam

komor - Wto 20 Sty, 2009

arietiss, moim zdaniem przy takich zdjęciach jak zaprezentowałeś (widok z gór, ciemny las, jasne niebo) najlepiej właśnie sprawdziłby się bracketing, bo jedno zdjęcie naświetli ci poprawnie las (np. +2 EV), a trzecie da szczegóły na niebie (-2 EV). Mnie ten Photomatix też nieco zawiódł, być może mam za mało cierpliwości, ale przy prostych kombinacjach takich jak wyżej można też po prostu w Photoshopie połączyć na 3 warstwach te ekspozycje i wymaskować sobie niebo i las. Nie trzeba nawet super precyzji do takiego maskowania, jeśli granicę zrobić w miarę płynną. Choć tak naprawdę szkoda byłoby mi czasu na ślęczenie przy komputerze i chcąc mieć naprawdę dobre zdjęcia krajobrazowe to jednak polar, szara połówka… :) Przy kompie po prostu za dużo czasu się traci, moim zdaniem.
arietiss - Wto 20 Sty, 2009

komor, właśnie! Siedzieć przy kompie, mieszać w warstwach... Kiedy robić zdjęcia? :wink:
Bracketing w tym przypadku robiłem i to co otrzymałem to właśnie z bracketigu -2,0,+2 w Phtomatix i PS w funkcji łączenia w HDR.

komor - Wto 20 Sty, 2009

Ale Ty masz na myśli bracketing otrzymany przez forsowanie RAW-a w LR czy prawdziwy bracketing zrobiony w aparacie? Bo ja mam na myśli ten drugi.
Monastor - Wto 20 Sty, 2009

komor, wygląda mi to na prawdziwy bracketing. Chmury są trochę rozmyte na tych HDRach.
arietiss - Wto 20 Sty, 2009

komor, ten drugi. To były 3 różne zdjęcia.
Monastor, może to przez to, że z ręki?

[ Dodano: Czw 29 Sty, 2009 08:36 ]
Ostatecznie po zabawie ze zdjęciem, według mnie najlepszy efekt o względnej naturalności otrzymujemy generując HDR z Photomatix, a potem doprawiamy go w PS. Niestety bracketing z ręki daje minimalne rozmycia nawet przy opcji wyrównywania, więc nastepnym razem bezwzględnie statyw!

[img=http://images33.foto...a47cd83632.jpg]

[ Dodano: Czw 29 Sty, 2009 08:37 ]
Coś nie poszło...

szaleniec - Pon 21 Wrz, 2009

No widzę że temacik upadł:/
Przeczytałem go całego i w sumie niewiele się dowiedziałem !
Może go trochę odnowimy,co?
Może ktoś da jakiś mały tutorial po Photomatixie albo chociaż wyjaśni parę opcji:)
Bo ja próbowałem utworzyć "cukierkowe" zdjęcie i nic mi nie wyszło!
Może jakieś porady i może wrzucicie jakieś swoje wypociny :razz:

mnich - Pon 21 Wrz, 2009

szaleniec napisał/a:
Może ktoś da jakiś mały tutorial po Photomatixie albo chociaż wyjaśni parę opcji:)

Szukajcie a znajdziecie:
http://forum.optyczne.pl/...p=143624#143624

hijax_pl - Pon 21 Wrz, 2009

szaleniec, polecam Ci obejrzenie filmiku ze strony producenta: http://www.hdrsoft.com/videos/videos.php?vid=W2
szaleniec - Pon 21 Wrz, 2009

mnich, czytałem ten artykuł ale chodziło by mi raczej o program Photomatix bo PSa nie mam!I jak dla mnie jest za bardzo rozbudowany!
hijax_pl, tego linka obejrzę później bo muszę wyjść!

Ale dzięki panowie:)

mnich - Pon 21 Wrz, 2009

.
szaleniec napisał/a:
mnich, czytałem ten artykuł ale chodziło by mi raczej o program Photomatix bo PSa nie mam!

tam jest photomatix, dopiero później PS

hijax_pl - Pon 21 Wrz, 2009

szaleniec napisał/a:
jak dla mnie jest za bardzo rozbudowany!

Hm.. A czego oczekujesz? W dwóch zdaniach wytłumaczyć który suwak do czego? ;)

szaleniec - Czw 21 Sty, 2010

Witam to ja odświeżę temat żeby nie robić nowego!

Chodzi o HDRy oczywiście i wiem jak się je robi i w jakich programach obrabia (dzięki kolegom z forum:) a moje pytanie jest dość nietypowe: chciałbym wiedzieć co najlepiej fotografować żeby uzyskać już lekko cukierkowate efekty? Takie coś 'ala' okładki do gier ;)

Bo każde zdjęcie można przerobić na HDRa ale co najlepiej pasuje do tego typu zdjęć? Widziałem że często robicie jakieś stare rozlatujące się autka i to fajnie wychodzi! No i most w nocy też świetnie wyszedł (do zobaczenia w dziale Nasze zdjęcia)
Chciałbym się pobawić i nie wiem co najlepiej fotografować!
Pewno odpowiecie że coś o dużym zakresie tonalnym (bo chyba na tym polega HDR, tak?:) ale ja właśnie pytam,co? Most, stare auto, autko w lesie, pod słońce .... ?? :roll:

Czy ktoś mi podpowie?

Yossarian - Czw 21 Sty, 2010

W zasadzie sam odpowiedziałeś sobie na pytanie ;)
Cytat:
Pewno odpowiecie że coś o dużym zakresie tonalnym

HDR nadrabia zaległości tam, gdzie nie nadąża matryca aparatu, więc światło jest tutaj decydującym czynnikiem.

Jeżeli jednak pytasz już o konkretny motyw ...
Mi najbardziej HDR podoba się w fotografii architektury, gdzie powstaje dużo kontrastów światło - cień :p

tupisac - Pią 22 Sty, 2010

Zabierasz się ze złej strony do tematu. Tutaj liczy się bardziej praktyka od teorii i warto uczyć się na własnych błędach. Urwij się od kompa i poczuj zew pleneru. A jak za zimno to zacznij od własnego mieszkania.

Owszem, część tematów nie za bardzo nadaje się do ostrego (tak rozumiem cukierkowe) HDRowania. Pocztówkowe krajobrazy, młode twarze - wszystko co raczej wymaga miękkości nie wychodzi zbyc ciekawie po dowaleniu w mikrokontrasty. Tylko że moją
ulubioną fotę strzeliłem zanim się dowiedziałem o tych zasadach...

szaleniec - Pią 22 Sty, 2010

tupisac, patrząc też na Twoją fotkę można zauważyć że nogi modelki są tak jakby ruszone, czyli mam rozumieć że to przez to że zdjęcie było robione z ręki i było lekko ruszone i program nie złożył zdjęć dość dokładnie? Czy to może zupełni co innego?

Yossarian napisał/a:

Mi najbardziej HDR podoba się w fotografii architektury, gdzie powstaje dużo kontrastów światło - cień :p

A mi się trochę nie podoba otoczka jaka się tworzy nad budynkami, dzieląca budynki od chmur ale czasami jest mało widoczna więc wtedy ujdzie ;)

Czyli prostym słowem można rzec że do mocnych HDRów najlepiej wybierać miejsca/sceny gdzie kolorystyka jest mocno zróżnicowana?
Ale wspomniane wcześniej zdjęcie o moście zrobionym w nocy w HDR też nie ma dużej kolorystyki a wyszło bardzo fajnie :)

tupisac - Pią 22 Sty, 2010

Modelka się ruszała... Jeszcze wtedy nie wiedziałem o redukcji szumu na długich ekspozycjach i wszystko to trochę trwało ;)
Żeby nie było - w zyciu bym tego nie zamienił na wersję nieporuszoną.

szaleniec napisał/a:

Czyli prostym słowem można rzec że do mocnych HDRów najlepiej wybierać miejsca/sceny gdzie kolorystyka jest mocno zróżnicowana?

Hmmm... Link

Najlepiej będzie jak poszukasz hdrowych grup na flickerze i się po prostu zainspirujesz. Zobaczysz też jakie sytuacje się niespecjalnie nadają.

szaleniec - Pią 22 Sty, 2010

tupisac, nie szukałem jeszcze grup na flickerze i nie wiem czym inspirowałem się przy HDRowaniu tych zdjęć ale sam zobacz i oceń proszę :) w dziale HDR 2010 !
zynov - Sro 16 Mar, 2011

uwaga, odgrzewam wątek... ;)

Napisałem tutka "dla ludzi" wyjaśniającego podstawowe zagadnienia związane z tworzeniem obrazów HDR.

HDR od podstaw na blofolio.pl

Komentarze mile widziane. Pozdrawiam

Tadeuszek - Sro 16 Mar, 2011

zynov, ciekawy tutek, fajna strona i ta wtyczka do firefoxa Cooliris!
Dzięki ;)

veenee - Sro 16 Mar, 2011

tutorial na pewno warty grzechu, choc dla mnie to zdjecie to przyklad, jak HDR nie powinno wygladac :razz:

coz, kwestia gustu

cybertoman - Czw 17 Mar, 2011

Photomatix wczyta tez RAWa - jaki sens ma generowanie 9-ciu JPGow?
edmun - Czw 17 Mar, 2011

i ja uważam że podane zdjęcie przykładowe do hdr'a nie ma nic wspólnego.
veenee - Czw 17 Mar, 2011

cybertoman napisał/a:
Photomatix wczyta tez RAWa - jaki sens ma generowanie 9-ciu JPGow?

osobna wywolywarka RAW da lepsza jakosc obrazow do obrobki w Photomatixie, wiec warto zamiast ladowac RAW bezposrednio do Photomatixa, najpierw przekonwertowac je np. w LR.

nie jest to moj wymysl - tak twierdza tworcy Photomatixa.

W instrukcji znalazlem cos takiego:
"Die direkte Verarbeitung von RAW-Daten führt zu einer höheren Präzision des 32-Bit HDR-Bildes, da die in den RAW-Daten abgelegten Helligkeitswerte eine lineare Abbildung der vom Sensor erfassten realen Helligkeit darstellen. Diese direkte 1 zu 1 Umsetzung der Helligkeitsinformationen ist ideal zur Erzeugung von HDR-Bildern."

Czyli - "Bezposrednia obrobka RAWow prowadzi do uzyskania 32-bitowego obrazka HDR o wyzszej precyzji, ze wzgledu na liniowe odwzorowanie realnych wartosci uzyskanych z matrycy. To odwzorowanie 1 do 1 jest idealne do tworzenia obrazu HDR."

Jest jeszcze kilka miejsc, gdzie zalecane jest bezposrednie wczytywanie RAW i uwaga: "Photomatix nie przeprowadza korekcji beldow geometrycznych i aberacji chromatycznych. W przypoadku, gdy prowadzi to do problemow, zaleca sie przetworzenie RAW w odpowiednim konwerterze".

veenee - Czw 17 Mar, 2011

"When generating an HDR image, having Photomatix directly process the RAW files is theoretically better for the accuracy of the 32-bit HDR image produced -- the data in RAW files represent the linear luminance values captured by the camera sensors, which is exactly what is needed for an HDR image. Also, the calculation of HDR values can rely on the exposure information retrieved from EXIF data when RAW files are used."

"However, the RAW conversion of Photomatix Pro and Photomatix Light is not as full-fledged and sophisticated as the RAW conversion done in Photoshop, Lightroom, Aperture, Bibble, DxO or other applications specialized in RAW conversion. Note that if you have Lightroom and Photomatix Pro, it is easy to integrate both processes with the free Lightroom Export Plug-In to Photomatix Pro."

Czyli pi razy drzwi podobnie. Tak to jest z tlumaczeniami z francuskiego...
zynov - Sro 23 Mar, 2011

Porównywałem te dwie metody, i moim subiektywnym okiem lepszą jakość uzyskiwałem z plików JPG. Ponadto najmłodszy nie jestem i mam swoje przyzwyczajenia ;)

Co do tego, czy zdjęcie się nadaje czy nie - jak to już ktoś napisał - kwestia gustu. HDR nie musi być przesycony kolorem i kontrastem. Lubię HDR ze względu na bardzo szerokie możliwości dopracowania zdjęcia, a nie za gotowy efekt z automatu, którego nijak nie idzie dostosować.

Pozdrawiam

Strzała - Pon 18 Kwi, 2011

A teraz jakie są darmowe z nowszych do HDR-ów :?: :)
Takie najprostsze :D
(najlepiej w PL)