|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Motoryzacja w obiektywie
Fitness Planet - Pon 21 Lip, 2008 Temat postu: Motoryzacja w obiektywie
Autobus piękny i nostalgiczny
mnich - Pon 21 Lip, 2008
Myślę że można by było ciekawiej przedstawić temat. Zdjęcia jak z otomoto.
Fitness Planet - Pon 21 Lip, 2008
Zawsze można coś zrobić inaczej , lepiej
mnich - Pon 21 Lip, 2008
To dlaczego się nie postarałeś?
Bo to było tak z zaskoczenia 30min i autobusik odjechał
k1caj_ns - Pon 21 Lip, 2008
Mogłeś zwrócić większą uwagę na detale bo one w takich starych wozach są bardziej interesujące i sam poziom ich wykończenia jest świetny. Temat super wykonanie kiszkowate. W 30 minut mogłeś sfotografować go na na prawdę wiele sposobów bo nawet statywu nie trzeba było wyciągać i ustawiać.
Jeszcze będę miał okazję jak zostanie odrestaurowany w 100% To zrobię całe 8G zdjęć
k1caj_ns - Pon 21 Lip, 2008
To wybierz najlepsze kilka z 8gb i pokaż
OK
MichalP - Pon 21 Lip, 2008
Takie tam, szybko wyjechali, ledwo się do strzału złożyłem.
Udane łowy
MichalP - Pon 21 Lip, 2008
Ano udane. Ale sprawne oko zauważy że koła się nie kręcą Nie miałem czasu na przestawianie czasu. Poza tym cykam na A zazwyczaj.
Ja też , ale jednak trzeba pomanipulować bo lepsze foty sie strzela. Auto OK ale robie jedno ujecie w róznych ustawieniach i widzę że mozna lepiej
mnich - Pon 21 Lip, 2008
No tak, jeśli chodzi o motoryzację to foty tylko w trybie Auto. Tematyczny, czyż nie ?
krisv740 - Pon 21 Lip, 2008
mnich, dobre jak motoryzacja to samo z siebie musi być AUTO
MichalP - Wto 22 Lip, 2008
Fitness Planet napisał/a: | Jeszcze będę miał okazję jak zostanie odrestaurowany w 100% To zrobię całe 8G zdjęć |
prawie jak HDR. Trochę zwiększyć kontrast i będzie Całkiem fajne zdjątko.
henk - Wto 22 Lip, 2008
Gnał ze 100 na godzinę
MC - Sro 23 Lip, 2008
Hummer moze i fajny, ale zdjecie rozmazane.
Paweł_G - Sro 23 Lip, 2008
No to ja dodam jedno z moich motoryzacyjnych marzeń - prawdziwego rodzynka Fiata 125p w oryginalnej rajdowej wersji Acropolis 1800.
MC - Sro 23 Lip, 2008
Paweł_G, ja mam troche nowsze marzenia ale zdjecie mi sie podoba. Ciekawe ujecie, takie lekko przechylone zdjecie i fajnie, ze z innej pozycji niz wyprost.
Co do duzego f***, to moj Dziadek mial takiego, ale bezowego, 20 lat nim jezdzil i ja sie na nim uczylem jezdzic.
MC, Oczywiście mam też nowsze marzenia ale właśnie dlatego że ja również uczyłem się jeździć na jak to mój kolega je nazywał "Byku" to mam duży sentyment do tego auta i chciałbym sobie sprawić kiedyś takiego coby nim pojeżdzić w niedzielę i święta a w soboty popolerować nikle
PS To nie był beżowy - kolor nazywał się dokładnie "kość słoniowa" mój ojcec też miał takiego
MC - Sro 23 Lip, 2008
Niech bedzie i kosc sloniowa. Fajny byl, ale Dziadek juz nie byl w stanie jezdzic, a ja mialem 15 lat, wiec nie bylo co z nim robic do czasu zrobienia przeze mnie prawka. Ale pozostal w rodzinie i jezdzi do dzisiaj.
MichalP - Sro 23 Lip, 2008
Pamiętam, że w naszej historii motoryzacji też mieliśmy takiego kościowo-słoniowatego "Byka".
Były też inne misiaczki.
Na początku Golf I w kolorze Viper-Green metalik z silnikiem 1600
Potem maluch - chyba biały z silnikiem 600. Jechaliśmy tym 12 godzin nad morze.
Potem dacia 1300 - pomarańczowa o zgrozo
ojciec kupił coś dużego zielonego wojskowego od naszych wschodnich przyjaciół, były z tego kartki paliwowe
kolejny maluch - tym razem 650, niebieski. Tato mówił, że podobno jechał spokojnie 120, jakiś dobrze dotarty. Zjeździł nim cały Śląsk
duży fiat 1600 kość słoniowa
Potem Passat kombi dizel 1,6 - bordowy, rocznik chyba 84
mój biały maluszek 650, na którym uczyłem się jeździć
i nowsze konstrukcje
Toyota Carina II 2.0D rocznik 1988 grafitowy metalik - sprzedana w tym roku (jeżdżona przez nas przynajmniej 10 lat)
Honda Accord Aerodeck 2.0 (rocznik 1987-8) morski metalik - w rodzinie od czasów mojej matury do teraz czyli 15 lat
BMW 750i rocznik 1990 - brązowo-beżowy metalik - moje marzenie ale drogie w utrzymaniu i już nim nie jeżdżę, czeka na kupca w sumie normalny samochód ale trochę większy ma silnik i trochę więcej pali (po mieście 20-25 ) za to w trasie koło 10.
koniec historii motoryzacji
w międzyczasie przewinął się skuter Yamaha Aerox 50 i Yamaha XJ600N.
Będzie tego
MichalP, Golf Mk I w tamtych czasach to był szpan większy niż nowa S klasa teraz. Szacunek Właśnie Golf I w wersji GTI Pirelli jest kolejnym z rodzynków które stanęłyby w moim garażu.
No, nie był to GTI, ale bodajże drugi w kolejności pod względem mocy (82KM). Wydaje mi się, że silnik był adaptowany z Audi. No i był historyczny, bo jeździła nim żona Jaroszewicza
Ten silnik był fabrycznie montowany w MK I. Według poniższego linka oznaczony był jako FR. 85 koni w takiej lekkiej budzie - to musiało iść
http://www.doppel-wobber...._info.php?id=79
Dokładnie - FR - można by porównać do obecnych Leonów FR I całkiem nieźle się sprawował, jak na tamte czasy oczywiście. Rocznik 76 a kupiliśmy go chyba w 82.
timi1970 - Sro 23 Lip, 2008
MichalP, ja miałem też 1,6 z 80 roku, ale w trochę nowszych czasach, jak przesiadłem się z malucha to była rakieta, do dziś wspominam go z łezką w oku i żałuję, że sobie nie zostawiłem
henk - Sro 23 Lip, 2008
MC napisał/a: | Hummer moze i fajny, ale zdjecie rozmazane |
Pewnie że rozmazane, przecież on nie pozował do zdjęcia tylko pędził jak na rajdzie a mój aparat nie dysponuje czasem otwarcia migawki 1/500000. A jak Ty byś to zrobił?
henk napisał/a: | MC napisał/a: | Hummer moze i fajny, ale zdjecie rozmazane |
Pewnie że rozmazane, przecież on nie pozował do zdjęcia tylko pędził jak na rajdzie a mój aparat nie dysponuje czasem otwarcia migawki 1/500000. A jak Ty byś to zrobił? |
1/500000 nie jest konieczna do ucykania w "miejscu" pędzącego samochodu. Wystarczy 1/1000 a może i nieco krócej. Co innego jakbyś cykał "z boku" wtedy mogłoby zabraknąć skali. Zawsze jednak można się posłużyć ruchem ręki w bok. Jak się ma spore doświadczenie to może być OK.
MC - Sro 23 Lip, 2008
henk, uwierz mi, ze da sie. To o czym pisze Michal to panoramowanie i tak sie robi na rajdach. Tylko, ze to wymaga troche wprawy.
henk napisał/a: | mój aparat nie dysponuje czasem otwarcia migawki 1/500000 |
Bez ironii poprosze. Wstawiles zdjecie samochodu, ktory jednym sie podoba, innym nie. Ok, taki watek. Ale zdjecie jest zrobione zle i o to mi chodzi.
henk, popatrz sobie jak robią zdjęcia na rajdach lub F1
jak chcesz żeby auto nie było poruszone to musisz trzymać auto w tym samym miejscu w kadrze cały czas, nie jest to łatwe i wymaga wprawy, ale da się
henk - Sro 23 Lip, 2008
[quote="MC"]Bez ironii poprosze[/quote
Ta ironia nie była skierowana przeciwko komukolwiek, to tylko przejaw mojego dobrego humoru
Pisałem to z uśmiechem
Próbowałem wykonac to ,,panoramowanie'' ale nie za bardzo miałem czas, zrobiłem ile się dało
Samochód i tak jest ostrzejszy niż tło
W tych warunkach to był szczyt moich możliwości
k1caj_ns - Sro 23 Lip, 2008
Jeśli chodzi o panoramowanie to gdybyś stał dalej od jezdni i łapał samochód bardziej z boku to ruch obiektywem byłby jeszcze wyraźniejszy i tło bardziej rozmazane względem samochodu.
Jaką przysłonę miałeś?
henk - Sro 23 Lip, 2008
k1caj_ns napisał/a: | Jaką przysłonę miałeś? |
F10 i czas 1/60. Tak mi zostało po widoczkach które robiłem wcześniej
hohoho - o ile jeszcze f10 w porzo bo głębia ostrości spora to czas pozostawia wiele do życzenia. Nawet rowerzysta mógłby być rozmazany. jakbyś zmienił choćby do 5.6 to byłoby sporo lepiej.
henk - Sro 23 Lip, 2008
do ruchomych pojazdów muszę jeszcze potrenowac a puki co nieruchome chyba lepiej mi wychodzą
k1caj_ns - Sro 23 Lip, 2008
No w tej sytuacji trzeba było zamrozić ruch za wszelką cenę bo pojazd jechał jakby w Twoją stronę ,a panoramowanie się stosuje głównie jak samochód przejeżdża obok Ciebie ,a odległość między tobą a pojazdem pozwala na swobodne kontrolowanie ruchem obiektywu pozycji pojazdu w kadrze.
henk - Sro 23 Lip, 2008
Chyba popełniłem wszystkie możliwe błędy
Może lepiej jakbym nie gonił samochodu aparatem tylko zrobił ostre tło z rozmazanym samochodem?
Nie wspominam o zmianie ustawień w aparacie bo nie było na to czasu
maziek - Sro 23 Lip, 2008
Ja myslałem, że henk już w momencie robienia zdjęcia obracal się na pięcie postanowiwszy sprawdzić, czy gaz w domu zakręcił, nie od dzisiaj bowiem wiadomo, że takimi wózkami jeżdżą przede wszystkim menedżerowie amatorskich drużyn bejsbolistów z Kijowa .
MC - Sro 23 Lip, 2008
Oraz jeden z bylych poslow na Sejm RP.
henk - Sro 23 Lip, 2008
Jak teraz o tym myślę to chyba rzeczywiście trochę ryzykowałem celując w Hummera na takim odludziu
MC napisał/a: | Oraz jeden z bylych poslow na Sejm RP. | Moim zdaniem on też jest menedżerem jakiejś drużyny...
henk napisał/a: | Jak teraz o tym myślę to chyba rzeczywiście trochę ryzykowałem celując w Hummera na takim odludziu | no i jeszcze go upubliczniłeś to dopiero ryzyko
timi1970 napisał/a: | henk napisał/a: | Jak teraz o tym myślę to chyba rzeczywiście trochę ryzykowałem celując w Hummera na takim odludziu | no i jeszcze go upubliczniłeś to dopiero ryzyko |
mogłeś chociaż tablicę w PSie zamazać
Tak jeszcze raz spojrzałem sobie dokładnie na zdjęcie - jakbyś ręką nie poruszył to byłoby nawet ostre, no ewentualnie 1/100 albo coś koło tego.
Jeśli już mowa o upublicznianiu to na moim zdjęciu "Byka" stoi właściciel tego pojazdu. Obecnie senator partii rządzącej
Paweł_G napisał/a: | Jeśli już mowa o upublicznianiu to na moim zdjęciu "Byka" stoi właściciel tego pojazdu. Obecnie senator partii rządzącej | ale tzn., że osoba publiczna
henk - Sro 23 Lip, 2008
Dobrze że w EXIF-ie nie ma adresu fotografa
Paweł_G napisał/a: | Jeśli już mowa o upublicznianiu to na moim zdjęciu "Byka" stoi właściciel tego pojazdu. | A to ja w telewizorni widziałem, ale on się przyznał, że to nie jest prawdziwy fiat Acropolis 1800 tylko replika zrobiona ze zwykłego 125.
mnich - Sro 23 Lip, 2008
henk, Fajnie że próbujesz, to także się liczy i po to mamy to forum żeby sobie pomagać i wskazywać niedociągnięciach.
henk - Sro 23 Lip, 2008
Mnich Właśnie na to liczę
Traktuję to forum jak kurs fotografii (darmowy ) a nie jak wystawę - pokaz talentu
mar - Wto 29 Lip, 2008
Ostatnio na Ursynowie zobaczyłem zaparkowanego starego Wartburga
misioEVO - Wto 29 Lip, 2008
Ostatnio udało mi się spanoramować coś takiego, co sądzicie?
MichalP - Wto 29 Lip, 2008
no nie pogadasz, nawet fajnie
MC - Sro 30 Lip, 2008
misioEVO, bardzo fajnie wyszlo. Jedynie kadr bym minimalnie ku dolowi przesunal, ale poza tym jestem pod wrazeniem.
arietiss - Sro 30 Lip, 2008
Mar, świetne "fury"... Super wyglądają przy tym oświetleniu.
|
|