|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Druk matowy czy błysk?
k1caj_ns - Pon 21 Lip, 2008 Temat postu: Druk matowy czy błysk? Jaki rodzaj druku preferujecie dla swoich fotek i czy jest to uzależnione od rodzaju fotografii czy też może wielkości druku? Dzisiaj będąc w Labie zostałem zaskoczony trochę tym pytaniem
maziek - Pon 21 Lip, 2008
Ja wole mat. Do "normalnego" oglądania jest przyjemniejszy. Jak idzie za szkło, to raczej nie ma znaczenia.
bass98 - Pią 25 Lip, 2008
Ja robię tylko i wyłącznie na jedwabiu łączy kontrast i ostrość błysku a nie lepi się do rąk i nie oślepia błyskami;)
doliwa - Sob 26 Lip, 2008
A co znacvzy na jedwabiu, czy jest to półmat? - pytam, bo wcześniej nie spotkałam się z tym określeniem. I jeszcze jedno pytanie: zdjęcia do albumu wklejane na papier, tradycyjnego, wywoływać w macie, półmacie, czy połysku?
BlueSky - Sob 26 Lip, 2008
mat
kmarekk - Wto 29 Lip, 2008
Zdjęcia amatorskie w ok. 80 % robione sa papierze błyszczącym. Mają wyższy kontrast, lepszą czerń i dają złudzenie bardziej nasyconych kolorów. Ich wadą to podatność na odciski palców. W ekspozycji odbijają światło zmuszając nas do ogladania ich pod innym kątem.
Są jeszcze papiery jedwabiste, zdecydowanie matowe oraz metaliki ( stosowane zazwyczaj do zdjeć ślubnych w studio)
arthuro - Sob 09 Sie, 2008
zdecydowanie mat i prawie zawsze z ramka
|
|