forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pierwsza lustrzanka - Canon, Olympus, Sony, Pentax, Nikon?

Penny - Wto 22 Lip, 2008
Temat postu: Pierwsza lustrzanka - Canon, Olympus, Sony, Pentax, Nikon?
Tak więc, na początku - dzień dobry! (:

Od kilku miesięcy przymierzam się do zakupu mojej pierwszej lustrzanki. Nie jestem profesjonalistką, raczej raczkującym amatorem; wcześniej robiłam zdjęcia zwykłym kompaktem Samsung, który nie oferował zbyt wielu możliwości i w dodatku należał do mojej siostry. Fotografia jest jednak moim dużym hobby, nie zaś chwilową zachcianką. Chciałabym się rozwijać w tej dziedzinie, więc tu pojawia się pytanie: jaki aparat powinnam wybrać?

Po pierwsze, koszt zakupu został ograniczony oczywiście przez rodziców - najprawdopodobniej przeznaczą na body+szkło maksymalnie 2000 złotych. Oczywiście trzeba również dokupić kartę pamięci i jakąś torbę, tego jednak nie wliczam.
Jest jeszcze kwestia obiektywu. Przez najbliższe kilka miesięcy nie będę miała żadnej możliwości zakupu jakiegoś porządnego szkła. Pozostaje mi więc wybór lustrzanki z w miarę porządnym - przynajmniej na potrzeby nauki obsługi sprzętu i nauki tak naprawdę w ogóle - kitem w zestawie.
Dodam, że to zakup na kilka następnych lat, chciałabym wybrać więc naprawdę niezły korpus, a wiem, że to trudne, zważywszy na ograniczenie finansowe. I nie do końca wiem, na fotografowaniu czego mam zamiar się skupić - pewnie wszystko wyjdzie 'w praniu'. Podejrzewam, że i tak postawię na uniwersalność.

Opcji jest kilka:

- Canon EOS 450D + 18-55mm IS - wiem, że zestaw przekracza wyznaczone dwa tysiące, liczę jednak na cud (jestem człowiekiem naiwnym), że cena w przeciągu kilku (dwóch?) tygodni spadnie. Czytałam kilka wątków w temacie i przeglądnęłam test (starając się zrozumieć, o co w poszczególnych parametrach może chodzić) i w sumie ten aparat podoba mi się najbardziej.
- Olympus E-510 + 14-42mm + 40-150mm (cena - bodajże 2000zł) - czytałam gdzieś, że ten model jest ogólnie bardzo sympatyczny w obsłudze i szkła są całkiem fajne. Nie orientuję się jednak, jak potem sprawa ma się z wyborem obiektywów do Olympusa - które w nieco dalszej przyszłości i w miarę ukierunkowania się na to, co dokładnie zamierzam fotografować, mam zamiar nabyć.
- Canon EOS 400D + 18-55mm - poprzednik 450D i właśnie dlatego nie jestem do niego aż tak bardzo przekonana. Jednak tu cena jest w sam raz (w Fotojokerze coś około 1900 złotych).
- Pentax K200D + 18-55mm - kosztuje chyba 1800 złotych. Sprawa podobna jak z Olympusem - jak sprawa ma się ilością i różnorodnością obiektywów, zupełnie nie wiem.
- Sony A300 + 18-70mm - z tym w Vobisie przyszło mi się trochę pobawić - jedyny, który mieli na magazynie. W sumie trzymało mi się go całkiem nieźle, a dłonie mam naprawdę małe - problemem byłoby operowanie wszystkimi przyciskami, do niektórych zupełnie nie mogłam dosięgnąć. Co poza tym mnie od niego odrzuca? Opinie. Albo uważa się go za całkiem przyzwoity sprzęt, albo kompletnie beznadziejny - a większość trzyma się tego drugiego wariantu. Chcę zainwestować przede wszystkim dobrze, a nie wiem, czy ten Soniak okazałby się wyborem trafionym.
- Nikon D60 + 18-55mm - to chyba ostateczność. Czytałam o nim różne, przede wszystkim niezbyt pochlebne opinie.

To na razie wstępne plany. Mieszkam w malutkim mieście, gdzie takiego sprzętu prawie w ogóle nie ma - a jak jest, kosztuje kilkaset złotych więcej, niż powinien. Ostateczną opinię podejmę, jak wszystkie modele dokładnie obejrzę i potrzymam w dłoniach żeby sprawdzić, jak leżą, chciałabym jednak wiedzieć, na jaką lustrzankę zwrócić szczególną uwagę.

To byłoby chyba na tyle. Uprzedzam, że różne określenia parametrów lub czegoś zupełnie innego to dla mnie czarna magia, proszę (mam nadzieję, że to nie za dużo :) ) was, żebyście swoje opinie przedstawili w miarę przystępnej formie. <:
A tak w ogóle, to z góry za jakąkolwiek pomoc naprawdę dziękuję.

MC - Wto 22 Lip, 2008

Jak nagniesz budzet o jakies 200-300 zlotych to kupisz A200+Tamron 17-50.
Sam korpus to jednak zdecydowanie 450D jest najlepszy.

mnich - Wto 22 Lip, 2008

Witaj!Penny. Pentax K200D, Canon EOS 450D, myśle że na te aparaty warto zwrócić uwagę. Ciekawą ofertą wydaje się też Soniacz A300 + 18-70 ( bardziej uniwersalny zakres ogniskowych. Jeśli jednak jest tak jak piszesz, że fotografia wiele dla Ciebie znaczy, musisz mieć świadomość tego, że decydując się na któryś z aparatów wybierasz System - i tutaj Canon i Nikon dają ogromne możliwości.
MC - Wto 22 Lip, 2008

mnich napisał/a:
Ciekawą ofertą wydaje się też Soniacz A300 + 18-70

Jesli Sony, a LV nie jest Ci potrzebne, to ja bym pozostal przy A200. Szczegolnie, ze samo body ponizej tysiaca kosztuje.

henk - Wto 22 Lip, 2008

Jeśli nie chcesz rozbudowywac systemu to najlepszym wyborem wydaje się byc ten Olympus z dwoma obiektywami - najszerszy zakres ogniskowych. Jeśli chcesz coś solidniejszego to dostaniesz mniej bajerów. teraz się zastanów na czym Ci bardziej zależy. Sony od razu odradzam (MC zaraz mnie zje) bo ma słabe obiektywy. Najwyżej oceniam Canona
MC - Sro 23 Lip, 2008

henk, nie jadam ludzi. Tylko bardzo mnie zainteresowalo Twoje stwierdzenie o slabych obiektywach. Moglbys je rozwinac? Bo ja w sumie nie wiedzialem, ze mam takiego slabego CZ16-80 czy Minolte 50/1.7
kozidron - Sro 23 Lip, 2008

Penny a ja na twoim miejscu zdecydowałbym się na zestaw olek 510 + 14-42 +40-150, jak mówisz długo nie będziesz mieć szansy na kupno jakiegoś szkła. Myślę, że ten zestaw zaspokoi twoje potrzeby na całkiem długo. Niestety zawsze są jakieś kompromisy i jakbyś kupiła np canona 400D+ kit, mogło by ci brakować zooma (chyba ze wcale nie masz zamiaru korzystać z dłuższych ogniskowych) i mogłabyś poczuć rozczarowanie z powodu jakości zdjęć z kita. Lepszym rozwiązaniem byłby canon, jeżeli zamierzałabyś dość szybko kupić jakieś szkiełko do niego bo obiektyw kitowy jest do kitu.

Olek 510 + te dwa szkiełka i masz całkiem fajny zakres jak na początek....

MichalP - Sro 23 Lip, 2008

Ja sobie przypominam - zresztą widziałem na skąpcu że zestaw marzeń nr 1 czyli C450d + kitIS kosztuje poniżej 2000 :mrgreen:
MC - Sro 23 Lip, 2008

Bluesklep nie ma opinii, a JapanFoto wrecz przeciwnie...
Pytanie na jak dlugo starczy kit...

owszem takie sobie mogą być te firmy, ale w granicach 2100-2200 można już coś kombinować. Poza tym zawsze można kupić golasa w jednej firmie a obiektyw w drugiej. CHociaż na to samo wyjdzie, mniej więcej.
MC - Sro 23 Lip, 2008

Wiec lepiej od razu z kitem jeszcze jest chec go nabycia.
Chociaz ja i tak uwazam, ze albo Olek w dualkicie albo A200+Tamron dadza rade.

Amix - Sro 23 Lip, 2008

Ja kupilem Olympusa E510 + 14-42 +40-150. W tej chwili jestem w fazie zapoznawania sie z aparatem. Ale jak dla mnie byl to swiadomy wybor z powodu tego, ze sa dwa obiektywy kitowe nie zlej jakosci i pokrywajaca cala przydatna dla amatora ogniskowa. Trzeba pamietac, ze jest to system 4/3, a tym samym troszeczke mniejsza fizycznie matryca, ale jest sporo innych zalet tego systemu. Mozna sobie pozniej dokupic jeszcze jakis obiektyw np. 200mm jest to na maly obrazek x2 wiec wychodzi 400mm.
Ja jestem jak na razie zadowolony z tego aparatu, dosc prosty w obsludze stabilizacja w korpusie, podglad na zywo, solidne wykonanie, niewielkie obiektywy itp. Przesiadlem sie z kompaktu super zoom i juz wiem, ze nigdy do tego nie wroce.

MC - Sro 23 Lip, 2008

Amix, jestes zadowolony? Widze, ze bardzo i to jest najwazniejsze!

Amix, dokładnie....... i życzę przyjemnego focenia.
Baku - Sro 23 Lip, 2008

Olympus zdecydowanie kusi dwoma obiektywami.
Canon 400D też jest niezły, ale nie z 18-55, a inny obiektyw znacznie podwyższy cenę (no chyba że znacznie poprawiony kit, czyli 18-55 IS).
Jeśli chodzi o Sony, to w systemie SĄ bardzo dobre obiektywy, ale kit do nich nie należy.
Pentax ma stosunkowo dobry obiektyw kitowy. Nie wiem jak to wygląda z 200 ale miałem ostatnio w ręku 10D i 20D - obydwa bardzo przypadły mi do gustu.
Nikon ...chyba zaczynałbym od D80. Ale to już nie ten pułap cenowy.

Podsumowując: będąc na Twoim miejscu poważnie rozważyłbym zakup Olympusa. Troszkę martwi jego mały zakres tonalny. Do zdjęcia trzeba się przyłożyć, bo późniejsza obróbka może nie przynieść znaczących korzyści. To raczej nie aparat do zabawy z RAWami, ale jak się przyzwyczaisz do obsługi i nauczysz nim "cykać" to będzie wypluwał ładne JPGi (do wydruku i w ramkę). Mam kompakt Olympusa - potrafi robić świetne zdjęcia, nie sądzę żeby 510 był tu gorszy (jakieś 1,5 roku temu poważnie rozważałem jego zakup).
Do tego w systemie Olympusa można znaleźć na prawdę świetne obiektywy np. ZD 12-60, albo ZD 25/2.8, gdybyś w przyszłości chciała więcej.

ender - Sro 23 Lip, 2008

wg mnie to w gre wchodzi tylko taki zestaw jak ten olympus z dwoma obiektywami lub jakies body bez LV i do niego 2 obiektywy o podobnych zakresach
KaleSony - Sro 23 Lip, 2008

Nie wciskałbym komuś początkującemu z lustrzankami innego obiektyw niż kit, niech sobie użytkownik sam sprawdzi w jakim kierunku fotografii chce się rozwijać, niech przetestuje ciemnego kita, by potem cieszyć się jasnym obiektywem.

Co z tego, że oly daje dwa obiektywy, one są wg mnie kiepskie ponieważ, jeden jest strasznie krótki jak na uniwersalne szkło, drugi z kolei nawet za tele nie może robić, czyli dwa szkła, z których żadne nie spełnia swojej roli. Tylko zbierać kasę, żeby je powymieniać.

Ja bym brał A300, albo c400d, chociaż patrząc na puszki to Sony daje LV, stabilizacje,pomiar punktowy, balans bieli w kalvinach, dostęp do wielu starszych tanich obiektywów minolty.

Odrzuciłbym Nikona D60 i olympusa na starcie.

krisv740 - Sro 23 Lip, 2008

KaleSony, zastanów sie jakie bzdury piszesz. w przeliczeniu na pełną klatkę końcowe 150 w olympus to 300mm. po co takie głupie gadki?
KaleSony - Sro 23 Lip, 2008

krisv740 napisał/a:
KaleSony, zastanów sie jakie bzdury piszesz. w przeliczeniu na pełną klatkę końcowe 150 w olympus to 300mm. po co takie głupie gadki?

Nie siej agresji :lol:
Dla mnie ten crop ze 150 na 300mm przy tym świetle obiektywu, użyteczności iso tego aparatu powoduje, że twój przykład może zaistnieć tylko w teorii :lol: bo jak ktoś chcę cykać tym zdjęcia to niech kupi sobie lepiej kompakta, zoom 18

No nie wiem, czy standardowy zoom Olka jest krótki - patrząc się na "natywną" ogniskową - mamy 14-42, ale po przeliczniku jest 28-84 czyli w sumie tyle co dają inni producenci w kitach. Mogłoby być lepiej, ale uważam, że to standard. W Canonie mamy 18-55, w nikonie też. Fakt faktem, że kupiłem Sigmę 17-70 co mi daje na długim 105mm ale to nie kit.

KaleSony, jeśli chodzi o agresję to nie dorastam ci do pięt, a resztę opowiadania rozgłaszaj na KKM - może ci uwierzą. użyteczne iso 400 w olku znajdzie się na pewno, a przysłony z tym iso jakie ja używam to np.8 do11 więc o co ci chodzi?
ma myślec tylko o sony?

KaleSony, patrz za co dostałeś czerwoną kartkę i nie opowiadaj głupot, bo wstyd przynosisz użytkownikom Sony , chociaż widzę postępy, bo jeżeli doradzasz canona 400D alternatywnie A300 to już lepiej, tylko pamiętaj, że cena nie miała przekroczyć 2000 a oba kity i ten w sony i w canonie(ten bez is-a) naprawdę są do kitu, więc trzeba by je od razu wymienić a wtedy możemy przekroczyć 2000,- ........
Penny - Sro 23 Lip, 2008

Baku napisał/a:
Canon 400D też jest niezły, ale nie z 18-55, a inny obiektyw znacznie podwyższy cenę (no chyba że znacznie poprawiony kit, czyli 18-55 IS).

Właśnie problem jest w tym, że fotojoker chyba nie posiada takieg 400D z obiektywem 18-55 IS, a już 450D taki ma.

Czyli rozważyć przede wszystkim Canona, a także Olympusa? Tak też przypuszczałam, kiedy przeglądałam wszystkie oferty w tym przedziale cenowym, ale chciałam się po prostu upewnić. Ostateczną decyzję i tak pewnie podejmę w sklepie. ( :

Zastanawia mnie jeszcze tylko jedno - gdybym zdecydowała się na Canona 450D z kitem 18-55 IS: czy dla amatorki, która na początku chce się nauczyć i ogarnąć w obsłudze lustrzanki, a znając życie, zajmie mi to całkiem sporo czasu, takie rozwiązanie by wystarczyło? Obiektywy na pewno bym dokupiła (pierwszy przypuszczam, że w okresie przedświątecznym), oczywiście powoli, wraz z ukierunkowaniem się na to, co chcę fotografować.

MC - Sro 23 Lip, 2008

Penny, zestaw 450D z kitem z cala pewnoscia Ci wystarczy. Z czasem ewentualnie dokupisz tele i bedziesz zadowolona.

nie chciałem niczego doradzać , ale może warto zastanowić się na początek nad : http://www.fotozakupy.pl/...-50-200mm,7757s
to nie jest głupi zakup i możliwości dużo . na parę lat starczy (ewentualnie) a jak zmienisz preferencje to i tak ceny sprzętu będą inne i będziesz modła pozwolic sobie na inny, lepszy aparat - o ile pentax przestanie ci wystarczać - w co wątpię

Penny, i juz lepiej....bo jeżeli potem sobie szkiełko dokupisz to 450D +kit z IS to naprawdę świetny wybór..., tylko poczytaj jeszcze o troszkę o canonie i olku

.....i jak masz jakieś pytania to wal śmiało....bo czasem sprzedawcy to potrafią zamącić nieźle w głowie...

Penny, pamietaj ze apetyt rośnie w miarę jedzenia. MC na pewno dobrze doradza, ale jako takie naprawdę polecane tele do canona to oczywiście L 70-200 f4 za ok 2000pln. to znaczy obiektyw z którego na pewno będziesz początkowo zadowolona (może źle - ja bym był zadowolony) . kupując na naukę pentax masz od razu dwa obiektywy w jakimś zakresie i możliwość rozwoju , bez ograniczeń ogniskowych od razu. oczywiście cmos canona w wyższych iso jest lepszy, ale .... . ccd na początek , a szczególnie w pentax i sony jest b. dobry. o nikonie nie piszę bo powoli przechodzi na cmos. nauka normalnie zajmuje ok 2-3 lat. 450 za 3 lata będzie starym sprzętem, pentax też. i tak i tak będziesz chciała wymienić body. kupując teraz aparat z zakresem ogniskowych nie inwestujesz dalej , tylko robisz zdjęcia i ew. odkładasz na "jedyny słuszny system czyli canon lub nikon" :twisted: :mrgreen:

[ Dodano: Sro Lip 23, 2008 11:32 ]
kozidron, ja nie jestem sprzedawcą tylko mechanikiem(z wykształcenia) i doradzam własnym t(ł)okiem myślenia :twisted: :wink:

kozidron napisał/a:
Penny, i juz lepiej....bo jeżeli potem sobie szkiełko dokupisz to 450D +kit z IS to naprawdę świetny wybór..., tylko poczytaj jeszcze o troszkę o canonie i olku

.....i jak masz jakieś pytania to wal śmiało....bo czasem sprzedawcy to potrafią zamącić nieźle w głowie...

Do sklepu należy przyjść zdecydowanym, bo sprzedawcy wcisną to co aktualnie zalega :razz: Więc pytaj aż do całkowitej pewności i wtedy kupuj.

Baku - Sro 23 Lip, 2008

No i teraz dochodzimy do sedna sprawy...
450 jest lepszy (ale i droższy) od 400 - to nie ulega wątpliwości. Jeśli możesz wziąć (stać Cię) 450 i 18-55 IS to na prawdę bardzo przyzwoity zestaw. Wystarczy w zupełności nawet nie na sam początek, ale i na trochę dłużej. Tu dochodzimy do głównej zalety systemu Canona, czyli olbrzymiego wyboru obiektywów:
Jeśli w pewnym momencie uznasz, że dłuższy koniec kita jest za ciemny lub daje obraz o niewystarczającej jakości za całe 280-300 zł możesz nabyć NOWY i bardzo dobry optycznie obiektyw 50/1.8 (tu masz test: http://www.optyczne.pl/3....f_1.8_II.html), który normalne, amatorskie użytkowanie spokojnie wytrzyma.
A jeżeli uznasz, że potrzebujesz lekkiego i wydajnego tele ze stabilizacją w sukurs przychodzi 55-250 IS za ok. 950 zł (tutaj test: http://www.optyczne.pl/11..._IS_Wstęp.html)
Tym sposobem masz przykryty zakres 18-250 mm, tam gdzie najbardziej niedomaga jest wspomożony światłosilną 50-tką, a tam gdzie potrzeba masz stablizację na przyzwoitym poziomie - wszystko za cenę zestawu + 1250 zł.

To jeszcze nie wszystko. Gdy uznasz, że Twoje ambicje sięgają wyżej, bez zmieniania samego body (któremu pod względem dawanych obrazów trudno cokolwiek zarzucić) masz dostęp do droższych obiektywów innych firm. Znakomitego Tamrona 17-50, Tamrona 70-200, Sigmy 17-70, Sigmy 120-400.

A jeżeli uzbierasz jeszcze więcej pieniędzy i fotografia Cię wciągnie, masz dostęp do obiektywów typu 10-22, 17-55/2.8, czy w końcu sławnej (choć ciut przereklamowanej) serii "L" Canona. Zapinanie tych obiektywów do 450 wcale nie trąci profanacją; wprost przeciwnie - może świadczyć o świadomości użytkownika.

[ Dodano: Sro 23 Lip, 2008 11:43 ]
Errata: linki nie działają. Trzeba odjąć ):
50 mm:
http://www.optyczne.pl/3....m_f_1.8_II.html
55-250:
http://www.optyczne.pl/11...6_IS_Wstęp.html

henk - Sro 23 Lip, 2008

Wygląda na to że sprawa obiektywów została już wyjaśniona
Najlepszy będzie ten zestaw który kupisz HOWGH!
Mogę tylko powtórzyc po poprzednikach - nie daj się zbajerowac sprzedawcy (ja się dałem i teraz mam D60 :oops: )
Przymierz się do aparatu, wygoda użytkowania jest równie ważna co jakośc sprzętu

Fitness Planet - Sro 23 Lip, 2008

Tak kit w sony jest mizerny , ale za 1777 zł masz sony a300 za 150zł dokupisz Minolte 28 105 3,4 - 4,0 . No ja taki kupiłem i powiem tak jestem zadowolony . Idealny aparat do nauki :wink: . No jeszcze do niego powinni dawać dobrą książkę , bo aparat to dopiero 40% dobrych zdjeć reszta to człowiek .
Czym wiecej zdjęc robię tym bardziej sie to potwierdza.

Penny - Sro 23 Lip, 2008

Tak, sprzedawcy to bardzo niebezpieczni ludzie, przyszłam do Vobisu zobaczyć, co mają w ofercie, a ci od razu wcisnęli mi do ręki A300 i wpadli na pomysł, żebym go kupiła od razu, po co się przecież zastanawiać i rozważać inne opcje? <:

W każdym razie, dziękuję z opinie i rady. Jak tylko wybiorę się do Fotojokera to przymierzę się do Canona i chyba tego Olka. Wspominany Soniak jednak nie leży mi za dobrze w dłoni - znaczy, całkiem nieźle go trzymam, ale jest jednak dosyć masywnym sprzętem, i samo body chyba sporo waży, więcej niż 450D i Olek E-510.

to dziwne że wciskają A300 na innych lepiej zarabiają :shock:
pawel23 - Sro 23 Lip, 2008

Fitness Planet napisał/a:
to dziwne że wciskają A300 na innych lepiej zarabiają :shock:

Może tylko taki mieli w magazynie, a lepiej sprzedać A300 niż nic :mrgreen:

Amix - Sro 23 Lip, 2008

Penny napisał/a:
Tak, sprzedawcy to bardzo niebezpieczni ludzie, przyszłam do Vobisu zobaczyć, co mają w ofercie, a ci od razu wcisnęli mi do ręki A300 i wpadli na pomysł, żebym go kupiła od razu, po co się przecież zastanawiać i rozważać inne opcje? <:

Do Vobisu, to raczej w ogole nie warto chodzic DROGO. Chyba, ze poogladac co maja. Ja aparat kupilem w sklepie "dla idiotow"

Wiesz pracownicy to maja to ... jaki sprzęt pogonią , a ja sobie myśle że normalnego zjadacza to jaki aparat kupi jest obojętne :mrgreen: ma być poręczny i ładne zdjęcia robić . Ma sie podobać :razz: Większość i tak raczej systemu nie będzie rozwijać , bo to duży wydatek ,a z aparatu korzystają okazjonalnie
pawel23 - Sro 23 Lip, 2008

Amix napisał/a:

Do Vobisu, to raczej w ogole nie warto chodzic DROGO. Chyba, ze poogladac co maja. Ja aparat kupilem w sklepie "dla idiotow"

W sklepie "dla idiotów" też nie jest zbyt tanio, ostatnio widziałem tam 580EX II za 1850 złoty :shock: A obok w Fotojokerze (który też nie należy do najtańszych) kosztuje 1299 pln.

Amix - Sro 23 Lip, 2008

Tak, tylko, ze ja kupilem w Niemieckim MM, konkretnie w Essen. Wiem, że Fotojoker jest chyba najtanszym sklepem w Polsce, ale w nie każdym miescie jest. W Szczecinie np. tyle co sie orientuje chyba nie ma.

Amix napisał/a:
Tak, tylko, ze ja kupilem w Niemieckim MM, konkretnie w Essen. Wiem, że Fotojoker jest chyba najtanszym sklepem w Polsce, ale w nie każdym miescie jest. W Szczecinie np. tyle co sie orientuje chyba nie ma.

Najtańszym to może nie, ale jest przyzwoicie.

Jak byłem w Vobisie jakieś 2 lata temu(wtedy nie sprzedawali nawet kompaktów sony) a jak zapytałem czemu to pan odpowiedział, że sony jest cienkie no i ma słaby serwis.
Pojawiłem się za jakiś czas a ten sam pan już wciskał jakiemuś klientowi A100, tacy to są sprzedawcy.

Może Sony sie poprawiało :mrgreen:
Baku - Sro 23 Lip, 2008

Albo się Sony poprawiło, albo pan zmądrzał, a na pewno jedno i drugie na raz :lol:

Kurcze jak pytam jaki apart jest dobry to Pan wskazuje na Canona ja sie go pytam jaki ma aparat , sony 300 lub ostatnio nikona d60 :mrgreen: :shock:

Dziwne co ??

MM - Sro 23 Lip, 2008

Dlaczego dziwne. Dla mnie dobre jest Subaru lub BMW a jeźdzę "francuzem" :cry: :evil:

No tak sory dla mnie jest dobry Mercedes i nim jeżdżę :mrgreen:

[ Dodano: Sro 23 Lip, 2008 20:22 ]
Ale to prawda czasami jest róznie :neutral:

mnich - Sro 23 Lip, 2008

W sklepach i w sprzedawacach ( których nie znamy osobiście ) nie ma prawdy.

A i tych co znamy :wink: oni też mogą sie mylić . Warto zawsze odwiedzic klilku , chyba że mamy dużo kasy i zawsze mozemy kupić coś innego :mrgreen:
Choć Ci co mają dużo kasy są często bardzo oszczędni :wink:

Fitness Planet napisał/a:
A i tych co znamy :wink: oni też mogą sie mylić . Warto zawsze odwiedzic klilku , chyba że mamy dużo kasy i zawsze mozemy kupić coś innego :mrgreen:
Choć Ci co mają dużo kasy są często bardzo oszczędni :wink:
i nieszczęśliwi. Wystarczy spojrzeć na Billa Carringtona albo gości z "Mody na Sukces" :wink:
maggie - Sro 23 Lip, 2008

hahaha MichalP cóż za obrazowe przykłady wybrałeś :lol:
Cytat:
mam nadzieje że nikt z Was nie jest tu sprzedawcą.... :mrgreen:

maggie napisał/a:
hahaha MichalP cóż za obrazowe przykłady wybrałeś :lol:
Cytat:
mam nadzieje że nikt z Was nie jest tu sprzedawcą.... :mrgreen:

a tak mnie natchnęło. Nie żebym był jakimś zagorzałym fanem. No kiedyś "Dynastię" oglądałem ale to dawno było. A "moda..." siłą rzeczy leci u rodziców to coś tam się skubnie. Na szczęście nie jestem uzależniony od telewizji bo jej nie mam u siebie :mrgreen:

mnich - Sro 23 Lip, 2008

Jeszcze dopiszę:
Tak jak na drodze, w sklepie także obowiązuje zasada ograniczonego zaufania. Mam nadzieje że o tym pamiętacie.

moje zdanie na ten temat,...........często mi się zdarza, że "chcę" iść z zona na zakupy(znaczy jej ciuszki) i wtedy w ramach utożsamiania się w bólu (moim bólu) jak już jestem w tych centrach handlowych ona idzie w swoją stronę a ja przeważnie do jednego sklepiku foto w całym centrum(tak więc mam zwiedzone wszystkie takie punkty foto w 3 mieście) i rzeczywiście w takich sklepach jak saturn, MM, czy fotojoker, vobis, euro itd ... nie ma sprzedawców do końca znających się na rzeczy (muszę zaznaczyć, że chyba tylko w fotojokerze w Galeri bałtyckiej są jeszcze całkiem ok- ale to wyjątek).

Zawszę jak sie wybieram do sklepów z zoną to spotka mnie jakaś zabawna historia, np jak babka w jednym ze sklepów podaje mi D80 żebym się pobawił i porobił fotki i celuje w nią (z moją kartą w body) i robie jej parę fot (ja udaje że wszystko wporzo) a ona mi nie mówi nawet żebym zdjął dekielek z obiektywu, ta sama babka próbuje instalować lampe od olka na D80 (dobrze ze nie na siłe).........no takie wycieczki, ze ubaw po pachy....przynajmniej dla mnie bo zona mówi ze się znęcam .....

To przypomniało mi się jak kiedyś Amigi wchodziły na rynek i gość zwrócił się do serwisu o pomoc, bo stacja mu nie czytała dyskietek. Kazali mu przyjść ze sprzętem po czym serwis zaczyna sprawdzać, wkłada dyskietkę, a gość się pyta "A to tak można bez woreczka?"

dopisek - kiedyś każda dyskietka 3,5" była pakowana w woreczek-kondonik (nie wiem po co ale tak było)

I ma rację Zona :mrgreen:

kozidron napisał/a:
Zawszę jak sie wybieram do sklepów z zoną to spotka mnie jakaś zabawna historia, np jak babka w jednym ze sklepów podaje mi D80 żebym się pobawił i porobił fotki i celuje w nią (z moją kartą w body) i robie jej parę fot (ja udaje że wszystko wporzo) a ona mi nie mówi nawet żebym zdjął dekielek z obiektywu, ta sama babka próbuje instalować lampe od olka na D80 (dobrze ze nie na siłe).........no takie wycieczki, ze ubaw po pachy....przynajmniej dla mnie bo zona mówi ze się znęcam ....
oooo Ty niedobry.....
MichalP napisał/a:
Kazali mu przyjść ze sprzętem po czym serwis zaczyna sprawdzać, wkłada dyskietkę, a gość się pyta "A to tak można bez woreczka?"
o matko... :lol:

teraz mi przyszło do głowy, zeby takiej tablicy jak w misu nie zrobili: ze tego pana nie obsługujemy, bo bede musiał jak ćućma siedzieć na ławeczce w przejściu w każdym centrum handlowym.....

Tak samo pomyślałem :mrgreen:

[ Dodano: Sro 23 Lip, 2008 21:40 ]
Mnie też to denerwuje , brak wiedzy ludzi pracujących w takich sklepach

To jeszcze jedna opowiastka, jak się podoba. Wychodzi kobieta z centrum handlowego obładowana zakupami. Jest piękna pogoda, San Francisco. Kobieta podchodzi do samochodu, wyciąga z wózka zakupy i kładzie je na ziemi, otwiera drzwi, przechyla do przodu siedzenie i pakuje zakupy po kolei na tylną kanapę. Gdy wszystkie zakupy zostały zapakowane, kobieta przesuwa fotel na swoje miejsce i zamyka drzwi. Okazało się, że nie wszystko zabrała z wózka. Wyciąga ostatnią paczkę, otwiera drzwi, znów przechyla fotel i umieszcza paczuszkę na tylnej kanapie.

Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że to był kabriolet.

MichalP, no proszę i tak można ........

Fitness Planet, to ze brak wiedzy to spoko, pamietajmy, ze nie gęsto nie fajnie się zarabia w takich miejscach(więc sprzedawcy mogą być z łapanki).....ja nie trawie jak ktoś udaje że się zna......ja jak nie kumam to sie przyznaje, dlatego też czytam te fora i sie uczę....myślałem ze w szopie rozumy pozjadałem a tu proszę na tym forum dowiedziałem sie paru ciekawych rzeczy

kozidron, no wiesz.. Może pani z tego sklepu (Euro? Media? itp) nie znała się na aparatach ale może zna się na żelazkach, pralkach czy depilatorach? Gdybyś kupował depilator (wiem, dobry przykład :mrgreen: ) to podszedłbyś do faceta czy kobitki? Fakt że powinna się znac i na tym i na tym ale w takich sklepach mało kiedy tak jest.. ;)

[ Dodano: Sro 23 Lip, 2008 22:25 ]
kozidron napisał/a:
ja nie trawie jak ktoś udaje że się zna......ja jak nie kumam to sie przyznaje, dlatego też czytam te fora i sie uczę.

heh, gdyby każdy taki był to centra handlowe by upadły :P

maggie, nie spoko jak najbardziej masz racje........
ale jak sklep ma dział foto a zazwyczaj tak jest poza euro (bo euro w 3 miesicie sa troche mniejsze)i vobisem, no to sorry ....ale na dziale foto podawać zamiast gripa czytnik do kart ........... to trochę nie teges

Amix - Nie 27 Lip, 2008

Surowy pełny rozmiar z Olympusa E510 Jedynie w aparacie ustawione: Redukcja szumu- wylaczone, Filtr szumu- slabo. Tryb obrazu- VIVID

http://www.fotosik.pl/sho...b17804f8b68a698

ender - Nie 27 Lip, 2008

troche granulowate to niebo :p

a zrobiles moze to samo z nr?

jaad75 - Nie 27 Lip, 2008

ender napisał/a:
troche granulowate to niebo :p

I co z tego?

Amix - Pon 28 Lip, 2008

Surowy pełny rozmiar z Olympusa E510 Jedynie w aparacie ustawione: Redukcja szumu- wylaczone, Filtr szumu- slabo. Tryb obrazu- VIVID
Podaje jeszcze raz link do pelnowymiarowego zdjecia z E510 to wyzej gdzies zginelo
http://www.fotosik.pl/sho...155bcdb189cfba5

A tu lekko poprawione niebo.
http://www.fotosik.pl/sho...6b03ee584a1270b

MichalP - Pon 28 Lip, 2008

e może i są jakieś delikatne te "granulki" (???) ale mi to nie przeszkadza w odbiorze. Zdjęcie jak najbardziej OK. Zresztą przy pomniejszeniu zginą.
ender - Pon 28 Lip, 2008

Amix napisał/a:
Podaje jeszcze raz link do pelnowymiarowego zdjecia z E510 to wyzej gdzies zginelo
http://www.fotosik.pl/sho...155bcdb189cfba5

A tu lekko poprawione niebo.
http://www.fotosik.pl/sho...6b03ee584a1270b

czym to robiles noisware community? ;)

a oto full suppresion :p http://www.fotosik.pl/sho...f37e6e5d587cf8f

Amix - Pon 28 Lip, 2008

Neat Image

p.s ladnie wygladziles, ja tylko troszeczke poprawialem.

ender - Pon 28 Lip, 2008

nie znam sie na lustrzankach ale nie ma takich co przy 100iso daja mniejsze szumy ?oczywiscie bez wlaczonego NR
Amix - Pon 28 Lip, 2008

Przy okazji zrobie to samo przy wlaczonym NR.
Jesienny - Pon 28 Lip, 2008

Wcale nie tak ładnie bo w cieniach się mocno rozmazało (np na skrzydłach pod spodem)

Jesienny napisał/a:
Wcale nie tak ładnie bo w cieniach się mocno rozmazało (np na skrzydłach pod spodem)
Ano tak przeważnie oczyszczacze działają. Trzeba było w PSie zaznaczyć niebo i rozmyć. Już by był lepszy efekt.
Amix - Pon 28 Lip, 2008

Hmm, pewnie masz racje, a raczej na pewno, ale jeszcze nie mam PS'a, drogo.
Jesienny - Pon 28 Lip, 2008

Wystarczyłoby zmniejszyć fotkę do oglądania na ekranie (po co taka duża) i już byłoby OK, przy druku również tego szumu nie będzie widać. Szum ma też swoje pozytywne strony - wyostrza i zachowuje szczegóły. Dopiero przy dużych ISO i grubym szumie w placki są problemy.
jaad75 - Pon 28 Lip, 2008

ender napisał/a:
nie znam sie na lustrzankach ale nie ma takich co przy 100iso daja mniejsze szumy ?oczywiscie bez wlaczonego NR

Szumofobia to straszna choroba... :twisted:

W dodatku nieuleczalna. Rozróżniamy szumozę kompaktową i lustrzaną. Obie mają podobne objawy - powiększanie obrazka do 200-400% i oglądanie go przez lupę godzinami. O ile kompaktowa uwidacznia się już w początkowym stadium (przy ISO100) to lustrzana w zależności od posiadanego modelu uwidacznie się w znacznie późniejszym stadium. Obie niebezpieczne - grożą rychłą wymianą sprzętu na "lepszy" aczkolwiek po pewnym czasie następuje rychły choroby (efekt joja szumowego) i kolejne gorączkowe poszukiwania. Osoby dotknięte chorobą starają się ją oszukać stosując różne zabiegi kosmetyczne tuszujące optyczne symptoma, które niestety nie zawsze są skuteczne i powodują efekt uboczny - zamazanie wzroku.
MM - Pon 28 Lip, 2008

Nie jestem szumofobem, ale fajnie jest mieć możliwość włączyć sobie ISO 400-800 i mieć to co inni mają przy ISO 100-200 :razz:
mnich - Pon 28 Lip, 2008

odkąd mam D300 przestałem się przejmować ISO. Na codzień nie przekraczam jednak 2500/3200. No i mniej obchodzą mnie szumy. Zawsze można sobie z nimi jakoś poradzić :)
jaad75 - Pon 28 Lip, 2008

Mnie "na codzień" częściej brakuje w dół, niż w górę... :smile:
mnich - Pon 28 Lip, 2008

W sumie, przyłączam się. ISO 50 mi brakuje.
MC - Wto 29 Lip, 2008

MichalP, bardzo ladnie opisana jednostka chorobowa.

Mi rowniez bardziej ISO 50 brakuje.

Amix - Wto 29 Lip, 2008

Miedzy 100,a 400 iso nie widze żadnej różnicy w szumie na zdjeciu, dopiero przy 800iso cos tam jak sie mocno chce widac na duzym powiekszeniu. Zresztą mam to gdzieś ja o szumie nie zaczynałem dyskusji, tylko dałem pełne surowe zdjecie do wgladu, bo ktos prosil.

MichalP - Wto 29 Lip, 2008

Szumy to małe miki. Tak jak kolega mnich napisał, można sobie z nimi w ten czy inny sposób poradzić. Gorzej z odwzorowaniem szczegółów. Tu żaden, nawet najlepszy, program nie pomoże.
mnich - Wto 29 Lip, 2008

Okay! Sami chcieliście!
Czytając ostatnio to forum, i nie tylko ten temat, moje myśli niebezpiecznie krążą w okół sensu istnienia fotografi i fotografowania.
Zrozumcie że swoim narzekaniem, potrafice czasami zabić w człowieku wszelaką iskręi dobre chęci. Piję także do Ciebie MichałP Choć nie tylko. A to probem z C40D, teraz z ND300. W 70-300 też już znalazłeś ( wymyśliłeś sobie ;) ) wady. Nie chodzi o to że mamy udawać że wszystko jest dobrze, ale... trochę umiaru.

PS: To nic osobistego MichalP

Poprostu czasami witki opadają. :wink:

Oj tam. Może jestem przewrażliwiony (lekko :wink: ) na punkcie sprzętu. Kiedyś rzeczy robiło się porządnie (w większości przypadków) Teraz, mimo, że kosztowne i na pewno bardziej funkcjonalne, to jednak masówka i nie ma bata ale super nie będzie. Podejrzewam, że jakbym dorwał najwyższą półkę, to też bym pobiadolił (a może się mylę) :mrgreen:
Być może część z moich spostrzeżeń bierze się z niepełnej umiejętności posługiwania się i ustawienia sprzętu, co będę się starał wyeliminować poprzez praktykę. Koniec tematu. Na szumy i detale w d300 nie narzekam w razie co.

mnich - Wto 29 Lip, 2008

Inaczej mówiać jesteś sprzętowym marudą ;)

Może nie wszyscy się do tego przyznają, ale IMHO większość narzeka na jakieś niedostatki (uzasadnione bądź nieuzasadnione) swojego aparata/szkiełka/lampy/czegokolwiek.
Pozostaje nam chyba tylko poznać słabości i nauczyć się z nimi walczyć/unikać sytuacji w których występują.

Jesienny - Wto 29 Lip, 2008

E tam, ludzie marudzą i będą marudzić ;) . Trzeba się nauczyć to się ignorować i po prosotu robić zdjęcia.

BTW też marudzę na swój sprzęt ;D czasem - co nie przeszkadza mi robić zdjęć.

Mi też nie przeszkadza, bo robię. Ale co ponarzekam, to moje :mrgreen:
adziohiciek - Wto 29 Lip, 2008

MC napisał/a:
Bluesklep nie ma opinii, a JapanFoto wrecz przeciwnie...

Jeśli chodzi o bluesklep to zakupiłem tam C 450D + 18-55IS i wczoraj właśnie przyszedł.
W pudełku gwarancja European Warranty, a jedynym minusem (dla niektórych) jest brak książeczki z instrukcją w języku polskim. Jest dostarczona na płytce w formacie PDF - oczywiście po polsku, więc mi to nie przeszkadza.

Po złożeniu zamówienia zapytałem o czas realizacji telefonicznie i zostałem poinformowany o okresie od 2-6 dni roboczych gdyż oczekiwali na dostawę. W sumie wyszło 8 dni ale szóstego dnia zadzwoniłem i okazało się że w piątek wysłali dlatego doszło dopiero wczoraj.

Także mogę polecić. Z tym że obecnie promocja się skończyła i wychodzi ten zestaw 2044zł, ale często się zmienia cena. (mam wrażenie że strasznie rywalizują z japanfoto) no i przesyłka kurierem jest w cenie.

Ciekawym co tam u penny... czy już się na coś zdecydowała...

Penny - Wto 05 Sie, 2008

dobra nowina - dziś właśnie zakupiłam swoją pierwszą lustrzankę! ( :

zdecydowałam się na... *fanfary, bębny, chwila oczekiwania* Canona 450D z kitem 18-55 IS. jak na razie jestem bardzo zadowolona, chociaż wiele się nie pobawiłam - kiedy wróciłam i rozpakowałam pudełko, było już ciemno i zostałam ograniczona przez możliwości wbudowanej lampy błyskowej.
jutro zaczynam prawdziwą zabawę - czy też przygodę, jak kto woli. ( : ta instrukcja ma dosyć pokaźne rozmiary, toteż końcówka wakacji przeleci pewnie na poznawaniu funkcji aparatu, a i to nie starczy na obeznanie się we wszystkim przynajmniej teoretycznie, zapowiada się więc długa nauka.

tak swoją drogą, byłam zarówno w Fotojokerze, jak i Media Markt - w pierwszym sklepie bardzo mnie namawiali na Sony A300 (ja na to, że nieporęczny, ciężki i nie jestem do niego przekonana) i Nikona D60, stwierdzając, że 450D drogi jest i ma nieciekawy Live View i w ogóle wszystkie trzy aparaty mają niemal podobne parametry, i czy warto w takim razie przepłacać?; dopiero facet w MM chyba bardziej znał się na rzeczy, stwierdził, że najlepszy z wszystkich opcji jest Canon, a LV to beznadzieja i nie opłaca się z tego korzystać, lepiej więc kupić A200 zamiast A300 i zaoszczędzić, ale on i tak wybrałby 450D. tym sposobem zakupiłam co zakupiłam i myślę, że żałować swojej decyzji nie będę.

pozdrawiam i dziękuję za pomoc we wstępnym wyborze. ( :

adziohiciek - Wto 05 Sie, 2008

;-) no to fajnie ;)

swoją drogą pan z media chyba czyta Optyczne.pl ;) bo bardzo te rady zbliżone do tutejszych ;) a co do funkcji to nie ma ich aż tak wiele. a ja polecam "Ekspozycję bez tajemnic", fajnie wprowadza w świat fotografii. udanego focenia!

kozidron - Wto 05 Sie, 2008

no to świetnie, życzę miłego focenia .... a widzisz jak wspominałem jak sprzedawca wyczuje nutkę wahania, to będzie próbował wcisnąć co z półek nie schodzi ....
MichalP - Sro 06 Sie, 2008

Gratuluję trafnego wyboru i życzę wielu udanych zdjęć.